Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 9 juni 2010

Eklunds i djupet störda horoskop

Det här astrologiska inlägget publicerades ursprungligen den 21 maj 2009, ett av de första i en serie celebritetshoroskop från 1965 som visar att det stora korset i mörkets kvalitet, Tamas guna, oftare tycks resultera i besvär än i "bra" liv i de fall ytterligare problematiska faktorer tillstöter. 

Polisens utredning som visar att Eklund kan ha mycket mer på sitt samvete än han dömts för (SvD, DN) motiverar en ompublicering.




Exemplet Anders Eklund, dömd för mord på två kvinnor, är alltför enkelt även om det samtidigt illustrerar en astrologisk princip. Det är alltför enkelt just därför att man inte enbart utifrån en ytterst klen Måne och en klen Sol i tecken av Vattenkaraktär kan sluta sig till psykopatologi i det enskilda fallet. Och likväl rättvisande eftersom det är just detta som Vattenelementet som sådant antyder!

Notera här att ordet pathos enbart betyder "rörelse" - psykopatologi är egentligen bara psykets sätt att manifestera sig, men har fått en negativ klang dels för att vår kultur, trots sekulär, alltjämt bär med sig den antika tudelningen av ande och själ. Där den förra representerar det eviga i människan saknar det själsliga ytterst sett permanens. Solen är det eviga "nuet", Månen den ständigt fluktuerande.

Det förhåller sig lyckligtvis så att samhället ser mellan fingrarna med att medborgarna, som kommer i alla färger och former, de flesta bär på någon liten psykisk knäppighet. Bara då och då slår det slint helt och det är här astrologibloggen är framme och tittar noga för att, om möjligt, se om det finns några mönster som upprepar sig i skenet av den mottagna astrologiska traditionen.

Uppenbarligen har dessa empiriska studier, vilka pågått sedan andra årtusendet före vår tideräkning, givit så mycket utdelning att astrologin ännu lever och har hälsan. Senast var det professorn i idéhistoria, Richard Tarnas, som "kom ut ur garderoben" och avslöjade vilket hans skyldiga nöje de senaste 25 åren varit. 

Boken "Cosmos and Psyche" (2006), som granskar västerlandets senaste 500 år ur skenet av stora planetära cykler, har fått många som tidigare älskade hans redan klassiska idéhistoria "The Passion of the Western Mind" (1991) att sparka bakut.

Jag vet faktiskt inte om han vunnit astrologin några konvertiter, tydligen är allmänbildningen i den engelskspråkiga världen inte hög nog för att genomsnittsläsaren ska förstå vilket ofattbart hästjobb han här gjorde. Kommentarerna på Amazon.com talar tydligt för att många inte fattat vidden av hans arbete... 

*****

Nå, hur ser då akilleshälen i Eklunds horoskop ut?

Till att börja med är Månen som psykets indikator "debil" i Skorpionens tecken, symbolen för tillstängda vatten (icke-syresatta och därför förknippade med skämdhet och förgiftning). 

Vattnet är en naturligen en cirkulerande företeelse och associerar till biologiskt liv och känslor. Det fixerade tecknet Skorpionen blir alltså en anomali, en symbol för att biologiskt liv (Vatten) också innehåller sitt förutbestämda slut i döden.

Månen antyder hur vi instinktivt svarar på livet, och det typiska för Skorpionen är att stänga inne känslor tills vattnet blivit skämt och förgiftat. I detta psyke kan frodas osundhet - förbittrade trauman fördjupas och blir till skorpioniskt gift! 

Många gånger kan ett starkt intellekt (Merkurius) bekämpa tendenser till svartsyn, agg och liknande, men det säger sig självt att Solen (allmän intelligens - "g" - och viljestyrda handlingar) är en ytterligt viktig faktor i varje horoskop.

