Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 27 maj 2011

Den gode läraren & journalistiskt skräp

[Observerat några timmar senare. Inför massiva läsarprotester kopplar Aftonbladet helt sonika från hela kommentarfunktionen - inte en läsarröst så långt ögat skådar. Remarkabelt tillgrepp.]

*****

När AB hängde ut en uppskattad skollärare som fuskare högg de bestämt rejält i sten, så vinnare av Stora journalistpriset projektledaren Trägårdh än en gång var. Testet gjordes om och lärarens elever presterade nu ännu bättre än vid det påstådda fusktillfället.

Att de båda journalisterna inte ber om ursäkt för sitt misslyckade upplägg är svagt. Ibland kan man dra helt fel slutsatser av ett material, det har åtminstone jag lärt mig av den här bloggen. Kanske är det journalistpriset som gjort projektledaren arrogant och oberörbar. Hennes knekt Emanuel Karlstens horoskop uppvisar vid första påseende mindre problem med låsta attityder än projektledaren, men låt oss inte förhasta oss!


Projektledarens data är med närmast total sannolikhet de rätta, tilldelad ett pris 1999 stämmer det att hon vid 47 avancerat till projektledarstatus och är bosatt i Stockholmstrakten för närhet till tidningsredaktionen. Skribenten är den enda med det namnet enligt Birthday.se.

Trägårdhs storkors i Tamas guna, är ingen vacker syn att skåda, det är just vad man kunde vänta sig av det usla direktsvaret i tidningen på läraren Stavros Loucas insändarbrev. Det måste sägas att inte alla med storkorset upplevs som arroganta skitstövlar. Fredrik Reinfeldts storkors är t.ex. tydligare än hans kollega Anders Borgs. Mycket beror på ytterligare omständigheter, soltecknets styrka och grad av positivitet, med mera. 

Jag har en bekant, en lågmäld Sol-Jungfru med storkorset, i försäljningsbranschen. Det passar sig inte att skriva ut vad han efter arbetstid tycker om kunder - här läcker hans svarta kvalitet rakt ut i mörka och misstrogna betraktelser över förståndet hos kunderna. 

Kan det vara så att också Trägårdh är förgiftad av mörker och likt handlaren och Reinfeldt ser ner på människor och håller dem alla för att vara idioter, fuskare och bidragstagare? Är en överdos av Tamas guna som indisk filosofi och kosmologi säger, en klar indikation om dårskap hos individen själv?

I det här fallet tycks det så eftersom projektledaren också har Solen i ett negativt soltecken, Skorpionen med dess näsa för ruttenhet och här under attack från dess egen disponent Mars i Lejonet. 

Är inte det här en dramadrottnings fixering på att gräva upp smuts (Skorpionen) kring hjältar (Lejonet), vet då jag inte! Ingen lyckosam placering av de här två planeterna vad gäller den solära handlingsvägen. Blir det fel, blir det rejält fel, som troligen i samband med det här "scoopet".

Eftersom också sinnelaget är involverat i Tamas guna och angripen av en torr rationalistisk överhetston från Saturnus börjar de nästan se ut som om Stora Journalistpriser var ett olycksfall i arbetet? En tillfällig ljusglimt i ett arbete i djupaste mörker, styrt hela av omedvetet hat mot en eller annan företeelse?


*****

Vid första anblicken ser hennes unga skrivarpenna Karlsten ut att ha en bättre framtid. Jag har färgat en intressant tripp-trapp-trull-omständighet. Saturnus är upphöjd i Vågen för genuin rättrådighet och känsla för balans. Det får mig att tro att det var projektledaren som formulerade det snäsiga svaret till läraren som krävde sin heder tillbaka. Karlsten bara undertecknade. 

Hans Saturnus i Vågen som disponerar över en ambitiös, t.o.m. streberbetonad Sol i Stenbocken har annars förutsättningar liknande Oprah Winfreys att nå långt i termer av omdömesgillhet och sann rättrådighet. Men här sitter han i en usel sits med ett galet fruntimmer (Tamas! Tamas! Tamas!) till sin projektledare och kan inte annat än delta i hennes vägran att pudla - vilket verkligen är på sin plats.

I likhet med Trägårdh och Oprah har han sinnelagets Måne i fixerad Tamas guna, så det är möjligt att jag frikänner honom väl lättvindigt. I fallet Oprah var dock hennes Måne i kärvande Skorpionen undantryckt i 12e huset - en region man inte har någon medveten kontroll över. Därav Oprahs oerhörda känsloutlevelse i tv-rutan. Hon är äkta för hon kan inte kontrollera sin empati (särskilt inte inför livets solkiga skorpionsidor). 

Hos de två tidningsmurvlarna saknas födelsetid och metoden med en månascendent - en förstahusmåne - gör ju att Månen per automatik anses vara en faktor om vilket jaget är "dagmedvetet". Det går inte för Månen i första att hävda att den var omedveten för den här placeringen gör att individen uppfattar mycket som ligger under tröskelvärdet för andra. 

