Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 mars 2010

Duala zodiaktecken: tvillingar

En supersnabb spaning apropå en artikel om en ung kvinna som föder tvillingar - två gånger om!

Zodiaken rymmer som bekant tre så kallade "duala" tecken: Tvillingarna (behöver inte förklaras), Fiskarna (dito) samt Skytten. Den senare är en häst-människa, men man kan också se dualismen i den "eldpil" som ligger i bågen och som symboliserar ett förstående språng, både ut ur den animala naturen och den mänskliga! Varför inte det fjärde tecknet i det som skulle kunna ha varit ett "dualt kors", Jungfrun, anses för dubbelt är en gåta värd en djup funderare.

Som läsaren redan har gissat var jag nyfiken på om min misstanke om ett verkligt betydelsefullt omen i något av de duala tecknen fanns vid moderns födelse. Och förutsatt en födelse inte senare än cirka 19.45 på kvällen hittar vi moderskapets Måne tillsammans med ymnighetens Jupiter i duala Skytten!


På rak hand kommer jag bara på ett "okänt" tvillingpar (tvåäggs) och där är Månen i Skyttens sista grad hos den ena och Månen i Stenbockens första grad hos den som föddes en timma senare.

Från celebritetsvärlden kommer jag på systrarna Asheley och Mary-Kate Olsen som har, hör och häpna, en planet i varje "dualt" hörn i horoskopet: Månen i (icke-duala) Jungfrun i opposition med Jupiter i härskarläge i Fiskarna. Den andra axeln utgörs av Solen i Tvillingarna i opposition med Saturnus i Skytten.

Jämför ovanstående svenska tvillingmammas horoskop med den västerländska (tropiska) zodiaken, där Skytten-placeringarna bytts ut så att Jupiter ligger debil i ofruktsamma Stenbocken tillsammans med Månen och hårt hållen av Stenbockens egen (sterila) härskare Saturnus i Skorpionen. Det budskapet känns inte rätt!

Men går man åter till den sideriska zodiaken flyttar vi tillbaka Saturnus till Vågen, där planeten tappar sin sterila och sträva natur och kallas "upphöjd". Vågen är därtill den sexuella föreningens tecken enligt det mönster mamma, pappa, union och avkomma (Kräftan, Stenbocken, Vågen och Väduren) som tidigare nämnts. Och en sålunda upphöjd Saturnus kontrollerande grepp om den duala Skytten, synes mig en betydligt mer barnbejakande situation.

Lejonets tecken sägs bara bara "måttligt fruktsamt", men likväl är det barnkärlekens! Här ser vi en Sol i Lejonet. Jag skrev för inte så länge sedan om ett synnerligen barnalstrande Lejon från Västindiens musikvärld.


*****

Anm. Jag ska här inte gå in på problemet med att Saturnus - patriarken/pappan - och dess härskare Saturnus hålls för "steril" - astrologin har en del sådana här traditioner som tycks stå mot varandra. Men Saturnus sterilitet kan fattas på olika sätt, bland annat som att den inte själv kan motta något - det är ju den som är "in-formatören" eller in-seminatören. Själv är Stenbocken helt oemottaglig - vilka de märkt som sökt argumentera mot en av denna typ!

Jag har noterat sterilitet på några kvinnor med problem i sideriska Stenbockens tecken, men har ingen statistisk trend - dessa är bara ströobservationer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vill ha info om vad draktecken innebär- mitt ligger precis vid vintersolståndet 22 dec -är fisk

Seaward sa...

Du önskar info, menar du? Tyvärr, jag känner inte till det begreppet.