Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 januari 2011

Symptom: marknadsliberalism. Diagnos?

Med utgångspunkt i några fakta i Bengt Olof Dikes utmärkta debattartikel i Aftonbladet om den inhumana och ociviliserade marknadsliberalismen - artikeln låter som en mer verserad variant på bloggens politiserande horoskopanalyser - ska två representativa horoskop för marknadskapitalismens oförbehållsamma svärmare granskas. Tillsammans blir det cirka åtta A4-sidor - bara som varning.

*****

Politiskt ointresserad genom merparten av livet kände jag varken till Markus Uvells eller Fredrik Segerfeldts namn. Men väl synliga på radarn bekräftar de på det mest fantastiska sätt några astrologiska teser. Följande är inte för direkta nykomlingar på bloggen - jag kommer inte att förklara nomenklaturan den här gången.

Markus Uvell först, nytillträdd VD för Timbro, tankesmedja finansierad av marknadskapitalister för att skriva och lobba för den här typen av livsstil som bygger på att alla konkurrerar mot alla på en öppen oreglerad marknad (med naturen och de mindre rovdjuriska som "systemets" offer). 

Vi talar en ideologi lägre än Satan själv här - för Djävulen söker åtminstone binda oss till ett rent materialistiskt synsätt medan marknadsliberalismen faktiskt eroderar förutsättningarna för mänskligt liv i sin simplistiska syn på "företagaranda" utan djupare perspektiv på den mänskliga civilisationen, dess hållbarhet och frågan vad människorna ska göra med sina liv. 

Driftiga entreprenörer som inte ens har kapacitet att överblicka de stora frågorna bör kanske hellre klassificeras som tvångsneurotiker eller sinnessjuka och de är just sådana signaler Uvells födelsehimmel sänder.


Tydlig är den starka motorn i Eld - Lejonkungen själv nöjer sig inte med mindre än vd-stolen! Tyvärr är självinsikten närmast obefintlig hos den typ av Lejon som har Månen i Jungfrun som signatur för förmågan till självreflektion. Jag vill gå så långt som att kalla kombinationen en mild form av psykopatologi och vi har tidigare hittat den i Humanisternas ordförande Sturmark (ledarstolen, vad annat?). Han saknar också perspektiv på sin roll, vilket förorsakat honom många hånfulla kommentarer från yrkesskribenter och i folkets kommentarspalter. 

Problemet stavas hybris. Solen i Lejonet upplever sig gränslöst väl skickad för det den gör, men detta enorma solljus förmår inte sekreteraren Månen-i-Jungfrun reflektera i dess helhet. Den kritisk-reduktiva Jungfrun hackar ner "chefens budskap" i fragmentariska delar och Solen (vakenjaget) får inte den fulla feedback från sin underhuggare som den skulle behövt. 

Det här är den typen av chef som ser till att anställa bara mindre kapabla individer än han/henne själv, för att kunna sitta säkert i sin mytomaniska fantasi om att vara den utvalde! Intrapsykiskt indikeras en markant fragmentiserad faktabearbetning. Sinnet replikerar med fattiga fragment på det utskick Solen först gjorde. Det noblaste (mest allomfattande) elementet möter här det mest basala (begränsande).

Diagnosen stämmer perfekt in på Sturmark (hans ateism, fixering vid den basala människans empiriska verifikationer, etc). Frågan är om diagnosen matchar Uvells syn på ledarskap och underhuggare? Troligen, eftersom han är marknadsliberal - den sanslösa ideolog som just nu Regeringen Reinfeldt söker implementera i landet för att skapa ett nytt proletariat av lågavlönade människor. 

Här, i Uvells katastrofala "icke-förhållande" mellan Sol och Måne ser man grundmodellen för ett samhälle med djupa motsättningar mellan de som har ("solkungar" allihop) och de som inte har (Månen = det folket, Jungfrun = tjänarna).

