Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 mars 2010

Anorexia som astrologisk signatur

Aftonbladet har en sedelärande artikel som genom själva sitt upplägg söker ge anorektiker lite distans till sina beteendemönster genom att ge ordet till en som övervunnit för egen del.

I själva verket tjänar den här typen av fallbeskrivningar bara till att avlasta medierna deras dåliga samvete för att de själva sprider materialet som skapar sjukdomarna. Vassare är i så fall en kolumn i SvD som utgår från samma ämne.

Personen i AB har gått vidare och blivit kognitiv beteendeterapeut, vilket på ett intressant sätt knyter an till hennes födelsehoroskop (upprättat för hela dygnet i fråga och därmed strikt talat inte ett personligt horoskop).


Det slående är förstås hur stark tonvikten är på Eld och Luft, elementen utan någon som helst kontakt med jordelivet, de element som står närmast det den antika filosofen Platon kallade Idé- eller Formvärlden. Vi kan kalla den en blueprint-verklighet - det är här förlagorna finns som gör vissa motiv i film och litteratur så obönhörligt effektiva. Vi "svarar" direkt på vissa sätt att dra en slipsten.

Psykologen Jung hade ett annat namn på de osynliga formerna - arketyper - och de delas av hela mänskligheten (det kollektivt omedvetna), även om det förstås finns kulturella skillnader. Arketyperna visar sig i olika förpackning vid olika tider och platser, men en djupläsning av fenomenet avslöjar alltid vilken arketyp som är i verksamhet. Ibland är emellertid en "cigarr bara en cigarr", apropå den freudianska psykologins överdrivna tolkningsglädje!

Som diskuterat via andra horoskop som helt behärskas av Eld och Luft ("hetluft"), tenderar de två "stigande" elementen mot idealism. Saknas dessutom Jord kan idealismen lätt hamna på kant med konsensusverkligheten. Notera "konsensus" - många gånger kan det den bildkänsliga eller rent av klärvoajanta människan "ser" för sitt inre öga vara helt korrekt, han/hon är bara hundra år eller ett universum före sin samtid!

I fallet anorexia är historien förstås mer prosaisk. Det handlar väl främst om individer som är överkänsliga i förhållande till de idealbilder som non-stop pumpas ut via konsumtionssamhällets reklamkanaler, t.ex. den hörna i Aftonbladet där sagda intervju kan lokaliseras.

En människa med så mycket Eld och Luft som den f.d. anorektikern lever, skulle jag vilja påstå, i huvudsak i bildernas värld och det Elden skådar, det mentaliserar (Luften) kring. När de här människorna snurrar till det, kan de bli helt fast i sina idédrivna luftslottsvärldar.

Psykologin har en beteckning för när en individ slutar se sin fysiska kropp med objektiva ögon och istället har fastnat i sin mentala "luftbubbla" och bara lever mot sin egen inre konstruktion av vem man är. Jag har glömt vilket ordet är, men talesättet "mind over matter" är verkligen sant i dessa fall, fast på ett kritiskt sätt.

Nu finns faktiskt intressant nog en enda placering i Jordelementet här och det är tillväxtens Jupiter. Men Jupiter är debil i Stenbocken och disponerad av Saturnus/Kronos som i antik myt var känd för att "äta sina barn". Det här beteendet har flyttats över på den astrologiska Saturnus som ovanligt ofta tenderar mot ett självförnekande beteende och en ovanligt stark fixering vid former/formalia.

Man kan därför knappast säga att denna enda placering i Jordelementet garanterar "lycka". Likväl var det på det materiella planet denna "eldsjäl" satte in alla krafter att förverkliga sin vision av den vackra kroppen, och Jupiter i Stenbocken beter sig alltså bakvänt då den disponeras av gränsdragande Saturnus: en expanderar Stenbockens "less is more"-tema och drar mot självsvält.

Några granskningar av kringbudskapen bekräftar den "typiska" aktiviteten i det fysiska Jordelementet ("subtrahera, subtrahera"). Framför allt måste noteras Mars attack (210°) mot Jupiter från den alltid kritiska Tvillingarna!  I detta fallet är attacken total eftersom Mars invid Solen innebär att hela självbilden är inbegripen! (Solen = ens själv) Solen i Tvillingarna anger att individen till att börja med är "uppe i det blå" och lever via mentala föreställningar om bland annat sig själv.

Och Saturnus själv, disponenten över "tillväxtens" Jupiter (här avmagringen!), den står "upphöjd" i Vågen (mera mentaliserande Luft). Taget sig är detta en fin placering. Formgivaren är mycket sensitiv för livets estetiska aspekter, formaspekterna.

Men samtidigt kontrollerar Saturnus sin egen disponent Venus (skönhet, proportionalitet, harmoni, etc) och denna Venus står inte i en optimal position: i egotecknet Väduren (Eld) kan man nästan direkt säga att här saknas objektiv klarsyn, Väduren representerar just det snäva egoperspektivet som sällan eller aldrig lyssnar till "vuxenvärldens omdömesgilla ord". Estetiskt är individen ett spädbarn, så den här placeringen underminerar i hög grad Saturnus upphöjdhet - dess idealisering fångas in i ett egocentriskt "om sig och kring sig" kring den egna skönheten (Venus i jagtecknet).

