Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 24 december 2011

Republikanska - ligisternas sammansvärjning

Journalisten Carin Stenström skriver i SvD exakt vad saken gäller: de fyra Stockholmstidningarna har fullständigt tappat sin etiska kompass, det är en skandal utan motstycke, det drev enskilda individer - främst i Expressen och Aftonbladet håller på med: att med pressens makt söka kväva folkets vilja och genom kontinuerlig smutskastning av vårt trivsamma kungahus störta monarkin. 

Det är mycket möjligt att det är på den här punkten chefredaktörerna Mattsson och Helin är de största syndarna (förutom den senares låga försök att störta socialdemokraternas nyvalde partiordförande Håkan Juholt genom en utdragen smutskastning där dolda personer inom regeringen kom till hjälp och ändrade reglerna på regeringens webbsajten när det visade sig att Aftonbladets första "avslöjande" helt saknade täckning.

Det som pågår i höga kretsar är inget annat än kriminalitet.

Jag kom på idén att studera de dominanta horoskopen för Republikanska föreningen för att se om några astrologiska symboler tydligt visade anti-monarki, besatthet av makt, eller möjligen bara sinnessjukdom. (Det finns alltid ett mått av psykologisk störning hos människor som söker makt.)

Låt oss börja med datumet då föreningen grundades. Här väljer jag midnatt som födelse efter hyggligt vedertagen praxis.


Fiskarnas tecken stiger i öster vid midnatt. Dess härskare är Jupiter vilket jag här vill föreslå är kunglighetens planet. En väl fungerande Jupiter symboliserar välmåga och vänlighet. Det är godhetens planet personifierad och med denna alla de favörer en själ som skött sina kort väl kommer i åtnjutande av.

Mot detta står Saturnus, symbolen för underklassmänniskan eller arbetarklassen i indisk astrologi. Den här planeten utmärks av hårda restriktioner, girighet och avund - det är dessa onda kvaliteter som till att börja med förskaffat själen en återfödelse på jorden i föga avundsvärda omständigheter. Det är så lätt att falla tillbaka om man i ett välbeställt liv glömmer ansvaret för massorna i samhällets lägre skikt!

Se bara vilken björntjänst Fredrik Reinfeldt redan gjort sig själv genom BROTTET mot landets sjuka och arbetslösa. Han köpte sig medelklassens "kärlek" genom att ta från de som redan stod på botten. Det kommer att kosta honom i kanske flera kommande återfödelser. En syndabekännelse eller omvändelse på dödsbädden räcker inte. Det som är gjort är gjort och varje handling skördar sitt "karma".

Föreningens horoskop uppvisar genast en skrämmande dysfunktionalitet. I goda och välvilliga Fiskarnas stiger Saturnus, underklassens symbol. Det här måste vara det lägsta skiktet av underklassen som formulerat sig genom föreningen, för Saturnus disponeras av en välmågans Jupiter som själv är fallen i det tecken den har allra minst med att göra: fattigdomens och underklassens Saturnus!

En viskning: varför tror ni Stenbocken "styr" tionde karriär- och statushuset, medan Kräftan "styr" det interna fjärde huset för kapitalvaruansamling och inre lycka? För att den som, likt Sol-Kräftan Reinfeldt redan krafsat åt sig av livets goda i allmänhet låser dörrarna mot omvärlden och gör sig otillgänglig!

Stenbocken må stå för karriär, makt och ära, men den drivs mot detta pga. underklassens otillfredsställelse och brist på inre harmoni. Zodiaken presenterar, som så ofta, en djup lärdom dold som en ren paradox. Det är underklassen som hela tiden envisas med att nå toppen därför att Saturnus står för nöd och brist på de tillgångar den giriga Kräftan knipit tag i med sina stora klor. Och symbolen Kräftan - den välbeställda grupp som sluter sina privata fjärdehusdörrar för allmänheten, begår i detta en synd.

Så hålls ekorrhjulet snurrande tills människosjälarna till sist genomskådar det futila i att kämpa efter yttre status.  Som framgår av landet Sveriges tillstånd i dessa tider, måste svenskarna vara lägre själar än nästan alla andra folk på jorden. Aldrig har ett folk banaliserat sig själva så till den grad att hela livet bara handlar om pengar, heminredning och mer pengar.

Notera hur tydlig den här statusaxeln mellan Kräfta/Stenbock är i folkkynnet utan att nationalhoroskopet för den skull nödvändigtvis innehåller just de tecknen - astrologin har alternativa sätt att berätta nästan samma historia.

Föreningens ömsesidiga reception mellan Saturnus och Jupiter binder alltså frågan om underklass och överhet till varandra men i en negativ spiral där alla förlorar. Det är avund för hela slanten!

Ännu mer intressant är att samma Saturnus, ena halvan av Republikanska föreningens "dubbel-signifikator", den uttalat onda halvan, kastar en illasinnad 270-gradersblick runt zodiaken och hatar tionde makthuset! Detta hus går här händelsevis i Skyttens tecken, alltså Jupiter i dess positiva sida, den välsignande Guru eller Landsfadern - en mycket passande bild för en konung! Notabelt är att att Liemannen Saturnus i Vatten söker släcka Elden i tionde!

Lite tillspetsat är detta alltså en mördares grundmönster. Godhetens välde ska dödas och ersättas av någon slags slaveri (Saturnus). Någonstans tycks republikaner flyta samman med de materialistiska marknadsliberalerna. I Jupiter/Saturnus-dikotomin kan Saturnus bara spela rollen av materialism, där Konungen är Guds representant på Jorden blir den här Saturnus istället Satan själv, han sok förnekar att människan har några högre mål att förverkliga. (Jfr Svenskt Näringslivs smutskastning av högskoleämnet filosofi i somras!)

När vi här talar om att Jupiter är fallen betyder inte det att det är något fel på kungahuset utan bara att det här horoskopet beskriver ett SJUKT PSYKE eller en grov oförmåga att korrekt värdera saker och ting. Horoskopet är som det för vilken individ som helst: man har vissa talanger, vissa blindfläckar och - hos en del - några rent onda karaktärsdrag. 

Här ser vi hur Republikanska föreningen primärt är skapat i ondskans sinnelag. Den goda monarkin hade representerats av Jupiter i Skytten och den goda republiken av Saturnus i Vattumannen. Här är båda negativa och i synnerhet Jupiter försvagad. 

Horoskopet som startskott för republikanismen i dess andra andning skulle naturligtvis få sina konsekvenser för Sverige, när fler och fler människor med mörker och maktambitioner föll in med denna blåkarta, detta grundläggande mönster för dem som inte ens har intelligens nog att skatta PR-värdet för Sverige i ett äkta kungahus.

*****

Men det här bedrövliga horoskopet uppstod inte ur tomma intet. Det finns horoskop bakom det. Av de två grundarna saknar svenska Wikipedia artikel för Fredrik Högberg (numera Grinder), så jag utgår från att den verkligt drivande kraften är den andre, Magnus Simonsson.



Med personhoroskop där födelsetimma saknas ersätter Månen den saknade ascendenten och det är således ett "psykiskt" horoskop som illustrerar hur vederbörande ser på livet ur psykets perspektiv. Jag har valt lunchtid för föreningens båda grundare eftersom Månen troligen hunnit in i ett nytt tecken när båda föds. 

Det rimmar mycket väl med det vi sett hittills om Saturnus hat mot Jupiter att båda dessa män som för tankarna till fotbollshuliganer knappast kan ha Månen annat än i saturniska tecken. Saturnus representerar arbetarkasten i indisk astrologi, dvs. den grupp som naturligen ondgör sig över samhällets yttersta topp och i synnerhet då kungahuset. 


"Dissociation" så det skriker om det mellan sekteristiska Kräftan som här infekterar sinnets eller psykets förmåga att tänka stort och rätt. Vi talar här om hur psykiska problem i det instinktiva eller omedvetna Vattenelementet förvandlas till en bisarr mental föreställning (Vattumannen är Luft).

Den fallna Mars och en illa placerad Saturnus i sekteristiska Kräftan för tankarna till en aggressionshämmad men extremt hatisk människa som projicerar sitt ogillande mot Kräftans själva idé - en kungafamilj, ett omgärdat slott. Det är som om vi här ser en riktig dräng återfödd, en som till varje pris ska sticka sin herres hus i brand. Horoskopet är bara skit. 

Notera också den vrångskalliga Satan som griper tag i både intellektuell verksam och handlingsmänniskan Solen i början av Oxens tecken. Märk också att Oxen står för en primitiv typ av makt: "att besitta land".  Det är därför jag föreslår en fattig dräng som återfötts med en sjuk vilja att sätta dit en överman som varit hård mot honom i ett tidigare liv. Men titta, ett kungahus! Det duger bra att härja mot.

Vattenelementet, när det är så skadat som i det här horoskopet, symboliserar ofta nog helt otillräkneliga människor bakom snygg retorik kan gömma sig de mest banala barndomsproblem eller intrikata attitydproblem som springer ur tidigare liv. Så sjuk som den här Kräftan är, måste man misstänka en djup historia av typen herre och dräng. 

Chandra lagna-horoskopet med Månen som ascendent är ett "psykiskt" horoskop - livet sett ur själens synvinkel. Och här hittar vi då återigen en ömsesidig reception, precis som i förbundshoroskopet. Men nu ser det riktigt illa ut, för Månen (sinnet) och underklassens Saturnus har växlat tecken med varandra. Det är bara det att Vatten och Luft skapar falska, ibland helt förryckta föreställningar.

*****

Vapendragaren har en helt annan problemställning, men precis lika anmärkningsvärd: överbetoning på lidelsens eller passionens kvalitet Rajas guna! Det är typiskt att hitta "överladdade" horoskop hos dem individer som blir eller försöker bli "shakers and movers."


Jag föreslår som sagt även här en födelse några timmar in på dygnet så att Månen hinner lämnar den goda, jupiteriska Skytten och placerar sig i nödens och äregirighetens Stenbock. Återigen står Saturnus ytterligt svagt i Vatten och bildar en påfallande materialistisk och äregirig opposition med Månen. För tredje gången hittar vi nu den ganska sällsynta "ömsesidiga" receptionen som enligt mina intryck ställer till med lika mycket skada som den "stärker" de båda husen.

På den här kartan står kunglighetens Jupiter tillsammans med Draksvansen eller Ketu, dvs halshuggandet av en kunglighet. 

Men den här mannens bevekelsegrunder är delvis annorlunda: det här är en ond härskare ur det förgångna som nu söker straffa sig själv genom att straffa Sveriges kungahus. Solen i Fiskarna visar att hans livsuppdrag är jupiteriskt, men eftersom Jupiter står i "Jag, Claudius"-position i egocentriska Väduren är det hans egen överhöghet kan djupast söker avskaffa (Ketu, den halshuggna demonen).

Men förvirrade människor (och det är vi nästan alla) förmår inte se in i sina själar och förstår inte vad de sysslar med då de angriper företeelser. Den här mannens incentiv till att förgöra monarkin har med hans eget förflutna att göra. Han har haft makt, mycket makt, och missbrukat den svårt. Det är denna smuts han nu tillskriver dagens svenska monarki eftersom han ännu inte vet vem han är.

*****

Och vad säga om föreningens nuvarande ordförande, kändisadvokaten Peter Althin?



Här räcker det i princip med att hänvisa tillbaka till Simonsson - så oerhört snarlika problem. Men nu är den primitiva Oxens vilja att ÄGA och BESITTA land starkt betonad. Här är ännu mer distinkt underklass. Märkligt nog är han kristdemokrat och kyrkan äger massor av land och byggnation. Förklaringen är ju att KD inte har ett skapandes dugg med kristendomen eller kyrkan att göra, det här är ett parti för besuttna människor som likt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson men framför allt massmördaren Anders Breivik hänvisar till kristendomen som någon diffus kulturell identitet.

På Althins stadium av själsligt förfall uppstår, som med Simonsson, vild "dissociation" - Vatten och Luft, fantasi och rationalitet fabulerar vilt. Att jag inte kommit att tänka på advokatyrket i samband med dissociationssyndromets tendens till desinformation tidigare! Lagvrängare är ju en perfekt gestaltning för den grupp som inte bara är helt förvridna av sina egna livslögner utan likt illusionisten aktivt arbetar med att dupera åskådaren.

Althins horoskop är naturligtvis mycket mer substantiellt än den tokige Simonsson, för även om satanismen står som spön i backen här: Saturnus tillsammans med Satans huvud - gradexakt! - så finns också en stabiliserande Måne i detta monetära tecken.

Hans själviskhet (Solen i Vågen till trots) kan jämföras med advokaten Guy Lofalk som tog 51 miljoner för ett halvhjärtat försök att rädda bilfabriken SAAB! Studera båda kartorna noga och se! Den ena har Saturnus i exakt opposition till den onda Algol, den andre en exakt konjunktion. Är det i praktiken någon skillnad?

Med Althin finns dock ett problem. I 28e graden av Oxen är Jupiter längst kommen av alla planeter och därmed horoskopets atma karaka, själssignifikatorn. Den disponeras av Venus (pengar) i Skytten vilket innebär att vi helt osannolikt nu har fyra ömsesidiga receptioner på raken. Det här har inget med frågan monarki/republik att göra, men tycks indikera att den ömsesidiga receptionen skjuter in sig på väldigt grundläggande frågor i tillvaron. 

Jag har den också och har fascinerats av hur ovärdigt det liv är som massorna serveras via pressen, reklamen och "marknaden". Massorna kastar bort hela liv på skräpmat, vilket naturligtvis är rätt för dem. Såg de mer, skulle de reagera. Att två typer startat en republikansk sekt och fått en så betydande person som Althin som ordförande bekräftar kraften i den ömsesidiga receptionen, där två "herrar" bestämmer sig för "svågerpolitik" eller att stärka banden mellan sina respektive hus eller dynastier. Detta är i sig en rojalistisk aspekt!

Men vissa tillhör uppenbarligen den mörka sidan och det enda de söker stärka är sin egen finansiella status. Althins koppling mellan Venus och Jupiter - pengar och stora pengar - är bara pinsamt övertydlig. Se SvD-artikeln om advokatskråets generande girighet genom de senaste århundradena av svensk historia. Det här är naturligtvis ett internationellt fenomen. Och det är fascinerande att Althin, så starkt under monarkins Jupiter själv är en prima illustration för en dålig härskare.



PS. Jag förmodar att chefredaktörerna Thomas Mattsson (Expr) och Jan Helin (AB) båda sympatiserar med föreningen även om de i sina nogsamt designade sociala fasader säkerligen avstått från att registrera sig som medlemmar. Deras horoskop (se länkarna) kan säkert avlockas några hemligheter utifrån det enkla motsatsförhållandet Saturnus/Jupiter vi använt i det här inlägget.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ser du Algol i ditt program? God jul och tack för en intressant blogg!

Seaward sa...

Detsamma! Jag ritar manuellt in en skämtsamt vald symbol för Algol i de fall där det händer något i närheten (eller mittemot).

Det är den enda av antikens "stora stjärnor" jag har tittat på än. Ska nog börja titta på Regulus härnäst.

Nicklas Eriksson sa...

Herregud vilket dravel!

Har du någon som tar hand om dig?

Anonym sa...

@ Anonym. Jag tror inte riktigt Siwert förstod frågan. I mitt program (Kairon) ligger Algol eller Beta Per som F1 på astrokartan. Fixstjärna 1. Manuellt tillagd fixstjärna. 2°18'33" i Oxen.

Seaward sa...

Jo, då anonym2, läser du mitt svar noga ser du att jag visst förstått frågan. Det ligger underförstått i min beskrivning att jag redan vet var fixstjärnorna ligger och alltså inte använder mjukvara för att ta reda på det.

Frågeställaren tror sig dessutom veta vilket (singular) program jag använder. Men till bloggen används omväxlande tre olika program (Zet, Astrolog, Jagannatha Hora) och frågan gick därmed inte att besvara mycket bättre än så här utan att övergå i motfrågor.
:-)