Exkurs. Jag provar en sökning av 4.500 horoskop på andra fall av Solen i Lejonet och Månen i Jungfrun och lägger till aggressorn i endera ändan av den materialistiska axeln Stenbock/Kräfta (motsvarande i en "ultrastark" Mars för Uvell och för Sturmark en "fallen" Mars i Kräftan.)
  • David Herbert (DH) Lawrence - brittisk författare som skrev om kvinnlig sexuell frigörelse men själv hade ett osunt, undergivet förhållande till kvinnor (Mars-Kräfta)
  • Harvey Levin - fd juridikstuderande, homosexuell skapare av rännstensjournalistiska skvallerbloggen TMZ (Mars-Kräfta)
  • Marita Ulvskog - fd journalist, fd (s) kulturminister, nu EU-parlamentariker (Mars-Kräfta)
  • Nina Zanjani - aktris (debut i filmen "Farsan"?) (Mars-Kräfta)
  • Prince Jazzbo/Linval Carter - rasistisk svart reggaesångare (Mars-Kräfta)
  • Stig Wennerström - landsförrädare/spion (Mars-Kräfta)

Överlag inga tillgångar för ett land eller ett projekt, som synes. Intressant nog inte ett spår av den s.k. "upphöjda" Mars i Stenbocken. Dataunderlaget kan vara skevt. Jag har som sagt, inte ägnat politik och marknadens män något större intresse förrän jag började blogga.

Varför har jag inte ens medgivit att den "naturligt goda" Jupiter (här i Skorpionen) gör ett bra jobb i dess aspekt mot Kräftan (inre marknad, kapitalvaror)? Jag vill hänvisa till Skara-kannibalens horoskop för en glimt av de svåra analyser som ligger bakom varje beslut om ett omens sanna innebörd. Men precis som med den mentalstörde mördaren degraderas Jupiters "välsignelse" av kringomen. 

Dess disponent, till exempel, den naturliga illgärningsmannen Mars. Här dubbelt tveksam på grund av en tät kombination med den fanatiska och obalanserade girighetsdemonen Rahu - en kombination som dessutom inträffar i det mest världsligt maktlystna av alla tecken: Stenbocken, geten som klättrar mot världsbergets topp. 

Stenbocken är verkligen en typisk bas för kämpade idrottsmentaliteter och det socialdarwinistiska förakt som Regeringen Reinfeldt redan visat sig uttrycka. Minns Ingvar Kamprads massiva stenbockskomplex och hans upprepade avböner från sin ungdoms nazism. Den människosynen var en direkt avlöpare från Darwins sjuka fantasier om den mest lämpade. Det är ingen slump att hitta dessa bekymmersamma omen i horoskopet för en vd för ett organ som sprider socialdarwinistisk ideologi.

Att sedan kombinera Stenbocken och Lejonet i samma horoskop, och den "overdetermination" på temat herravälde som det ger... Kombinatet har kommenterats tidigare, men tyvärr har många intressanta astrologiska nyanser försvunnit ner i djupet av de f.n. cirka 6.000 sidorna. Uvell ska kanske vara glad för det, för jag tycker mig minnas att den här dubbla emfasen på ledarskap har figurerat hos tämligen frånstötande typer.

Ett andra skäl till att jag anser materialistens Jupiter ("tillväxt", "lätta vinster") vara en negativ influens, är inte svår att se: den sataniska axeln som knyter samma pengarnas tecken Oxen med Skorpionen. I termer av identifikation med materia och materiellt välstånd enbart hos Oxen, måste Skorpionen sägas ge "motbilden" vars klassiska formulering är: "Syndens lön är döden". 

Den här axeln bojar ofta psyket helt i kampen för att konsolidera sig i denna världen, men det finns fascinerande fall där individen vuxit sig större än världen och - som i påvens horoskop - blivit till en röst som kommenterar denna bindning till den stupida kroppens alla signaler om gränslösa behov hit och dit. 

Slutligen kan noteras att det helt saknas LUFT i horoskopet. Att intellektualisera över den blint instinktiva låsningen vid makt och Jordens attack mot Elden, den blinda materialistiska livsfilosofins vilja att direkt förhäva sig mot Sol-Lejonet (i termer av den rättrådige Kung Lejonhjärta, Gud och Andesjälen), ligger kanske inte för individen. Det gör att att vi här kan tala om en av underjordens direkta hantlangare. Mytologiskt talat, förstås!

*****

Födelsehimmelen som indikerar Fredrik Segerfeldts typ av psykologiska fixeringar är om möjligt än mer tacksam att notera eftersom bloggen har haft ett flertal inlägg om störningar mellan Luft och Vatten de senaste veckorna.


Efter att ha läst på under cirka 30 sekunder om var och en, förefaller Segerfeldts "claim to fame" vara en bok om vatten från 2003 ("Vatten till salu"), uppmärksammad i USA och Latinamerika. Jag behöver väl knappast kommentera var det här horoskopets särskilda besatthet ligger? 

En fallen Mars i det primära Vattentecknet Kräftan vilket i just detta fall också råkar vara soltecknet, dvs. emblemet för vederbörandes "livsuppdrag". Segerfeldt har med andra ord "rasat av sig" i författandet av den boken. Notera den perverst besvärliga störningen mellan en svårt skadad aggressor (Mars) i Kräftan som attackerar sin egen disponent, vattnens planet Månen i ett Lufttecken. Vatten- och Luftkonflikten har väl aldrig lyst så tydlig som här.

Det förra fallet av samma konfiguration som etsat sig fast i mitt minne var aktrisen Britanny Murphy. Allt mer mentalt derangerad och troligen allt mer uttorkad till kroppen, dog hon till sist av hjärtsvikt. I det fallet pekade jag särskilt på att Solen, hjärtats tecken, också låg i Vågen och där anses "fallen". Attackens Mars, fallen, mot Solen, också fallen, och så den allmänna osynken mellan omedvetet Vatten och mentaliseringens Luft! Frågan är om Segerstedts mentala omdöme (vågskålarna) verkligen fungerar normalt.

För det som väckte intresset i AB:s debattartikel var nämligen citatet av ett av hans uttalanden: "Jag gillar kommersialism och har inget emot att vara till salu".

Det här är nu en horas sätt att uttrycka sig, och utifrån många tidigare inlägg står det rätt klart att det är en av de bilder som Segerfeldts himmel uppmålar.

Vi har venusianska Vågen med ett sinne (Månen) i kombination med viljan till lätta pengar. Faktiskt visade sig Vågen/Venus som hon som prostituerar sig i studiet nyligen av 200 brottsdömda, där just "lätt framgång" (Jupiter) i Vågen lyste med statistiskt signifikant överrepresentation. Ett lika oväntat som belysande fynd. Oväntat för att astrologin bygger på komplexa sammanhang och att det ofta lönar sig föga att isolera en enda detalj i den missriktade tron att en Saturnus i Stenbocken är detsamma som en Saturnus i Väduren.

Apropå materialismens och den yttre formens planet Saturnus kan noteras att det här faktiskt är en 1970-födelse. I ett första inlägg om Mel Gibsons  troféhustru Oksana frågades om den i egocentricitet fallna Saturnus i Väduren i opposition till den behagfulla Jupiter-Vågen kunde uttrycka horans guldgrävartendenser.

När väl Oksanas kompletta födelsedag blev offentligt bedömde jag att så var fallet. Det är därför knappast oväntat att höra den här kapitalisten vara villig att sälja sig! 

Det pågår som synes fullständigt psykiskt läckage i människan, och jag vill i sammanhanget åter hänvisa till den gay sångarens horoskop, om vilken jag noterade att hans fantasier om fallna kvinnliga luder (i en kristendomskritisk artikel) uppenbarligen var ett synliggörande av hans eget förtäckta kvinnohat. Hos Segerfeldt har vi istället en positiv planet (Jupiter) inblandad, och följaktligen patologiska fantasier om den lyckliga horan!

Vi kan faktiskt studera mannens vilja att sälja sig på en ytterligare nivå: Hur ser disponenten Venus själv ut, hon som förfogar över denna mentalt derangerade överbyggnad där en skadad sexualitet i kvinnans tecken attackerar den konceptuella Vågen och skapar en så i djupet vriden självironi?

Jo, Venus/Afrodite står fallen i Jungfruns tecken, det tecken som symboliserar egenintresse och viljan att få rik avkastning som tack för nedlagt arbete på åkerfältet. Här bottnar nu psykopatologin i Jordelementet så att mannen (kvinnan?) faktiskt är redo att göra vad som helst för pengar (Venus)!

Lustigt nog nämnde jag bara häromdan glamourmodeller i Persbrandts näriga horoskop och en observerad "liten trend just i den fallna Venus i Jungfrun. Kvinnor som instrumentaliserar sina egna kroppar..." Det är på pricken Segerfeldts villighet att "vara till salu".
 
En simpel mentalitet bortom ord således, och en livsfilosofi för dem som tydligen aldrig varit på planeten Jorden tidigare. Med hull och hår blivit nybörjarna offer för det omättliga begäret. Men naturligtvis har de varit här förr, många gånger. Begäret är i själva verket ett symptom som varslar om ett djupare själsligt problem.

*****

Sådana är alltså människorna som sprider myten om marknadskapitalismens välgörande effekter. Här är himlarnas betyg på dem som drar ner folk i fullständig degradation. Enkelt folk kan inte lastas för att ha blivit hjärntvättade men oerhörda straff väntar dem som förledde de minsta, vare sig de själva var vid sina sinnens fulla bruk eller ej.

Vad då säga om människans ansvar och fria vilja? Enligt båda dessa analyser förefaller ju de här kapitalisterna chanslösa från födelsen - båda horoskopen ser ju helt förgiftade ut, så svårt störda att de pekar fram mot just det som båda dessa män kommit att bli? 

Jag har inget svar. Djuppsykologen James Hillman trodde, med de astrologiska experter i klostret vid Döda havet som lanserade Jesus för världen, att vi faktiskt är predeterminerade till våra livsuppgifter. Tanken om fri vilja är en egots konstruktion för att orka leva - alternativt den sataniska onda maktens trick för att kunna suga psykisk energi för sin egen existens av sina mörka själar (vampyrism)!

Så länge Satan lever genom det psykiska blodet på en människa tror hon på allvar att hon är ett ego som tänker sina egna tankar och att darwinistisk allas konkurrens mot alla är något nyttigt. Men som jag sade har vi i Rovkapitalismen något mörkare än t.o.m. Djävulen själv - han är bara själv ett uppblåst jätteego som hämtar sitt liv genom de många som tror på själviskhetens evangelium. 

Men Rovkapitalismen håller på att förstöra planeten vi lever på och det är helt kontraproduktivt ur Djävulens perspektiv, han vi också känner som Pan/Faun, Naturens rådare. Är det en entitet vi inte tidigare haft kunskap om här på jorden? Vad omvälvande står planeten inför? Ett "stjärnornas krig" på mental och andlig nivå? Är detta Harmageddon med små parvlar som Reinfeldt, Uvell och Segerfeldt som förtrupperna?

Miljöpartiet tycks ha formulerats som några av Ljusets förkämpar men kanske för sent.

Mörkrets änglar förkläder sig ofta till Ljusänglar. Människor i chefsposition framstår som trovärdiga och låter intelligenta. Det är bara den sekulära kulturens förlust av kunskap om de objektiva normerna på vilka fenomenvärlden trätts upp som gör att ingen märker när kejsaren saknar kläder. 

Astrologin är den kartläggning från den äldre värld som observerat objektivt gott och ont. Psyket projicerat mot kosmos gav självt indikationer om det var på bana eller halkat snett - och i så fall hur pass snett. 

Men man måste tro på människans själ före kan kan se vilka som är maskerade mörkermän. Inte ens ett horoskop kan tydas förrän man tagit ställning för att det finns fler verkligheter är vår egen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant analys! Här kom det fram mycket som jag inte kände till om dessa män. Jag har träffat dem båda, men då verkade de vara mycket hyggliga, bildade och ansvarskännande. De dolde förstås sina sataniska sidor på ett bedrägligt sätt, precis som du skriver: "Mörkrets änglar förkläder sig ofta till Ljusänglar".
Man borde förstås bränna dem på bål genast. Om de är oskyldiga kommer de goda makterna att rädda dem!

Seaward sa...

För dem under vattenytan är det normalt att hajar äter småfisk. Det är de sublunära livsformernas enda verklighet. De har ännu inte mött kulturgrundarna från den övre världen.