Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 maj 2011

När sinnligheten förmörkar idealen

Det goda med Miljöpartiet är att de påminner om att en skövlad Jord också är slutet för mänskligheten. Det dåliga med en politik som bara handlar om Jorden - men inte "Himmelen" - är att den attraherar alla dem som kan beskrivas som rent inomvärldsliga, kroppsmänniskor, hyliker, andligt döda. 

"Anden är villig men köttet är svagt" sade kristne missionären Paulus i senantiken, och när köttet blir en alltför dominant ingrediens i horoskopet då kan de gå som för miljöpartisten Mikaela Valtersson - aspirant på rollen som partiets kvinnliga språkrör efter Maria W. 

Enligt Aftonbladet bor hon futtiga 300 meter från pendeltågsperrongen men sätter sig hellre i en taxi, bränner skattebetalarnas pengar och beter sig ovänligt mot miljön.
Det handlar förstås dels om korttänkthet baserad på ett överdrivet begär till personlig komfort, eller som britterna säger "creature comforts" - ett begrepp svenskarna inte längre fattar eftersom vi identifierat oss med ett biologistiskt synsätt.

Det här uttrycket, "kreaturets bekvämlighet", antyder på det mest subtila sätt en distinktion mellan mellan "boskap" och levande människor. "Kroppsmänniskorna" har en tendens att sjunka ner till kreaturens nivå, dvs. låta kropp och sinnesintryck avgöra livsyttringen. Då faller höga ideal (Luft) som t.ex. miljövänligt leverne ur bilden. 

Distinktionen har lett till hemska konsekvenser i historien när den tittat fram som t.ex. nazisist dyrkan av övermänniskor och kombinerats med resolut handling för att eliminera det som för stunden anses vara dåligt virke. Svensk rasbiologi under 1900-talet var ett exempel, och Regeringen Reinfeldt gjorde sitt försök med sjukvårdsreformen och en "slutgiltig lösning" för långtidsarbetslösa i hoppet om att hela svenska folket sjunkit ner till total egoism och inte skulle reagera på nazifieringen av landet. 

Likväl existerar distinktionen och astrologin synliggör dem som hellre låter kroppens värld ta befäl än visats i tankens värld och därifrån avgör hur kroppens värld ska utformas.




Sinnelaget går knappt att avgöra här, strax efter lunch skiftar Månen från komfortsökande Vågen (vilken här är kopplad till bestraffningens avhuggna Draksvans - mediaskandalen?) till sitt klenaste läge, fallet in i Skorpionens mörker. 

Även den senare placeringen skulle kunna matcha en överdriven vilja till komfort för egen del eftersom Månen vid en eftermiddagsfödelse mottar "välsignelsen" från en eminent placerad Jupiter i Kräftans - Naturens - tecken! 

Denna Jupiter i Kräftan verkar ha en nyckelroll här, för inte bara beskrivs ökad sensitivitet inför den sårbara Naturen, dess tendens att expandera allt, leder också till den s.k. ömhudade personlighetstypen. 

Alla sinnessignaler upplevs starkare och Kräftan som är ett naturligt skyggande tecken som söker gömma sig i små revir blir här extrem i sin "arttypiska" yttring. Och blir med mer revirkräftigt än att dissa kollektivets pendeltåg och istället åka privat i ett eget litet skyddade kräftskal - taxibilen?

Med två oppositioner mellan negativt polariserade zodiaktecken och den här historien om lättjefullt taxiåkande, passar ett citat från Englands mest skarpögde astrolog under 1900-talet bra:

Till sist har vi de tre oppositionerna mellan Jord och Vatten...

De är i grunden för slashasiga ("sluggish") för att ge upphov till akuta dissonanser. Det handlar om motstridiga sinnesstämningar som uppstår, huvudsakligen, från sinnesorganens kontakter med och tvånget från, omvärlden med dess nödvändigheter.

För att ta en alltför vanlig upplevelse i livet för de flesta av oss: en individ som tvingas lämna sin varma och komfortabla säng på morgonen för att äta frukost och kasta sig på tåget. Det här kan tjäna som symbol för den slags spänning vi föreställer oss här. Något väldigt vardagligt och på inget sätt ärorikt.

Charles E.O. Carter - Essays on the Foundations of Astrology (1947, s.93)

I miljöpartistens fall var mödan med att ta tåget till jobbet inte bara en symbol utan det bokstavliga problemet!
Misstanken att Jupiter i Kräftan ligger bakom det här korttänka beteendet mot komfort för egen del stärks av att vilje- och handlingsplaneten Solen i Skytten just har Jupiter som disponent eller "fjärrstyrare". Givet Skyttens glupande aptit och vilja att vidga horisonterna, får vi ett Vatten/Eld-krig av sämsta sort: Skytten söker expandera sina horisonter enbart för sin egen komforts skull.

För en miljöpartist signalerar således horoskopets Sol i relation till disponenten Jupiter risk för en hycklare. Många blir politiker bara för de "creature comforts" eller "perks" som yrket för med sig. Se Fredrik Reinfeldts horoskop för en rejält självtjänande Kräfta som samtidigt har det bekvämlighetssökande laizzes faire-sinnelag i Vågen som möjligen också är Valterssons.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag funderar på om inte det skulle kunna vara så att Mikaela har månen i Skorpionen? Eller är det Vågens velande vi ser prov på i dagens SvD (2011-08-27)?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-forlorar-politisk-toppkraft_6420380.svd

Mvh/R.C.

Seaward sa...

"Sinnelaget går knappt att avgöra här", skrev jag i texten.

Visst kan det vara så. Gräver man upp tillräckligt mycket biografiska fakta bör den saken kunna avgöras, men just den här personen har inte sporrat åtminstone mig till det extra arbetet...