Man kan också säga att Venus har internaliserat Saturnus (tänk: Freuds överjag) och lever intrapsykiskt helt slaviskt under en estetiserande världsbild som förvisso enligt Platon ytterst existerar i Formeras värld men som också visar sig i externa ting - i världens alla rekommendationer om bra utseende.

Månen i Lejonet symboliserar det maximalt öppna sinnet. Det ger ofta fina personligheter, men det är uppenbart ett lätt offer för påverkan eftersom sinnet i Solens eget tecken har det i sig att svara totalt på alla signaler. Här är vardagslivets alla små dramadrottningar som gör en höna av en fjäder.

Faktiskt behövs egentligen inte en aktivering av Skorpionen för det riktigt svart-vita seendet, enbart en Måne i Lejonet kan överreagera på livet genom att förstora upp allt tio gånger om. Emellertid är Mån-Lejonet en mer positiv bekantskap än den ofta förgrämda natur som Lejon + Skorpion ger, där kärlek och hat ständigt strider mot varandra. Månen i Lejonet indikerar en hämningslös dragning och vilja att svara på Solen och skänka denna idealistiska planet ett synligt uttryck.

Vad som bidragit till sjukdomen anorexia tror jag är den magra Saturnus opposit Venus i kombination med att detta år de två "oregerliga" månnoderna ockuperade samma två tecken. Vågens egocentriska och vinklade perspektiv och Vågens harmoni och objektivitet är som synes rätt störda.

Men märk hur parodiskt problemet är. Av fotot i AB uppfattar jag individen som mycket vacker (jag har om och om igen på bloggen börjat notera Saturnus och Venus aspekt i horoskop för varaktig skönhet eller, kanhända, "skönhetsfixering"), och kanske är det så att "mycket vill ha mer".

Se också mina misstankar om en helt annan vinkel på Venus och Saturnus i konfiguration: dess sterila sida, "bara yta" men inget djup. Detta olyckliga bud syntes bl.a. i horoskopet då Svenska kyrkan okejade homoäktenskap (en ytlig enbart nominell union utan fruktsamhet; kollapsen in i steriliteten hos "en och samma sak" - grekiskans homos - är total). En annan och intressant version är den i påvens horoskop där ju Saturnus istället symboliserar "djupfrysning" av sexualiteten/Venus pga hans celibat!

*****

Att alla som drabbas av anorexia skulle ha ovanstående tendenser i sitt horoskop är förstås inte troligt. Även Luft och Vatten i disharmoni ("dissociation") kan skapa kognitiva störningar så att man bara ser halva historien eller blandar bort korten helt. Men detta ska inte läggas astrologin till last utan visar snarare vilket flexibelt symbolspråk det är, och hur ett och samma fenomen ("anorexia") kan beskrivas på skilda sätt.

(Kognition = upplevelse, varseblivning. Engelskans "recognition", inkluderar också förmågan att bearbeta det man varseblir och känna igen det. Detta moment beskrivs i astrologin väl av Månen och hennes element, Vatten. Månen är känd som psyket eller själen.)

Vad om horoskopets koppling till KBT då?

Jag har tidigare uttryckt mig i hånfulla ordalag om KBT som en slags billighetsversion av riktig psykologi, som ett behaviorismens fula tryne som vägrar dö och har återkommit i vår vidriga och "kostnadsjagande" tid när det ska sparas in på allt. Behaviorismen bygger på ren materialism, det finns ingen själ i människan, hon är enbart en maskin som råkat i spinn. KBT ställer inga djupa frågor, den ger bara ett övningsprogram. Nöt in det här beteendet tusen gånger. Människan som omprogrammerbar maskin.

Det finns i synnerhet en planet som saknar förmågan att förstå själen eftersom den per definition enbart befattar sig med yttre strukturer till vilka hör hur vi beter oss. Det är Saturnus. Samma planet som hade en nyckelroll vid den osunda fixeringen vid självsvält för att uppnå ett idealiskt utseende, vägleder sedan individen att söka en lika florstunn metod för att stämma om rörelsemönstret hos skenet (fenomenet).

Det är värt att notera att horoskopet fullständigt saknar betoning på Vattenelementet. I fall efter fall där detta händer, har jag noterat att individerna har en outvecklad förmåga att känna efter, bottna i tingen, och reflektera över sinnesintrycken. Eldsjälen må brinna, men den som indisk astrologi säger om Solen, att dess strålar är "grymma", förbränner idealet den verkliga människan av kött och blod.

Så i anorexins sjukdomsbild hör med all säkerhet också problem med Vatten - speglingen i psyket av idealen. Individerna stannar aldrig och nyktrar till. De brinner tills de bränner ut sig. Som tingen är arrangerade, är därför valet av KBT begripligt och också den enda vägen. Utan Vatten saknas kognitiva förutsättningar att förstå det jag här har fört på tal och för att överhuvudtaget få till stånd mer acceptabla beteenden måste vissa människovarelser hanteras som om de vore simpla hundar, Pavlovs hundar. Det här är en fråga om själens evolution och vilka uppdrag den satt sig i detta liv. Jag tar därför tillbaka lite av min tidigare kritik mot KBT - den har ju faktiskt sin plats i det totala skeendet!


Tillägg.

Horoskopet är ett praktexempel på etiketten "kreativitet", vilket påminner om hur destruktivt ett psyke i brand kan vara! Mina tankar går vidare till konstnärerna Lars Vilks och Anna Odells horoskop - båda granskade på bloggen.

Inga kommentarer: