Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 november 2010

Primitiv instinkt & sladdertackor



Värsta underdriften på länge står slask-tv-personligheten Pontus Gårdinger för. Gossen som i början av karriären gärna medgav att han gav järnet för att ta sig in i tv-världen medveten om att han egentligen bara hade ett ansikte att kränga.

Femton år senare kunde man se den här ambitionsnivån manifesterad: programledare med uppgiften att vädja till människans sämsta drift - den att vilja berika sig. 

Och idén var dubbelt skruvad, för Gårdinger som Djävulen själv dinglade sedelbuntarna framför deltagare som var redo att degradera sig maximalt. Ju mer privata tarvligheter de yppade inför nära och kära (och hela tv-publiken), desto mer pengar!

"Sanningens ögonblick" hette den serien där svenskar förmåddes att förnedra sig dubbelt i tv-rutan. Ett av den svenska tv-historiens absoluta lågvattenmärken. Vi ska strax se hur väl det stämmer med Gårdingers horoskop. 

Så förstå om jag skrattar till åt mannens självförljugenhet när han, värvad till vd-stolen på ett tyskt produktionsbolag av "lätt underhållning", säger - på sitt vanliga pompösa sätt: "Det är inte alltid världsomvälvande produktioner jag är ute efter..." 

Verkligen inte!

Tillstod Gårdinger 2009 i intervju i tidningen Kick Off: "Jag har inget direkt motto, men man måste kunna skratta åt sig själv och se det komiska i alla situationer."

Är det här ordagrant återgivet har tyska produktionsbolaget lejt sig ett stolpskott. För han klarar inte att fokusera frågan mer än två sekunder innan han slirar, kapar ämnet, och börjar prata om något helt annat. Skvalp.

*****

Astrologiskt ser vi ett horoskop som trillat ner i den sublunära sfären som simmar runt under vattnet, nere i det omedvetnas låga insikter: Solen står i Kräftan och indikerar därmed en "sublunär intelligens".

Allt hänger nu på att Kräftans härskare Månen släpper genom de himmelska inflytandena till den fallna själen. Men nej, Månen är fallen i Skorpionen och eftersom också Solen gjort sig ett hem i "det sublunära" - i blindheten under Månens nivå - förstår ni själva. 

Ett sådant här horoskop som Gårdingers skulle kunna räddas av andra hälsosamma influenser, men som så ofta saknas födelsetiden. Om en räddningsplanka finns, är den inte helt lätt att se i kartan för hela dygnet:



Jämför gärna med kvinnomördaren Anders Eklunds i djupet störda horoskop - här når samma Sol och samma Måne den avgrundsdjupa skvalpigheten och individen agerade ut sina mörka fantasier.

Gårdinger är ett bra exempel på en människa djup under Vatten som nästan lyckats bli medveten om sin instinktsnatur. Jag går inte här in på löst stockholmsskvaller om privata egenskaper och förehavanden, men noterar att det är ett klart framsteg - för honom själv - att inte längre som Anders Eklund fysiska agera ut mörkret utan har lyckats hitta ett mer legitimt uttryck i slaskunderhållningen. 

Vad västerlandet kollektivt drar på sig för framtida problem genom att erbjuda sånt material Gårdinger, "mannen utan motto", gärna förbinder sig med, det är en annan fråga.

*****


Hur beter sig det sociala utstötningssyndromet (samtidigt aktiv Skorpion och Vattuman) det här fallet? Enligt bloggens senaste kapitel väljer jag att fokusera Saturnus starka härskarposition i Vattumannen som en tillgång. Dess aspekt mot Skorpionen för alltså något användbart eller gott med sig. Se kort diskussion i inlägget om Woody Allen. Till skillnad från den berömde regissören tycks istället Gårdingers (och Anders Eklunds) "syndrom" falla i gynnsamhet i slutändan. 

Månen i Skorpionen mottar Saturnus format som om de hade sina huvuden under vatten, dvs. diffust och oklart. De är ouppmärksamma människor, sådana som missar finliret eftersom deras egna inre föreställningar ligger som en hinna framför förståndet (Saturnus). Det är därför Gårdinger så snabbt tappar fokus på ämnet "personligt motto"! 

Han exemplifierade dessutom syndromets alternativa titel: "dissociation". Nya vd:n kunde inte hantera ämnet "motto" (Kräftan är ett ryggradslöst djur och håller sig inte med motton, den agerar instinktivt beroende på den omedelbara situationen.) 

Dissociationen bestod i att han omedelbart avsnörde sitt uppmärksamhetsfält och censurerade grundfrågan om motto för att hellre prata om vad han var nöjd med hos sig själv. Dissociation som "krishantering" och "skadebegränsning". Hoppas bara inte att det tyska produktionsbolaget förväntar sig att han ska fatta genomanalyserade beslut. 

Vattenmänniskor av lägre kapacitet går i allmänhet på maggropskänslor och de med högre kapacitet kan ha en förunderlig intuition. Men de är inte intresserade av väl underbyggda resonemang! Det är i Vatten vi hittar världens alla pratmakare och skvallerkäringar.

Här är ett talande exempel. Är inte homosexuella Perez Hilton en av västerlandets värsta dyngspridare? Det krävdes att hans lösprat förorsakade ett självmord innan han ens började fatta vidden av den mentala avföring han spred. Och så här ser horoskopet ut:



Ett extremt fattigt horoskop, med en enda (indisk) aspekt. Det är gyttret i fiskstimmet som "megafonen" Rahu i den exakta formuleringens Jungfru trånar efter att få kommunicera. Här befinner sig dock Merkurius i sitt fall, ett förhållande som likväl ofta ger en fyndig och rolig kommunikation. 

Men vad om vi kastar in det sociala utstötningssyndromet här också? Inte mindre än fyra planeter i Fiskarna disponeras från fiskhärskaren Jupiter som emellertid lider sitt detriment (skada) Tvillingarnas tecken. Här är en ömsesidig reception mellan två härskare (Merkurius och Jupiter) men där båda tekniskt sett är underpresterande. 

Dessutom kombinerar de hos Perez elementen för irrationella instinkter och kritisk-logisk rationalitet. Det ger svårförutsägbara effekter. Vilka horoskop indikerar sinnessjuka, vilka är bara glappkäftar, vilka är desinformatörer och vilka lyckas göra något kreativt av att leva i det gränsland där det omedvetna tränger sig in och hotar att derangera intellektet? 

Jag har inte hittat några lätta regler för detta och eftersom horoskop med Luft och Vatten i aspekt är vanligt förekommande måste vart och ett granskas noga. I bloggens äldre inlägg gjordes inte den ansträngningen - var horoskopen ställda för skandalkändisar pekades bara Vatten/Luft ut i största allmänhet. 

Men av kändisskvallraren förstår vi perfekt hur en lösmynt natur ser ut: kommunikationens Tvillingarna och rörliga Fiskarna. De här pratar lättsamt av sig sin neurotiskt överstressade läggning. Därför är effekterna i allmänhet inte lika allvarliga som när fixerade/rigida Skorpionen och Vattumannen kommer samman. Där kan det verkligen uppstå djupa skorpioniska hatfixeringar så att mördare som Anders Eklund uppstår.

Som synes är det lite för mycket kris över Perez Hilton för att man ska tro på en sund mentalitet, han har också den fallna Mars i lidelsefullt Vatten i Kräftan och tillhör alltså den grupp hbt-horoskop som gav så tydligt utslag på att Mars är mer problematisk i sitt fall i Kräftan än någon annanstans i zodiaken.  [1]

Perez Hilton har också en ful kombination av Saturnus i sin fiende Solens tecken och Månen. Det tyder på en förhärdad själsnatur eller en fixering vid ytor och yttre former. Det här är en klassisk indikation på bristande empati och kan förklara varför skvallertackan inte förstod konsekvensen av sitt störda skvallrande. 

Perez är Kaliforniens motsvarighet till Pontus Gårdingers mentalitet, men notera att där skvallertackan domineras av kunskap eller information (Sattva guna) styrs Gårdinger av Tamas guna (Mörker). Detta drar honom till fixerade maktpositioner (är det inte ett skämt att koppla namnet till vd-titeln?), precis som våra sämsta svenska politiker (Reinfeldt, Sahlin, med flera). 

Gårdinger sällar sig med din libidinöst snuskiga girighet (Mars + Venus i pengarnas tecken Oxen) till de många horoskop som bara är i sin bransch för att bli rika, helt utan motto eller högre ideal. Jämför Sol-Oxen och BP-ordföranden Carl-Henric Svanberg där återigen Kräftan återkommer, nu som måntecken. Kräftan står i sin lägsta uttrycksform för "omättligt begär", en av de antika fyra lasterna.

*****

Här är ett inlägg om fem talangfulla Sol-Kräftor.

_____
  1. Samma test visade intressant nog att Mars motpol Venus i sitt fall i Jungfrun var remarkabelt sällsynt i hbt-horoskop. Även om MÅNEN i Jungfrun tycks tendera mot rasism och främlingsfientlighet, ser Venus i det renliga tecknet till att inte "besmitta" sig med avvikande sexuella handlingar. Det här fyndet styrker den äldre civilisationens insikt om att det finna objektiva kriterier för att deklarera vissa handlingsmönster friska och andra sjuka.

    Astrologin lyfter fram märkliga mönster som verkligen borde studeras i stor skala. Här finns uppenbarligen dolda kosmiska predispositioner som man aldrig får läsa om i genomsnittlig astrologisk kurslitteratur. Det beror på att de flesta är nöjda med att bara repetera information de hört och alltför få jobbar djupt med ämnet. En annan förklaring är förstås att västerlandets tropiska zodiak nu är så skev att ingen astrolog med självrespekt betonar zodiaktecknen längre eftersom de inte stämmer psykologiskt, utan hellre pratar om t.ex. aspekter mellan planeterna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner en kille som är född samma dag som Gårdinger, en trevlig, lite lågmäld person som är murare o snickare, men det roliga med honom är att han faktiskt är lite klantig. Nu sist murade han t ex en husgrund så att den stod 90 grader fel. Och en gång när han blev bjuden på mat här tog han en kanna juice o hällde lite på maten (trodde det var sås) så jag log när jag läste det där om "ouppmärksamma människor" och att de missar (vad är "finlär"?) "hinna framför förståndet" osv. Dessutom verkar han liksom Gårdinger kunna skratta åt sig själv, för nu sist påminde han mig om såsincidenten, som inträffade för länge sen. Men jag tycker det bara är sympatiskt att kunna göra det (jämför vad du skrev om Sandelin för ett tag sen). Men det är möjligt att han valt fel yrkesbana, och när man ser venus/mars placering kan man ju undra om det kanske var för pengarna han blev hantverkare (har egen firma) för de tjänar ju som bekant bra... Han borde kanske ha blivit något konstnärligt istället, men två av hans barn utbildar sig faktiskt inom konstnärliga yrken, så han kanske lever ut den sidan genom dem... det finns ju föräldrar som gör det. Och kanske fr a kräftor...?
S

Seaward sa...

"Finlär" var ett felstavat "finlir". Och finliret är just vad du pratar om här. En rolig vinkling på den här periodens blickande på livet inifrån en "hinna med vatten".
:-)
Saturnus i Vattumannen är en kraftfull början, och Gårdinger sade i nämnda intervju att han jobbat på sitt fokus i livet. Men det är alltså Saturnus som från den "blåa och rena idévärlden" (snickare, organisatör eller vad du vill) inte riktigt når ner till den som tittar ut på livet genom Vatten - "förlorat i översättningen".

Det är som Vatten och Luft beskriver två olika dimensioner. Men man ska inte "förtingliga" elementen alltför mycket...

Mars i Oxen är nästan alltid materialistisk och med "förhöjt libido" (+ Venus) tror jag en sådan här människa alltid ställer sig frågan "vad finns det för mig att hämta?" Det är knappast en idealistisk position.