Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 augusti 2009

Scarlett och den sideriska zodiaken

Sedan det här inlägget publicerades har Scarlett Johanssons födelsetid klarnat något. Jag hänvisar därför i första hand till detta inlägg. Den väldigt intresserade kan återkomma hit och jämföra med den äldre texten.



Scarlett Johansson är ett perfekt exempel på hur mitt i prick den ursprungliga zodiaken träffar, den som kom från Babylon och som indierna förvaltat i över 2.000 år.

Enligt västerlandets zodiak - som inte tar hänsyn till att jordklotet "scannar" alla tolv tecknen i långsam takt över cirka 26.000 år (de 12 eonerna eller storåret) - skulle Scarlett vara barn av nymånen i Skyttens tecken, dvs ha en förening av Sol och Måne i samma tecken.

En så tydlig Skytt, via så viktiga planeter som de fundamentala Solen och Månen (hela den psykologiska grundstommen i ett horoskop) skulle innebära fullt blås. Vi skulle få en extremt utåtriktad människa med extremt hög moral eller också en "glad skit". Jupiter, Skyttens härskare, har i sitt ett spektrum av möjliga utfall.

Rollspelet (ascendenttecknet) för en födelse i New York fem på eftermiddagen i november skulle vara den pigga och lätt androgyna Tvillingarna, vilket förstärker den redan så positiva och chanstagande Skytten.


Nu gör Scarlett på inget sätt intrycket i intervjuer att vara en mutist eller introvert, men den här berättelsen stämmer tyvärr inte särskilt bra, särskilt inte sedan man sett vilken historia den ursprungliga sideriska zodiaken ger.

Till att börja med tycker jag Scarlett har ett begränsat register som aktris, även om hon fortfarande är ung. I de roller hon fått (av de få filmer jag sett) har hon ända sedan sina filmer i tonåren talat ganska lite och agerat rätt trulig. Det här är inte alls castingar man skulle räkna med givet en Tvillingascendent som drivs av en nymåne i Skytten.

Med den äldre sideriska zodiaken backar istället nymånen till tecknet före Skytten och gör Scarlett till ett ultraexamplar av den sexiga och mystiska Skorpionen. Ringer det en klocka, någon? Hon blir nu en magnetisk Vattentyp, med något hemlighetsfullt och dröjsamt över sig.

Jag finner Oxen ovanpå en resistent Skorpion vara en mycket bättre beskrivning av hennes naturliga läggning. Jag tror helt enkelt hon använder mycket av den i filmrollerna, som dessutom troligen är valda utifrån det här naturliga registret.

Engelskan har ordet "sultry" för den här personlighetstypen men jag hittar inget svenskt ord - vi är inte direkt några stora psykologer i det här landet, och det återspeglas i språket.





Känslan av något oåtkomligt och tillslutet bakom den förödande karisman förstärks av att den verkliga personan eller det stigande ascendenttecknet sideriska är Oxen, även det ett sinnligt och allraminst androgynt tecken.

Visserligen har skådespelerskan sagt vid något tillfälle att hon trots den kurviga lyxförpackningen inte känner sig särskilt kvinnlig. Men det är nymånens förtjänst och beror inte på den västerländska zodiakens idé att hon har en Tvillingkropp/persona.

Så här ligger det till. Indisk astrologi lär ut att nymånen symboliskt är en Måne (kvinnlighetens planet) som "bränts bort" av Solen: psyket är helt underkuvat den solära viljan (soltecknet). Och som symbol för människans inre ande är Solen egentligen en helt könsneutral symbol!

Men låt oss återvända till Scarletts fysiska kropp vilken i den österländska zodiaken är Oxen, det kvinnligaste av alla tecken, vilket antyds av att Månen anses "upphöjd" här medan dess härskare är ingen annan än Venus - skönhetens gudinna.

Vid Scarletts födelse befann sig Oxens härskare Venus i en intressant placering, som i mina ögon mycket bättre förklarar att hon i yngre år ordat en hel del om sin kurvighet (som starkt avvikit från ett antal år av anorektiska modellideal).

Venus står nämligen just invid Jupiter, lyckoplaneten som får allt att svälla och expandera. Jupiter är därtill hemma i sitt positiva härskartecken Skytten (vilket gör den viktig). Men kan säga att Scarletts kropp är en Venus på anabola, tack vare tillväxtenergin från Jupiter!

Därtill befinner sig det här paret i 8e huset, Skorpionens "naturliga" hus med dess konnotation av bl.a. sex. Många planeter i ett fixerat tecken som Skorpionen och en för kroppen/Ascendenten viktig viktig berättelse i det åttonde huset skulle kunna få astrologen att gissa på en satt kroppsbyggnad (läs: kurvighet) samt skönhet - även om vederbörande aldrig sett horoskopinnehavaren.


Utvikning. Det är dock lätt att se att den här horoskoptypen ger svår övervikt om individen tappar disciplinen. Särskilt Jupiter som här förekommer, brukar vara involverade i fall av svår fetma. Fixerade tecken rör inte mycket på sig, Och enligt brittiske astrologen Charles Carter samlar särskilt 8e huset på sig volym.

Hela världen ser ju att kvinnan tillhör bland Hollywoods sexigaste skådespelare! Och här finns exakt rätt typ av gåtfullhet. Det är Skorpionen hela vägen. I den västerländska tropiska zodiaken finns inget betydelsefullt i Skorpionen alls!

Men notera att hon inte lättvindigt vikt ut sig - fast Skorpionen brukar kunna fastna på det stadiet. Och att hon hoppat över den delen beror, vill jag påstå, på den återhållsamma Mars, som drar i trådarna från bakom ridåerna. Den ansenliga mängden planeter i Skorpionen disponeras alla av den stingande skorpionens herre Mars. När Scarlett föddes befinner sig Mars under total kontroll i självbehärskningens tecken Stenbocken.

Mars anses "upphöjd" i det här tecket. Ännu en skandal-hämmande ingrediens. Mars i sin tur disponeras av den självbehärskade och kontrollerade Saturnus som också anses upphöjd i Vågen. Båda astrologins "naturligt onda" är alltså ovanligt disciplinerade!

Därmed har vi en intressant himmel som BÅDE är närmast självrepressiv (Skorpionen där Stenbocks-Mars "håller på sig" och allt den disponerar över) OCH plötsligt i korta moment porlande av Jupiter/Venus uppsluppna värme som bryter igenom reservationen i åttonde, tillslutna huset. (Eld söker tränga fram genom ett hus som är av "vattennatur".)

Men Jordtecknet Oxen som persona och dess härskare Venus i ett Eldtecken är naturligtvis, givet hur mycket Scarlett fått sig till skänks, ändå en paradoxal motsättning som talar om frustrerade ambitioner! Är det så att mycket vill ha mer?

Nja, Scarlett upplever det som att den fysiska verkligheten (Jordelementet) sätter käppar i hjulet för hennes inre vision eller ambition (Eld). I unga år kommer den här blockeringen säkert att fokusera banala saker som utseendet, men konflikten mellan elementen kommer att finnas kvar i livet och bara byta uttryck.

Jag tror att Scarlett kommer att bli medveten om fattigdomen i världen så småningom - bortom skönhet kopplar Venus och Oxen nära an till livet grundförutsättningar: mat i kroppen (och pengar att skaffa sig mat för). Hon kommer att bli som Brad Pitt och ge stora summor till välgörande ändamål. Hennes filosofiplanet Jupiter är ohyggligt stark och osjälvisk, men hon är för ung för att se vilka dimensioner hon har inom sig än.


*****

Aftonbladets uppgift att Scarlett är upprörd över att sångerskan Alanis Morisette kommer att lämna ut uppgifter om sin ex, Scarletts make, stärker intrycket av att vi har med en Sol/Mån-Skorpion att göra och inte med en Skytt:

– Ryan har inget emot boken men Scarlett är mycket privat, säger källan.
– Men det är inte mycket hon kan göra. Alanis har redan bestämt sig för att skriva.

Att Scarlett blivit så seriös angående sitt äktenskap syns också när vi backar tillbaka allvarsamhetens planet från den tropiska västzodiaken där den låg i Skorpionen. I själva verket ligger Saturnus alltså i Vågen, partnerskapets tecken, och visar att det är där Scarlett har all sin karma i detta liv. Med Venus och Jupiter i 7e äktenskapshuset skulle jag bli förvånad om det inte blir åtminstone 3 äktenskap i det här livsödet.

En nymåne i dödens tecken visar att hon kommer att gå igenom smärta och förluster (efter att ha kämpat emot länge - Skorpionen hatar förändring). Jag har svårt att avgöra i vad mån en "upphöjd" Mars i grunden mildrar budskapet.

Även äktenskapets naturliga signifikator Venus i 8e dödshuset tyder på att lyckan kanske inte är destinerad att bli varaktig. Men lösningen - och lyckan - väntar förstås i den näraliggande Jupiter i Skytten. Tecknet vittnar om segern över dödens Skorpion och står för den nya, öppnare människtypen som övervunnit sin egocentrering och snarhet att bli förtörnad.

Kort och gott - Scarletts livsöde utspelar sig precis där i zodiaken där människans syndafall (hennes ego och högmod) repareras, och en snyggare kombination än Jupiter och Venus tillsammans på en himmel går det inte att födas under. Den här lyxförpackningen har Scarlett tjänat ihop till i tidigare liv. Att komma till jorden med såväl Jupiter som Venus prominenta är ytterst få förunnat.

Min gissning är att hon kommer att bli ett ytterst seriöst språkrör för allvarliga och tungt vägande frågor senare i livet, när hon gjort klart sin glamour- och skönhetsgrej. Detta är lätt att utläsa från en nymåne i Skorpionen där man ska dö bort från sin ego och lägre instinkter och att hon har sådan hjälp från Skytten - den högre, religiösa och andliga människotypen.


Låt oss en sista gång sammanfatta hur ofattbart favoriserad Scarletts födelse var enligt den sideriska zodiaken: båda planeterna som brukar ställa till med problem är "upphöjda" här, ett preliminärt löfte om att de gör ett gott jobb istället för att dra ner individen i sociopatiskt beteende. Och båda de naturligt goda planeterna Jupiter och Venus står i ett hus (livssektor) på himmelen där de är väldigt principfasta. Skorpionen ger sig inte lätt.

Med den västerländska, tropiska zodiaken hade Scarlett inte haft en enda bra placerad planet vad gäller tecken. Vilken zodiak tror du är den "rätta"?



_____

Rättelse 090821 9.00. Vid publiceringen hade texten ett svårt sakfel: jag diskuterade Venus/Jupiter som en 7e-husplacering, vilket orsakades av ren tanketrötthet.

2 kommentarer:

The Galactic Gondolier sa...

Hej!

Du skriver: ’Enligt västerlandets zodiak - som inte tar hänsyn till att jordklotet "scannar" alla tolv tecknen i långsam takt över cirka 26.000 år (de 12 eonerna eller storåret)…’

Vill bara peka på det vilseledande i det här resonemanget. Som jag (förgäves?) framhållit gång på gång i vår tidigare diskussion: Den västerländska årstidszodiaken är KNUTEN TILL ÅRETS GÅNG och inte till stjärnhimlens konstellationer! Den BEHÖVER alltså inte ta hänsyn till den ”jordklotets scanning” som du nämner. Det är inte så – som du gång på gång vill antyda – att den ”hamnat fel”. Den tropiska zodiaken HANDLAR INTE OM STJÄRNHIMLEN utan uttrycker Jordens dynamiska förhållande till Solen och de arketypiska årstider som därigenom genereras!

När det gäller horoskopet du diskuterar här, så är födelsetiden (alltså klockslaget) väldigt avgörande för var Månen hamnar. I den tropiska zodiaken går Månen för den här kvinnan in i Skyttens tecken först klockan 16:34. Du anger födelsetiden 17:02. Astrotheme - http://www.astrotheme.com/portraits/myYMPR8vAQd6.htm - anger klockslaget 07:00. ”Ett rykte” på nätet säger 12:51. Flera uppger att tiden är okänd. Så jag undrar bara, varifrån får du klockslaget 17:02? Är hon född före 16:34 så hamnar hennes Måne i Skorpionen och mycket av ditt resonemang faller. Själv tycks hon se sig som både Skorpion och Skytt:

“When asked about her astrological sign, Scarlett Johansson (born on November 22, 1984) usually swiftly responds with two: Scorpio and Sagittarius. So, who is she really? After dissecting her chart, we came up to a firm conclusion that she’s really well…two signs…”

(Klippt och klistrat från: http://www.astrocrack.com/tag/birth-chart/page/2/ )

Med vänlig hälsning,
Mats

Seaward sa...

"Det är inte så – som du gång på gång vill antyda – att den [tropiska zodiaken] 'hamnat fel'."

Det är ett känt faktum att det var de senantika astrologernas vägran att röra vid det brännande ämnet "vårdagjämningens precession" som gjorde att de oavsiktligt råkade "frysa zodiaken" i dess skenbara storår.

Om detta enades vi för bara några dagar sedan efter att jag redovisat de antika texterna! Vi drog emellertid olika slutsatser av att zodiaken blev till två och västvarianten började överlagra sin variant med tankegods av t.ex. årstidskaraktär.

Jag tänker inte kommentera frågan ytterligare och ber dig respektera den här bloggens val av siderisk zodiak, vilket för mig är den som återstår sedan man enligt Occams princip eliminerat den teori som är i störst behov av elaborata överbyggnader och extra plädering för att förbli på den historiska arenan.

Läsare av dessa två kommentarer rekommenderas främst dr Simpsons kunniga artiklar om olika zodiaker (se bloggens länksamling), och i andra hand diskussionen mellan kommentatorn och bloggaren i exakt samma fråga. Se etiketten "zodiaken - tropisk". Där ger den tropiska zodiakens förespråkare flera exempel på extra plädering för den kalenderanknutna zodiakens fortsatta legitimitet.

***

Helt annan är situationen beträffande Scarlett Johanssons födelsetid, där jag inte har källan till 17.02. Jag aldrig haft för vana att notera källor utan har bara bedömt trovärdigheten i uppgifterna då jag funnit dem. "Korrigerade" (rektifierade) tider på astrosajter ignorerar jag t.ex. fullständigt!

Bara för att själv drista mig till liknande hypotesbyggen! Det har gått så många år sedan jag noterade Scarletts födelse och jag är nu rätt säker på att jag, som jag brukade göra förr, gick igenom det kinesiska dygnets samtliga 12 (egentligen 13) tvåtimmarssegment enligt metoden HO LO LI SHU, som jag sysslat med sedan 1981. Sen reflekterade jag över vilket tema som stämde bäst med kända fakta om kändisen.

Enligt denna metod ger tidsegmentet 17.00-19.00 det dygnets i särklass mest karismatiska figur, CHEN: "Åskan som väcker alla till liv (och t.o.m. bävan)." CHEN kommer i sex versioner och det här är den "värsta". Energin är så stark att "åskan slår ner i de närstående".

Begreppet "starstruck" brukar ju användas när en filmstjärna fullständigt däckar betraktaren. Därtill är temat CHUN sällsynt i detta system vilket redan det visar ett "livsöde" och karaktär som Himmel och Jord inte gödslar med. Ju mer jag tänker på det, ju mer inser jag att det måste vara min egen bedömning, därför finns inte 5:02 PM på nätet.

Jag noterar hur elegant det kinesiska systemet också i ord fångar in astrologisk Sol sjunkande i väster (7e partnersektorn) i talet om att "de närstående drabbas" av en energi vederbörande själv inte tycks medveten om. Och nog finns något lätt naivt över Scarletts person.

Jag ska lägga in en reservation i huvudtexten om födelsetidens sannolika bakgrund!