Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 december 2010

Svenska poptjejer på export

Efter att ha gjort den politiskt inkorrekta upptäckten att det närapå haglar homosexuella livsöden under vissa astrologiska perioder insåg bloggaren via en del remarkabelt korkade och oärliga kommentarer att det bara en minoritet av en given befolkning förunnat att på djupet förstå livet som en lärdomsmaskin, att varje ytterlighet tyder på att den eviga själen just söker lösa en fixering av något slag. 

Ordet psykopatologi låter "sjukt" men är egentligen en neutral term - "läran om psykets snurrande eller rotation". Runt en hangup, ett hjulnav eller en motivfixering, bör tilläggas. Dessa motiv som själen kan fastna på, är just vad också astrologin studerar.

Människor överlag är låsta på sandlådestadiet där man är fånge i en subjektivism som inbillar sig att upplysthet är att okeja vartenda fenomen. Dvs, sekulära människor förnekar, vare sig de tänkt igenom saken eller inte, att det existerar någon slags objektiv morallag i universum - för dem finns inte de gamla kinesernas Tao. Gravitation och kanske elektromagnetism (ljus) har materialisten hört talas om, men just inte mycket mer. 

Det är som om västerlandet börjat om från ruta noll igen, och nu måste upptäcka på nytt allt äldre civilisationer redan hade rett ut. Att astrologin är studiet av tecknen på att livet är levande, medvetet och intelligent, till exempel. Att medvetande inte är en produkt av den fysiska hjärnan men väl att själen utnyttjar kroppars hjärnor eller åtminstone nervsystem för att interagera med den här bubblan av verklighet vi kallar vår värld.

Så om det inte går att tala om ökade tendenser till psykopatologi, t.ex. homosexualitet då Mars "faller" i Kräftans tecken eller intolerans mot det främmande eller t.o.m. en kriminell disposition då Månen passerar Jungfrun, då finns många enklare ämnen att granska den förunderliga astrologin genom. Kändisskapets förutsättningar till exempel. 

Efter att i inlägget om aktrisen Tuva Novotny ha noterat att hon, Noomi Rapace och Elin Nordegren (Woods) alla tillhörde samma årgång av Skyttens tecken, symbol för hoppfullhet, utlandet och utforskningsresor, slog det mig att titta på de svenska poptjejer som ju faktiskt av någon anledning tycks funka i USA. 

Expressens Maria Brander buntar ihop några namn och jag får lust att undersöka hur långt man kan ta idén om att Skytten gynnar framgång i utlandet. (Jag utelämnar ett namn från Branders uppräkning, ett som inte riktigt är på nivå med de andra - ännu.)

Klicka gärna upp den här bildstrippen i ett eget fönster för att se lite bättre:

Som någon i artikeln säger med slashasens oprecisa sätt att uttrycka sig, har säkert Robyn "sparkat upp extremt många dörrar". Som the Grand Old Lady i den här kvintetten toppar hon strippen, och därpå, i åldersföljd, September (Petra Marklund), Lykke Li, Agnes och tonårsidolen Tove Styrke.

De rödfärgade zonerna är förstås placeringar i Eldelementet, och det framgår direkt att samtliga fem tjejer har åtminstone någon planet i Skyttens tecken (halvett på urtavlan). Det är nu ingen anledning till extas - sannolikheten för inträffandet är hög eftersom det finns nio (klassiska) planeter att fördela på de 12 tecknen.

Tre fjärdedelar av en population bör ha Skytten aktiv eller 3.75 av de här fem horoskopen vilka alltså uppvisar mer "skyttighet" än man skulle ha räknat med. Men även om vi lägger till de tre andra utlandskändisarna (Tuva kanske inte kommit så långt än), är det alldeles för få "mätpunkter" för att kunna utannonsera en säkerställd trend. 

Men det är värt att notera att det redan drar i riktning mot just det klassiska Skytten-motivet, att äventyra sig bortom sina kända trakter i hoppet om att gräset ska vara grönare på andra sidan. (Vilket det ofta är för lyckosamma Jupiter-människor!)

