Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 maj 2011

Självmålskrönika i AB?

Skribenten Sandahl i AB har jag inget förhållande till. Läste nåt för flera år sen och tyckte det var jolmig mjukpsykologi direkt riktad mot en kvinnlig publik i, säg, femtonårsåldern. Nåt om empati eller så.

Men nu noterar jag hans försök till vinkling på vårt nya favoritämne, kokain-kändisen - eller inte! - och hittar det mest sökta skriveriet i mannaminne. 

Vad sänder detta för signaler till de små barnen, frågar sig Sandahl, att lära sig att ett steg in på knarkets väg är ett steg för mycket?
Det är värt att vika några minuter åt att framställa en födelsekarta för att se vad som egentligen pågår. 

... ... ...

Jo jo, mjukispsykologi var ordet!


Båda LJUSEN i det blödande Vattenelementet. Men vänta lite! Vilket element är det bloggen om och om igen funnit i samband med individer som torskat på alkohol eller andra "substanser" som den fallna själen söker plugga sitt otillfredsställelsens svarta hål med? Just det, Vattnet.

Kan den sandahlska vinkeln på Ola "Lintott" Lindholm i själva verket vara det skyldiga samvetet som placerar ett glödhett ämne en bit bort? 

Du som skriver misstänkta bloggar eller tidningskrönikor - se upp så inte farbror polisen kommer att tar kissprov på dig i någon trång portuppgång! 

Särskilt om folkbokföringen och en snabb beräkning visar att du föddes tungt under Vatten. T.ex. med samma upplägg som Whitney Houston eller någon annan av de begåvade men karaktärssvaga svampar bloggen hittat i samband med det här empatiska och som kristendomen sade (fast ingen förstår språkbruket längre) blott "själiska" psyket.

*****
Bonusspaning

Ur en datasamling med 5.000 offentliga personer och en handfull privatpersoner, här är alla födda med Solen i Skorpionen och Månen i Fiskarna. (Osäkerhet om månplaceringen för några få.)

  • Martin Luther - ölhävande, ångestfylld teologisk bråkmakare (bannlyst av Kyrkan och startade en egen)
  • Friedrich Schleiermacher - emotionell teolog, hävdade "känsla" i tid och otid
  • Ferdinand de Saussure - lingvist
  • Hjalmar Branting - rasistisk socialdemokratisk statsminister
  • Charles de Gaulle - märklig fransk president, hängiven anhängare av astrologi
  • Nelly Sachs - Nobelprisbelönad författare
  • Nathan Leopold - homosexuell mördare, "gjorde det för kicken"
  • Nadine Gordimer - Nobelprisbelönad författare
  • John Maddox - rabiat ateistisk redaktör för pk tidskriften Nature
  • Richard Penniman - homosexuell rocksångare, sedermera omvänd till kristendomen
  • Bror Anders Jeffner - teolog
  • Ben Stein - talskrivare till presidenterna Nixon och Ford
  • Marie Bergman - emotionell sångerska
  • Lars Nyberg - vd för TeliaSonera (Vatten som girigbukarna, söker sig alltid till de mest lukrativa branscherna, f.n. telekom och bankväsendet - se Annika "Fallskärm och utdelning åt oss i klubben" Falkengren)
  • Suzzie Tapper - musiker, Suzzies Orkester (fick Parkinson vid 42)
  • Jamie Lee Curtis - skådespelerska, "offret" i tallösa skräpfilmer
  • anonym - sorgligt kvinnligt öde - offer och inlåst av en grym man
  • Meg Ryan - argbigga till skådespelare, "Americas sweetheart" som skadade karriären med illa genomtänkta roller
  • Janine Turner - skådespelerska (Cliffhanger, mot Rambo själv)
  • Kristina Hultman - författare, blev homosexuell efter skilsmässa vid 38
  • Erik Menendez - homosexuell, mördade sina föräldrar (brodern straight)
  • Tyra Banks - överemotionell och omdömeslös ex-modell, skandal när hon lovprisade en anorektiskt smal modell för en smal midja
  • Maria Sveland - "bitter bitter fitta"
  • Isabel Hillborg - talade ut i Expressen om sitt sexmissbruk för att få bekräftelse
  • Celia Blanco - porrskådespelerska, numera författare av något slag
  • Annika Norlin - musiker
  • Malin Wollin - journalist/krönikör i AB
  • Ronnie Sandahl - densamme
  • Oliver Andersson - naturen ur spår, "gigantisk" 208 cm lång vid 17 års ålder

Naturligtvis har den här horoskopsamlingen vuxit fram på basis av många olika kriterier - musiker (eftersom jag gillar musik), allmänna kändisar, särskilt skådespelare (vår tids gudar), Nobelpristagare och genier, excentriker eller udda öden i största allmänhet, och naturligtvis kända förbrytare.

Men ändå måste jag säga att det här stickprovet gav en förvånande mängd "sjukliga" öden för att bara vara en neutral Sol och Måne. Säger det möjligen något om just den tes bloggen skissade på när den just startat (Vatten som Platons "irrationella Själ") och som blivit allt tydligare ju fler horoskop som granskats?

Men här ses också oväntat mycket religiöst folk. Den andelen i databasen är väldigt liten. Men faktum var att Månen i Fiskarna började visa viss övervikt redan i ministudien med 32 kristna teologer, och tecknets koppling med 12e huset för att "offra världen" och det "kosmiska offerlammet" (Jesus) är arketypisk. Här är vi då inne på den osjälviska kärlekens tema, vilken planet firar sin "upphöjelse" i Fiskarna? Zodiaken lever och fungerar!

Det ska tilläggas att Vatten säkerligen innehåller alla de människor som utan att göra sig några namn arbetar inom vården. Vatten, när det inte spårar ur för egen del, har sedan antiken beskrivits som sorgens element, men i den tanken ingår också omsorg med andra - dvs. den empati för vilken jag avfärdade den första och enda krönika av Sandahl jag läst till idag. 

Inte för att jag har något emot empati, men den får inte bli vek och självefterlåten. Då får man en tragisk natur som Whitney Houstons.

Inga kommentarer: