Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 juli 2011

Robbie Williams, formuleringskonst & fixstjärnan Algol

En artikel i Expressen om superstjärnan Robbie Williams ger ett möjligt uppslag till Algol, fixstjärnan med det dåliga ryktet. 

Som den drömska luftskalle jag tidigare beskrivit honom saknar han så koll på sitt rollspel - eller bryr sig bara inte - att han pratar vitt och brett om sin dåliga potens - "testosteron som en hundraårig", uppger han att läkaren sagt. Vore jag en kvinnornas sexsymbol skulle det vara det sista jag orerade om, såvida inte mitt verkliga behov var att få en miljon medlidsamma kvinnor med moderskomplex som med en mun ömmar för stackars Robbie.




Upptäckten att hans virila Mars, döende (mriti) i Vädurens slut har nått en konjunktion med Satans huvud i början av venusianska Oxen drar genast ögonen till sig. En förklaring behövs dock. I indisk astrologi har Mars (mig veterligen) inget med fertilitet att göra, det är Venus som "styr" över spermier och ägg. 

Men vad just denna Mars bidrar med är att förena sig med den onda stjärnan Algol så att Mars i bemärkelsen "olycka" spiller över i Oxen, förmedlad av Satans huvud, som ibland tycks vara en trickster, en som spelar fula spratt. 

Dessutom leder sammanbindningen av Mars och Venus tecken till en hård konfrontation mellan Eld och Jord, där ju Jord söker släcka ut Elden. Och Eld i sin tur har alltid varit associerad med "animal spirits" - kanhända antikens sätt att tala om testosteron.

Venus själv - spermasignifikatorn - står världsligt framhävd (ett hörnhus) i ett Jordtecken (Stenbocken) som anses kallt och sterilt. Venus är inte bra placerad i sjunde enligt indisk tradition. (Konkubinerna hotar äktenskapslyckan!)

Disponenten Venus disponent Saturnus är visserligen en planetär vän men här är den kopplad till avhuggna Draksvansen (dvs. en antydan om att vara avklippt, straffad, eller berövad inflytande). Som om inte detta omen räckte står Saturnus och Draksvansen också i ett hus med tydliga hälsokopplingar, det tolfte för prövningar, förluster, eller världslig kapitulation.

Den mentala sjukdom som Robbie Williams jobbade sig ut ur för några år sedan, har säkert mycket att göra med att de tre Lufttecknen alla ligger i Vattenhus, vilket förefaller kunna ge tvångstankar - Luften står så nära det omedvetna att man får upp oönskad smörja i medvetandet som man inte kan bli kvitt. I Williams fall i så fall en ganska allvarlig problematik givet att "välsignaren" Jupiter från Vattumannen kickar igång båda de andra två Lufttecknen!

Jag har aldrig intresserat mig för fixstjärnor har bara gjort stickprov på denna Algol. Jag har inte hittat något sätt (ännu) att förutsäga hur den beter sig i ett horoskop, men ett är säkert - fixstjärnorna märks även när inte konjunktionerna är exakta på 1-2 grader. I antiken accepterades mycket större avvikelser än så, och dagens snålt utmätta orb verkar vara bara ännu en av västastrologins många urspårningar. Jag tror få ens undersöker teorierna de skriver under på.
*****

Via några meningsutbyten med en läsare upptäckte jag spontant (rakt ur huvudet) fyra fall på raken där Algol i början av orala Oxen lett till dyslexi, dyslektiska tendenser eller kritik för ett ovårdat dialektalt språk. Det sistnämnda fallet är Mona Sahlin. 

I tre av fallen rörde det sig om en Mars som hunnit något längre än Robbie Williams och nu var inne i Oxen och i det fjärde en totalt exakt konjunktion mellan Solen och Algol. Hur bedrövligt det kan låta noterade jag för länge sedan här

Prinsessan Victoria var ett av de dyslektiska fallen och när jag tittar på hennes far, Carl XVI Gustaf, slår det mig att här kan vara ett femte fall på raken där stjärnan Algol är minsta nämnare. Kungen har nämligen Venus i härskarläge i 8°03' Oxen bara några grader från Algol i 2°18'. således en bekräftelse på att Algol kastar sin förbannelse mer än bara någon grad åt vardera hållet. 

För kungen, som också har ett problem med stamning, gäller också en släng av den "sataniska axeln" genom att Drakhuvudet ligger i Oxen och Draksvansen i Skorpionen. Kan språksvårigheter följa av att Draksvansen hetsar upp sig, "blir hungrig"?

Och på håll i den egna släkten har jag faktiskt - nu när jag börjar tänka på saken - ett sjätte fall, inte av dyslexi men av just stamning. Så svår att föräldrarna tog barnet till psykolog. (Det mesta av stamningen försvann i vuxen ålder.) Sol- och måntecken är Väduren men det intressanta är en överhettning i orala Oxen: Mars/Venus. 

Kanske ord stakar sig när Oxen hetsar upp sig? Dessutom kommunikationsplaneten Merkurius "döende" i Vädurens 28e grad och därmed, som i fallet, Robbie Williams, en kortslutning mellan Eld och Jord, en kamp för kommunikationen! Psykologen sade åt föräldrarna att sluta vara så neurotiska, barnet "tänkte tydligen snabbare än det kunde formulera orden". Läkaren fick rätt, barnet var hyperintelligent.

Det förefaller märkligt att Oxen, som råder över det talade språket skulle stå i något slags antingen/eller-förhållande till Tvillingarna som råder över skriftspråket, så att störningar i Oxen (kanhända via Algol) visar sig som svårigheter med skrift.

Det är mycket man inte vet om hur astrologin fungerar och vilka dolda sammanhang den synliggör! Som fallet med det begåvade men stammande barnet visar är det lång ifrån alltid bara en fråga om zodiaktecknen, utan en mycket mer komplex kombination av olika symboliska indikationer.

(Skulle det efter denna märkliga svit av Algol-fall också visa sig att Robbie Williams har någon slags dyslexi...)



Tillägg.

Den 23 augusti 2011 undersöktes ett eventuellt hållbart samband mellan Algol och dyslexi. Här är resultatet.


Inga kommentarer: