Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 april 2010

Sarkozy & Strindberg: mansgrisar

(Långt inlägg, ~7 A4-sidor)


Hack i häl på min snabbkontroll av den pösige franske borgmästaren som vill kriminalisera kvinnors bruk av huvuddukar, upptäcker jag en puff på Newsmill för en liten krönika av Gudryn Schyman. Den bekräftar i mina ögon hur ruttet Frankrikes styrande skikt numera är efter de tokgalna ideologiska flodvågor som förött landets mentala stratosfär under lång tid.

De senaste tre århundradena har sett både så kallad Upplysning (människan fegade ur och begränsade sig till att leva enbart efter sitt "förnuft"), försök från sagda förnuftsmentalitet att utrota religionen, samt ateistiskt-socialistiska (förnuftet igen) infektioner. 

Även Frankrikes president är inne på kriminaliseringslinjen, påpekar Schyman:
"Belgien vill förbjuda burka och nikab. Envisas någon kvinna med att ändå gå klädd så blir konsekvenserna böter eller fängelse upp till sju dagar. ...Sarkozy är inne på samma linje. Han tycker att förbudet inte bara ska gälla franska medborgare utan också turister."


Hur i hela friden ska man nu ställa sig till att Sarkozy enligt den grundläggande horoskoptolkningen i termer av guna eller "materiella fibrer" i kosmos kropp och själ tydligt pekar på Sattva, "upplysthet", "godhet" (eller arbetet mot ökad klarhet)?



Jag tror vi ska kvalificera Sattva gunas betydelse. "Godhet" nämns i indisk filosofi, och visst upplever Sarkozy säkert att han gör kvinnorna en god sak. Men han gör det i enlighet med sin hypersekulära syn, en utblick som föredrar fotomodellvackra prestigekvinnor, t.o.m. söker bestraffa kvinnor som inte vill behaga honom på hans villkor!

Men boven i dramat är inte Sattva guna i sig. Den representerar finkornig materiell kvalitet, dvs mental rörlighet eller typisk fransk intellektualitet.

Vad vi istället finner redan med soltecknet är ännu en patriarkal Stenbock - precis som i fallet med den kommunistiske borgmästaren. Precis som i fallet med Humanisternas egen husdarwinist som söker - nästan religiöst - frälsa barnen från religionen! I fallet Lindenfors är parallellerna än tydligare eftersom han delar Sarkozys sinnelag i den sensuella Fiskarna.

Remarkabelt nog delar de bägge fransmännen inte bara den dominerande (djupast sett odemokratiska) Stenbockens Sol, de kan eventuellt också ha en  Måne i djupt kännande men irrationella Vattenelementet. De är båda väldigt aggressiva i förhållanden till vad kvinnor har för sig: båda har Månen + Mars kombinerade i samma tecken! (Minns dock reservationen för borgmästarens placering av psykets Måne.)

Exkurs. Sol i Jord samt Måne/Mars i Vatten - materialistisk lergegga som är en simpel världslig förnuftsdyrkan och aggressiv sinnesrörelse över konkreta (Jord) förhållanden - kan naturligtvis läsas på olika sätt. För vissa verksamheter är Jord/Vatten perfekt - naturvetenskaparna är formligen definierade av detta tecken på intresse för det inomvärldsliga, det konkreta och givna.

Därför avskyr den materialistiska naturvetenskapen allt tal om "kreationism" (skapelse ur intet) för Jord och Vatten förstår inte vad de icke-manifesta elementen Eld och Luft är för något. Lergeggemänniskan vill att skalbaggen ska rulla en lerboll som blir större och större - en gammalegyptisk metafor för det vi kallar "evolution"? Evolutionsmänniskorna talar ofta tyst om att "big bang" är en perfekt metafor för just kreation!

Matematiker tycks mindre hämmade i sin tanke och är ofta nog i praktiken platonister, men en bakomliggande värld av "Former" ingår inte i de vetenskaper som positivistiskt begränsat sig till sådan data som kan importeras via sinnesvärlden (Jord/Vatten).

*****

Jag upptäckte under mina astrologiska efterforskningar hur kvinnliga feminister tenderar att ha Månen tillsammans med krigaren Mars. Månen står för kvinnofrågor, det sårbara och privata (kvinnan i sitt skyddade "harem" i den kompletta kultur där den patriarkala principen värnar båda partnernas bästa intressen). Därmed blir Mars begriplig som en aktivist i just dessa frågor. Säkert har en stor procentsats av de militanta kvinnosakarna också något privat problem med sig hemifrån - Mars krigiskhet kan t.ex. ibland läsa som övergrepp inom hemmets fyra väggar

Men i en mans horoskop kan den här minst av allt harmoniska kombinationen representera allt från dolt kvinnohat till en lustfylld natur (Mars är också animala drifter) som trånar efter kjoltyg.

I före detta Länspolismästaren Göran Lindbergs horoskop hittade vi t.ex. en djupt olycklig placering för Månen och Mars i opposition - båda i zodiaktecken där de har uppenbara svårigheter att ge goda resultat. "Kvinnliga" eller rättare känslosamma Månen stod i patriarkala Stenbocken medan manligt virila (men också den känslostyrda) Mars befann sig i kvinnotecknet Kräftan. Och "kapten klänning" blev hans öknamn!

Faktum är att vi såg den kommunistiske borgmästaren har en möjlig variant på det, i händelse hans Måne ännu låg kvar i Kräftans tecken och därmed direkt utsattes för Sol-Stenbockens hårda och reglerande öga. Stenbockar älskar att kasta ett legalistiskt nät över tillvaron för att kontrollera den. Givetvis säger de alltid att det bara är i vetenskapens intresse, det är förnuftet som kräver sitt.

Se vår egen Carl von Linné för ett praktexempel på en som nödvändigtvis måste stycka upp Moder Natur i ett system för att tillfredsställa sin dominanta arketyp Stenbocken, den förnuftsmässiga hackordningens tecken. (Det är för svenska förhållanden närmast unikt att Linnés födelsetid nedtecknades så att vi idag vet att Stenbockens tecken steg i öster då han föddes!


För ett exempel på där en mans Måne och Mars istället leder till kvinnohat, se August Strindberg. Olof Lagercrantz uppger en morgontid i sin Strindbergsbiografi vilket ger eldtecknet Skytten stigande i öster (ascendenten) och där också Månen och eldplaneten Mars. Och vad sade Strindberg utifrån denna nästan helt rena intuition? "Min eld är den största i landet!"



Men kvinnohatet är inte enbart en följd av hans stigande Måne och Mars, i hans liv fanns ju perioder av överhettat svärmande för kvinnor! Se den ömsesidiga receptionen mellan Månen i Eld och Jupiter i Vatten: "sensationalism" (överdrivet utagerande/dramatiserande.)

Det som förbittrade honom är att också han - hör och häpna! - har Solen i patriarkala och mästrande Stenbocken! Det har sagts att han satte kvinnor på en piedestal och egentligen saknade levande (själslig) kontakt med dem.

Vad som menas med detta är att han, Stenbockens grovt fysiska tendens trogen, objektifierade och förtingligade kvinnor. Likt Midas vars förbannelse var att förvandla att han rörde vid till guld, dog kvinnorna vid den patriarkala stenhuggaren Stenbockens blotta beröring!

Som för att ingen skulle missa detta döda handlag med det täcka könet, se också Stenbockens härskare Saturnus, i sitt döende i 30e graden av Vattumannen och där också formplaneten söker strypa den sanna kärleken (Venus). Inbakad i de två månnodernas malström, positionerad längsmed två mentala hus, är Strindbergs period av sinnessjukdom (paranoia) tydligt inskriven i födelsehoroskopet.
Exkurs. För hans befängda missförstånd av alkemin och bokstavliga försök att framställa guld ur basala metaller, se å ena sidan Solen i ett Jordtecken som ofta skapar bokstavstroende, vilket missar allegorier, samt den giriga och hungrande Rahu i nionde huset för filosofi och högre insikt. Och vem står här om inte Solens eget Lejon - guldets planet och zodiaktecken!

*****

Jag säger det på nytt: den unga mänskliga tragedi som är Heidi Montag (otaliga plastikingrepp på sin egen kropp) vittnar om vilken skada den konkretistiska Stenbocken kan ställa till med när den saturniska principen tränger sig så långt fram i psykets förgrund att människor börjar förvandla sig själva till objekt, till projekt för teknologiska ingrepp.

Detta är ytterst Newtons och den mekanistiska världsbilden som regerade väst under några århundraden och som födde bl.a. den svenska ingenjörsmentaliteten. Många kommer att få betala tillbaka i kommande liv för att de villigt bistod identitetssvaga människor med falska lösningar på problemen.

Så var lämnar denna rundtur bland dysfunktionella uttryck för Stenbocken eller formalprincipen oss när det gäller Frankrikes president?

I mina ögon är Sarkozy en förfallen själ, trots den påtagliga dominansen av kvicka och intellektuella Sattva guna. Det enda detta finkorniga sinnelag används till är att puffa för det som har kallats Frankrikes nationalsynd: dess självefterlåtna sensualism.

När man väger samma astrologiska faktorer kan aldrig de tre gunas friköpa mer specifika problem, antydda via planeter och aspekter. Solen och Månen på varsin korsarm i "mörklagda" Tamas guna må tyda på en rigid och fundamentalistisk grundattityd, men för att tala om ondskefullt mörker bör man nog kräva att de naturligt onda planeterna befinner sig här.

Det är naturligt att "gubbslem" som Sarkozy, som vill att alla kvinnor ska se ut som Carla Bruni, att alla kvinnor ska förhoras, inte har något till övers för en kultur som värdesätter åtskillnaden mellan könen i vetskapen att tillvaron blir mer spännande om Yin och Yang förblir starkt polariserade för ökad attraktion.

I princip förstår och sympatiserar jag med den världsbild där det finns hemliga rum vare sig gestaltade som slöjor eller som ett harem. I vårt pornografiska västkultur, där allt är överexponerat, finns inget kvar att upptäcka. Sarkozys form av sattva (ljus) är bara överexponering.