Men detta kan vi inte med automatik säga gäller för en månascendent som ändå bara är en oprecis ersättare för den äkta ascendenten. Bara om projektledaren kan konstateras att Månen med Saturnus visserligen leder till blick för bärande strukturer, man nästan alltid till dålig takt och ton, programmatiskt kan den idéstyrda människan introducera helt fel formel i fel sammanhang. Social inkompetens eller taktlöshet, för att säga det enkelt. 

Projektledarens Sol i Skorpion och Måne i Vattumannen introducerar faktiskt en mild form av det sociala utstötnings- eller mobbarsyndromet och det kan sägas bli ett snäpp vassare när båda de naturligt onda planeterna Mars och Saturnus angriper de den här sociala dysfunktionaliteten!

Läsarkommentarer i AB har sett detta. Hennes grepp var "fuskande lärare" istället för "hjälteläraren" - så svart är demonin hos en människa med så mycket Tamas på viktiga punkter som Sol och Måne! Hon är helt döv för det rätta greppet att ta på materialet och jagar sitt eget mörker genom att jaga andra.

*****

Så var lämnar dessa observationer underhuggaren Emanuel Karsten. Jag tror han är i klorna på sin projektledare. Mars och Venus, krig och fred, i Vattumannen, alldeles för nära Trägårdhs iskalla känsloliv (Månen + djupfrysaren Saturnus). Själv brinner han "Mars/Venus opposit en Eld-Måne" och han känner sig säkert väldigt pressad nu av den här sjukt misslyckade artikeln.

Talar man "livslinje", som vägen från instinktivt, reaktivt, lunärt leverne, till självstyrning via vilje- och handlingsplaneten Solen, finns en och annan knöl på Karlstens livsväg. För Solen har samma rättrådiga kapacitet som Oprah, om än enligt detta Chandra lagna-horoskop "bara" kanaliserad genom det amoraliska skribenthuset - vilket faller klart kort om Oprahs förnämliga 11e husplacering där den upphöjda rätteviseplaneten också omsattes via idealhuset. 

Men en upphöjd Saturnus i ett amoraliskt publiceringshus ("vi skriver det som händer") måste väl ändå ge en liten nivåhöjning jämfört med de rena kräk som den här branschen tydligen tycks ta emot?

Knölarna ligger nu inte i den här fina och "rationella" (ibland rationalistiska) kombinationen av en Sol i praktisk Jord och en disponent i idéstark Luft, utan i det faktum att det är Solen i Jord som är underlaget för Mån-Lejonets vilja att bli stor och glänsa! Jord/Eld skiter sig alltid och förvandlas ibland till en smutsig kamp för att få den egna viljan att råda. 

Man kan misstänka att den här rättrådiga Sol-Stenbocken kommer att tvingas överge kvinnor och t.o.m. sin egen hemmiljö (båda under Månen) flera gången på livsvägen om han vill vara sin innersta form trogen! Trägårdh var troligen inte hans första möte med ovärdiga kvinnor eller friktionsfyllda relationer. 

Det är inte lätt att ha så stora kapacitet att återge livet som ett Mån-Lejon har och sedan via sin solära handlingsväg gå rakt in det skämt som den fysiska verkligheten (Jordelementet) utgör! Platon ville inte ens ge Jordelementet en plats i hans beskrivning av den levande varelsen, så lågt skattade antikens tänkande människor den verklighet som samtiden blint rusar efter! 

Jag lär återanvända den här bilden fler gånger - så tänkvärd är den!



5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vilken skamlig skittidning AB är! De hänger ut SL som fuskare och har nu inte kurage nog att oförbehållsamt be om ursäkt! Nej, de skyller ifrån sig på några mattelärare som kontaktat AB. Då är frågan, publicerar AB allt skitsnack de hör och gör så utan publicistiskt ansvar? Skadestånd till SL, tycker jag.
Kicki

Anonym sa...

Eftersom AB så diktatoriskt ransonertat bort all läsarkritik över sina anställdas blunder läser man all annan kritik man hittar och hamnar då här på en sökning. En sida med mer rappakalja än man hittills någonsin skådat. AB:s blunder bleknar en smula i jämförelse, trots projektledare Trägårdhs desperata undanflykter.

Anonym sa...

Journalister sätter sig till doms över många männiiskor o tror att de är gud fader själva.. ja jisses vilken bunt pajaser.
tommy

Seaward sa...

Amen till första och sista kommentatorn. Rappakaljan däremellan får tillskrivas det faktum att Sverige aldrig har haft idéhistoria i grundskolans läroplan. När en okunnig människa möter kunskap i ett okänt format reagerar hon med rädsla och löje. Hon har egentligen blivit skrämd av sin egen ovetenhet. Mörkret finns på insidan, aldrig i projektionen på "den andre".

Anonym sa...

Jehova kommer att döma Aftonbladet. Jag uppmanar all bröder och systrar att skicka in fler inlägg hela tiden.