Det är faktiskt Solens inverkan man ofta nog ser framträda vartefter en individ med vilja och aktivt arbete mejslar fram sin "aktiva väg" genom livet. Vi är här på ett livsuppdrag, att förverkliga vårt soltecken. I det förverkligandet kan ibland sinnet (Månen) vara en hämsko och ibland harmoniera perfekt med vår viljas inriktning. Solen och Månen leder via 12 tecken till 144 kombinationer, så redan här bjuder astrologin på en rik typologi!

Med Månen i Skorpionen är det kanske ett zodiaktecken man helst inte vill ha Solen i - det tecken över vilken Månen är härskare. För en vilja som är disponerad av ett skorpionpsykets märkligheter - ibland helt förruttnade och vanställda instinkter - är något av en riskfaktor.

Tyvärr var det i Månens tecken Kräftan Anders Eklund föddes, och därmed platsar han som exempel på typfallet av Vattenelementet, med både Sol och Måne "under vattenytan", dvs verksamt från en låg, instinktiv nivå. Notera att dessa individer kan verka mycket intelligenta, men deras avgörande drivkrafter utgår tydligt från det omedvetna och inte sällan baserade på primitiva drifter!

När nu Månen - även en symbol för det feminina eller kvinnan - förfogar över Solen, Eklunds "medvetna" viljehandlingar, är läget därför aningen kritiskt. Båda dessa psykologiskt så viktiga planeter går på "känsla", och tillstöter fler "problem" på himmelen måste patologiska tendenser inkluderas som en möjlighet vid tolkningen.

Även Venus är en "kvinnlig planet", rankad i antik astrologi som "naturligt god" (tillsammans med Jupiter). Venus representerar vår förmåga till samarbete med andra. Men indisk astrologi pekar tydligt ut att Venus inte är väl placerad i Lejonet. Faktum är att Lejonets härskare Solen och Venus är ömsesidiga fiender! 

(Grundtanke: Solen är en sololirare och ser sig inte i behov av någon kooperation. Lejon kan ibland uppvisa en hopplös självcentrering och en näsa i vädret som lämnar dem just så ensamma i sin unikhet som de uppenbarligen vill vara.)

Anders Eklunds sociala Venus är dessutom saboterad av oppositionen från den "naturligt onda" Saturnus som tillika är känd som Döden eller Liemannen, den yttersta gränsdragaren. Att den här mannens kärleksliv har något dysfunktionellt över sig, går knappast att missta sig på. 

Men åter: enbart en "dålig" indikation går det att överleva. Läggs emellertid det ena tvivelaktiga budskapet till det andra, då mörknar det...

Födelsetiden för Eklund saknas, och därför måste den här granskningen tas med en nypa salt. Men även som horoskop för hela dygnet ifråga, finns ännu en störning som sätter frågetecken för den mentala sansen dygnet ifråga. Den är svag, och lyckliga de barn som föddes de timmar då dygnets bräcklighet "låg lågt".

Den ytterligare störningen jag talar om är att 1965 var ett år som såg den axel som utgörs av norra och södra månnoden sakta röra sig genom parkombinationen Skorpionen/Oxen. Så lite jag ännu studerat den indiska astrologin, är Rahu (norra noden) och Ketu (södra) INTE ATT LEKA MED. 

Det är påfallande ofta trubbel när de här blandar sig i leken, och ingen inblandning kan väl vara värre än den där Månen redan står "debil" i Skorpionen. USA:s meste massmördare Ted Bundy hade också Månen i Skorpionen i kombination med en av noderna.

*****

Tillägg 100609

I texten om Sven Hedin/svininfluensan kan också läsas om det sociala utstötningssyndromet som på Anders Eklund aktivt bildas av en Saturnus som från Vattumannen (sociala grupper) riktas mot dödens Skorpion. I värsta fall kan redan den generella aktiveringen av båda dessa tecken ge människohatare och mördare enligt den i inlägget citerade astrologen Charles Carter.

Som en verkligt spooky koincidens kan nämnas att Fredrik Reinfeldt är född bara två dygn innan mördaren. Fanns ett undermedvetet minne kvar av Eklunds horoskop (gjort långt tidigare) när jag i en uppföljning till granskningen av statsministerhoroskopet kom in på en rysk massmördare?

Bonusspaning. Av ~4.200 beräknade horoskop hittar jag bara en födelse i Kräftan där Saturnus angriper en svag Måne i Skorpionen. Det horoskopet tillhör tv-personligheten Pontus Gårdinger, som i mina ögon saknar normal självrespekt.

Jag minns t.ex. att han inte hade några skrupler inför att leda ett program som byggde på att deltagarna belönades mer desto sjaskigare sanningar om sig själva de släppte fram! Fatta! Att göra underhållning av underjordiskt negativa spiraler. Och att välja att leda en sådan programidé från de slemma djup som producerar blottare och mördare som Anders Eklund.

Exemplet visar att det åtminstone finns beröringspunkter mellan fall av olika svårighetsgrad av samma astrologiska symbolik. Med en enorm datasamling skulle man säkert också hitta någon enstaka rättrådig polis som bekämpar sedlighetsbrott. Det är väldigt svårt att avgöra om horoskopet tillhör en våldsman eller ett offer. Problemen syns dock. I många fall kanske bara horoskopinnehavaren är en storkonsument av dynga...

Vid den ursprungliga publiceringen hade ännu inte faktorn Tamas guna börjat diskuteras (som utstötningssyndromet är en del av). Men här har originalets grafik uppdaterats med mörkrets kvalitet som gråskuggor, samt med de indiska planetaspekterna. Några språkliga klumpligheter rättades också.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hur naiv får man bli? Horoskop hahaha....

Anonym sa...

...seriöst...

Religion är väl fan illa nog, ska folk komma med sådan här skit också?

Börja använda era hjärnor?

Anonym sa...

1965 anses vara ett födelseår där fler än vanligt är kriminella enligt en uppgift som jag fick av en kriminolog för nu många år sedan. Jag har inte kollat den.

Anonym sa...

Hmm, skall man tro på kvantmekanik så kan horoskop bli sant enbart för att man önskar sig det. Kvantmekanik är väldigt kul, kolla in det ni som inte tror mig. Finns en hel del bevis på youtube utlagda av Stanford University bland annat. Efter att ha tittat på det kan ni ta er en rejäl funderare på vad ni tror ni vet om livet här i universum.

Anonym sa...

Kan inte polisen skylla Anders Eklund för alla oupklarade brott i Sverige sedan Palme-mordet, sedan kan åklagare åtala honom och rätten döma för allt.
På så sätt blir alla oupklarade brott klarat på en sweep.

Anonym sa...

hej siwert lille tittar in som hastigast,stjärnorna tvingade mig,och mycket riktigt,ser jag att du inte sökt hjälp ännu.Du kan inte få makt över någon med hjälp av stjärnorna.om man som du söker de.bör man bli politiker.Övrigt få vi nog se oss om i stjärnorna,som uttrycket heter!Du måsste sansa dig tänk på att det fins fler som är födda samma dag som du och det räcker väl med skam rodnad och jante som det är.Såå sideriansivert gå i terapi.Nej föresten fortsätt,men betala skatt på dina gjorda personliga horoskop och smit inte undan.du ser vi har koll här ute

Anonym sa...

Vilket jävla svammel! Hur kan någon tro på detta nonsens om stjärnbiler mm. Eklund har gjort sig skyldig till två mord. Detta är klarlagt. Om han gjort sig skyldig till yterligare 300 brott, detta kan vara rent nonsens fråninbillningssjuka och maktgalna poliser och korrupta åklagare. Det blir väl ett nyt Thomas Quick fall av detta. Man skall dömas på korrekta grunder och inte nåt påhittat skit från polis och åklagare.

Anonym sa...

Hej
visste du att Eklund var eventuellt fortfarande ÄR frimurare.

A.