Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 februari 2012

Sveriges största statsmän var alla socialdemokrater

En historiker i SvD finner den socialdemokratiska statsministern Tage Erlanders tystnad i sina dagböcker om det världspolitiska läget ett tecken på omedvetenhet. Sverige var ännu en ankdamm eller ett bakvatten intill hans efterträdare Olof Palme introducerade "världen" för de knappt läskunniga svenskarna. 

Jag kan inte låta bli att i det här antagandet se samma förakt för gemene man som även radarparet Schlingmann/Reinfeldt uttryckte i boken om svenskarna som sovande och mentalt handikappade. Hela syftet med att recensera Erlanders dagbok förefaller vara att påverka läsaren att gå vidare mot full integration i överstatliga EU, ett steg som togs av den moderata katastrofregeringen under Carl Bildt i början av 90-talet.

Tanken slog mig att lista horoskopen för Sveriges tre största statsministrar, vilka händelsevis alla varit socialdemokrater. Skaparen av den här värdefulla hemsidan om Sveriges ledare från 1800-talet och framåt har uppenbarligen andra politiska preferenser, av hans rankning att döma.

Per Albin Hansson lotsade Sverige genom Andra världskriget så att landet kom ut med ett rejält försprång genom ett i sina delar rejält sönderbombat Europa. Priset för den neutraliteten kan diskuteras, men Hansson var uppenbarligen en realpolitiker.



Erlanders berättelse kan med fördel läsas i den välskrivna men tendentiösa SvD-artikeln.


Mina minnen av politiker börjar egentligen först med Palme, och jag minns hans berättelse i tv om hur han verkligen vaknade inför den globala situationen. Det var på tågresa i Indien när han såg människor av högre kast trampa på dem som låg på golvet i tågvagnarna. En arketypiskt ren situation som borde skaka liv även i en komatös människa - om man inte bor på Solsidan där dödens regim råder.


Sverige har bevarat ärren från ett fattigt obildat land. Bara ett av tre politikerhoroskop, fastän så stora män, har ett känt födelseklockslag (Palme) och det bara för att det råkade nämnas i någon tidning för årtionden sedan. 

Det är lite pinsamt att studera storheter från olika länder på nätets två stora resurser, AstroDatabank i USA och AstroTheme i Frankrike, och se att där en betydande procentsats av stora människor har kända födelsetider, där har inga av de svenskar som att sitt avtryck i världshistorien någon uppgift om när de föddes. Sverige stod verkligen utanför allfarvägarna och nåddes aldrig av kultur, filosofi och djupt tänkande kring människan och universum. Det här jordnära folket tycks inte mer än kossorna ha lyft sina blickar mot universum och begrundat sitt ursprung.

Därför sitter vi här idag och tror på vad biologin gräver fram och identifierar oss med dna. Biologiska kroppar som inte ens har någon kontroll över våra tankar - de är nämligen inget annat än biokemi som kör sitt eget race som ett självspelande piano. Den annorstädes helt övergivne Skinner härskar fortfarande oemotsagd i Sverige! Kom igen! Hur korkad kan man bli?

I kulturländer som det gamla Kina visste man alltid att livet var en följd av en intelligent samverkan mellan Himmel och Jord (båda samlingsnamn för ett antal faktorer som ansågs förklara det fenomen som är våra liv). Den mäktige romerske 200-talsfilosofen Plotinus häcklar visserligen astrologer som tror stjärnorna är verksamma orsaker, men medger att de fungerar som omen eller tecken pga en deterministisk aspekt i tillvaron. I en annan av sina texter medger han dock att de celesta inflytandena spelar en betydande roll för tillvaron som den gestaltar sig på den här planeten. (Han tycks ha oscillerat i sin ståndpunkt.)

Både Per Albin Hansson och Tage Erlander är utpräglat "supralunära" varelser, med tydlig betoning på de två element som har en stigande riktning (filosofen Herakleitos skulle kanske ha talat om dem på "vägen upp" eller hem). Erlander har visserligen Solen i extremt kroppsbundna Oxen (läs SvD om hans hälsoneurotiska läggning) men Elden inom honom är så stark! Elementet ansågs som det noblaste men mot andra antika och senantika röster förklarade Plotinus att stjärnorna visserligen dominerades av Eld men logiskt sett måste ha en liten mängd Jord eftersom de vidmakthöll sina former! Jord som bindemedel.

Erlanders självkritik som ordas om i SvD-artikeln är inte svår att se: den depressivt kritiska Saturnus ligger som en igel på den lättsamma och expansiva Jupiter! Tänk de två teatermaskerna, en med mungiporna upp och den andra ner. Det påminner om någon känd vetenskapsmän som lade bort sitt sinnesutjämnande litium och utnyttjade bipolariteten konstruktivt: på morgontimmarna skapade han maniskt mängder av idéer, vilka han på eftermiddagen då tungsinnet satte in själv var den bäste att kritiskt gallra! 

Alla tre har intressant nog militärplaneten Mars ytterligt stark, de två första i konungsliga Lejonet men Palme i sitt rivigare nybörjar- men också härskarläge i Väduren.

Erlanders efterträdare Palme har också livsuppdraget eller Solen i Jordelementet, men intressantast är här Månen i expansiva och globalt öppna Skytten som, tack vare känd tid, kan lokaliseras till det basala andra Ox-huset för förnödenheter och pengar. Eld och Jord är hårdnackade fiender och leder till kampvilja och ambition då de kommer samman. 

Det är inte svårt att gissa att det här här, kuskande på ett tåg i Indien, i utlandet (Skytten) som hans avsmak för hur lågt en varelse kan pressas ned (Oxen står i botten på hierarkin). Kanske spelade hans egen ensamhet in som överbegåvat barn bland betydligt äldre studiekamrater in för denna grundläggande solidaritet med människor i enkla förhållanden. 

Hur illa den främlingsfientliga migrationsmnistern Tobias Billström hanterar sin instantiering av temat "Skytten"/utland är fascinerande med tanke på att hans horoskop visar Palmes Sol och Måne fast i ombytta tecken. Och också han har Palmes eldsprutande krigare Mars i Väduren. Det finns uppenbarligen en mycket svår störning på Billströms himmel som inte blir tydlig förrän man känner det exakta födelseklockslaget. Som saker står är han alltså Palmes "onda kusin från landet", snäv och inskränkt på exakt de punkter där Palme var vidsynt och generös. Kan det ha att göra med att Billström föddes ett år då generositetens Jupiter "föll" i Stenbocken medan Palme hade bättre tur, hade Jupiters välvilja i det demokratiska och intelligenta tecknet Vattumannen?

Palmes Måne är också "kapad" av avmätta Ketu, precis som hos socialdemokraternas nyvalde partiordförande Stefan Löfvén (ett andra utlåtande om horoskopet här). Spökplaneten Ketu tycks tydligen kunna föda känslor (Månen) av att stå utanför, och det i sin tur kan leda till en inre tillväxt och en känsla för större frågor än den på Solsidan någonsin når i sitt liv. Privilegierade liv på jorden är många gånger bortkastade. Först när man samlat så mycket själviskhet att det meriterar nedflyttning på statusskalan vaknar själen upp och fattar hur det goda samhället borde vara organiserat!


4 kommentarer:

Anonym sa...

"Inga av de svenskar som satt sitt avtryck i världshistorien har någon uppgift om när de föddes" - hur menar du då? Det finns ju ett antal svenskar där ascendenten är angiven. (9 st förutom OP som jag har kollat, men det kan ju vara flera) Sen hur man definierar "satt avtryck i världshistorien" kan ju diskuteras, men nog får man väl säga att Dag Hammarskjöld gjorde det i alla fall. Man kan man förstås undra, och det gäller väl inte bara svenskar, hur säker födelsetiden är. När det gäller Ingmar Bergman är den satt till 13 men vi vet ju nu tack vare DNs publicerande av födelseattesten att 12.15 är den rätta tiden.

Men visst är det generellt så att födelsetider på kändisar är okända. Det beror väl på att Sverige astrologiskt sett är ett u-land...
S

Seaward sa...

Jo, jag vet att det finns en handfull svenska ryktbarheter med klockslag. Jag faktiskt strök Ingmar Bergmans namn ur texten för att tydliggöra poängen. Låt inte din detalj-Jungfru förblinda dig för retoriska grepp!

Senast igår såg jag tennisässet Mats Wilander med samma gamla "time unknown" på franska AstroTheme. I princip alla världsstjärnor i tennis har väl kompletta horoskop för världen att ta del av.

Det påminner om SvD-artikeln om Erlander om "gamla" Sverige som ett land som inte ville dela med sig till världen, inte ville tillhöra världen. Före 1974 är det 1809 års nationalhoroskop som gäller, så jag förstår att du värjer dig ur djupet av din Mån-Oxe. Det gamla Sverige var ju en Algol-Venus + Sol i Oxen! Likt tjuren Ferdinand på julafton helt ointresserad av någonting utanför sin egen hage! :-)

Anonym sa...

Var det inte nån som påstod att retorik var för lägre själar...;-)
De två första styckena i inlägget trodde jag tydde på att du inte instämde i påståendet om svenskars ointresse för omvärlden.
Det där med Sverige som isolerat och en ankdamm före en viss tid si och så stämmer inte, det är bara just retoriska knep. Trots sitt mer isolerade läge än de flesta andra europeiska länder har kontakterna mellan Norden och övriga världen varit påfallande livliga, historiskt sett. Forskarna har t ex förvånats över att kontakterna mellan folk häruppe och romarriket tycks ha varit mycket större än vad man tidigare har trott.
Man får ju också tänka på att kommunikationerna mellan länder var svårare förr, det är ju inte så konstigt och det gäller alla länder. Gå till någon lokal miljö i vilket land som helst i världen och du får en ankdamm!

Björn Borgs födelsetid är i a f känd.
S

Seaward sa...

Första två styckena refererar två företeelserna och att jag noterar en parallell mellan artikeln och boken om det sovande folket innebär inte att jag inte till del delar den kritiken. Den som tagit till sig bloggen som helhet vet nog ungefär var jag står, men atomiseringens förbannelse (det Jungfrun är så bra på) är just att ta loss för små stycken för att de ska stämma på helheten. Jag tänker på Mandelbrots fraktalformer. Figurerna måste vara av viss komplexitet innan de börjar upprepa sig i olika magnitud. Dessutom är jag en kluven själ, som haft liv både som slav och överklass - och beror på dagsformen om jag skriver ur slavens eller herrens perspektiv. :-)

Du har förstås rätt i att t.o.m. bilden av Sverige som ett avsnört bakvatten är just en bild. Ett är säkert: någon filosof har vi aldrig exporterat och det vi tog hem var smycken och potatis, inget för intellektet.