Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 25 december 2011

Musikrecensenten som tappade greppet


Jag läste om amerikanske musikrecensenten Stephen Thomas Erlewines hatiska sågning av brittiske Crispian Mills fenomenala rockband Kula Shaker i deras comeback med Strangefolk för några år sedan. Det är ett riktigt hjärnsläpp till recension.

Erlewine kan inte ens höra musiken, hans enda agenda är att förlöjliga och förringa bandet maximalt. Till saken hör att Kula Shaker lånar friskt av Bob Dylan och den amerikanska 60-talspsykedelian men på samma sätt som med svenska Soundtracks of our Lives, känns det ändå inte härlett eller som en blek plankning. Det gillar tydligen inte den här amerikanen (USA tog annars TSOOL till sitt hjärta, även om de aldrig fick det stora genombrottet).

Jag kan bara tolka detta som att amerikanen är en typisk ateist med massor av dödsskräck bakom sin hippa rockjournalistiska image, för Kula Shaker (läs: Crispian Mills) är total torsk på indisk vaishnava-religion med typiska Hare Krishna-inslag. Texterna ömsom hånar kapitalister och materialister och ömsom tar djupa brottningsmatcher med ämnen som döden. 

Sånt här kan få latenta fobier att gå i dagen, vilket jag tror är fallet här. Åtminstone upptäcker jag att Erlewine har attacken från Vatten mot Luft som figurerat så tydligt bland hatiska så kallade "religionskritiker" (egentligen bara djupt störda och rädda individer).

Men det var inte allt, för när man lägger Crispian Mills i centrum och Erlewine ytterst, ser man att de verkligen är som hund och katt:

Musikern är Stenbock, kritikern har Månen i Stenbocken; kritikern är en strypande Sol/Saturnus-Tvilling (som om inte redan attacken från Mars var en börda för sol-intelligensen) och musikern har åtminstone under halva dygnet sinnelagets Måne i Tvillingarna.
Hade de varit en man och en kvinna kanske de hade älskat varandra, men den här astrologiska närheten kanske utlöser homofobi hos kritikern (latent homosexualitet hos honom själv), vad vet jag?

Det allra mest intressanta är hur musikerns konstnärliga Venus ligger i Skytten, opposit kritikerns och tillsammans med religionens och filosofins Jupiter i härskarläge i Skytten (det får mig att tro Crispian Mills har Månen i Tvillingarna för en kanhända exakt och stimulerande opposition mellan psyke och religion/filosofi vilket informerar hans konstnärliga Venus-uttryck).

Det är så mycket planeter här att alla inte ryms i Mills zon, hans Jupiter och Drakhuvud har skjutits ut i Erlewines yttre cirkel. Men förstora bilden och titta noga: musikerns Venus ligger gradexakt på kritikerns demoniska Drakhuvud som jag menat visserligen kan förstärka näraliggande planeter men tycks "förvränga" dem en smula, ungefär som teaterskådespelare vulgariserar kroppsspråk och minspel för att kommunicera även mot de bakre bänkraderna. När nu kritikern Erlewine anlägger sin förstorande Rahu på musikerns Venus då kickar genast kritikerns Skyttdisponent Jupiter in. 

Och denna Jupiter är fallen i Stenbockens tecken! Och den står med ett "skadat" sinnelag, där Månen i Stenbocken ibland inte alls når in till tingens innersta väsen utan stannar i ytliga, formalistiska diskussioner.

Någonting med Crispian Mills musik för alltså musikkritikern att spåra ur helt och visa Stenbockens löjliga sida, en uppblåst överdomare som här, eftersom Saturnus står med Solen, försöker ett direkt karaktärsmord på Solen - andesjälen.
Jodå, Stephen Thomas Erlewine tillhör helt säkert musikkonsumenter som vill ha sin rockmusik "sekulär", ytlig och formellt elegant, men helt utan kontakt till livets innersta frågor. Han blir illamående när han hör indiska klanger mixade med rock och här kan man återknyta till hans aggressiva Mars i Fiskarnas undermedvetna zon. 

Även här är Jupiter härskare och leder oss tillbaka till den fallna Jupiter i Stenbocken och dess oförmåga att gå på djupet. Hela årgång 1961 - George Clooney som affischnamn - är en årskull av individer som putsar och arrangerar på livets yta utan att någonsin växa inåt. Tolv år senare var Jupiter tillbaka i sitt fallna läge och då föddes den här sonen till mannen som skapade den mäktiga musiksajten AllMusic.com. 

Det är ett intressant horoskop: Solen med Saturnus, och Månen med Jupiter, men en fallen Jupiter. Vatten/Luft-störningarna är ibland bra inom poesi (och musik - han är faktiskt gitarrist i ett rockband), men här ett exempel på hur omdömet kan svikta betänkligt.


PS. Crispian Mills besatthet av döden kan ses i den sataniska axeln tror jag: StenbocksSolens disponent Saturnus (själv Liemannen!) som opponerar dödens tecken Skorpionen där en mycket stark Mars kan sägas stå för en aktiv dödsdrift (många människor tror de känner seximpuls i ådrorna men det är Döden som vill ta kroppen i anspråk för att skapa fler döende kroppar av människoarten).



Bonusspaning.

Här är ett annat fenomenalt exempel. Inför en bekant uttryckte jag beundran i för rockjournalisten Fredrik Strages förmåga att levandegöra sina recensioner, och fick tillbaka en helt bindgalen nedsabling som genast lämnade sakfrågan - färdighet med text - och gick på personen Strage. Mycket otippat för en man i 40-årsåldern som jag trodde hade huvudet påskruvat åt rätt håll och annars är en trevlig person.

Men åter visar horoskopen hur en total antagonism tycks ligga och krypa här:


Återigen står Strage - likt Crispian Mills för det storslagna och visionära (Skytten). Åter kommer attacken från den kritiska Tvillingarna. (Individen är annars trevlig men som framgår av övertrycket i första huset en narcissist som ibland hörts kokettera med sin egen intelligens, som dock inte är högre än att självmotsägelser kan höras om man förmår minnas vad som sagts tio minuter tillbaka i en konversation.)

Det är uppenbart att han inte gillar någon som likt Strage använder både Eld och Vatten i sitt textmåleri, för den här Sol-Mån-Merkurius-Mars-människan har satsat allt på vanlig smarthet eller logik, medan Strage faktiskt förmår transcendera vanlig textknåpande (som det här). Han är en ordkonstnär!  (Jag har lagt honom i lådan för lite-förmer-än-du-recensenter tidigare, men jag har ångrat mig - han är verkligen kreativ!)

Strages djupa Skorpion, som innehåller skrivaren Merkurius, faller direkt in i den här mannen sjätte hus för "fiender". Egentligen tror jag bara det handlar om vanlig avundsjuka, för när jag påpekade att Strage vunnit Stora journalistpriset låtsades denna tidningsslukande och extremt allmänorienterade Tvilling inte ha hört talas om den saken.

Faktiskt småljugandet kan följa tydligt merkuriska horoskop även om inte intellektsplaneten är rasande angripen! I det här fallet kan man se den fallna Saturnus i egocentrismens Vädur hämma hela det ymnigt befolkade Tvillingarnas tecken för ännu en indikation om självupptagenhet eller narcissism. Det är faktiskt så illa att 11e idealhuset tycks säga: jag är det enda smakrådet, så Strage och alla andra kan flyga och fara...


Inga kommentarer: