Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 maj 2011

När mörkrets kvalitet blir rigid blir den bitter

Vänsterbloggaren Jinge.se (och Expressen) har läst Mona Sahlins större intervju (i DN) sedan frånträdet och hör en bitter människa som inte kan förändras med tiderna. Hon är varken ordförande längre eller har en plats i Riksdagen men tillåts leva i det förgångna genom eget tjänsterum i socialdemokraternas partilokaler. 

Jag hade tänkt lämna hennes horoskop i fred, men intervjun påminner om en viktig och inte helt ovanlig astrologisk karaktärssvacka: den hopplösa fixering vid makt och en fast position som ett storkors i Tamas guna - obändighetens kvalitet - för med sig. Det är ur den här sirapssega tendensen att låsa situationen (då den är till egen fördel) som bitterhet föds fram när man inte längre sitter i samma position. 

För Tamas guna, denna det universella och individuella psykets grövsta fiber, finns bara förlust under protest. I sin livsfientliga vilja att bara behålla vunna segrar (t.ex. de Monas politikerföräldrars vann), blir Tamas alltid otidsenlig. Sattva guna är Ljuset, den fina fibern i psyket som ständigt söker sig vidare.




Mona var en sorglig borgare, fifflade för att fixa sin privatekonomi, en omoralisk människa. Därför var leendena mellan henne och Fredrik Reinfeldt efter avslutade tv-debatter innerst inne ett samförståndets leende: "Här är vi som ordnat det så gott för oss själva". 

Men Reinfeldts materialistiska storkors låg fiffigt dold bakom ytan och via Jungfruns rollspel framstod han alltid som den lite kvickare, lite mer verbala än den otympliga Mona med hennes utarmade ordförråd. Jag har inte forskat bakåt, men hon är säkert ännu en av det här landets alla politiker som inte har mycket mer än grundskola eller någon helt likgiltig utbildning som Reinfeldts ekonomi. 

Höga statsmän ska inte ha som enda kvalitet att de kan räkna, den uppgiften kan delegeras. Vad de behöver är allmän historia, idéhistoria och filosofi. De måste känna till mänsklighetens kroniska belägenhet, och inte som höger-Mona och Reinfeldt springa kapitalets vägar. 

Platon gav västerlandet modellen för det goda samhället redan för 2.300 år sedan och enligt detta sublima styresskick visar sig Reinfeldt ingratiera sig med och springa det lägsta ståndets ärenden - folket på marknadstorget! Så inte-statsmannamässigt! Så långt från en klassisk, idédriven (i Platons mening) ledare! 

Mona var av samma skrot och korn. Hon hade sina mest löftesrika år under yuppie-eran - 80-talets "jag satsar på mig själv enbart" och början på marknadsföringen av marknaden själv - "du är ditt eget varumärke" är ett sunkigt tankemönster som härrör från den här perioden. Hon fallerade bittert under 90-talet med sin i överkonsumtion grundade problem.  

Där borde historien ha slutat och hon insett att hon i djupet mer motsvarande en självtjänande borgare, men så seg är Tamas guna att hon inte förstod vad hennes egna problem indikerade. 

Och nu sitter hon kvar i sitt gamla tjänsterum och grämer sig över valförlusten 2010. Mönstret upprepar sig - årtionden efter att ha förlorat avkomma i spädbarnsdöd satt hon ännu och talade om detta barn som "mitt bar" och dessutom i presens och att hon tänkte på det varje dag. 

Här kan man naturligtvis peka på Månen med olyckans Mars i det fysiska uttrycket för Tamas guna. Materialistiska fäder och mödrar tenderar att betrakta sina barn som "sina", som tillhörigheter. Materialisten vet inget om hur de bara är kanaler eller fyrtorn för inkommande andesjälar utan har som sin religion biologins trevande modeller.

För människor så tungt låsta i materialismens och förmörkelsens kvalitet Tamas som Mona Sahlin, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, finns ingen reell insikt om vart politiken måste gå för att människan ska överleva sig själv och sin naturliga själviskhet. En själviskhet som inte blir mindre av att hon kan tänka i mer komplexa banor än djuren utan bara större.

Människan i relativt välstånd i västerlandets civilisation fastnar i ett kretslopp, de når aldrig nästa nivå som är kunskaps- och visdomsnivån. Istället blir de rusande runt som gnagardjur i ett kretslopp som riggats av Rovkapitalisterna och de senare skrattar hela vägen till banken varje gång du köper en ny mobiltelefon och i praktiken regredierar som människa.



Teknisk observation

När jag ännu en gång tittar på Sahlins horoskop inser jag att här finns en början på ett "dissociationssyndrom", dvs. Mona har en kapacitet att ljuga inför sig själv och andra, att isolera (dissociera) fakta från varandra för att dölja en helhet som inte känns lockande. 

Alla vet att hon ljög friskt, men att nu upptäcka hur Solen i Vattumannen disponeras från Saturnus i Skorpionen, Luft och Vatten i osynk, säger plötsligt allt! Vattuman och Skorpion bildar ju samtidigt det "sociala utstötningssyndromet" och med "kroniska" Saturnus / Kronos i det bittra giftalstrande tecknet Skorpionen som fundament för den sjunkande - akut döende! - Solen i väster, finns hela den bittra historien om ett löfte nedgång och fall skrivet redan i födelsehoroskopet! Men dessa turer har jag redan i tidigt inlägg (innan hon avgick) pekat på. 

Nu, med facit i hand, ser man hur tragiskt blockerat det här livsödet är. Tamas guna ska man ge mindre ämbetspositioner, spärrvakter och övervakare - den typen av jobb. Det är en kvalitet som fungerar bra med människor som sitter still och förvaltar en redan rullande maskin - se Reinfeldt och Borg som bara förvaltar Göran Perssons sanerade svenska ekonomi. 

När Tamas guna ska skapa något nytt - se åter Reinfeldts sjukvårdsreform och arbetslinjen - då går Mörkrets kvalitet i dagen, hämmande, oupplyst, okreativ om inte rent av ondskefull. Där de arbetslösa behöver Sattva - ljus, ny kunskap, utbildning - där skapar en nattsvart tamasisk själ som Reinfeldt nattsvarta återvändsgränder - de vidriga arbetslägren Fas III som låser fast människor i permanent undermänniskostatus. Så fungerar en förbrytares mentalitet, och indisk filosofi likställer faktiskt Tamas guna vid vansinne! Moderat politik är vansinne. Smaka noga och eftertänksamt på den.

Platons hade så rätt! Sätt aldrig kapitalister att styra en stat - de förstör den omgående!




Anm. Undertecknad har plöjt några tusen sidor Platon det senaste året, men måste erkänna att han dröjt med att läsa det för sin tid voluminösa verket Lagarna, som enligt vissa ska vara en senare omvärdering av tankarna i Staten.

Idé- och filosofihistorikern Thomas McEvilley menar för övrigt att man i Platons liknelse med körsvennen och hans två hästar (Faidros) ser påverkan från den indiska läran om de tre gunas! (McEvilley - The Shape of Ancient Thought, s.185)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mona Sahlin är född i Sollefteå!

Seaward sa...

Tack för påpekandet. Just den här kartan blev felritad - i äldre inlägg används korrekta koordinater, t.ex. här. Skillnaden mellan Sollefteå och Stockholm är dock bara 15 bågminuter på ascendentvärdet, i sammanhanget helt försumbart.