Att de yin & yang-filosoferande kineserna och andra äldre hederskulturer har helt rätt i detta, kan ses i att deras konst och kultur nådde höjder som inget i Europa kan tävla med, möjligen undantaget renässansmästarna. Men märk väl, renässansmästarna var inte sekulära utan extremt religiösa!

Så Europa har ingenting att komma med annat än teknik (datorer där man kan tillverka klichéartade bilder). Just därför hatar vi länder med anor och kultur. Just därför är Sarkozy bara en gris förklädd bakom västerländska slogans om frihet och jämlikhet, en som missbrukar den sattviska kvalitet han fått med sig i detta liv.

*****

Utslagsgivande får bli franske presidentens nionde hus för andlig medvetenhet. Här återfinns indikatorn för total identifikation med materiella faktorer - Oxen. Den placeringen är en logisk följd av att fysiska och detaljfokuserande Jungfrun stiger i öster. Vad av filosofi nu Sarkozy äger, torde den vara en sinnesnjutningens filosofi. Det är typiskt en detaljseende Jungfru i kombination med de fysiska naturmaterialens Oxe ha åsikter om ett eller annat klädesplagg, särskild om de inte tillhör det egna territoriets kutym (Oxe = den lokala fysiska miljön).
Exkurs. Jämför med Strindbergs nobla om än lite missriktade andliga projekt. I grund och botten baserat på att Eld steg i öster då han föddes vilket ger Eld även i filosofi- och religionshuset. Men många pusselbitar många stämma innan man kan tala om en andlig mästare!
Söker man sedan Oxens härskare i Sarkozy, finner man Venus i motsatt läger, i missnöjda och kravfyllda Skorpionen. En "osynlig" variant på "den sataniska axeln" röjer sig genom "baksuget" som uppstår när Venus fjärmat sig maximalt från sitt naturliga hemmatecken i denna världens goda.

Mannen har gudbevars extrema krav på att kvinnor ska vara vackra i hans ögon! Så det är allt som blev kvar av Sarkozys livsfilosofi: ständig "negativ" dragning till mer pengar (Venus), mer fysisk skönhet. Den sataniska axeln är som ett negativt svart hål...

Sarkozy är något av en vän till marknadsliberalismen, typiskt för negativa typer som söker "attrahera" och binda folkmassan i negativa konsumtionsmönster. Kanske kan bara en astrolog förstå vidden av denna niondehusfilosofi i penningens tecken och sedan hitta Venus i avföringens zodiaktecken! Och Carla Bruni har förvisso tillstått att hon knappt är mer än en lyxhora i sina explicita krav på vad hennes män måste tillhandahålla i termer av materiella resurser.

Sarkozys är ett genant primitivt horoskop, snarast en illustration av universums lägsta själstyp. Men helt typiskt för västerlandet av idag - ett ställe på jorden där själarna ruttnar bort och dör utan en anstymmelse till djupare självförverkligande.

Den sekulära människan är programmerad att ta död på sig själv i sin ovilja att se sig själv utifrån. Och det gör hon så bra själv, utan att involvera kvinnor i slöja. Allt de gör är påminner den degraderade sekularisten vilket svin han/hon kommit att bli över tid.

*****

Sarkozys problematiska kvinnosyn bekräftas på fler sätt i horoskopet. Se t.ex. den tekniskt "upphöjda" Saturnus (former) i estetiska Vågen. Denna distinkta kraft till estetiska önskemål kastar först ett kontrollerande öga på den gränsdragande Sol-Stenbocken - Saturnus låser alltså sitt eget soltecken (detta tolkar jag som att Sarkozy inte är helt intelligent...)

Denna suboptimala allians mellan de planetära fienderna Saturnus och Solen (så olika i sin grundnatur!) påverkar också den tekniskt "upphöjda" Jupiter i Kräftan. Expansion av kvinnoprincipen, "lycka åt kvinnor".

Men vad är det egentligen för kvinnotyp som gynnas? Jo, Sarkozys ohygglig gubbslemmiga estetik av hur en kvinna ska se ut - detta har vi redan avslöjat via en annan läsning av horoskopet. Som Gudrun Schyman så korrekt ser, är det männens önskemål som lurar i bakgrunden när de låtsas betjäna kvinnan!

Men åter: många antika kulturer hade åtminstone i teorin en sublim filosofi där form och innehåll, Stenbock och Kräfta, Yang och Yin, fungerade tillsammans för en större sak. Det är bara när Stenbocken urartar till ond patriarkalism som den lika sjukliga feminismen uppstår.

Västerlandet är långt från till och med en komplett teori om manligt/kvinnligt. Det sekulära samhället glömmer totalt "det tredje" (och då avser jag inte hbt-gruppen) - nämligen individens andesjäl som tycks alternera mellan manliga och kvinnliga kroppar över tid.

Enbart den faktorn avslöjar Schymans FI som en löjeväckande distorsion av den fullständiga bilden av vad en människa är och de frågor den insikten väcker om vilket samhällssystem som bäst tjänar andevarelser som, förklädda till människor, är på jorden för att lära sig något av bestående värde.

Inga kommentarer: