Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 december 2015

Har science fiction-författare någon astrologisk signatur?

Frågan gick i väggen redan från första början. Inför den digra listan science fiction-författare på Wikipedia, insåg jag strax att jag inte visste något om genren och att de namn jag kände igen i flera fall inte alls korrekt bör klassificeras som just sci-fi-författare. Wikipedia är inte ett uppslagsverk man bör förhålla sig till som en slav.

Exempelvis inklusionen av Franz Kafka i denna grupp eller Roald Dahl. Inte heller Rudyard Kipling. Det finns säkert fler fel i listan, men jag behöll detta lilla utsnitt, antingen för att jag kände till dem eller läst åtminstone något av dem. Jag kontrollerade alla så att inte sci-fi-författarskapet var helt orepresentativt (Kurt Vonnegut var aktiv inom science fiction i yngre dagar, vilket var en nyhet för mig). 

Här finns gränsfall, men Mary Shelleys "Frankenstein" är en så odiskutabel sci-fi-kritik av naturvetenskapens hybris att den måste få vara med, precis som Aldous Huxley ("Brave New World"). Till all olycka saknar Isaac Asimov säkra födelseuppgifter. Han är bredvid Robert A. Heinlein och Arthuc C. Clarke en av genrens pelarhelgon. Som god vän med Heinlein kan man misstänka att ett eller annat ur den senares horoskop även fanns på himlen då Asimov föddes...

Min hypotes är att själva genren borde favorisera de visionära ELD-tecknen, men om man minns att det ofta är rätt jordnära "skruv-och-mutter"-historier (där George Lucas Star Wars-saga är den mest primitiva av dem alla), berättelser som söker koppla framtidsvisionen till konkreta ting inför läsaren (tittarens) sinne, har jag en liten gardering: JORD. Ofta nog är science fiction inte mycket mer än förtäckt samtidskommentar.


  1. Aldous Huxley, Asc.Gem / So.Can / Mo.Ari
  2. Anthony Burgess, Asc.Gem / So.Aqu / Mo.Ari
  3. Arthur C. Clarke, Asc.? / So.Sag / Mo.Sag (eller Cap)
  4. Arthur Conan Doyle, Asc.Gem / So.Tau / Mo.Cap
  5. C.S. Lewis, Asc.? / So.Sco / Mo.Tau (eller Gem)
  6. Douglas Adams, Asc.Gem / Sol.Aqu / Mo.Leo
  7. Gene Roddenberry, Asc.Gem / So.Leo / Mo.Aqu
  8. George Lucas, Asc.Ari / So.Tau / Mo.Cap
  9. George Orwell, Asc.Vir / So.Gem / Mo.Gem
  10. H.G. Wells, Asc.Cap / So.Vir / Mo.Cap - Notera hur imperialistiskt horoskopet är för den man som skrev om erövringsattacken från Mars i "Världarnas krig"!
  11. Jules Vernes, Asc.Tau / So.Cap / Mo.Lib - Även Vernes hade erövring och imperiebyggande flera av sina berättelser: kapten Nemo minns alla, men även galningen som styrde över "maskin-ön", en mindre känd berättelse.
  12. Kurt Vonnegut, Asc.Sco / So.Lib / Mo.Can
  13. L. Ron Hubbard, Asc.Sco / So.Aqu / Mo.Leo - Ingen skulle väl ha kommit ihåg Hubbard om han inte bytte bana och gjorde scientology-religion av sina gamla science fiction-idéer!
  14. L. Sprague de Camp, Asc.Cap / So.Sco / Mo.Leo
  15. Mary Shelley, Asc-Gem / So.Leo / Mo.Sag
  16. Michael Moorcock, Asc.? / So.Sag / Mo.Aqu (eller Pis)
  17. Philip K. Dick, Asc.Pis / So.Sag / Mo.Cap
  18. Robert A. Heinlein, Asc.Lib / So.Gem / Mo.Tau
  19. Stephen King, Asc.Can / So.Vir / Mo.Sco - I mina ögon är inte King sci-fi-författare men han får vara med här eftersom de tre huvudtecknen så tydligt visar vad han sysslar med: från Kräftas milda oro/protektionismens princip till de små detaljernas Jungfru och sedan huvudstupa in i Skorpionens terror eller fasa! Via dessa tre principer förstår man allt han skrivit och notera då att det är Jungfrun som står för den teknokratiska sidan - Kings fantasier om bilar med själsliv och andra konstigheter.
Av dessa 19 namn saknade fyra födelsetimma/asc: Clarke, Lewis, de Camp och Moorcock och irriterande nog har tre av dem månplaceringar som strax efter lunch övergår i nästa tecken.

För att göra "de tre pelarna" (ascendent-, sol- och måntecken) lite tydligare listar vi placeringarna så här:


Element Tecken Asc Element
total
Eld 1 0 2 13
0 2 3
0 3 2
Luft 6 2 1 17
1 1 1
0 3 2
Vatten 1 1 1 11
2 2 1
3 0 0
Jord 1 2 2 16
1 2 0
3 1 4


Dåligt gissat av bloggaren! Troligen pga. att hans eget myckna Luft-element är en blindfläck. För visst stämmer det väl med genrens natur att luftslottsbyggaren drar iväg i denna kuriosastudie (dock alldeles för liten för att ha någon större tyngd).

Att just Tvillingascendenten tar en rejäl ledning väcker samtidigt misstankar om att "försöksledaren kontaminerat materialet"!  

Bloggaren har ju konsumtionsplaneten Månen i Tvillingarna exakt på sin Tvillingascendent. Och han valde faktiskt namn ur Wikipedias lista som han kände igen som sci-fi-författare eller hade läst en eller flera böcker av.

Men detta förklarar egentligen ingenting eftersom han uppenbarligen på närmast övernaturlig väg lyckats sniffa sig till vissa författare och inte andra och detta under så unga år (som bokläsare) att han ännu inte var medveten om astrologin, varken den tropiska zodiak han först slösade bort ett kvarts sekel med, eller den djupare och sannare sideriska version som vi här ser tala sitt tydliga språk.

Det här testet med 19 namn kan inte upprepas - detta var vad bloggaren SÅG och det han såg speglas måhända av hans egen ascendent/Måne. Astrologin visar sig återigen leva nästan magiskt framför ens ögon...

Mest intressant är kanske att IMPERIEBYGGAREN Stenbocken håller sig väl framme i denna genre och blir god två med "åtta poäng" (Tvillingarna samlade 9). Här finns också möjligheten av en femte Mån-Stenbock (Arthur C. Clarke, en av "helgonen" i genren). Här kommer min tanke om JORD till besanning och i synnerhet då det materialistiska tecknet som har med övergripande konstruktion och organisation att göra. Stenbocken är mästerbyggaren, den som designade Egyptens pyramider. 

Det är typiskt för detta tecken att - särskilt som reflekterande måntecken/bollplank - "jorda" science fiction-författarens alternativa värld och klä den i en materiell yta så att man kan tro på berättelsen som en konkret verklighet (fastän i en avlägsen framtid)

Ska man vara kritisk, tycker jag (nu när listan väl är utskriven) att Sherlock Holmes skapare Arthur Conan Doyle borde strykas från sci-fi-författarna! Hans Måne i Stenbocken visar sig bäst i Sherlock Holmes knivskarpa och extremt materialistiska logik - han kan titta på smuts (lera) och säga i vilken del av London kollegan Watson spatserat! Notera att Doyle har både Sol och Måne i smutsens tecken Jord! En perfekt britt och produkt av den tid vetenskapen grottade ner sig i kemi och enbart var intresserad av materialistisk analys (Doyle svängde senare i livet och blev istället intresserad av det övernaturliga!)

Mer träffsäkert då att hitta Star Wars-universats skapare George Lucas som imperiebyggande via Månen i Stenbocken och Väduren som den subjektiva utblicken för en motivation (Solen) som är pekuniär (Oxen, pengarnas tecken). Det passar att med det arketypiska Barnets tecken eftersom detta är tidernas sämsta science fiction! Det är helt enkelt sci-fi- för förstaklassare och inget för de som hunnit längre intellektuellt. 

Se bara skillnaden mellan Lucas kreation och Philip K. Dicks smarta berättelser! Hos den senare kombineras Månen i Stenbocken istället med en indikator på "stor" science fiction, nämligen Solen i långt utforskande och visionära Eldtecknet Skytten. Eldens vision hos Dick har nått det universalistiska stadiet och söker för glädjen att upptäcka och formellt (Mån-Stenbocken) gestalta. Dicks författarskap drevs av Världssjälen, Lucas var ett denna världens barn som bara jagade framgång och pengar! (Solen på nästan rät linje med Algol alias Mammon.)

Det finns ytterligare en spännande detalj i den här lilla undersökningen som är lätt att missa. Bloggen har kallat spänningen mellan Lejonet och Vattumannen för den kosmologiska axeln och i hinduisk astrologi - påstår åtminstone författarna till boken Light on Life - är Solen Saturnus fader. Och kosmologiskt rimmar detta väl: "Gud sade varde ljus" från Bibeln återkommer här som att vi först har en ljuspunkt (Solen) i centrum och runt detta centrum växer sedan en kosmisk rymd fram som Solens avkomma (Saturnus), "solkungen" ikläder sig så att säga en andekropp, en kropp av Luft.

I den här lilla gruppen hittas fyra axlar av fullmåne-typen. De tillhör den kristna apologeten C.S. Lewis, Douglas Adams ("Liftarens guide till galaxen"), Gene Roddenberry ("Star Trek") samt Ron Hubbard (Scientologin). Alla utom den förstnämnda har en fullmåne längsmed den kosmologiska axeln och den kristne författaren typiskt nog den sataniska axeln (med tanke på kristendomens fixering vid fallna själar och Synden). Inte minst Scientologernas grundare har ju späckat sin kvasireligion med en ren fantasivärld och således ett perfekt exempel på en kosmokrator. 

Gör man en kvalitativ bedömning av de nitton namnen måste man säga att den filosofiska Gene Roddenberry är synnerligen lämplig som bärare av den här humanistiska framtidssolen i Vattumannen och där den stolta individualismens Lejon spelar andrarollen i formen av sidekicken Månen! Detta är exakt den framtidsvision - den galaktiska federationen - han målade upp i Star Trek. Ateisten Douglas Adams hajpade "Liftaren" har jag aldrig läst (sci-fi tillhör tonåren så jag missade den med viss marginal), men rimligen lyckades också han förmedla en liknande svindlande upplevelse av galaktiskt djup!

Ska vi besvara rubrikens fråga genom att plocka "vinnarna" i detta minitest så blir den typiska sci-fi-författaren det typiska sändebudet från högre världar (varav vilka kan se framåt och bakåt i tiden på ett sätt som jordmänniskorna inte kan): Tvillingascendenten är budbärarens ascendent. Som måntecken definitivt Stenbocken för en bra känsla för att strukturera och jorda berättelsen på ett trovärdigt sätt (vi måste kunna relatera berättelsen till "vår" värld).

Men vilken är den solära motorn, essensen eller identiteten i det ideala författarskapet? Blir det Skytten eller Vattumannen? Lustigt nog slumpar (?) vårt test fram två lika bra tecken med 3 placeringar var. Vattumannen representerar ju den "galaktiska" människan, vårt framtida gudalika jag som omfattar hela universum. Vår upplevelse av att vara både individer men också ett med hela universum

Skytten å sin sida indikerar via härskaren Jupiterrldssjälens pådrivande kraft att söka sig till sagda stadium av artens perfektion. Det är de två största ödespenslarna, Saturnus eller Jupiter som är kandidater till att använda Solen för stort och visionärt tänkande.

I termer av horoskopets hus ser vi alltså en betoning på himlahöjen (viktiga hus!): 9e, 10e och 11e. Samt då 3e kommunikationshuset (Tvillingarna/Mithuna - det gudomliga paret eller som delad i tvä hälfter: ängeln som tar gestalt som en budbärare). Visst hade det känts fel om science fiction-författande hade likställts med t.ex. andra huset för "min plånbok" - så torftig och andefattigt och ett tydligt tecken på att astrologin inte har någon bäring på verkligheten alls.

6 kommentarer:

Susanne sa...

Jag minns ett blogginlägg för flera år sen när du undersökte om Skyttens tecken var utmärkande för SF-författare... jag minns inte riktigt utfallet, men jag minns att jag själv bidrog med en ryss (tror jag) som menade att de gamla Babyloniernas skapelseepos Enuma Elish speglar hur gudaväsen från rymden skapade människan, kort uttryckt. Jag minns inte alls vad han hette, men han var skytt, minns jag. :-)

Hur har för övrigt urvalet ovan gjorts? "Detta var vad bloggaren SÅG" - alltså namn som du känner igen och som du själv godkänner som SF-författare? Jag är ju själv absolut ingen expert på ämnet, men på Wikipedialistan saknade jag ett par av de mest kända namnen - Ursula K Le Guin och Whitley Strieber.

Susanne sa...

Läste slarvigt: nu ser jag att det är författare du själv läst.

Seaward sa...

Betraktade mig själv som lite av sci-fi-entusiast i tonåren och blev lite platt av att se Wikipedia-listan och hur ytterligt få namn jag kände till. När du nu läst texten på nytt ser du tydligt att jag skriver samtidigt som jag tänker (eller inte tänker!) - inser när minilistan är sammanställd att jag inte håller med Wikipedias lista ens om alla 19. Anthony Burgess som i huvudsak sci-fi-författare? Glöm det!

Wikipedias lista kan dock dubbelkollas och ett jättetest utföras (av den som känner sig kallad) - sci-fi är en så pass originell litterär genre att det är möjligt att den har en egen astrologisk profil.

Men Wikipedias lista innehåller så många "små" namn att man troligen kommer att skörda skralt med födelseklockslag och ascendenter. Tvillingarna i öster är ett suggestivt fynd om man tänker sig Merkurius som en avatar eller budbäraren som inte bara kan resa genom "de tre världarnar" utan för vilken tidslinjen inte är något absolut...

Axeln Skytten/Tvillingarna (eller Jupiter/Merkurius) ska nog ses som Världssjälen eller den allvetande och allestädes närvarande gudomen samt det "merkuriska" överlöperiet när detta tidlösa SAMVETE (ett ena vetande) planteras i en enskild människas hjärna via Budbäraren... Tvillingascendenten är ett passande tecken för den som reser framåt och som sci-fi återberättar.

Eftersom så mycket sci-fi (särskilt rysk) är kritisk samhällskommentar passar det också utmärkt att den politiska Månen i Stenbocken fick en god start i detta ministudium. Skulle den lilla ledningen flyta ut och bli till genomsnittlighet om man plockade alla W-listans mindre namn? Sådan var ju statistikern Gaugelins upptäckt om franska läkare: hans Mars-effekt dog direkt när han började studera landets allmänpraktiserande. Det var bara de riktigt framgångsrika (utifrån div. kriterier, bland annat hur omskrivna de var) som gav en signifikant överrepresentation av Mars i öster vid födelsen.

Susanne sa...

Jag har kollat horoskopen för de två namn jag nämnde, samt ett som inte heller står på din lista, men väl på Wikipedialistan, och alla tre har faktiskt eldascendenter :-) Le Guin och Strieber i Väduren, och Ray Bradbury (en av de absolut mest kända i genren) i Skytten. Apropå jord har Strieber solen och Le Guin månen i detta tecken.

Susanne sa...

"i oxen" skulle det ha stått sist här ovan.

Seaward sa...

Små fina bidrag till nästa "batch" (sats) som, för att det ska vara lönt att kommentera utifrån elementen bör ha samma storlek som det här minimala pilottestet. Annars sitter man som en sportkommentator och pratar om vartenda myrsteg som alla inblandade tar i varje ögonblick. Och det är ju raka motsatsen till att distanserat bedöma eventuellt stående "regler" som hittar sitt uttryck bakom det som vid givna testtillfällen visar sig.

Sci-Fi-listan var så lång att det kan vara värt ett senare stortest. Just nu skriver jag så det glöder på Djävulens stjärna del 2. Har tänkt ut ett testförfarande just för att lyfta ämnet ur de anekdotiska enskildheternas förbannelse. Någonstans bakom allsköns politiskt fäktande finns alltjämt ett hjärta som klappar för vetenskap på denna blogg. :-)