Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 mars 2012

Miskovsky och eldbristen

En självutlämnande intervju med Lisa Miskovsky i DN. Jag noterar några saker som kan hjälpa till att få klarhet i vad stjärnorna signalerar, för en lady Stardust och alla andra...

Miskovsky behöver väl begrepp att hänga upp saker som alla andra och refererar till svårmodet i geografiska termer, som något "finsk-västerbottniskt". Den verkliga förklaringen är inte ortsbunden utan bristen på verklig aktivering av Eldelementet. En viss kompensation ger visserligen den smutsiga elden Mars i närheten av sinnelaget. Men Månen är svag i Jordtecknet Stenbocken och den livslust som via Mars snarare yttrar sig som aggression binds upp i konkret "görande". Där får vi samtidigt allt hennes frisksportande.


Att hon, pojkflickan, stod främmande inför att bli en babe, beskrivs snarare av den här hätska kombinationen i samma horoskop som en verklig babe-indikator: skönhetens Venus i "upphöjt" läge i Fiskarna och det i kombination med lyckans och framgångens Jupiter, i "hemmaläge" i samma tecken. Det blir inte bättre än så. Det är kanske därför intervjun äger rum i samband med vatten. 

Hennes tydligen rätt svåra dyslexi, och att hon dels så gärna ville gå vidare i Eurovisionstävlingen men samtidigt "inte fattade" hur hon gjorde det är uttryck för samma blockering. Mars med den impressionabla Månen i Stenbocken är verkligen en ensling med taggarna utåt, mot omvärlden:

"....känslan av att behärska och kontrollera någonting så bra att jag kunde glömma min omvärld"

Artikeln nämner bredden i hennes intressen, och Saturnus i Tvillingarna indikerar just en själens form eller struktur som liknas vid de extremt nyfikna Tvillingarna som grenar ut sig i mängder av sidointressen. Skillnaden är att Miskovsky har så många placeringar i saturniska och seriösa tecken att hon blir en "jävlar-anamma-typ" som totalt går in för allt. 

Vad gäller dyslexin och vissa motsägelsefulla uttalanden (hon medger även lögner för att praktisera sport medan föräldrarna trodde hon knåpade på låtar), så är Desinformatören inom henne stark: Saturnus aspekterar Jupiter i 270 grader (indisk astrologi) och detta betyder att "Själens Intellektuella Form" vägrar den feminina Fisk-Jupiter att på det biologiska planet expandera och fylla själens form med innehåll. Det tycks uppenbart att dyslexin har att göra med Tvillingarna, så nära förknippad med läs- och skrivkunnighet, och dess blockering av det sensibla Vattenelementet.

Och pojkflickan i intervjun, det är förstås också den eviga 10-åringen Tvillingarna! Ännu inte könsdifferentierad, och då den kroniska Saturnus står här, aldrig i detta liv egentligen mogen sin könsidentitet. Eller en så gammal och avancerad själ att den passerat detta primitiva stadium.

Man kan notera att svenskarnas problem med mans- och kvinnorollen och bristen på patriarkala tungviktare i det här landet beror på att dagens Sverige har samma Saturnus i detta prepubertala tecken för det unga, nyfikna intellektet.

Samma Saturnus ligger också bakom svenskarnas bristfälliga sociala kompetens och irriterande oförmåga - t.o.m. upp på regeringsnivå - att hantera ämnen annat än i "för eller emot". Nå, ett annat Sverige, och Miskovsky i ett kommande liv, kommer att ha passerat den här konceptuella fattigdomen. Ett liv räcker inte att förverkliga allt.

Inga kommentarer: