Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 december 2010

Scarlett Johanssons ungefärliga födelsetid


Sedan Scarlett Johanssons horoskop senaste kommenterades har AstroDatabank åtminstone lyckats hitta ett nyhetsklipp i New York Times där föräldrarna meddelade att de fått tvillingar (Scarlett och brodern) på "morgonen".

Min gamla bedömning 17.00 på basis av ett talande motiv i den kinesiska astrologin vid denna tid är alltså fel. Men hur frustrerande vagt är inte "morgonen", inte minst som det sjuslag AstroDatabank höftar till med innebär en Måne som nätt och jämnt hunnit in i Skorpionens tecken.

Enligt den klassiska devisen "opposites attract" skulle jag här i stället vilja peka på min ursprungliga tid fem på eftermiddagen och föreslå fem på morgonen. Det skulle så att säga skapa en motbild till den kinesiska "blixt & dunder"-symbolik som gällde klockan 17.00 och som jag tyckte illustrerade den bedårande aktrisen så väl.

Vad får vi istället, enligt zodiaken? Jo en ascendent som sannerligen passar in på talet för några år sedan, att Scarlett åter introducerat den glittriga typ av Hollywood-skådespelerska som inte setts på många år. 

Klockan 05.00 (~03.50-6.20) skulle ge Vågens tecken i stigande och just en sådan betoning på skönhetens tecken som man associerar med forna tiders ikoniska och glamorösa superstjärnor. (Se t.ex. Grace Kellys horoskop här.) AstroDatabanks klockan 7.00 skulle ge Skorpion-Solen på ascendenten, men av det jag vet om Vågen tycker jag mig nu känna igen detta tecken hos Scarlett.



Med Saturnus i ascendenttecknet förstår åtminstone jag varför kvinnan är så ohyggligt släpig och långsam i alla sina roller! Regissörerna vet att de inte kan driva henne till ett snabbt tempo för hon är faktiskt en smula trög av naturen! Saturnus som svårmod visar också varför hon bara castas i lite mörkare roller, här finns inte det lätta merkuriska anslaget eller några andra kvaliteter.

I en viktig filmroll gjorde hon f.ö. en fattig husa som stod modell för en konstnär, och Saturnus som tjänstehjon och arbetare i kombination med Vågen, "de högre konstarterna", kom här till perfekt uttryck! Tyvärr har jag knappt sett någon film så jag saknar underlag för att göra kopplingar till hennes arbete på vita duken.

Saturnus stigande gör henne faktiskt rätt frusen i en enda form, och den formen inkorporerar klockan 05.00 ännu under någon halvtimma Månen i Vågens 30e grad: hon är den formella utgestaltningen av den klassiska yppiga kvinnan. 

Minns hennes ungdoms protester mot smalidealen, och framför allt den moraliska och bromsande Saturnus vägran att sälja sig till billiga nakenutvik! Här samarbetar uppenbarligen den upphöjda och "rena" Saturnus med en allmänt avvisande Sol-Skorpion (ett tecken med hög integritetströskel).

Därför väljer jag en grön, "okejande" satanisk axel mellan Oxe och Skorpion här - hon är inte offer för sinnligheten utan har en medvetenhet om hela det låga geschäftet kring kroppslighet. Faktum är att den upphöjda Saturnus faktiskt verkar ha just en Måne i Vågen att direkt kommunicera sig genom. 

Det här gör henne också till ett oerhört passivt och fogligt verktyg i regissörers händer (Saturnus = diktatorn, regissören)! Och har inte Woody Allen hyllat t.ex. hennes samarbetsvilliga läggning. 

En upphöjd Saturnus i skönhetens och rättvisans tecken, utan några andra störningar, kan vara ett under av rättrådighet. Och så verkar det vara här. Himmelen ser rent ut av fattig ut på aspekter, men flera konjunktioner skapar viktiga budskap.

Hennes kroppsliga härskare, ascendenthärskaren, blir Venus om Vågen är korrekt stigande tecken. Och i kombination med extremt expansiva Jupiter i starkt härskarläge introduceras här den mest karismatiska kombination av Eld och Luft man kan tänka sig.

Samtidigt är Solen i Skorpionen baserad på en upphöjd Mars i Stenbocken, vilket även stärker Solen. Men det här är som sagt ett ganska slutet horoskop - Saturnus på ascendenten och soldisponenten i saturniska Stenbocken. Ingen plats för frivolitet eller hjärnsläpp.

Nu måste jag omtolka mitt enda intryck av aktrisen "live", från en Letterman-intervju för åtskilliga år sedan. Hennes svamlande stil, där hon inte lyckades få till några precisa svar, påminde om någon som rökt på, men så var det inte. Istället ser vi av de hypotetiska husplaceringarna Skytten i tredje och här den expansiva Jupiter - hennes tanke svävar fritt och grenar ut sig hela tiden, alltmedan medan Saturnus i självmedvetna första huset blir som en propp i maskineriet. Det kan ge en harvande mentalitet! Man hör hur individen pratar samtidigt som själva formulerandet ännu pågår i medvetandet. Saturnus är censuren som stoppar, backar två steg, och formulerar om.

Fastän både Saturnus och Jupiter tycks bidra till karisman finns här någon form av kronisk självmedvetenhet som blockerar fritt utspel. Saturnus i första huset indikerar väl vanligen människor som torskat på sin fysikalitet och blivit fångar i den egna kroppen. De regisserar sig själva!

Och det är kanske inte konstigt om man som Scarlett blev vacker och debuterade redan som barnskådespelare. Hon har sedan unga år kommit att bli lika manierad som tusen vanliga människor sammanslagna! 

Saturnus i första huset kan således skapa en oerhörd självupptagenhet och det vet alla inom idrotten, slöar ner prestanda. Bäst är en levande varelse som inte går det extra varvet genom sitt ego. "Nike: Just do it!" Det är egot som skapar skillnader i vår intelligens. I grunden har alla människor samma åtkomst till Solen - intelligensen.

Nå, överlag ett rasande trevligt horoskop! Månen med en upphöjd Saturnus i horoskopets viktigaste hörn tyder på en ädel själ, och Venus i tredje drar alltid åt konstarterna. Här dessutom kopplad till Jupiter - stor framgång. Tredje huset enligt det här horoskopet skulle ge ett fritt och nyfiket sinne. Venus i tredje ger också ett "mjukt" och anpassligt sinnelag, ännu en bekräftelse i horoskopet på att regissörer finner Scarlett ett formbart material att arbeta med.


Inga kommentarer: