Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 maj 2011

Quisling, den arketypiska svikaren

När Aftonbladet publicerar en (betal-)artikel om Vidkun Quisling som själviskt grep makten med de tyska nazisternas stöd under Andra Världskriget slår det mig att jag aldrig ens tittat på hans horoskop. Engelska Wikipedia skräder inte orden utan beskriver politikernamnet som synonymt med en förrädare eller en svikare.

Beräkningen av födelsehoroskopet med en högst sannolik placering av sinnet/Månen i Tvillingarna ger en beklämmande påminnelse om hur osynken mellan Luft och Vatten kan degradera långt ner. 

Vi har sett några bedrövliga desinformatörer i sekten Vetenskap och Folkbildning med det här, i och för sig, frekventa syndromet. Och att lögn och svek i princip är synonymer inser man snabbt. Så här är han själv, den store kvisslingen:




Horoskopet är otroligt talande i sin tydlighet. Solen - ren Intelligens - har tagit sig ett dopp och hamnat under Månens "sublunära vatten". För de födda i Vattentecken hänger allt på att deras planetära disponent inte leder in föroreningar i själen eftersom de tenderar att gå på känsla mer än de andra tre elementen. Hos Quisling, född i Månens tecken, ställs frågan på sin spets: Vad gör psyket - disponenten för de beslut hans Sol tar?

Månen befinner sig i det amoraliska Tvillingarna och eftersom detta är Luft har vi genast samma småschizofrena brist på verklig kontakt med livet som Fredrik Reinfeldt så tydligt visar i sin klasskapande och segregationistiska politik (Solen i Kräftan/Månen i Vågen). Men Quisling är hundra resor värre, för han sålde inte bara ut de sjuka och svaga i sitt folk utan HELA FOLKET!

Det här menar jag kan utläsas av en dubbel "dissociation", en dubbel tendens att låtsas sig inte förstå den fulla vidden av vad man håller på med. För går vi nu till disponenten för sinnelaget i mentaliserande Luft, då riktas vår blick återigen till Kräftan och Vatten!

Det var inte många dagar sedan vi hittade en dubbelt dissociativ tendens senast och med den ett djupt stört omdöme. Det var den belgiske pedofilen, sadisten och mördaren Dutroux. Men glöm naturligtvis inte den tortyr som VoF via sina medlemmar med Luft/Vatten-störning utsatt människor för via bl.a. utnämningen "Årets förvillare". 

Jag har också redan från början hävdat på den här bloggen att Reinfeldt äcklas av sjukdom och svaghet, vilket skulle förklara den hjärtlösa Slutgiltiga Lösning han och inblandade satt i verket (tills nu, då alla verkar ha vaknat upp). Det har gjort honom till en livsfarlig risk för hela samhällssammanhållningen, vilket i början var svårt att se bakom den återhållsamma och välpolerade ytan. 

Vi har ett mönster som börjar växa sig allt tydligare vad gäller de glapp i sunt omdöme som Vatten/Luft kan skapa.

Naturligtvis finns det massor av "milda" varianter vilka kanske bara yttrar sig som en tendens till tankspriddhet, att tappa meningen man just höll på att formulera. Men Vatten och Luft är en kombination som ger många intressanta och märkliga effekter när den tar kontroll över horoskopet. 

Exkurs. Jag hittade nyligen ett forskarhoroskop som ligger "i pipeline" - texten är inte skriven än. Det rymmer dubbla bortstötningar mellan Luft och Vatten och där inte intellektet på minsta vis verkar att ha skadats innan mannen redan i 50-årsåldern fick Alzheimer och försvann in i ett glömskans töcken. Så länge han hade skärpan var han ett geni. 

Jag talar om "informationsvetenskapens fader", mannen vars logiska skärpa ledde fram till våra dagars informationshanterande datorer men också sådana rakt ut sinnessjuka metaforer som Stephen Hawking avslöjade att han gått på i sitt förnekande av en själ och ett liv efter döden nyligen. Han såg människohjärnan som en dator. Detta var förbluffande för tillämpbarheten av datoranalogin har redan effektivt grusats sönder av framstående filosofer.

Som alla ateister vill inte Hawking läsa material som skulle kunna underminera hans nuvarande ståndpunkt. Människan är patetisk - ett ovuxet barn. Det är därför vi måste dö om och om igen så att vi kan bygga upp nya kroppar och temporära egon och inhämta nya erfarenheter och perspektiv. 

Till sist, tydligen, kommer det att börja komma liv där man vagt minns sitt föregående. Hur lång tid som därefter måste gå innan medvetandet kastar av sig allt skumrask och minns hela sin vandring genom många kroppar och liv, det har inte jag hittat något svar på. 

T.o.m. inom hinduismen - själavandringens egen religion (om man inte är medveten om hur otroligt många andra kulturer som har samma uppfattning) - delar vägen på sig. En riktning tror man av egen kraft (och för egen del) kan bryta kretsloppet, en annan riktning menar att vi är organiska delar av hela världsförloppet och måste själavandra ända tills universum monteras ned. 

Det ligger nära till hands att se den förra riktningen som närmare besläktad med panenteismen (Gud är förmer än den manifesta skapelsen) och den senare som uttryck för panteism (Vi är andegnistor som tillhör Gud och Gud ÄR världsalltet).

Vad jag menar med att Luft/Vatten-kombinationen tar "kontroll" är t.ex. att ena elementet har fäste i första huset, eller opererar via Sol eller Måne. Med en Chandra lagna-ascendent i Quislings fall är två av dessa tre horoskopiska nyckelpunkter involverade, men en månascendent är egentligen fusk då den ersätter en okänd födelsetid.

Dock är dubbleringen av "dissociationssyndromet" inte att leka med då en defekt Merkurius av tradition befordrar kriminalitet eller rena bottennapp i etiskt hänseende. Är horoskopet allmänt svagt kan det vara en svag Merkurius som får bedragaren inom oss att fiffla bakom ridåerna. (Merkurius sätter under sitt grekiska namn Hermes på sig mössan som gör att dess tankar blir osynliga för omvärlden.)

Merkurius amoral kontrasterar mot härskaren över tecknen som står opposit de merkuriska, särskilt då Skytten, men till en del även Fiskarna. Fiskarna är nu inte så mycket medvetenhet som en instinktivt empatisk känsla med alla levande varelser.

Quisling visar problemen med zodiakens första tredjedel, den som tänker i personliga termer. Särskilt Solen i Kräftan verkar vara benägen att se om sitt eget hus först och främst, och det är inte förvånande att Reinfeldt driver den sinnesjuka privatiseringspolitik han gör. Kräftan är verkligen antitesen till det Sverige var innan: ett Vattuman-land som låter varje individ vara just en individ, och medlem i en ideologiskt (samhällsmedveten) helhet. 

Ska man fransa ut en smula och diskutera monarki en smula, är Vattumannen demokrati och motsatta Lejonet monarki. Lejonet är inte utvecklat i det svenska nationalhoroskopet men monarkisterna ska man istället söka i folkdjupet, tecknat av den enkla och personliga Månen i Väduren. 

Väduren är så att säga Lejonets föregående barndom, och därför kan en Vädur tänkas hysa en generell sympati med idén om en kung (eller drottning). För den personliga Väduren är potentiellt en individ, dvs. Lejonet (Elden i dess individualiserade fas).


Bonusspaning

Av cirka 5.000 horoskop hittade jag utöver Quisling följande 8 med de faktorer det här inlägget koncentrerade sig på: Solen i Kräftan disponerad av Månen i Tvillingarna disponerad av Merkurius i Kräftan disponerad av Månen i Tvillingarn och runt, runt...

  • Dave 'The Edge' Evans - U2-musikern. Intressant nog är det hans kollega Bono som fått utstå anklagelser för att vara en "sell-out"!
  • Gerri Halliwell - En "sell-out" till? Spice Girls-tjejen som tog mest plats till en början, men strulade till det för sig som FN-ambassadör, tror jag. Har glömt alla detaljer. Hon verkade akut olycklig och på kant med sig själv i vilket fall (Så mycket för "girl power"...).
  • Maggie Wheeler - aktris, rollen "Cynthia" i Seinfeld
  • anonym - vänlig men extremt neurotisk kvinna, många år i terapi
  • Margareta Winberg - fd politiker
  • Michael Richards - "Cosmo Kramer" i Seinfeld - två fall från samma tv-serie som betraktas som något av det roligaste som gjorts understryker vad jag tidigare sagt om att "dissociationen" funkar utmärkt hos komiker! Se Kramers totala vettvillighet som att han helt släppt loss sin astrologiska dårskap! Lite bistrare blev det när man privat hasplade ur sig rasistiska uttalanden om färgade.
  • Natasha Henstridge - fotomodell, medioker aktris; jag tror jag kommenterat hennes "livs roll", som extrem egoististisk utomjordisk livsform ("Species") som perfekt beskriver Kräftan som modersfunktionen/Naturen som inte har något annat i tankarna än säkra den egna artens överlevnad. När tvångsmässigheten når dithän finns inget som etik kvar. Se VoF som ungefär lika vanvettiga fast dolt bakom en rationaliserande yta...
  • Sten Tolgfors - Sveriges nuvarande försvarsminister. Apropå "Species" och den blinda (helt instinktiva) försvarsprincipen Kräftan!

    En potentiell kvissling???

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Ska man fransa ut en smula och diskutera monarki en smula, är Vattumannen demokrati och motsatta Lejonet monarki. Lejonet är inte utvecklat i det svenska nationalhoroskopet men monarkisterna ska man istället söka i folkdjupet, tecknat av den enkla och personliga Månen i Väduren."

Ovanstående fick mig att tänka på hur en stat kommer att agera i Vattumannens tidsålder. Är det så att vi hittar svaret i Lejon-Vattumanaxeln? (Ja, den finns tydlig hos mig själv i min Navamsha;))

Mina egna tankar är att i Vattumannens tidsålder blir alla solar i vårt eget solsystem samtidigt som vi arbetar för att höja medvetenheten hos helheten och allt levande. Skulle det representeras av Solen i Lejonet och Saturnus i Vattumannen?

Eller skulle det se ut på annat sätt?

Sedan dina tankar om Vattumannen som demokrati. Är Vattumannens högsta potential verkligen demokrati som statsskick? Med tanke på, vilket du påtalar ofta åtminstone indirekt, att olika själar är på olika utvecklingsnivåer, så vore väl Vattumannen också representera en universell mänsklighet där varje individ respekterar spirituella lagar. Samtidigt som de viktigaste besluten fattas av samhällets mest spirituella personer (och att varje individ gör det själv i sitt eget liv). Gurustyrt med andra ord.

Seaward sa...

Jag tänker mig också Lejon/Vattuman som "the one and the many", gammal filosofisk utgångspunkt för diskussion. Ur Lejonet (absolut enhet eller en envåldshärskare - det är Gud som satt upp det här systemets spelregler och definierat dem som Det Ena, Det Goda och Det Sköna) springer mångfalden.

Du är helt klart inne på samma linje eftersom demokratin (idealt) förutsätter medvetna samhälls- (eller världs-) medborgare. Att omsätta "himmelrikets principer på jorden" kan verka "oandligt", men jag tror man måste ta ner det hela på jorden.

Redan idag tycks människans anrika rättsmedvetande bygga på samma principer som finns kodade i zodiaken. Jag har bara krafsat på ytan av det ämnet, hur graden av "objektiv rättrådighet" fluktuerar och vinklas på olika sätt från tecken till tecken.

Nu tror jag visserligen också att det kommer genombrott som spiritualiserar världen under kommande århundraden. Redan nu ser man Vattumannens idé på många sätt i världen (och i vetenskap och teknik) och jag tror en global mänsklighet kommer att uppstå, lite i linje med din gurustyrda värld.

Redan Platon beskrev väl egentligen ett svårförverkligat men ändå möjligt samhälle i "Staten" där innersta kretsen bestod a en elitens diktatur. Dessa styrde politikerna och var "gurus" eller filosofer som enbart studerade den eviga världens idéer (via astrologi?) för att i rätt tid ge rätt impulser till politikerna. De levde inte längre för egen del, och ägde knappt några privata föremål. De var högre utvecklade än massorna.

Bland "de många" finns även i Vattumannens tidsålder själar på olika evolutionsnivå, skillnaden i tonläge mellan den här "rengöringens period" (och dualismens!) under 2000 år i Fiskarna blir att världen hålls samman av ett förenande koncept. Det är ju det Vattumannen står för - som du säger - många individuella Solar - sammanlänkade av en ideologi. Det kan tyckas som diktatur men det är ju detta vi kallar demokrati, att de många tillsätter politikerna. Vad Platon smyger in ovanpå demokratin är gurus eller filosoferna som så att säga är politikernas sakkunniga.

Ett globalt koncept måste innebära att världens vetenskaper kommer att göra häpnadsväckande nya insikter framöver! Alla kommer inte att förstå (precis som nu) men världsstyret kommer att vila på en ny helhetsbild där kosmologi, antropologi m.m. ingår. Nog med spridda vetenskapsgrenar som knappt kan kommunicera med varandra eftersom de använder så skilda terminologier.

Morgondagens världsmedborgare kommer alltså att ha lika varierande grepp som nu (om man utlämnar ett domedagscenario som stryker ut nästan hela mänskligheten och låter en liten del börja om), men Vattumannens Saturnus kommer att ge folk en fixerad intellektuell FORM att växa inom, till skillnad från dagens kaotiska relativism som helt klart är Fiskarna i färd med att bryta ihop (tecknet symboliserar bl.a kaos - se motpolen Jungfruns nätta definitioner och avgränsningar).

Kanske bara utopistiska tankar, men jag tror verkligen att Vattumannens symbol kommer att genomsyra allt. Mindre vilda västern på internet, mer centralstyrning. I framtiden kommer EN LAG att vara mer framhävd än nu, och kanske är det därför det gafflas och brusar så i det svenska folkdjupet (Vattumanhoroskop) om sharialagar och andra kulturer. Sverige är en korrupt form av Vattumannen men man hör dess vilja att MONOPOLISERA DET SOCIALA RUMMET.

Detta kommer att hända på jorden, men det blir inte svenskarnas skeva version av Vattumannen som blir den rådande. Vattumannen Sverige är ett tidigt experiment i Världssjälen, konceptet med myndiga människor i reglerad samvaro kommer att förfinas ytterligare...