Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 30 december 2015

Raja yoga - kunglighetens omen


Även på på ytliga sajter om hinduisk astrologi, som mest liknar "klippa och klistra"-information och saknar varje spår av en självständig tänkare eller berättarröst, hittar man ibland information som känns vederhäftig (givet det man redan vet i ämnet).

Jag har bara läst tre introduktionsböcker om Jyotish men hade ingen aning om att den så kallade Raja yoga (kunglig sammanlänkning mellan planeter) existerade i flera varianter. Det är för att indisk astrologi kräver kunskap om klockslaget den här bloggen aldrig tog det djupa klivet in i den indiska traditionen och fjärmade sig helt från den allmänna sensibiliteten. Dessa fem varianter av Raja Yoga är alla speciella och jag ska bara prova den första typen som är den enklaste att ta fram.

Med fattiga 1670 horoskop med födelsetid hittar jag bara två med "kunglig signatur", trots att samlingen innehåller gott om kungar och drottningar eller högt uppsatta härskare. Hur ska man fatta detta? Att de alla var ovärdiga att regera? Att makt genom historien inte fördelas enligt himmelens mandat eller som att även en Raja yoga bara är en ynklig pusselbit i astrologens verktygslåda? 

Raja yoga (1): En stark fullmåne i ett hörnhus förutom ascendenthuset OCH aspekterad av såväl Jupiter som Venus. Detta är en Höghets Raja Yoga och personen kommer att vara en kung eller likvärdig en kung.

Jag vet inte om något särskilt avses med att säga att fullmånen är stark, men sajter i hinduisk astrologi är ofta skrivna på usel engelska och det är svårt att veta om det är en genuint slapptänkt författare eller bara en dålig hand med språket som resulterar i en så ofullständig grammatik och förvirrade syftningar att en mening ibland kan betyda helt olika saker. Jag utgår här från att en fullmåne är "stark" när båda Ljusen befinner sig i de tecken som står exakt motsatt varandra.

Sökmönster för att hitta yogan i programmet ZET (man måste först beskriva Jupiters hinduiska specialaspekter för programmet!):
xp = mo; //Vedic aspects:
ju120 := ju.120.xp & xp.<.ju;
ju240 := ju.120.xp & ju.<.xp;
so.180.mo & mo.h4,h7,h10 & (mo.0.ve | mo.180.ve) & (mo.0.ju | mo.180.ju | ju120 | ju240)

Följande 2 celebriteter hittades:
  • Claudia Cardinale - skådespelare med Vädursascendent och född i soluppgången med Venus och Månen i Vågen i väster. Hon hade en elektrisk karisma exakt som Eld/Luft-axeln brukar kunna ge.

  • Joachim von Ribbentrop - Hitlers utrikesminister, avrättad som krigsförbrytare (Stenbocksascendent med Mars i Oxen och Saturnus i Jungfrun - exakt den döda materialism som lurar en människa att gradera människor i "undermänniskor" och "härskarraser")
Ribbentrop var lustigt nog också född Sol-Vädur och Mån-Våg men nu i det lodräta planet som också kan tolkas en spänning mellan föreställningen om "hög" och "låg" eller individers status eller hackordning i världen.

De här två träffarna på den högsta Raja yogan ger svar på funderingarna: t.o.m. detta viktiga omen måste avvägas mot horoskopet som helhet. Nazisten nådde visserligen en position "likvärdig en kung" (vilket man också kan säga om den firade Claudia Cardinale på sin tid), men det "basala" elementet Jord i de viktiga dharma-husen och framför allt en fullmåne i den lodräta axeln och i samma tecken som de demoniska månnoderna, avslöjar den mentalsjuka typen av Vädur/Våg, den som har lider av svåra bedömningsfel i synen på relationer mellan människor. Och glöm inte fullmånens lodräta axel för social hackordning. 

Raja yoga (2): Fullmåne konjunkt en annan planet förutom ascendenthärskaren och aspekterad av Jupiter/Venus/Mercury skänker denna yoga som resulterar i en hög befattning och rikedomar. 

Raja Yoga (3): En Raja yoga resulterar då Månen står i Solens navamsha samtidigt som naturliga välgörare i hörnhus är fria från association med naturliga illgörare.

Bloggen har alltid använt i huvudsak horoskop med okänd födelsetid. Det kompletterande (och viktiga!) Navamsha-horoskopet är oanvändbart när man inte vet klockslaget och Månens exakta position. Det är annars navamsha som hjälper till att särskilja individer som t.ex. föddes under de flera timmar (i vissa fall) då ett och samma zodiaktecken trögar sig upp i öster.
(Nava amsha = "nio delar" - tecknets uppdelning i nio varigenom planeterna kan komma att bebo hela andra zodiaktecken i Navamsha-kartan.)

Informationsspäckade "Light on Life" (s. 112) förklarar att sub-kartor (som Navamsha) används för att bedöma om planeten i huvudsak befinner sig i lyckosamma amshas (amsha-tecknet för dess "upphöjelse", i en väns tecken eller i sitt eget tecken) eller i olycksbådande positioner (fientlig planets amsha-tecken eller det för planetens "fall"). En planet i samma tecken i både horoskopet och Navamsha-horoskopet sägs vara vargottama ("bästa delningen"). Vargottama förbättrar de hus planeten äger och befolkar under förutsättning att planeten inte är försvagad på något annat sätt (bränd, klen avashta, etc). 
Se även bloggens enda tidigare inlägg (2011) om navamsha: "Astrologins inre människa

Raja Yoga (4): Raja yoga markeras av en Måne i vargottama-position som aspekteras av 4 eller fler planeter.

Av samma skäl som för Navamsha har bloggen aldrig berört nyss förklarade vargottama-indikationen. 

Raja yoga (5): Raja yoga uppstår vid en nattfödelse (efter solnedgång och före soluppgång) då Månen bebor sin egen eller en vänskaplig navamsha och aspekteras av Venus.

http://www.soothsayers-india.com/moon.html

Samma sajt listar (godtyckligt) några olycksaliga yogas som inbegriper Månen - men vem vill fördjupa sig i sin del av den lägre naturens temporära defekter? Bättre fokusera horoskopets starka sidor. Att den här bloggen så ihärdigt följer skandalcelebriteter och annat elände beror på att dessa öden tydligare lyfter fram astrologiska principer än drösvis med kartor för välanpassade och medelmåttiga löneslavar.

Det säger sig själv att astrologi utan kända födelsetider bara kan tjäna till att få upp känslan för de potentiella egenskaper horoskopet tecknar.

Navamsha-kartan är dock så viktig att den inte går att ignorera i verklig horoskopanalys även om dessa alltjämt närapå lättillgängliga blogginläggen skulle bli för alltför tunga om de komplicerades med ytterligare faktorer. Indisk astrologi använder som sagt minst fyra kartor vid en full analys: Lagna, Chandra lagna, Surya lagna och som kontroll för alla dessa dessutom Navamsha!

Och det finns fler sub-uppdelningar! Klicka den här bilden på vad som dyker upp i gratis mjukvaran Jagannatha Hora när man högerklickar på urvalet av amsha-kartor.


Och det tar inte slut med de listade sub-horoskopen. Under menyvalet "högre underuppdelningar" hittar man ytterligare en liten grupp:


Det här är okänd mark för mig, men tydligen används vissa amsha-kartor för att bedöma själens kvaliteter i detalj. Andra kartor går inte ens att använda om grundhoroskopet antyder viss "primitivitet". Jag förmodar att ingen av våra svenska politiker skulle passera den här grovsållningen! 

Men är då inte detta elitism på närapå samma nivå som nazisten von Ribbentrop! Ja, Indien och dess korrumperade kastlära påminner en hel del om deras forna överherrar engelsmännen som också var arroganta översittare av Guds nåde! Vad man kan säga är väl att hackordningen, den naturliga zodiakens axel mellan översittaren Stenbocken och den undersätsiga Kräftan är ett av mänsklighetens stora problem att knäcka. För en låg materialist att sätta sig på höga hästar är bara oskönt. 

Men likväl finns en skillnad mellan indisk astrologi och nazismens raslära. Indierna skulle aldrig drömma om att publicera de metoder med vilka man kan se mänsklighetens andliga avskum. Dessa avancerade (amsha-baserade) studier är enbart till för sanningssökarens egen förkovran. 

När den här bloggen delar ut politiska rallarsvingar är detta inte astrologi (vilket några kanske ha upptäckt) utan politiska pamfletter draperade i astrologisk utsmyckning. Bloggaren har så att säga återfött en mycket gammal genre, som t.ex. kostade judarna deras position i Rom. Den tidens astrologer sökte påverka opinionen genom att ställa horoskop i frågor som var känsliga för kejsarens trovärdighet. Den här bloggen har säkert sin lilla "skuld" till att de borgerliga tidningarna beslöt skydda sina läsare från bloggosfären inför valet 2014 genom att helt enkelt dra ur sladden till den opinionsbildande bloggsfären där man spanade förgäves efter en enda högerblogg som hade något meningsfullt att säga. 

Borgarna hade fullt upp med att fylla sin buk och lyxrenovera sina hem. När skulle dessa konsumtionens slavar hinna sitta ner och börja tänka? Således uppstod det märkliga fenomenet att högerns tidningar erbjöd gratis annonsplats för Sveriges alla vänsterbloggare att presentera sina motargument till de högervinklade nyheterna. Bland dessa motröster kunde man finna många lysande samtidsanalytiker! En märklig tid i nätets och landets historia som introducerades och dödades av samma tidningschefer, men samtidigt en period med minimal koppling till de stora existentiella frågorna som astrologin i grunden adresserar. Vilka vi är, vilka våra "karmiska" tendenser är, och i vilken riktning de verkar föra oss.

Inga kommentarer: