Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 januari 2011

Skara-kannibalens horoskop

Varför, efter ännu ett horoskop (Bondbruden Honor Blackman) med den upphöjda (förädlade) Jupiter i Kräftan färgar jag nu för Skara-kannibalen samma Jupiters välsignande aspekt röd som om den varslade om problem?



Helt enkelt för Jupiters disponent befinner sig i ett rysligt läge och disponenten har så att säga sista ordet. Det är fullmånetider och Jupiter i Kräftan hanteras således av Månen - den planet den händelsevis aspekterar.

Men Jupiters aspekt blir mycket tvivelaktig när man inser att psyket (Månen) inte bara opponeras av Solen, fullmånen kan ge extremt intelligenta men ibland något instabila naturer, utan att denna fullmåne sammanfaller med de två demonerna Rahu och Ketu!

Mannen högg som sagt huvudet av sin sambo, i en lite väl tydlig upprepning av legenden om gudarna som straffade den uppstudsiga demonen som suktade efter högre status med halshuggning.

Ibland har jag grönfärgat den naturligt onda Saturnus för att markera att den förefaller göra ett gott jobb som organisatör, gränsdragare etc. Men i det här horoskopet är den inte till någon nytta (kannibalen var en småkriminell lösdrivare).

Dels passerar Saturnus genom Lejonet detta år, och Lejonhärskaren är Solen, dess naturliga fiende. Därtill är denna Saturnus disponent dubbelt förklenad genom att Solen är involverad i en fullmåne som inbegriper de båda demonerna!

Det här måste vara ett så ofördelaktigt födelseögonblick som det någonsin går att välja som "inkommande" själ. Det är själva fullmåneperioden som drar ner kvaliteten på de "stora penslarna" Saturnus och Jupiter som tecknar grunddragen.

Först tittade jag misstänksamt på förehavandena i Vågen - det förhöjda libidot (Mars + Venus) och det faktum att Mars är försvagad här ("detriment"). Solens disponent Merkurius ligger här, men Vågen verkar inte uppseendeväckande, så långt man kan uttala sig utan att ha födelsetiden och planeternas huspositioner. 

Uppenbarligen är det fullmånen med demonerna och vilka drar in Jupiter i Saturnus i sin "distorsion" som är huvudtemat på den här himmelen. Det senare är viktigt, för jag tror bestämt vi sett fullmånar med demonerna tidigare, utan att det lett till sådana här resultat.

Men betänker man att Saturnus i Lejonet inte alls fungerar normalt pga. disponentens (Solen) egna bekymmer, då inser man att "saturnusvalören" i horoskopet är helt galen. Och då blir också den aspekt Saturnus kastar mot Vågen mer olycksbådande. 

Ja, indirekt kanske Vågens förhöjda stämningsläge (och dess tendens till mental obalans under svåra påfrestningar) kanske faktiskt fallet här, till följd av den suboptimala Saturnus. Och då går ju tankarna genast till Saturnus som Liemannen, skarprättaren - precis den roll han gick in i när han halshögg sambon.

Tidningarna berättar nu, föga förvånande, att mannen lider av en allvarlig psykisk störning (AB).

Inga kommentarer: