Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 7 maj 2011

Det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda

En kort krönika om Håkan Juholt på Aftonbladets Politikerkollen intresserar mig så pass att jag gör ett horoskop på skribenten. Artikeln är så underligt skriven och så otydlig i sin udd att jag först tror AB av misstag släppt in en högermänniska. Det tror kanske en av (de få) kommentatorerna också, som ser en "onyanserad analys" och en "sågning vid knäna av Juholt".

Men allt klarnar så fort man ser horoskopet, som jag tror är det rätta. Birthday.se lämnar inte många alternativ om man vet att personen är bosatt i Stockholm, har gått journalistutbildningen JMK och på sitt publika Facebook-foto uttrycker ett affekterat eller irriterat tillstånd och bär en spindelvävstatuering på armen - det senare mönstret alltid ett tydligt tecken på mentala slöjor eller mental fångenskap. 

(Hur ångestladdad är inte unge Peter Parker i Spiderman-filmerna över vem han är och var han hör hemma!)

Naturligtvis måste vi ha att göra med en ung journalist med en svår osynk mellan Vatten och Luft!
 




Men ändå... Det här är ju faktiskt ett ganska bra horoskop, Solen med Jupiter i Skytten indikerar ett "friskt framåt", fast attacken bakifrån från Mars-i-Jungfrun ger en klassiker: Man tappar bort sig i alla trådar man söker hålla fast i, alla de perspektiv man söker täcka. Här är nog en bov i dramat till det veka alstret. 

Jord angriper Eld - precis som i just föregående inlägg för en annan Erik - Saade, som tenderar att fastna i sin billiga effektbur som bort sprängas men inte gjorde det. 

Mars i Jordelementet degraderar kvaliteten på den rena vision som Eldelementet har. Läs inlägget om Eric Saade och jämför med denna himmel. Zodiaktecknen är andra men i båda fallen en grumlad vision som i detta fall ledde till problem för läsaren att förstå vad författaren egentligen ville med sitt skriveri.

Och apropå misstanken att han är en banal borgare i en del av sitt hjärta, är den kanske inte ogrundad. Månen i Kräftan i första (månascendent) och Mars i Jungfrun det viktiga tredje skribent- och tänkarhuset för oss obehagligt nära Fredrik Reinfeldts dröm om det välbeställda livet (som dock bara blir riktigt tydligt om han trycker ner och försämrar för vissa grupper).

Vatten och Jord har en enkel världsbild som mest handlar om materiell trygghet. Är det en slump att FB-fotot faktiskt fångar skribenten i färd med okynnesätande (semla på bordet)? Så Månen-i-Kräftan !!! Jag vill koppla spindelvävssymboliken till just Månen i Kräftan, den allra renaste planetplaceringen som beskriver själens fångenskap i Mayas illusionära verklighet.

Den kinesiska filosofin använde för övrigt ett fångstnät (för fåglar och småvilt) som symbol för den politiskt korrekta människan, ja-sägaren som söker klänga sig fast i "samhällsväven" och undviker att riskera sin position. Detsamma gäller både Kräfta och Jungfrun, två extremt självmedvetna tecken som söker skydda sina investeringar mot "patrasket" som de inte alls har någon lust att försörja via sina skatter (se åter Reinfeldts horoskop).

Något säger mig att otydligheten i journalistens artikel beror på att han inte riktigt vet i vilket politiskt läger han hör hemma. Bristande självkännedom om vad han egentligen vill. Sol och Måne är här extremt olika i sin orientering!

Att jag ändå väljer att tro på ett hjärta i godhetens kvalitet, inte minst för Solens välgörande kombination med Jupiter. Men också för att skribenten beror på att Saturnus är upphöjd i Vågens tecken - en "subgeneration" på 2½ år som har potential att höja sig skyhögt i frågor om ideologisk rättrådighet och sunda värderingar. Om de bara lyckas hålla isär Luft från Vatten så det inte, som här, uppstår rena gungbrädan (vågskålarna) i det vattenfyllda psyket (Månen)! 

Saturnus aspekt från Luft mot Månen i Vatten är ett tillkämpat försök hålla fantasin i styr men priset för spelad rationalitet kan bli rekyler som yttrar sig som tillfälliga hjärnsläpp, eller stunder av riktigt dunkla idéer.


PS. Jag utelämnar etiketten "intelligens" här, trots Solens och Jupiters konjunktion. Jag kan ha fel, men bedömer Månens "angrepp" från Luft som alltför destabiliserande eller beslöjande, samtidigt som Solen står i ett svagt hus och dessutom är angripen från en så detaljfixerad Mars i tredje intellektshuset, att "the big picture" tycks tendera att gå förlorad.

En man som distraherat sitter och petar sig i ögat - är det månne en perfekt illustration av de här astrologiska faktorerna?

:-)


Inga kommentarer: