Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 april 2010

Den ateistiska befriarens inre störningar

Slumpen skapar en sådan ambivalens vad gäller den franske kommunistiske borgmästaren och pådrivaren för ett förbud mot muslimska kvinnors huvudbonader, att det är oklart i vilket zodiaktecken han har signifikatorn för kvinnan och det privata.

Men vilket tillfälle att se riktigt djupt, genom arketypernas värld!

Född före lunch skulle han ha sinnelagets Måne i dess härskarläge, hemma i haremets tecken Kräftan, dvs kvinnans fredade zon, skyddad från omvärldens nyfikna blickar. 

Nästan exakt vid lunchtid glider emellertid Månen över i Lejonets tecken där ALLT ska exponeras och lämnas ut till dagljusets skoningslösa granskning. (I Indien kallas Solen, härskare över Lejonet, grym.)

Det går att stanna en bra stund vid denna himmelsvida kontrast som tillstöter halvvägs in på dygnet då den kommunistiske borgmästaren föddes. Är inte livet bra symboliskt ändå?


Oavsett var han har sin själs signifikator (och symbolen för kvinnlighet i allmänhet) begår han våld mot dem han säger sig vilja rädda ur "medeltiden". Det är inte första gången vi ser en svårt emotionellt störd man utnyttja kvinnor från en annan kultur för sitt eget patologiserande. 

Låt vara att den realpolitiska och extremt patriarkala Stenbocken är bättre än de flesta på att maskera sin djupa irrationalitet bakom en hinna av sakliga argument ("oro" i hans lokala omnejd enligt intervjun i SvD).

Ett annat exempel hade vi i religionshataren och evolutionsbiologen Richard Dawkins (horoskop i nytt fönster) och det finns gott om inhemska exemplar av sorgliga män av den här typen.

Det finns bara ett ord för dem: Väx upp, och lär er mer om er kvinnliga insida vilken nu är så förvissnad att ni - feministkramare hela bunten - inte har något gott att uträtta för andra innan ni förstått vad ni i djupet är för ena väsen

Kommunister och socialister har precis lika långt till den insikten som sekulära på högerkanten. Låt oss säga att ni föddes i fel tid för att bli något. Den materialistiska monismen berövade er chansen att börja tänka.

Som en skäligen obegåvad vänstermänniska tjatat till mig i tio år nu, "Jag tror inte på någon essens." (Ref. till Aristoteles/thomismen.) Han har vägrat "tro" i tio år nu, men har inte visat något intresse att lära sig mer, för att kunna övergå från åsikt till sakdiskussion. Detta kallar den här bloggen för Tamas guna, att vara vävd av och framleva i mörkrets kvalitet.

Politik väljer de som saknar intelligens att sätta sig in i metafysik och resonera i frågan vad den kvantfysiska världsbilden inneburit för frågan om religionerna inte i själva verket äger större legitimitet än den sekulära, nihilistiska hållning som tror den står för en större upplysning fast det kan förhålla sig precis tvärtom. (Att hållas isär från pseudoproblem som det att olika kulturer har olika klädstilar.)

*****

Horoskopets teknikaliteter & ytterligare omdömen

"Svårt emotionellt störd": Saturnus kväver till döds hans libido, Mars. Klar impotensvarning och självklart så oacceptabel för en materialistisk man att problemet måste läggas på muslimska män som "hjärntvättar" och utarmar sina hustrur. Notera att kommunistens problem ligger just i ett mentalt tecken, Tvillingarna. 

Vi kan här tala om en kognitiv störning eller en distorsion i hans sätt att hantera fakta. Kommunismen som en kvarleva från det materialistiska felslutet på 1800-talet kan aldrig förlika sig med religiösa uttryck, den ser sig ju själv som arvtagare till religionen tack vare dess felaktiga överföring av evolutionshypotesen till det sociala rummet.

Faktum är att mannens intellekt är extremt stört eftersom sagda mentala distorsion också får ökad kraft av norra och södra månnoden. Det verkar vara Rahu och Ketu som får saker att växa enormt och bli till kollektiva snarare än individuella angelägenheter. 

Kommunisten ser inte att det är hans psyke och hela sätt att sätta samman tankar som spelar honom ett spratt, utan han lyfter upp det hela till en högre nivå. I myten sökte demonen stå i paritet med gudarna - till sitt eget förfång. Den klövs i två delar och blev drakhuvudet och draksvansen. Människor som binds upp vid månnoderna verkar bli överhettade i en riktning och iskalla i en annan - extremister.

Men kommunisten själv är förstås inte extrem: "Burkan tillhör medeltiden, punkt slut" - han har ju sin enfaldiga tidslinje att argumentera från! Solen i Stenbocken - behärskad av Saturnus eller Kronos - älskar att anföra evolutionsargument i "tid" och otid. Vad härligt enkelt livet blir när man kan rita upp allt i en enda dimension!

Notera särskilt att "utlandet" (islam och dess sedvänjor) ingår i den här sjuka spärrelden mellan Tvillingarna (kortväga resenärer) och Skytten (dem som kommer långväga från eller åker långväga). Demoniseringen gäller alltså utlandet och inte helt ologiskt ligger den "straffade" draksvansen just i Skytten, den exotiska främlingens tecken... För den med ögon att se.

Vad vi har är en maktgalen Stenbocken som har åsikter om vilka kulörer han som stadens borgmästare föredrar att se på sina gator och torg då han gör sina små "dagturer" (Tvillingarna, korta exkurser.)

Men han utnyttjar kvinnor från en annan kultur för sitt eget ärende.

Ännu en självrättfärdig skitstövel jag gärna skulle självmordsbomba om jag var av den dispositionen: maktlös och obildad.

*****


Den här bloggen var bra, den fördjupar den dunkelt tänkande fransmannens problemställning många gånger om.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du vet att astrologi inte är en vetenskap utan bara fjanteri va?

Pappan sa...

Nej astrologi är sannerligen inte något fjanteri. Astrologer må vara fjantiga (t ex när de använder sin kunskap till att raljera och göra sig lustiga över meningsmotståndare, hint hint) men astrologin är en huvudvetenskap. Dess hjälpvetenskap kallas astronomi.

Astronomi utan astrologi är som bokstavskunnighet utan läskunnighet.

Pappan

Seaward sa...

Tack för den intressanta formuleringen om tecknen och läsförmågan. Snärtig!

Den kommer jag säkert att glömma för att sedan återanvända i tron att det var min ljusa idé.

Pappan sa...

Men då, när du gör det, ÄR det din ljusa idé. Försåvitt man alls kan äga idéer, förstås. Det är så det går till, helt enkelt.

Du har en kul hemsida, Siwert! Men det är lite tråkigt att du inte kan låta bli att raljera så mycket. Det är som om din kunskap inte riktigt har nått ända in. För när kunskap gör det, då brukar man bli en smula ödmjuk. Och en ödmjukhet som står i proportion till den kunskap du briljerar med, ser jag inte.

Men men, det kan för all del vara mina ögon det är fel på ;-)

Eller så har du fastnat i en juvenil jargong som du egentligen har vuxit ur för decennier sedan. Kan det vara så?

Pappan

Seaward sa...

Inlägget Bloggarens horoskop borde ge svaren. Alla är inte födda i det empatiska Vattenelementet och Tvillingarna - ormen i paradiset - är väl längst från det oceaniska limbotillståndet av dem alla.

I själva verket innehåller inläggen åtminstone två-tre olika jargonger. Jag skriver t.ex. om Kissie eller Blondinbella med tanken på att femtonåringar kommer att läsa det, men på ett lite annat sätt i andra ämnen.

Genomgående är det _inte_ proffs-till-proffsastrolog som gäller, utan tanken är att även noviser ska kunna minnas åtminstone något från (de tekniskt belamrade) texterna. Och för den sakens skull en och annan knorr eller skruv.

Inspektera din egen lässtil - risken finns att du filtrerar bara ett tonläge. Men inläggen kanske bygger på fler avvägningar än du noterat.
:-)