Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 4 maj 2011

KTH-branden & Jungs synkronicitetsteori




En brand rasar i lokaler som tillhör Kungliga Tekniska Högskolan och 40 brandmän kämpar för att hindra teknokratins högborg från att bli ett flammande inferno.

Till skillnad från ytliga tekniker har det genom tiderna funnits tankeriktningar som kunnat se livets psykologiska dimension. De antika filosoferna menade t.ex. att tillvaron ÄR psyke och att bara de andligt döda tappat nivå och kommit att betrakta medvetandet ur dess "koagulerade", relativt stillastående aspekt. 

Det är denna skenbara "fasthet" som Platon kallade de tomma åsikternas illusoriska verklighet och som de tankesvaga klänger sig fast vid i en naiv realism som redan Kant på 1700-talet falsifierade och där 1900-talets största kvantfysiker slog sista spiken i kistan. 

Men eftersom enkla yrken, som konsten att "hållfasthetsberäkna material" och liknande utgör så väsentliga delar av en marknadsekonomi och ett litet land som Sverige inte har råd med att se igenom Mayas illusoriska verklighet, skapar landet tekniker med extremt lågt i sina tanketak. 

Sverige har en "monokultur, och har historiskt inte haft råd att odla mångfald. Det här ser vi skrämmande tydligt nu, när Tiden kräver en mer global tankehöjd och svenska fähundar springer läck i det mentala över kravet att lära sig tänka stort och inkluderande. 

Främlingsfientligheten är bara det simplaste uttrycket för nationalsjälens problem. På en något mer "förfinad" nivå har vi det ömkliga krig VoF tror sig föra mot "tankar av smutsig ras". 

Det är alltför uppenbart att de är smittade av samma exklusivistiska demoni som infekterat invandrarhatare och aggressiva lobbyister för sekularismen som t.ex. Humanisterna, vilka ständigt i pressen kreverar i förtrytsamhet över att något sådant som religion ens får existera nästgårds till deras hygieniska och totalt materialistiska lilla världsbild. 

Vi har att göra med att stora delar av landets befolkning är fullständigt efter sin tid och har svåra anpassningsproblem till det faktum att vi nu måste kunna bolla med ALLA VÄRLDSBILDER. 

Svenskarna skulle ha läst på om de grekiska skeptikerna bättre. I likhet med antike kinesiske filosofen Chuang Tzü kunde kunde de inta ett "som om"-perspektiv, inte för att nödvändigtvis bli frälsta av motståndarsidan men för att fördjupa sin förståelse genom att adekvat förstå alla perspektiv. De stod skyhögt över svenskarnas skrämmande tankehämmade version av skepticism!

I allt väsentligt tror KTH-eleverna tydligen på den materia som t.ex. Nobelpristagaren Werner von Heisenberg genomskådade. Och alltjämt är väl ingenjören, jämte doktorn, det finaste en svensk kan tänka sig. 

Därför är nästföljande lägre station i ordergången, det menlösa packet, så lättpåverkat i riktning mot sekularism och anti-religiositet - religionerna har ju nämligen såsom filosofins kusin alltid påpekat att den materiella världen inte är hela berättelsen om verkligheten.

Detta bestrider då den svenska nationalsjälen som av överlevnadsskäl tillåtit sig att bli en av världen mest begränsade nationalpsyken, totalt identifierat med sina prylar, tekniska eller tillhöriga hus och hem. 

Det blir en svår nöt för morgondagens politiker att dyrka upp den här attitydlåsningen. Att vi har en ny ung och förlorad generation behöver man bara studera KTH:s skyddslingar, mobbarklubben Vetenskap och Folkbildning för att se.

*****

Apropå dagens brand i KTH:s lokaler är det för mig en, i analytiska psykologen Carl-Gustav Jungs mening, högst meningsfull synkronism att VoF riktade ett skamligt öppet brev till läkaren Annika Dahlqvist på forat Newsmill för några dagar sedan (ett brev som häftigt tillbakavisades i läsarnas kommentarspalt). 

Och att en av VoF:s kritiker bara dagen innan branden i KTH:s aula på Newsmill redovisar ett öppet brev till skolan som ifrågasätter att KTH låter anställda på avlönad arbetstid ("för dina och mina skattepengar" som det genant egocentriska argumentet brukar gå) ägna sig åt mobbning av oliktänkande, och noterar att KTH inte bevärdigar sig med att svara vettigt på brevet, det är för mig en klassisk jungiansk synkronicitet!

Det enda som stör en perfekt synkronicitet är att branden tydligen flammar inne i Arkitekthögskolan och inte i KTH per se. Men de tidiga nyheterna nämnde KTH vilket indikerar var i det noetiska tankerummet det "hettat" till. Och mot invändningen att branden tycks ha startat i ett snickeri under aulagolvet ska man alltid minnas att "the Devil is in the details"!

Svenskan är nu ett så armt språk att vi saknar många traditionella ordstäv och insikter av den här typen. För den som inte förstår vad jag syftar på här, så är det naturligtvis den filosofiska diskussionen om materiens insida, det faktum att existensen av objektiv "död" materia är rent struntprat.

Antikens vise visste bättre. Allt är besjälat och frågan man bör ställa sig själv är, vem har jag upplåtit min kroppshydda åt? Vem är det som styr mitt tänkande och agerande? Djävulen eller Gud? Eller är det någon ogenomtänkt halvmesyr som driver mig framåt?

Den indiska astrologins tre gunas (kvaliteter) är nu inte Satan, Gud och velpottan respektive, men upplägget Tamas (mörker), Sattva (ljus) och Rajas (lidelsefull slitning mellan ytterligheterna) lånar sig gärna till funderingar av det slaget!




Här är horoskopet då larmet om "branden i KTH:s aula" når Räddningstjänsten (Expressen). Låt se vilka tecken det ger. Öppna gärna horoskopet för Obamas vedergällningsattack på bin Ladin i nytt fönster och jämför! 

I värsta fall har någon mentalt störd dåre sugits in i turbulensen kring KTH:s skandalösa skyddande av scientistiska mobbare i sina led och tagit lagen i egna händer. (Samma kritik skulle kunna anföras mot Barack Obama i hans vendetta mot bin Ladin!)

Vi kan alltså tala om en slag "guilt by association" - det råder en parallellism mellan Obamas likvidering av massmördaren bin Ladin och den faktor X som finner KTH en giftspridare.

*****

Intressant nog bytte månnoderna tecken i den sideriska zodiaken (Lahiri-korrektion) under den tid som förlöpte mellan Obamas attack och KTH-branden. (Tisdagmorgonen runt klockan sex svensk tid.)

Även eldplaneten Mars bytte tecken och har nu nått den ibland dåraktigt egocentriska (egenmäktiga) Väduren.

Skulle det faktum att noderna nu påbörjar sin 1½ år långa resa genom den sataniska axeln (Oxen/Skorpionen) kunna antyda att Obamas attack gick i rätträdighetens sattviska kvalitet medan branden i KTH illustrerar oupplysta krafter?

Låt oss studera världens gång under nodernas vandring genom den minst insiktsfulla polariteten: simpel idenfikation med materien i Oxen och den egodöd ett sådant förhållningssätt alstrar (motpolen Skorpionen). Det är nu noderna går in i djupaste mörker och det bör avspeglas i händelser i världen framöver.

Trots avgjorda skillnader mellan de två horoskopen ger den exakta tiden för Obamas attack och KTH-branden samma indikation via husen: illvilja (Mars) och karmiskt betingad vedergällning (Saturnus) riktas mot Fienden, det sjätte huset i ett vediskt horoskop.

Det är främst husfaktorn som får mig att visualisera en mentalstörd hatare som eggats av den rättmätiga folkopinionen mot VoF (och delskyldiga KTH) sedan "Fettdoktorn" i allt väsentligt visat sig ha rätt - trots VoF (understödda av KTH) utmålande av henne som en folkets förvillare och envetna framhärdande. På idéplanet är sammanhangen tydliga.

Det är något väldigt ruttet i landet Sverige. Vi behöver tillsätta en folkets kommission som frågor huruvida Fredrik Reinfeldts Marknadskapitalister och deras Materialistiska världsbild ska få fortsätta föröda det mentala luftrummet med sin derangerade verklighetsbeskrivning.

*****

PS. Med lite god vilja kanske man kan väva in det första inlägget jag skrev denna morgon i den jungianska synkroniciteten. På min halvt avsomnade blogg Ockulta ögat prövade jag en snabbskiss på svenskarnas envetna sömn, men inte den Fredrik Reinfeldt beskyller "det sovande folket" för utan statsministerns egen typ av medvetslöshet.

Ämnet är så nära förknippat med dagens enfaldigt teknokratiska ungdom (it-erans första mentala dödsoffer) att jag nämnde VoF även i det inlägget.

Publicerat 8.14 gissar jag att jag började skriva på texten kanske en halvtimma tidigare, just då branden på KTH startar! Och bara igår läste jag och förundrades över hur KTH inte på fjorton dagar velat besvara VoF-kritikern Torbjörn Sasserssons öppna och sakliga brev på ett vettigt sätt.

Som den idealistiska filosofin skulle säga: dessa är processer på hög höjd i Världssjälen, eller åtminstone i den degraderade ficka som kan definieras som den svenska nationalsjälen. 

Som vi ser av Obamas vedergällningshoroskop guidas alla skeenden av Världssjälen i vidare mening, men astrologin ger bara de bärande principerna. Hur varje enskild entitet - individ eller kollektiv - sedan klär på tråddockan, det tillhör den del av verkligheten Platon höll för att vara fallen och overklig: åsikternas och empirins domän. Filosofer sätter ribban högre än så.


Om KTH-branden i medierna:

5 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Det var det knäppaste jag har hört - nästan. Nä det har att göra med att min farfars syster bodde mittemot denna skola och när fängelset som fanns där förut revs och dom sprängde så isolerade de så illa att en stor sten flög hela vägen upp till översta våningen, där min farfars syster satt i godan ro. Hon träffades nästan av stenen, men överlevde den gången. Nu är släkten dock i uppror och naturligtvis antände detta Arkitekturskolan. Vilket skulle bevisas. Ha en trevlig dag utan fler eldsvådor!

Anonym sa...

Kvacksalvare och oupplysta charlatan! Dina slutsater om orsak och verkan har ingensomhelt logisk grund. Kanske borde herrn själv ta ett par år på högskolan och lära sig om den vetenskapliga principen och sedan sluta sprida falsk information!

Seaward sa...

@Rudberg: Tack för roligt bidrag i rätt anda.

@Anonym: Du är inte ens på rätt spelplan. Läs inlägget tio gånger till. Då _kanske_ du ser att jag är fullt medveten om dina fundamentalistiska käpphästar och just adresserar dem.

Anonym sa...

Har du ett hjärta eller har du ett svart hål där?
Bara ett stort ego som stoltserar med bisarra slutsatser ser jag här!
Kan du alls föreställa dej hur dom som är drabbade av detta känner sej i denna stund?
MM

Anonym sa...

om du är så smart och tycker att beräkna hållfasthet är ett simpelt jobb kan du ju se om du ens fattar tentan i grundkursen i hållfasthet.kopiera länken in i fältet:
http://www.google.se/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww-old.hallf.kth.se%2Fkurser%2F0910%2FSE1010%2Fpdfs%2Ftenta_gkmpt_091214_inkl_losn.pdf&rct=j&q=tentamen%20i%20se1010&ei=2JHBTZv1K4zHsgbd5fzCBQ&usg=AFQjCNEOsP6ponNDwRhYWJMu1wIbMFfZ3w&sig2=qlDpoEc-jW_15D32R6x_7g&cad=rja