Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 januari 2010

Tilde & Thomas: "synastrikemi"

Synastri är astrologins fackterm för dubbelexponeringen av en stjärnhimmel på en annan för att se i vad mån två människor har något att säga varandra! Ordet är bildat av grekiskans syn- ("tillsamman") och astron ("stjärna").

Ett stickprov så gott som något bjuder populära programledaren Tilde de Paula på när hon nämner en ny relation i AB. Hon väger sina ord på våg eftersom hon enligt den korrekta sideriska zodiaken ÄR född i Vågen, och därtill en "taggad" Våg (aktiva Mars på plats) - en sån som gråter på bröllop, kommenterar hon sig själv. Undertecknad, en manlig version av Sol-Våg och också med Mars i tecknet, gråter visserligen inte på bröllop men är ohälsosamt dragen till romantiska långfilmer!

Det är uppenbarligen Vågens intresse för psykologi mellan människor som spelar in här. Någon liknande grundinriktning förklarar säkert varför Tilde hamnade i tv - vars kaféprogram man lite torftigt skulle kunna beskriva som "arrangerade sociala möten" - folk sitter och agerar sig själva fast regisserade. Mer om regissören och arrangerandet strax.


På den här kartan ser man direkt att något har klickat till. Båda planetkretsarna är fokuserade till samma ställen i zodiaken, flera planeter hittas på nästan exakt samma platser där också den andre har något på gång. Det betyder rik "utväxling" i den eviga tidlösa världen mellan dessa två födelser som på pappret verkar skilda åt i tiden. 

Minns astrologins påminnelse om att tiden bara är ett hjälpverktyg för själarna att leva ut vissa eviga motiv. Du börjar som något - men du vet inte vad - och kan med tid och distans från dig själv se igenom och förstå det du var.

Dina känslor skiftar så fort att det knappast alls står för ditt verkliga jag, däremot beskriver sinnelagets planet, Månen, vilken typ av sinnesförändringar en människa har. Solen är inte lika personlig i horoskopet men antyder vilket själens huvudsakliga livsuppdrag är i detta liv, vad man kommit till jorden för att "arbeta sig igenom" (själen lever många liv, men det vet väl alla?).

Det är inte alls dumt att läsa om att Thomas är en salsamusiker, en Sol i Skorpionen betyder Vattenelement och dess dragning mot djupa känslor. Månen står med största säkerhet i Lejonet vilket ger Eldelementet. De två Ljusen understryker alltså Vatten och Eld, "sensationalismen" som den fräsande och energiska kombinationen kallas på bloggen. 

Hur snyggt passar inte det här med sjudande latinsk musik!? På rak hand kommer jag bara på Stakka-Bo (J. Renck) med en Sol-Skorpion och ett Mån-Lejon, och han är väl numera mest känd för snabbt klippta och explosiva videor med Madonna. Hela musikvideoidén tillhör Eld/Vatten-kriget: snabbt och intensivt pepprande av sinnena.

Mest påfallande är hur Tildes framgångsplanet Jupiter i eldtecknet Skytten ("långväga resor") lovar henne framgång utomlands. Det blev i Sverige hon lyckades! I Chile stod Månen i de sista graderna av Stenbocken så jag flyttar fram Månen några timmar i på dygnet till Vattumannen.

Vattumankänslor stämmer perfekt med det svenska nationalhoroskopet som har Solen-i-Vattumannen. Hur mycket smygrasister än svenskarna är, smög Tilde in under radarn, hon är "vår". Astrologin hjälper till att avslöja varför vissa hittar flytet men inte andra. Därmed är Tilde en perfekt människa för medierna med såväl Sol som Måne, förnuft och känsla, i Luftelementet, ett tänkande och kalkylerande element.

Har Tilde Månen i Vattumannen delar hon de infödda svenskarnas böjelse för system och arrangemang, hennes sinnelag (Månen) disponeras i så fall av Saturnus, den store arrangören. Hon funkar helt enkelt bra i medelsvenssons typiska värld: i tv-sofforna där man sitter och är spontan fast samtidigt regisserad! Sverige är det perfekta Storebrorlandet.

Thomas energiska Mars i Skytten tangerar och triggar Tildes lyckoplanet Jupiter så att man kan förmoda att han, som krigaren brukar, tog första initiativet. Notera att han "brinner" (Mars) för "det exotiska" (Skytten = långa resor, utlandet, det outforskade). Hans salsamusik är en typisk effekt av en sådan dragning mot utforskande.

Men troligen var det här nästan ett direkt och ömsesidigt klick, för Tildes Mars, som kanske drar mer mot romantik i Vågen, knyter direkt ihop med Thomas Venus hemma i härskarläge i Vågen på hans himmel!

Möten över två himlar mellan Mars och Venus ger ofta en direkt känslomässig kontakt, även om känslan i Lufttecken tycks gå omvägen över "snack". När människor med mer primitiva horoskop än dessa två möts, kan t.ex. ett Mars-och-Venus-möte sluta i sängen inom några minuter! En sådan kraft att primitivisera kärlekens och konstens Venus har den basala krigaren och hormonhetsaren Mars!

Notera skillnaden mellan dessa två planeter som ofta slarvigt båda kallas amorösa: Venus står för tvåsamhet eller harmoni (union) som idé, Mars är "bara" den egna kroppens egoistiska brunst, naturens blinda instinkt att vilja fortplanta sig. Därför skildras Mars med symbolen med en pilspets på - den forcerar sin väg.

Det är för att mänskligheten knappt ännu är mer än apor som just börjat lära sig tänka som vi har så mycket krig på jorden. Stora delar av mänskligheten står djurriket närmare än det vi kallar "människor" (men som ännu en tid bara är ett ideal som mänskligheten jobbar mot). Mars kommer så att säga gratis så fort man föds in i en människokropp. Venus i dess högre idealistiska form (härskarläge i Vågen), är en Konst man ska lära sig här på jorden. Någonstans där skiljer sig människan från apan.

Tilde med äktenskap bakom sig och barn i bagaget har en klen Venus, placeringen i Jungfrun kallas "debil". Hon håller just på med det "själsuppdraget". Därför vaktar hon sina ord i Aftonbladet för att inte prata sönder den här affären. Hon bör också vakta sig för att inte kritisera sönder den. Venus typiska sätt att visa sin kärlek i Jungfrun är genom långa analyser som kan upplevas som kritik av den andre. Här fyller Thomas Venus-i-Vågen i vad Tildes Sol-Våg saknar: en sann känsla för vad harmoni och balans är!

Ett litet frågetecken för en Vatten-Sol och en Luft-Sol, men bara ett litet. Dessa två Solar drar åt helt olika håll i sin strävan. Tilde jobbar med Luft i detta liv, att artikulera saker mentalt, i ord och koncept. Thomas jobbar med Luft i detta liv, han fördjupar sig i ett emotionellt element - nog så tydligt eftersom han är musiker!

Men horoskopen bryggar även här, för Tilde har sin kommunikationsplanet Merkurius i Skorpionen precis där Thomas själva livsuppdrag (Solen) ligger! Och han hade som sagt sin kärlek (Venus) i själva det tecken som ÄR Tildes: att hitta en partner. Dessutom upprepas kommunikationskopplingen även åt andra hållet: Thomas har sin Merkurius i Vågen, och den förbinder sig direkt med Tildes själva själscentrum (Solen)!

Stämmer det att Tildes Måne ligger i Luft (Vattumannen) och att Thomas sinnelag är Lejonets Eld - då stimulerar de även varandra "psykiskt" eller känslomässigt.

De ser faktiskt ut att ha hittat hem båda två, samtidigt och med varandra!

Inga kommentarer: