Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 30 januari 2011

Diktatur & annan pseudoreligiös förströelse


Ögonblicksbild DN 30 jan 2011 - en fluktarkultur når bottennivån.
Tidningar helt utan moralisk halt och omdöme i rubriksättningen!


En liten särstudie av en komplex serie omen som tillsammans tycks bilda en benägenhet till diktatorsmentalitet, i bemärkelsen "narcissistiskt ledarskap som inte lyssnar till signalerna från verkligheten".

Eftersom själen existerar, med eller utan en fysisk kropp, men inte kan leva utan religion utan att bli helt vansinnig, uppstår i sekulära kulturer bisarra särutvecklingar. Som i den svenska kulturen, där själar under ett jordeliv knappt mognar bortom sandelådestadiet där barn grupperat sig i varsitt hörn och den ena håller på palestinier och den andra försvarar staten Israels rätt att existera. Svenskens olika arter av pseudoreligiositet är i själva verket rätt sorglig, men givet sakernas tillstånd kan vi använda det material som ändå är givet, för att dra några astrologiska lärdomar!

*****

"När en diktatur inför sociala försämringar mister den helt sin legitimitet." Orden är Åsa Linderborgs, Aftonbladet, och de fick mig att snabbt titta på tunisiske diktatorn Ben Ali som snabbt flydde landet häromsistens efter att folk fått nog av hans repressiva regim. 

Fascinerande nog visar den här stjärnhimmelen från 1936 exakt samma svagheter som många årtionden senare, då en viss ordförande för Humanisterna anklagats för översittarfasoner allt under det han själv betyger sin ödmjukhet.

Uppenbarligen finns här en kognitiv blindfläck kodad i astrologisk symbolik. Individen lever i en inbillad uppfattning om sin egen storhet som inte delas av majoriteten "där ute". Linderborg reste genom Tunisien och såg "självförhärligande bilder på Ben Ali" överallt. 

Jag minns hur Sturmark i början av karriären såg till att få ett riktigt pekoral till dokumentär om honom i den fabricerade rollen som "renässansman" sänd i svensk tv. Det är Solen i härskarläge i Lejonet som kan bli en riktig mardröm för undersåtarna när narcisissmen och känslan av allmakt helt får kungen att tappa känslan för vad han håller på med!

Men det avgörande skälet att Sturmark aldrig kommer att bli brett älskad av svenskarna och Ben Ali troligen aldrig var det av sina tunisiska landsmän, står att finna på en helt annan tolkningsnivå, i skärningen mellan tankar och deras mottagande i folkdjupet. 





Båda männen föddes ett år då diktatorn Saturnus stod stark hemma i sitt ideologiska tecken Vattumannen, tecknande en tydlig tendens att leva genom ett mer eller mindre korrekt upprättat luftslott. 

Eftersom individualiteten tecknas av Solen i Lejonet får vi den stundom olustiga situationen att individen beskär sin egen andliga frihet (Solen) och underordnar sig ett luftslott som inte gör den levande andevarelsen full rättvisa. Så är fallet med Sturmark som bekänner sig till Nihilismen, han förnekar att det skulle finnas några högre gudar än honom själv. Exakt samma mentala gift drack uppebarligen Ben Ali.

Dessa självutnämnda rättesnören eller tankepoliser går det visserligen tretton på dussinet av, men i vissa unika ögonblick ser man av horoskopet att de tycks destinerade att väcka folkmassans ilska och då vet man att det är ett Lejon som gått över rimlighetens gräns och är en degraderad version av den vanligen så inspirerande natur som leder genom eget gott exempel. 

Hos båda diktatorerna ser vi folkupproret genom irratationens eller t.o.m. krigets Mars i fallet läge i Kräftans tecken. Kräftan, folkmassan, den enkla menigheten som går mer på maggropskänslor än intellekt men även i detta dunkla tillstånd av medvetenhet kan "känna" när saker och ting inte är rätt. 

Svenska folket må vara extremt sekulariserat och numera bara i tillbedjan av senaste telekomprylarna eller modeplaggan, men det kan fortfarande dunkelt "känna" att det som utgår från Humanisternas propaganda är något högst otrevligt. 

De som läst på lite vet förstås att rörelsen kapat och vanställt den genuina européiska humanismen som från första början var religiöst motiverad. Att överhuvudtaget tala om att se "människan som alltings mått" är helt avhängigt av den antika föreställningen att människan är en mikrokosmisk kopia det fullskaliga kosmos - som i sin tur är en sinnebild för Gud eller den metakosmiska intelligens i vilken alla lever och har sitt vara. [1] 

Två återutgivna 1800-talsessäer som väckte
undertecknads intresse för antik kosmologi i tonåren.
T.v. Adam Kadmon, den pre-kosmiska arketypmänniskan.

Att bara stövla in och stjäla begreppet "humanism" helt frigjort från den anmärkningsvärda intellektuella tradition det sammanhänger med, en kristendom som förvaltat insikterna från de gamla grekerna, är bara tölpfasoner.

*****

Hos den landsflyktiga diktatorn Ben Ali illustruerar jag hans programmatiska (Saturnus i ideologiska Vattumannen) överbetoning av sin egen ledarroll (Solen i Lejonet) med en friktionsröd oppositionslinje. Jag har i samband med någon vetenskapsman (jag glömt namnet på) diskuterat den mer gynnsamma oppositionen när Solen och Saturnus byter tecken med varandra. 

En "ömsesidig reception" skapar ett mer dynamiskt flöde av insikt om de komplementära motpolerna än de båda diktatorernas tautologiska motsättning. Saturnus hemma och Solen hemma är så att säga två simplistiska och "hemmablinda" teser medan en Sol-Vattuman mot ett Saturnus-Lejon leder till ett oändligt mycket rikare kognitivt universum. (Jag har svårt att bedöma om detta helt överflyglar doktrinen om att Sol och Saturnus är naturliga fiender.)

Ben Alis Saturnus i Vattumannen övergår från ett i sig från "grönt" klartecken för en tydligt ideologiskt driven natur till en alltmer "röd" eller friktionsartad aspekt i den mån han söker inympa sina idéer i konflikt med dödens Skorpion. Diktatorns ideologi eller tankesystem utlöser "det sociala utstötningssyndromet"! 

Hur passande att han slutar som landsflyktig, fullständigt på kant med folkets (Vattumannen) sentiment! Minns svenske nazisympatisören och upptäcktsresanden Sven Hedin som ett av bloggens tidigaste horoskop som illustrerade det här rätt vanliga temat med sociala friktioner. Han slutade sina dagar som utfryst ur det svenska samhället.

I Ben Alis fall väljer jag att rödfärga ("varningsflagga") Jupiter i Skorpionen fast placeringen i sig inte alls är dum. Skälet är att Jupiter agerar som expansionsfaktor utifrån dess disponent Mars förehavanden. Och Mars känner bloggens läsare igen som ytterlgt klent placerad i Kräftans tecken. Detta är platsen för dess klassiska "fall", och Linderborgs ord klingar här så sant, när en diktatur försämrar folkets dagliga levnadsvillkor... Mars i Kräftan representerar just olyckor i folkdjupet, men här läser vi Mars som i fallet Sturmark - folkets indignation mot en ideologi (Saturnus/Vattuman) som solkas av härskarens storhetsvansinne (ideologin opponerad av Sol-Lejonet).

Notera hur denna fallna Mars inte bara misslyckas bilda en solid bas för Jupiters expansion, den korrumperade Jupiter t.o.m. späder på Mars debilitet genom en direkt aspekt, som för övrigt först också nått folkmassans symbol Månen. Det som i andra horoskop, t.ex. flera begåvade artisthoroskop ritats som en fantastisk grönfärgad "tour de force" genom känslosamhetens tre Vattentecken, måste här, pga. nyckelrollen den fallna Mars spelar, bedömas som en potentiellt katastrofal aspekt för allt arbete som relaterar till folkmassor och deras enkla behov. 

Här kan man då notera att Vatten och Luft indikerar en kraftfull dissociation, Ben Ali tycks lika lite som Humanisternas ordförande förstå hur extremt deras luftslottsbyggen divergerar från det folket i stort anser rimligt. De har hamnat i en patologisk egen fantasi. Inte undra på att Sturmark kverulerat så ofta över att hans "ödmjukhet" inte går fram. Han har inte en susning om hur han uppfattas och frågan är om någon mediaträning alls kan bota det själsliga trauma som Mars i Kräftan indikerar. 

Överkänsligheten och vägran att vilja bekanta sig med smärta är så extrem att de här människorna istället vänder taggarna utåt. Därför ligger Sturmark i en tydlig riskzon för projektioner och främlingsfientliga sentiment - vilket också gäller Humanisterna i stort. De är, som uppmärksamma bedömare noterat, inte långt från Sverigedemokraterna i sina luddiga attityder. 

Ordförandens horoskop visar, i dess tydliga paralleller till Tunisiens landsflyktige diktator, hur vissa människor bara inte verkar kapabla att kliva utanför sina egna luftslott och bedöma dem utifrån en andlig medvetenhet. Stavas luftslottet "ateism" är det a priori fullständigt omöjligt - dessa människor förblir slavar under sina egna idéer hela livet!

Av den anledningen att Ben Alis Jupiter degraderas av sin disponent Mars, blir också diktatorns sinnelag (Månen) i vanligen så empatiska Fiskarna en svårbedömd och kritisk position. Den har en fallen Venus (balans och ömsesidighet) mittöver i ett av zodiakens distinkt själviska tecken, och det förändras inte av att Merkurius är starkt placerad hemma i Jungfrun. Antalet omen som talar mot ett medlidsamt psyke (Mån-Fisk) är flera och starka. Däremot kan man tänka sig att diktatorn har känt ett stort medlidande med sig själv och sin maktposition och låtit folket drabbas av hans själviskhet!

Det är bara ett lyhört nosande på samtliga faktorer i ett horoskop som låter oss ana att det här inte självklart är en god yttring av Solen i Lejonet, och inte självklart är en god version av sinnet i Fiskarna. Det är bara hans oerhörda makt som gör karaktärssvagheterna så tydliga, samma horoskop nere i det anonyma folkdjupet hade kanske bara varit en "pain in the ass" som man ändå kunnat leva med. 

Men, som Platon visste, för maktpositioner duger det inte att upphöja kreti och pleti att representera dem själva - något svenskarna blivit allt bättre på, hur man nu ska förklara denna urbota självdestruktivitet.


Bonusspaning

Man kan kalla det en hypotes, att Sol/Saturnus-oppositionen mellan Lejonet och Vattumannen och därtill en fallen Mars i Kräftan som attackerar Saturnus, skulle vara en kombination av faktorer som indikerar ledarskap eller diktatorskap med dålig lyhördhet. Jag visste inte säkert men bestämde mig för att prova sökmönstret mot 4.700 sparade horoskop.

Utöver Ben Ali och Sturmark resulterade åtta träffar.
  • Stig Wennerstrom;22.8.1906 - landsförrädare, spion
  • Edward Gein;27.8.1906;23:30 - massmördare, ständigt varnad för sin lusta av modern!
  • John L. Hall;21.8.1934 - Nobelpris i fysik (precisionsspektroskop)
  • Wilt Chamberlain;21.8.1936;23:27 - idrottsman, självförhärligande sexualneurotiker ("20.000 kvinnor erövrade")
  • Ben Ali;3.9.1936 - självförhärligande diktator
  • Henry Lucas;23.8.1936 - homosexuell massmördare, uppgift om 350 offer (självförhärligande överdrift?)
  • John McCain;29.8.1936; 9:00 - republikansk politiker, häcklad för oanständig materialism (äger sju villor och tretton bilar)
  • Buddy Holly;7.9.1936;15:30 - extremt produktiv låtskrivare och rockstjärna, dog mycket ung i flygkrasch
  • Rosie Perez;6.9.1964 - komedienne, extremt ohörsam mot omgivningarna och högljutt pratig, ständiga anspelningar på vulgär sexualitet.
  • Christer Sturmark;7.9.1964 - ohörsam diktafon och entreprenör

Detta här ett om inte katastrofalt sökmönster så dock nästintill. Antalet totala psykiska haverier är långt tydligare än tecknen på talang. [2] Notera tendensen mot extremism. Även Sturmark har väldigt svårt att tala sanningen (eller också känner han inte de ämnen han kritiserar, t.ex. forskningsläget för "övernaturliga" fenomen som "telepati") medan han gärna ondgör sig över andras faktafel.

Notabelt och nästan spektakulärt är de tre födslarna 1936 som alla utmärker sig numeriskt! En homo mördar 350, en basketstjärna lägrar 20.000 och en politiker kan inte sluta köpa hus och bilar!  

Och det blir än mer talande, för den gay mördaren och sexmissbrukaren har båda Månen i venusianska Vågen meden den politiska materialisten har Månen i materialistiska och statusmedvetna Stenbocken! Vår egen svikare, spionen Wennerström, har samma näriga Måne i Jungfrun som Sturmark vars ändlösa serie av misslyckade företagsidéer borde ha fått alla landets riskkapitalister att dra öronen åt sig vid det här laget. 

Minns att Månen i Jungfrun är den som figurerar mest bland brottsdömda (t.o.m. statistiskt signifikant mycket) - den tycks ha en tendens till oärlighet eller kappvändande över sig, vilket jag kopplat till Jungfrun som åkerarbetaren som söker vinst i allt den företar sig. Den är pragmatiker, inte idealist. Tydligen kan den sälja sitt fosterland för trettio judaspengar om så krävs!

Massmördaren Gein har inte opassande en "fallen" Måne i Skorpionen medan den "ädla" Nobelpristagaren har en prima Måne i upptäckartecknet Skytten!

Buddy Hollys genuina musikalitet bekräftas till fullo av en "upphöjd" Måne i Oxen! Den vulgära (men i små doser underhållande) Rosie Perez har en mäktig nymåne i Lejonet men oppositionen från Saturnus är här tydligt skönjbar som en rätt låg intelligens, därav den låga ribban på "tugget".


Tillägg. Kort efter detta inlägg hittade jag en variant på tema.

_____

1. Den judiska kabbalan, enligt vissa ett resultat av pytagoréisk påverkan (vilket synes mig vara en omväg då Pytagoras själv reste i den antika världen och hämtade inspiration från bl.a. annat Babylons astrologer och matematiker - samma Babylon som judarna själva varit fångar i runt samma tid), har en fullt utvecklad lära om den Kosmiska Människan som en "kartritning" som föregår hela det materiella universums tillblivelse och utifrån vars bärande numerologiska system allt skapat tar sin form. 

Se om Adam Kadmon på Wikipedia. Aryeh Kaplan har skrivit en intressant kommentar till det äldsta kabbalistiska verket, Sefer Yetzirah - The Book of Creation, omnämnd i andra judiska källor redan under det första århundradet. Vill man förenkla texten något hiskligt kan man säga att den i ett diagram beskriver den platonska idévärldens förlaga till vårt fyrdimensionella universum ("de sex riktningarna") och inom ramen för denna i katolsk mening fattade "Övernatur" lägger till en genuint gudomlig Treenighet på toppen. Kronan, Visheten och Förståelsen. 

Om vishet och förståelse är verksamheter som båda utgår från Konungens Krona och har den som sitt subjekt, kan det kabbalistiska trädets tionde och sista princip, Riket, kontrasteras mot Kronan som det Kaos som in-formeras av de föregående och högre principerna.

Riket, den tionde principen, är så att säga den första principen tagen till en annan nivå. Jämför gärna Kronan och Riket med andra duader, t.ex. Empedokles Kärleken och Striden. Här är det Kärleken som binder samman till en Värld vad som annars bara vore en brutal stridande, formlös materia. Se även Aristoteles Idé och Materia, där emellertid inte Idévärlden, till skillnad från hos Platon, anses ha någon egen existens. "Biologen" Aristoteles var ingen äkta metafysiker, han kunde inte tänka "utanför lådan" (Kuben = symbol för vårt fyrdimensionella universum).

Samma Rike är i den världsförnekande gnosticismens evaluering platsen där det "aborterade" missfoster som är vårt materiella universum uppstår pga den feminina Vishetens försök att förstå den "Outgrundlige Fadern".

Kabbalan kan dock inte punkt för punkt mappas upp mot de vidlyftiga kosmiska spekulationerna inom de gnostiska rörelserna. Men de är helt klart besläktade, om inte annat genom sina mer eller mindre medvetet utförda schematiseringar av de verksamma grundprinciper som föregår den materiella världens tillblivelse.


2. Här kommer frågan in, om dataunderlaget är "neutralt" eller "vinklat". Det består nästan enbart av celebriteter och offentliga personer. Jag samlar horoskop som står ut bland rubrikerna, bra som skandalösa rubriker. Vid ett tillfälle matade jag in data på alla Nobelpristagare i litteratur och fysik.

Men det finns en smygande misstanke att datasamlingen åtminstone något tenderar mot "freak"-hållet, och det för att pressen fokuserar livets mörka sidor. Musiker och skådespelare är en annan överrepresenterad grupp eftersom jag i första fallet tycker mycket om musik och i andra fallet skådespelare förefaller vår tids största celebriteter - de dyker upp överallt.

Sammantaget skulle jag dock inte vilja påstå att dataunderlaget lider av någon svårartad snedvridning mot t.ex. det patologiska hållet. Den landsflyktige diktatorn och hans jämförelseobjekt Sturmark är rätt representativa för den här komplexa signaturen vi sökte på.

Den tycks illustrera ogynnsamma tendenser i livsödet, vilket måste antas bero på att själar som föds under dessa omständigheter inte är Guds bästa barn! Men i nästa liv kanske, eller ett dussin finjusteringar längre fram...
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju så man ryser när man läser denna lista, som har samma aspekter som min egen far! (Han delar måntecken med Rosie Perez). Men som du skriver, i folkdjupet kanske man bara blir en "pain in the ass". Och visst såg jag honom som det under en stor del av min uppväxt, utan att han för den skull hade någon som helst likhet med de ruskiga figurerna i listan. Som jag nämnde har vi ett bra förhållande nu, och ju äldre jag har blivit desto mer har jag kommit underfund med hur lika vi faktiskt är. (Det sa mamma redan när jag var barn, som en kommentar till vårt bråkande: "Folk som är för lika tål inte varann". Och det kan vara sant, för man ser sina egna fel i den andre.) Min pappa har troligen sol och måne i 12:e, kanske är det en indikation på varför han aldrig spårade ur och blev diktatorisk.
S

Seaward sa...

"Tolfte huset" - som vanligt sätter du fingret på faktorn som kan gjuta olja även på fula dagar och stormiga himlar. Husen är som tråg som i vissa fall helt sväljer och desarmerar fula tendenser.

Västastrologin talar om 3e, 6e, 9e och 12e som "cadent houses", slumrande hus. Det indiska systemet är betydligt mer komplext och har mer än västerlandets tre sätt att skikta de tolv husen.

Utan födelsetid på inläggets två huvudsakliga jämförelseobjekt kan man inte finjustera tolkningen, men då båda har iakttagbara tendenser till egenmäktighet kan man ganska säkert utgå från att de sämre tendenserna inte desarmerade av husplacering.

Anonym sa...

Men då kanske det inte är så dåligt att ha solen i 12:e alla gånger? Jag kanske själv hade blivit en jobbig typ om mitt komplicerade stellium där hamnat i något annat hus än det 12:e... Min son har förresten också solen i 12:e, det verkar gå i släkten...:-)
S

Seaward sa...

Verksamma härskare... På sidan om planeternas hemmatecken m.m., upprepar jag en indisk spelregel: "[De tillfälliga] Härskarna över husen 2, 8, och 12 är verksamt neutrala."

Om jag minns rätt har du Jungfrun i 12 och Merkurius, essentiellt neutral är dessutom verksamt neutral om den står i Jungfrun i 12e.

Solen disponeras i så fall av en mängd nollställda omen, och vad man kan säga är att det kan ha funnits ett svårtillgängligt drag hos t.ex. fadersgestalten (Solen).

Men det är alltid flera faktorer inblandade och bekräftelse på denna hypotes måste också sökas i t.ex. femte huset (Solens naturliga hus). Om man inte följer den indiska tradition som i stället ser Guru/Jupiter som fadersgestalten !!!

Seaward sa...

PS. Samma sida ger också uttryckliga besked om att Solen, som för Vågascendenter är en ond planet, neutraliserar det onda 12e huset! Ont ska med ont förgöras.

Kontentan blir alltså att Solen, i sin undanskymdhet i 12e, ändå bör betraktas som en tillgång!