Påminner man sig att Skyttens härskare Jupiter i lika hög grad som Skyttens nionde hus kan spela en huvudroll i horoskop där man känner till födelsetiden, då är vi inne på en sådan härva av möjliga "läsarter" att åtminstone inte jag (en icke-matematiker) inte klarar att redogöra för oddsen för det ena eller det andra. Det "skyttiga" kan således visa sig både via tecken, dess härskande planet och dess "naturliga" hus.

Födelsetiden är inte känd för någon av de fem poptjejerna så Jupiters prominens på himmelen, som beror på dess husplacering, förblir okänd. Däremot kan man direkt se att några av dem är född med lyckostjärnan tydligt inflätad med händelser i något av de andra två Eldtecknen (Jupiter kastar bara 120-gradersblickar, enkel och dubbel, enligt indisk astrologi).

Robyns sinnelag/Månen i Skytten är vidöppet, futuristiskt och gränsöverskridande. Han har dessutom Jupiter, sinnets disponent i djupa och själsliga Kräftan. Här anses Jupiter "upphöjd" eller extra "vässad" i det den åstadkommer i kombination med Kräftans olika innebörder.

I vissa fall kan revirtecknet skapa en överkänslig kverulant som upplever gränsövertramp överdrivet ("ömhudad"), men på bloggen har jag hellre pekat på hur väl den upphöjda Jupiter (t.ex. årgång 1967) fungerar som känslomässiga musikartister. Det finns säkert många fler områden, barnomsorg t.ex., där den här Jupiter hittar ett naturligt verksamhetsfält. 

Robyn har förstås också en ömsesidig reception mellan Skyttens och Kräftans härskare, och hennes Jupiter är för övrigt redan från början övertaggad av aspekten från en stark Mars i härskarläge i egensinniga Väduren. Robyn kommer inte enkelt att kunna axla en äldre kvinnas repertoar, för hon är själva sinnebilden av ung energi. Typiskt för detta är att hon redan, då hon debuterade son tonåring, deklarerade sig vara en "gammal själ". Det gamla i henne tycks ha kommit fram i maktkamper om rätten till sin musikaliska profil och Saturnus/Rahu i Lejonet är inte vacker. Men det är en annan historia.

Septembers horoskop tittade jag nyligen på och konstaterade att det (mer än Robyns) omvittnade en "gammal själ", något som kan ha snappats upp eftersom en tidningsrubrik bara dagarna därpå låter Petra ("sten" i feminin böjning på grekiska) säga att hon är "100 år gammal". Jag var inte intresserad av att betala Aftonbladet för att få läsa vad som mycket väl kan ha varit svaga ekon av min egen astroanalys.

Petra Marklund är född ett år då lycko- och utlandsplaneten Jupiter är hemma i Skytten, och därifrån välsignar den hela Petras "livsupdrag" - soltecknet i scenartisteriets Lejon. Det är väldigt lätt att tro henne när hon säger att hon alltid vetat att hon skulle upp på scen, för här är det faktiskt direkt skrivet i stjärnorna.

Jag väntar lite med nästa horoskop, det för Lykke Li, och går till Agnes. Här pågår enorm verksamhet från lyckoskapande Jupiter i Väduren, riktad direkt "hem" till Skytten. Ännu ett tydligt bud om expansionen mot utlandet således. Utan födelseklockslag är det nästan meningslöst att fundera över varför de båda illgärningsmännen Mars och Saturnus väntar i utlandet, de tolv husen skulle kunna berätta mer om inom vilket livsområde den här motgången tenderar att manifestera sig. 

Jämför den gärna med Robyns "propp" i skivbolagsdirektörens eller Lejonets bossiga tecken. Agnes Saturnus i Skytten skulle kunna tyda på framtida kontraktsstrul eller liknande, men jag vill inte dröja för länge här vid alla enskilda små tecken. Eller signalerar Saturnus att hon blir en ikon (Saturnus = formplaneten) av typen "Mars" (hett blod, dansmusik)? 

Vi går vidare för uppgiften var enkel: att begrunda Skytten/Jupiter som "framgång i utlandet".

Lykke Li då, och unga stjärnskottet Tove Styrke. Här har jag ritat in axeln mellan månnoderna eftersom Rahu (Drakhuvudet) verkar som en slags Jupiter, bara ännu hungrigare och fylld av motivation att mäta sig med de största, med gudarna. I några horoskop verkar Rahu beskriva en megafoneffekt, och eftersom de båda månnoderna inte har några egna aspekter eller etablerade härskarlägen sägs de fungera som "relästationer" som vidareförmedlar sina disponenters förehavanden. Låt oss prova den tanken.

Lykke Li har likt Agnes Mars i Skytten, en rå och aggressiv planet, som naturligtvis kommer bäst till sin rätt på slagfältet, inom idrotten eller inom "eldig" musik - jag skrattade till åt att "latinskan" Tilde de Paula hade hittat ett helhjärtat fan av latinsk hetta i latinmusikern och maken Thomas Eby. Han hade just den passionerade Mars i Skytten.

Fast jag saknar erfarenhet av månnoderna vill jag här föreslå som en ledtråd till fortsatta undersökningar att det just är Rahus "megafonprincip" vi ser i Lykke Lis horoskop. Rahu i Väduren gör den till megastarkt språkrör för ingen annan än sin egen disponent Mars - som alltså attackerar i utlandets tecken. 

(Utanför vår lilla studie av ELD kan noteras att Lykke Li har sitt psyke i Tvillingarna välsignad av Jupiter och psyket interagerar direkt med Mars i utlandets tecken. Jag har inte ritat ut den oppositionen.)
Tove Styrke tycks kunna tacka sin månnodsaxel för samma förstärkande effekt - fast det börjar bakvänt. I hennes fall är det Venus som ligger i Skytten.

Men här är det den "straffade" eller "avhuggna" Draksvansen (Ketu) som blir "megafonen" och ser ut att förstöra allt. Och hennes väg till framgång i utlandet gick lustig nog genom att hon blev sågad eller avhuggen från en årgång av broilerfabriken "Idol". Lyckligtvis hade stora skivbolaget redan spanat in henne och satt på vetorätt gentemot den sin fasad mot skivköparna som är programmet Idol.

Uppenbarligen pågår det ganska komplexa rörelser på Styrkes födelsehimmel men bristen på klockslag står i vägen. Notabelt är att Saturnus blockerar även här, precis som i Robyns fall. I detta fall söker Shani, Den Långsamma (Saturnus på sanskrit), slöa ner farten på hennes Mars som redan som sådan är fallen i Kräftan. Mars är viktig eftersom den förfogar över Tove Styrkes hela karriär-Sol (i Skorpionen). 

Lyckligtvis tar sig lyckoplaneten Jupiter "ett snack" med den stränga domaren Saturnus, men detta har vi lämnar inläggets enkla uppgift, att kolla om Noomi Rapace och de andra två svenskorna med tydlig utlands-Skytt fick gensvar från en handfull svenska poptjejer på utlandsexport. 

Och Skytten figurerade på ett betydelsefullt sätt hos alla fem. Inget fynd som förändrar astrologin, men väl påminner om att dessa symboler noga mejslades fram under många många århundraden. Och deras kraft förminskas inte bara för att en osedvanligt inskränkt kultur som den sekulära västerländska har skapat mätmetoder som visserligen avslöjar "lagbundenheter" som är rätt ointressanta och enbart hänför sig till den verklighetszon astrologin sammanfattar som "Jordelementet" (mätbarhetens domän). 

*****

Tillägg.

Tidningen Fokus finner Robyn vara årets svensk (DN, SvD).


1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket jäkla BS...

/Danne