Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 februari 2012

Stinkande rik - på rätt och fel sätt

 

Apropå SvD:s artikel om Microsofts förvaltare Steve Ballmer och företagets oförmåga att producera ren genialitet, kan man knyta åter till den antika hederskulturen korrekta insikt i den naturliga principen, att Huvudet för klanen sätter tonläget. Ner i en samhälls- eller företagskropp sipprar den anda som Ledaren själv aktualiserar. 

Sedan kan en Ledare naturligtvis regrediera eller korrumperas med tiden, vilket då ger en motsvarande förflackning i den kropp vars hjärta han/hon är. I astrologin kan vi detektera tendenser till avvikelser - till det bättre eller sämre - i den medfött aktualiserade karaktären genom den planetära disponenten till den himlakropp som studeras. Vilka planeter som är betydelsefulla (manifest och bakomliggande disponent) varierar från en karta till nästa.

Ballmers födelsetid är inte offentlig men dagen som sådan ger ändå insikter, särskilt om vi sedan jämför horoskopet med själva sinnebilden för rent kreativt geni, Steve Jobs, och Microsofts grundare Bill Gates, världens f.n. näst rikaste man, och hans affärspartner Warren Buffett, världens f.d. rikaste man (2011 på tredje plats i Forbes rankning). Alla dessa tre har "säkra" födelsetider vilket gör studiet av extrem rikedom så mycket intressantare! Nuvarande Forbes-ettan Sims utgår eftersom hans födelsetid är okänd.


Steve Ballmer
Steve Jobs
Bill Gates
Warren Buffett


Sedan bloggens start har den synbarligen diskriminerat två av elementen, Jord och Vatten, och kallat Eld och Luft för de "kreativa". I fallet med nuvarande vd för Microsoft stämmer detta, trots att alla tre Eldtecknen är befolkade. Men varför inte Ballmer kan tillföra sitt företag sann kreativitet beror naturligtvis på storkorset i Mörkrets och Okunnighetens reaktionära kvalitet, Tamas gunas. 

Det är samma storkors som gör att Sverige står stilla och t.o.m. har sjunkit ner i omänskliga politiska reformer tack vare storkorsen hos Reinfeldt, Hägglund och Borg. Denna tyngd och bakvikt förklarar varför man hellre bör kalla Ballmer en förvaltare än något annat, om ens det. I fallet med de svenska moderaterna försnillar de snarast statens tillgångar genom sina utförsäljningar.

Ballmer lägger ofantliga summor på produktutveckling men ändå är det andra som skapar succéerna. Mönstret är exakt överförbart på de svenska politikerna med storkorset. Indisk filosofi skräder inte orden: så mycket Tamas skapar vansinne eller som bäst låg begåvning. 

Motpolen är Sattva, Ljusets kvalitet som mer än någon annan svarar på inflödet från den gudomliga världen. Sverige under Borg och Reinfeldt anknyter till helvetesvärldarna, och sedan kan mörkermän strö priser och positiv press oöver dessa båda herrar i den spegelvända lögnvärlden. Men Verkligheten lurar ingen. 

(Se dock en grundlig analys av rasisten Geert Wilders starkt sattviska horoskop för en förståelse hur de tre kvaliteterna likväl bara är en komponent som behöver "kvalitetssäkras" innan man öppnar champagnen.)
Steve Ballmer har också den klart svagaste expansions- och förmögenhetsbyggarplaneten av ovanstående fyra horoskop. Att astrologin kallar Jupiter "upphöjd" i Kräftans tecken handlar mer om att detta giriga Vattentecken (Platons vegetativa själ) satsar på säkerhet i varje läge, och den grundattityden befordrar inte genialitet.

Jobs, Gates och Buffett har alla Jupiter i Luftelementet och då planeten också är den stora förmögenhetsansamlingens signifikator är det högst talande att Jobs har sin i 11e huset för förmögenhet där också Jupiter är bhava karaka (hussignifikator). Ett sammanflöde (synergi) av två omen således. Bill Gates Jupiter är precis lika imponerande, nu i dominanten Lejonets Eld och i det andra finanshuset!

Warren Buffetts Jupiter är ytterst prominent, i 7e huset. Detta relationshus konstaterar amerikanske vediske astrologen James Braha, är aktiverat i många horoskop för skickliga affärsmän! 

Men det är naturligtvis hans vidunderliga Sol (ande, jiva-atman) som drar all uppmärksamhet till sig: den genuina Lejonkungen har här passerat sitt naturliga habitat i femte huset för sann kreativitet och upphöjts till vad indisk astrologi kallar det allra bästa huset, nionde sektorn för gudomlig medvetenhet, filosofi och religion. 

Det är självklart att den som har himmelen på sin sida även lyckas i affärer. Och att Buffett på ålderns höst manar USA:s rikare att göra rätt för sig och sluta bete sig som själviska svin, det kunde knappast ha kommit från ett horoskop utan denna andliga klarsyn. Men detta är den gamle och kloke Buffetts röst, tittar man nära på hans horoskop måste han ha varit en hårdför typ: Saturnus stiger i öster som en distinkt maktlysten och despotisk imperiebyggarfaktor (jfr Margaret Thatcher) och pengarnas Venus är i detta horoskop en aktiv illgärningsman. Venus är dessutom "fallen" i profitlystna Jungfrun OCH placerad i det världsligt starkaste huset, det tionde för karriär!

Mars är visserligen god här, och åter i det sjunde hus som sägs ha med affärskontrakt att göra (partnerskap är mer än äktenskap). Buffets förmögenhetsplanet Jupiter i sjunde partnerhuset kan jämföras med samma placering hos den besatt otrogne Tiger Woods - tänk alla hans sponsorkontrakt som löpte sida vid sida med otroheter mot hans hustru. Det är oändligt tidskrävande att söka bena upp komplexiteten horoskop för de enormt framgångsrika.

Steve Ballmer spiller kanhända sitt lejonkrut alltför lättviktigt - Lejonet i Månen, det personliga sinnet som söker grandeur. Individfixeringen, överskattningen av varumärket som sådant, dränerar kanske förmågan att tänka kreativt och helt nytt. Det kan vara därför Lejonet gåtfullt klassats som tamasiskt, även om dess herre Solen tillhör Sattva (Ljuset). Lejon kan bli för uppblåsta och då upphör de att vara goda chefer som lockar fram kreativitet ur omgivningarna. 

Ballmer är inte ens genuint Sol-Lejon utan "bara" dess lunära skugga. Hans egen Sol i Fiskarna disponeras från den Jupiter i Kräftan som lovar pengar men tänker alltför fegt och strategiskt. Hans Måne blåser upp en sublunär (materialistisk) vandring snarare än sann supralunär kreativitet. Ballmer är en sensationalist och de yttre sinnena har ingen kontakt med Platons värld av Former varifrån de briljanta idéerna kommer.

Intressant nog delar de andra tre alla ett sinne, en Måne i Platons irrationella eller vegetativa själ, sinnebilden för människan i våldet på begäret som fördunklar hennes högre och mer gudomliga natur. 

Där Jesus gick på vattnet, där har de här människorna fallit igenom och drivs av ovärdiga krafter. I termer av "världens rikaste" är placeringen helt logisk! Men lika tydligt att alla tre har sin "motor" - Solen - det supralunära (inherent kreativa), två en Luft-Sol och en Solen i Eld. Solen - Ledaren - vill för alla tre något noblare än bara konsumera i begärets tecken. Gates Våg, t.ex., är sällan helt ohörsam inför tankar om rättvisa, och 1955 var också Saturnus, rättskiparen "upphöjd" i Vågen (sida vid sida med pengarnas Venus).

Notera hur salomoniskt Gates gav familjen vad de behövde och koncentrerade sig sedan på arbetet med att bekämpa hälsoproblem i världen. Så typiskt hans horoskop som delvis går i hälsorelaterade Vattenelementets kulör. (Hans välviljas och förmögenhets Jupiter äger dessutom det sjätte huset för hälsa.)

Den på goda principer uppbyggda Islamiska Utvecklingsbanken har ett horoskop (låt vara med bara en månascendent) som i hög grad påminner om Bill Gates som, äldre och klokare, har blivit en man som vill världen gott och inte längre bara roffa åt sig! Detta är en påminnelse om att Vattenelementet, även om det representerar en låg djurisk naturinstinkt, kan fungera! Astrologins symboler är flexibla och med rätt styrning kan välvilja utsträckas även bortom egointresset.

Men det finns en aspekt ytterligare på Gates Måne i Fiskarna: med Kräftan i det goda första huset blir tecknets härskare en verksam välgörare och när planeten sedan återfinns i horoskopets allra bästa hus (9e) då har vi ett omen om ett högre samvete som inte står Warren Buffetts Lejon-Sol efter!

Sant är att Gates kreativitet inte är i närheten av det som Steve Jobs horoskop uppvisar (Jupiter i Luft aspekterar Venus i 5e kreativitetshuset). Redan med Gates börjar också berättelsen om ett Microsoft som köper (eller t.o.m. lurar till sig) andras uppfinningar. Gates har inte alltid varit en ängel, men för de delarna i horoskopet krävs fördjupningar. Det kan t.ex. vara intressant att studera hans tredje "IT-hus" (kommunikationer, handel) och fundera över i vad mån den "upphöjda" Merkurius demoraliseras av Mars i detta det privata profiterandets tecken.

Även här tycks Gates och Buffett gå hand i hand, den senare har profitören i det mäktigaste (men inte bästa) huset: det tionde för karriär och samhällsstatus. Båda har handelsmannen Merkurius i det kuriösa härskarläge som också är planetens upphöjda läge. (Ingen annan planet är både härskare och upphöjd i samma tecken, synbarligen ett erkännande för den här placeringens avsevärda förmåga att få sitt tänkande att bära konkret frukt.) 

Också Steve Jobs har intellektsplaneten "jordad" men i ett sämre hus - det sjätte för fiender och hälsofrågor. Jobs märkliga berg-och-dalbana (han var ju uträknad en tid) kanske kan ses i Solen i Vattumannen som i både hans och Mona Sahlins fall kan ses sjunka mot sin död i väster. Detta är en världsligt klen Sol, och t.o.m. Gates är bättre. Att som Gates ha en Luft-Sol i det vattniga fjärde huset skulle kunna förklara hans paranoida tendenser, jag har sett Kräftascendenter med Solen i Vågen (i 4e) gå in i sinnessjukdom!

Buffetts världsliga solplacering i nionde är naturligtvis helt oslagbar. Stark världsligt och med potential att vakna upp till högsta insikt om hur världens ordning måste vara inrättad efter de gudomliga morallagar som bara ber människan att vara lite anständig, inte fullt så girig och självupptagen!

Inga kommentarer: