Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 november 2010

Fem fokuserade Solen-i-Kräftan

Gustav Hertz, "ren" Kräfta (Sol + Måne)

Som alla som gått igenom några hundra horoskop vet, finns inga absoluta regler. Vattenelementet är sårbart och drar "neråt", men det producerar också sin beskärda del av högpresterande individer.

Av 313 horoskop för Nobelpristagare jag beräknat är det slumpmässiga snittet för en Sol i sublunära Kräftan och Månen i något av de tre Vattentecknet 6.26 horoskop. Samlingen rymde 5 stycken vilket är inom ramen för ren slumpvariation. 

Närapå alla horoskop är för fysiker/matematiker och författare, och det är kanske en intressant iakttagelse att alla fem var fysik/matematikpristagare:

Georges Charpak,
Gustav Ludwig Hertz,
Isidor Isaac Rabi, 
John C. Mather,
Wolfgang Paul

Samtliga fick pris för studier i a/ partiklar b/ vågrörelser. Dvs, det som vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith kallar det två manifestationsformer som något okänt tredje visar sig genom. Nobelpristagaren i fysik, Werner von Heisenberg ("osäkerhetsprincipen"), liknade den subatomära världen vid en gränsdomän där en annan värld av icke-existens (ur vårt perspektiv)  övergår i momentant existerande materiella partiklar.

Detta är en fantastisk beskrivning av Vattenelementet som just en inbillningens värld!

Naturvetenskapen studerar helt och hållet frukterna av ILLUSION, föreställningar i det djupa mänskliga (och kosmiska) psyket! (Världssjälen på olika "zoomnivå".) De är skvallerkäringarnas och slaskunderhållningens lite mer begåvade storebröder (och någon enstaka storasyster), men i sak fångade i samma fantasi som alla andra materialister.

Vari Nobelpristagare ofta skiljer sig från kreti och pleti, är att de har fattat att religionerna har rätt, det är något lurt med denna värld som de flesta av oss aningslöst tror är verklig. Det är bara kulissväggar som vårt irrationella Vattenelement format oss åt som en "skyddad verkstad" att leva ett liv eller hundra i, alltmedan vi växer som andliga varelser.


Den mäktige Heisenberg valde t.ex. hinduismen som den åskådning som bäst passade honom och det han förstått av fysiken. Danske Niels Bohr antydde i sin förkärlek till Yin & Yang-symbolen att den mystika taoismen från Kina, en ålderdomlig filosofi och religion, redan förstått det som de västerländska fysikerna tidigt under 1900-talet upptäckte genom en ny typ av fenomen.

När jag närstuderar dessa fem Nobelprisvinnare med Solen i Kräftan och Månen i Kräftan, Skorpionen eller Fiskarna visar sig följande:

Charpak: Sol och Måne i Kräftan. Upphöjd Saturnus i Vågen/Luft kontrollerar via 270° detta "rena" Vatten-budskap, dvs. Solen disponeras av Månen men Månen förfogar över sig själv i sitt härskartecken.

Jämfört med förra inläggets Pontus Gårdinger, Tamas-Saturnus 270° Tamas-Måne, är det rätt uppenbart varför han sysslar med poserande (fixering) och skräpunderhållning medan Nobelpristagaren passionerat (Rajas) brinner för att objektivt förstå (upphöjd Saturnus). 


Saturnus i Vågen kan hamna i problem den med, men i kombinationen Våg/Kräfta ser jag en äkta nörd eftersom kombinationen drar mot torgskräck och att föredra ett tillslutet liv (Kräftan = små celler) och enskilda sysslor - kanske forskning.

Som vi strax ska se spricker emellertid alla tankar om att Tamas (fixerad kvalitet) saknar vetenskapliga anlag!

Hertz: Sol och Måne i Kräftan (med mindre födelsen inträffade under dygnets allra sista timmar). Den här gången ligger även Saturnus i samma tecken, vilket jag ofta kommenterat som en obekväm placering för både Sol och Måne.

Men här är det uppenbarligen den organisatoriska Saturnus som styr hela föreställningen! Hertz har ingen kontakt mellan Luft och Vatten vilket i primitiva horoskop så ofta skapar lättdistraherade eller t.o.m. dissociativa tendenser.

Rabi: Sol i Kräfta, Måne i Skorpionen. Saturnus i Skorpionen för ett extremt självrepressivt känsloliv - betyder det att förnuftet håller Månens irrationella "flytande" i schack här?

En attack från Mars i Oxen mittöver (sataniska axelns extrema inriktning mot materialism) men inte heller här någon interaktion mellan Luft och Vatten. Nobelpris för nukleär magnetisk resonans.

Magnetism har jag tidigt i bloggens historia kopplat till de negativa elementen Jord och Vatten. "De drar till sig" och kan likt programledaren Pontus Gårdinger i förra inlägget bli uppmärksamhetssökande narcissister. Begreppet "energitjuv" bör kunna sorteras härunder.

Satan, denna världens herre (jordaxeln!) suger oss till sig och sedan sitter vi fast som järnfilsspån limmade mot denna extremt negativa kraft! Oförmögna att lyfta våra sinnen sjunger vi ateismens lov just för att kroppen känns så otroligt verklig.

Mather: Ännu en Sol/Saturnus-Kräfta och ännu en Måne i Skorpionen. Ingen kontakt mellan Luft och Vatten.

Paul (inte Nobelpristagaren Pauli med samma förnamn!): Sol-Kräfta och Mån-Skorpion och ännu ett sataniskt syndrom. Mars/Saturnus i Oxen påverkar Skorpionen och fysikern uppfann, helt i linje med det jag sade angående Rabi, en jon-fälla! Satan fångar sina offer och håller dem fast. T.o.m. Nobelpristagare utagerar patologiskt sina själars inre motiv!

Det är Rabis och Pauls mer störda bröder och systrar i Vattenelementet som fångar människor och våldtar eller torterar dem! På en viss intelligensnivå slutar man leva ut Naturens allra mest primitiva beteenden och Vattenelementet börjar istället avspegla den Rationella Själens intresse för kunskap.

Tyvärr saknas födelsetimma för alla dessa fem Nobelpristagare så de tolv husens budskap förblir okända. Men påfallande för dessa Sol-Kräftor är att de via markerad Saturnus uppvisat tålamod och metodik som annars den ombytliga Månens eget tecken inte brukar vara känd för. 

*****

Platon såg tre själar i människan, den rationella själen (huvudet), den animerade själen (hjärtat) och den irrationella, aptitliga själen (mage, genitalier). I den bitvis tunglästa Staten kommer han ännu en gång in på dessa frågor och bevisar att den rationella själen är den bästa. Den här bloggen har inte följt Platons tredelning utan betraktat den rationella själen som en sida och den irrationella själen som en annan.

Eld/Luft har här representerat den tidlösa andevärlden (Platons "det som är") och Vatten/Jord har representerat vår inbillning att vara verkliga varelser av kött och blott, vår ständigt pågående tillblivelse som bara slutar i att vi dör (Platons "det som inte äger någon egentlig existens", fångarna inne i grottan).

Varför typiska Eld-människor (som Noomi Rapace) kan upplevas som bohemiska, vilda eller överdrivet fria i förhållande till samhället, är att dessa kan liknas vid gudar på jorden! Men den sekulära människan tror inte på gudar längre, så hon tror på idoler istället! Same difference.

Det som gör nutidsmänniskan så löjligt är att hon är så stroppig och uppblåst i egot att hon vägrar inse att livet fortsätter långt bortom arten människa, upp på gudomliga nivåer vi aldrig ens kommer att kunna se och ta på eftersom vi inte är konstruerade att vara annat än människor.

Men det har sina risker att försöka korrelera olika scheman och att dubbelexponera Eld och Luft på den rationella själen medan Vatten och Jord motsvarar den irrationella, kräver naturligtvis åtskilliga modifikationer när man går från teori till praktiskt horoskopställande.

Fallet Noomi Rapace visade t.ex. hur gudomlig Eld och Vatten påverkade varandra, så att det var som om hennes gudomliga andegnista fascinerat lekte med - och upplyste - sin fysiska värdkropps mörkaste själsliga skrymslen i den skådespelarkarriär hon valt.

En sista iakttagelse kring dessa fem Nobelpristagare i fysik. Alla var tungt influerade av Saturnus, materieprincipen.

Uppenbarligen behövs inte den extra bränsleinjektion av intelligens som Jupiter ger för ett Nobelpris. Det kan vara så att Jupiter, som en frihetsplanet, inte ens är intresserad av att sitta år in och år ut i ett laboratorium och tröstlöst upprepa samma experiment om och om igen - med små justeringar - tills polletten trillar ner och man hittar ett fungerande kunskapsfragment som står stabilt!

Det här är inte liv ur Jupiters perspektiv, det är inte ens genuint vetande utan enbart en mödosam produktion av ett visst perspektiv.



Inga kommentarer: