Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 mars 2012

Anja och Jordens brutalisering av Livet

Anja Pärson lämnar sin skidkarriär eftersom hon bedömer att hopade idrottsskador förhindrar en fortsättning på tidigare toppnivå. Horoskopet är så sagolikt enkelt att det tjänar som skolexempel på hur Jordelementet brutaliserar den vilja till liv och rörelse som Eldelementet symboliserar.


Hon föddes till den perfekta "stridisen". Jag tror inget zodiaktecken är så bra för de mer aggressiva sporterna som den stångande baggen - Väduren. (Obs. Detta är den ursprungliga sideriska zodiaken från Babylon, inte den havererade version grekerna skapade - ett missförstånd som västerlandet ännu dras med.)

Här har vi dessutom krigaren Mars hemma i positivt härskarläge, den flinka mobilitetens Merkurius, och Venus som ger en känsla för mått och proportion - här knuten till det egna jagets framfart. Sinnelaget (Månen) står också i Eld och i ett rörligt tecken.

Men det här året har en gräns satts för segerns och framgångens Jupiter helt enkelt för att den omutbara Saturnus står i dess närhet. Det är knappast så enbart individer födda med den här kombinationen avslutar sina karriärer till följd av skador. Men det är ändå passande att just Jungfruns tecken står för kroppens hälsoaspekter. 

Ur ett mer generellt perspektiv, och det som troligen gäller för dem vars ambitioner blockeras av den motspänstiga materien eller objektiva hinder (Jordelementet), är det förstås dominansen av Eld och Jord som dels gav viljan till egen makt (ibland ful egenmäktighet) som är så typisk för idrottsmän och andra "achievers". Men det är också samma onda materia som desto tydligare bryter ner människorna. Individer som t.ex. lever sina liv genom Luftelementet påverkas inte alls på samma sätt i sina karriärval.

*****

Som jämförelse Gunde Svan, som efter en lång karriär i hetsens tecken (Fångarna på fortet: "Skynda! Skynda!") plötsligt finner sig utslagen av någon obegriplig åtkomma som dränerat honom på all kraft. 



Här hittar vi samma problematik som hos den märkligt insensitive moderata migrationsministern Tobias Billström, som kanske hellre borde ha valt en idrottskarriär istället för att ha makt över sårbara levande människor. Vad den här förtorkade ministern har problem med är att han baserar sin uppfattning om den levande människan (Solen i Eld) på den döda mätbarhetens doktrin: Solens disponent Jupiter står i dödens och objektifieringens Jordelement. 

Det är därför Billström låter som något mindre än en mogen människa när han envetet hänvisar till sina paragrafer och fabricerad kommentarer om kostnaden för t.ex. enskilda fall som 91-åringen han bestämt skulle fördriva ur landet.

Idrottsmän jagar på exakt samma sätt "rekordtiden" - de lever sina eldiga liv i kamp mot de döda objektiva siffror som representerar verkligheten och deras egen position inom denna fördunklade version av den verkliga verkligheten.

Även i Gunde Svans födelseår (1961) söker den kalla och hämmande Saturnus strypa framgångsskaparen Jupiter i det döda och objektivitetsfixerade Jordelementet.

(Fixeringen övergår i "objektivitetshysteri" eller prestationens dårskap först när också Eld tillkommer och i synnerhet om elementen är i akut konflikt via planetplaceringar.)

*****

Om Anja i medierna: SvD, DN, AB


Inga kommentarer: