Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 februari 2012

Filosofer och kungar

I DN skriver filosofen Hans Ruin en intressant artikel om det obändiga amerikanska politiska systemet. Hans far, Hans Ruin, pryder min bokhylla med sitt magnum opus, Poesins mystik, och jag misstänker att något har gått i arv eftersom Ruin d.y. själv använder en eller annan poetisk bild - inte minst den rätt osmakliga liknandet av USA vid en missbrukares överviktiga kropp, vars enda reaktionsmönster är stress (och en förmodad intensifiering av samma glufsande). Läs artikeln, den påminner tyvärr även om att Sverige f.n. är en plutokrati - Nya Moderaterna det tunna faner som skyler allmänheten från insikt i vilka Storkapitalister som köper sig en politik i deras smak.

Men det var egentligen Ruins horoskop som gladde mig. Avdelningen för filosofer har knappast vuxit alls sedan jag gjorde några test för att se om den sideriska zodiaken favoriserade något särskilt tecken som filosof. Indisk astrologi framhåller Månen eller sinnet (sanskrit: manas) i Tvillingarna som en naturlig filosof, men då jag valde att granska 120 hopskrapade tänkare som primärt eller som en av sina sysslor verkade som filosofer syntes inget märkvärdigt, vare sig hos Tvillingarna som sol- eller måntecken, eller i filosofins eget tecken, den opposita Skytten.

Min uppdelning på materialister och idealister var brådstörtad och hade egentligen krävt långt grundligare granskning av var och en av de 120 namnen. Men på ett bakvänt sätt var det likväl intressant att notera hur få sinnelag (Månen) i filosofens Skytt som ägnade sig åt det jag bedömde vara filosofi utifrån vår eras materialistiska grundantagande. Där var underrepresentationen statistiskt signifikant (med reservation för det magra dataunderlaget). Bristen på materialistiska sinnen i Skytten bekräftar faktiskt på ett negativt sätt att Skytten är det mest idealistiska eller andliga tecknet!

Den enda positiva avvikelsen vad gäller Solen, var emellertid högst intressant: bland de 47 jag bedömde vara idealister och således anhängare av en andlig världsbild nådde Solen, andesjälens egen signifikator, överrepresentation i sitt härskarläge i Lejonet! (Jfr Warren Buffetts horoskop, mannen som vill att USAs rika ska betala för sig.)

När jag provade en annan "fråga" eller synvinkel på samma dataunderlag, hände emellertid något intressant. Inlägget Filosofer är personalister har inget att göra med den kristna teologins personlära utan astrologins tredelning av zodiaken i en första personrelaterad del - människan i världen - en andra individrelaterad del - människan i relation till sin andliga essens - och en tredje universalistisk del som skildrar världens syn på sig själv, de immanenta, formgivande principernas primat: t.ex. människan som blott en instantiering av den arketypiska Människan (Vattumannen).

I denna studie visade sig filosofer dugga tätt och tungt så länge Solen (individualitetens signum) och filosofins egen Jupiter passerade zodiakens första tredjedel, den unga och personalistiska fasen!
Den som läser den nyplatonske filosofen Anthony Damianis fascinerande Astronoesis (Larsons förlag) kommer att hitta en annan möjlig ingång till mitt fynd som både stärker det men också fördjupar och ger personlighetsfasen en tydning som ligger mer i linje med den katolskt kristna definitionen av Guds treena Person.



Hans Ruin lyckas inte riktigt pricka in den här generiska filosoftypen, hans Jupiter är fallen och stramt kontrollerad av den hysteriskt formella Saturnus i dess mest immanenta och politiserande tillstånd - Stenbocken. Men Solen, som kallats upphöjd i Väduren (Fadern förhärligas i Sonen) möter här Månen för en mystisk konjunktion och för att ingen ska tro att en bränd planet hämmar det intellektuella djupet, står disponenten Mars förskjuten och verkar från det intellektuella Tvillingarnas tecken - just det tecken indierna håller för att vara filosofen par excellence! Astrologiska tumregler i all ära, men man måste ha ett lite mer flexibelt sinne om man ska höra stjärnornas tilltal!

*****

Mars som förfogar över den viktiga nymånen ser ut att stå på sank mark. Med färgsättningen illustrerar jag hur den mentala överbyggnaden visar på Vatten, med dess risker för dissociation eller desinformation. Men gång på gång har i synnerhet poeter visat sig äga den här disruptiva kombinationen av element och här hör vi således ett eko från fadern, inkännande analytiker i poesins mystik - ord som säger något mer än de tycks säga!

På den här himmelen lämnas inget åt slumpen: den mentala Mars ägare är förstås Merkurius i Fiskarnas Vatten men den i sin tur hålls i schack av en fallen Jupiter som inte rör sig en millimeter åt höger eller vänster om inte formprincipen Saturnus i dess inomvärldsliga aspekt (Jordelementet) så beordrar! Vi kan alltså utesluta slirande på sanningen, denna vanliga åkomma vid mötet mellan Luft och Vatten.

Jämför t.ex. högermediernas oavbrutna politiska hetsjakt på Håkan Juholt, tills han gav upp för sitt partis bästa. Samma Måne i Väduren som hos filosofiprofessorn, samma retoriskt skickliga Mars-i-Tvillingarna som disponent. Det skrämmande är att det inte är några fel alls på Juholts himmel! 

Ju mer perspektiv vi får på det här, ju mer ska vi se att det var Sveriges plutokrati - den osynliga hydran Näringslivet - som beordrade avrättningen. Juholt har inte ens några problem med den för Herakleitos så förhatliga "vätskande själen", det räckte med att han tänkte högt och tänkte om några gånger för att högermedierna skull ha stoff att vulgarisera och förstora upp bortom proportion. 

Regeringen Reinfeldt går till historien som det mest skamfyllda som förfogat över regeringsämbetet. Se tidigare inlägg om tre stora svenska statsmän och notera hur mycket gemensamt Hans Ruins födelsehimmel har med dessa! Det är sant det som Platon sade: staten behöver människor med filosofisk potential på topp. Skulle i ett annat statskick än det Platon förordade härskaren och filosofen komma samman i en och samma person, då skulle det folket kunna skatta sig lyckligt. Men civilekonomer är per definition uteslutna.


5 kommentarer:

Anonym sa...

oj tror nog att du har bättre koll än AB, hmmmsom en god vän sa; Varför är dom kloka så självsäkra och dom undrande så fulla av tvivel?
Altså rent intiunitivt hittade den här sidan mej...hm det är nog dags för alla att lyssna till sin egen inre röst!
Apropå Malmö...pistolerna skalla...jobb åt alla

Anonym sa...

Jag minns att jag tidigare saknat Simone Weil bland de 120. Har läst en del av henne och det hon skriver tilltalar mig mycket. Har läst att hon var mycket påverkad av Platon, förresten. Hon var född 3/2 1909, och en titt på horoskopet visar att asc var i skytten och jupiter i lejonet i nionde, och månen i tvillingarna, så nog får man säga att hon hade "filosofkvalité" även astrologiskt sett! :-)
S

Seaward sa...

@anonym: Om rösten är svag (jag hör sällan min egen!), duger ett sideriskt horoskop också bra. Då ser man sina huvudmotiv i livet och sedan kan man putsa på uttrycken. T.ex. kan Kräftan (som jag nyligen skrivit mycket om) gå från girig till omhändertagande/empatisk.

@S: Visst! Simone Weil stämmer med "den perfekta filosofen" - Skytten och Jupiter i "vänskapliga" Lejonet i nionde filosofihuset.

Men ägaren till nionde är en Sol i andra huset för födointag: självsvält tycks ha förekommit mer än en gång i hennes liv. Ägaren av ett "eldhus" själv i Jord (Stenbocken) = tvära låsningar/konflikter (aktivism)! Det är dock föga platonskt - detta är ju ändå en "allt med måtta"-filosofi (till skillnad från extremlägena, epikuréer som levde för sinnesretningen och cyniker, som likt indiska asketer avsade sig allt).

Jag noterar självmordet (TBC + självsvält) och blicken går till den onda Mars i 12e huset för konvalescens och dess orena "vattenattack" mot andningens Merkurius i Luft i tredje Tvillinghuset för respiration! Jämför Vivien Leighs horoskop i inlägget om Alzheimer.

Anonym sa...

Det där med att hon skulle ha svultit sig själv till döds är ju inte bevisat, det finns skilda meningar om det.

Eld/jord-konflikten syns ju tydligt i hennes liv, där hon försökte kombinera det intellektuella/ideella med praktiskt arbete, både i fabrik och i spanska inbördeskriget, men sviktande hälsa och klantighet satte stopp för det; hon brände t ex fötterna på kokande olja!

Det är möjligt att detta inte var så platonskt, men hon var dock starkt influerad av idéerna, bl a ska "Att slå rot", en sorts programförklaring för "La France Libre", ha sin utgångspunkt i "Staten".
S

Seaward sa...

Tack för att du påminde om namnet. Jag upptäckte att jag glömt beräkna det (vediskt) vid förra tillfället.