Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 19 december 2010

Speltorskarnas försvar

DN-artikeln från häromdagen om dataspelens skadliga inverkan driver Aftonbladets spelredaktör in i paroxysmer. Det räcker med att läsa ingressen för att veta att det här är en som redan är dataspelsskadad:

Riskerar tv-spel att bli en samhällsfara?
Knappast. En hel generation spelare är ju på väg att bli föräldrar. 

Men det var väl ändå inte spelnördarnas (o)förmåga att få upp den och reproducera sig som utgjorde samhällsfaran enligt DN:s forskarartikel?

Man kan också fråga sig om redaktören egentligen vet vad han säger här:

Industrins reflexmässiga brandkårsutryckning för att släcka just den typen av bränder som DN Debatt-texten ger upphov till är inte bara tröttsam; den för inte spelkulturen framåt, den banar inte väg för nya idéer – den värnar bara om de gamla.

Ett av de grövre syftningsfelen här, för en passionerad spelare som vill avgöra på en tiondels sekund, inte sitta och trassla in sig i tankar det tar en evighet  att formulera!

Som meningen är skriven lider den inte bara av syftningsfel, den hånar också spelindustrin - med vilken redaktören identifierar sig - för att inte tänka efter innan den rusar ut för att tillbakavisa DN-artikeln.

Födelsehimmelen beskriver perfekt en människa i våldet på den lidelse som hetsiga dataspel hjälper människor - en del kanske med svårigheter att få upp den, om man ska följa redaktören i hans dunkla tankar - att nå tillräcklig intensitet.

Vi har ett extremt övertryck på passionens Rajas guna, plus dessutom sinnelaget i brand via Eldtecknet Skytten. Här är då din genomsnittliga hemmasittande kommandosoldat, världshärskare över det som pågår på bildskärmen, en människa som håller på att tappa greppet om verkligheten.



Skulle jag vilja ha en genomreflekterad respons på vad dataspelen gör med en människas inre sensibilitet skulle jag knappast ställa frågan till Peter Ottsjö, vars Censurmyndighet Saturnus proppar till den djupa reflektionsförmågan i Kräftan totalt. Vars reflektor Månen saknar backläge i växellådan - ett lunärt sinnelag vars disponent Jupiter står i den lika hetsigt och passionerad krigiska och framåtriktade Väduren.

Den här mannen funderar ogärna över saker, men pang på, dunk! - och han mår riktigt bra. Den "upphöjda" våldsmannen i Stenbocken i extrem attack mot Väduren (ego) ger oss ett av de fulaste egenmäktighetssyndromen bloggen hittat på flera dagar. Fallen "troll på nätet" och "smyginfiltratörer" var andra exempel.

Horoskopet illustrerar väl den perfekta kanonmaten ute i ett riktigt krig. Hetstyper tycks behöva action runtomkring sig. Pågår inte redan ett krig så startar de ett själva.

Ett fascinerande tydligt rajasiskt horoskop och man kan jämföra det med bloggens enda andra spelarhoroskop - ett av de äldsta inläggen: "CounterStrike istället för mord?"

Horoskopen är alls inte jättelika, men jag tar CounterStrike-mästarens Måne i Skytten som ett argument för att även AB:s spelredaktör har samma otåliga och nerviga psyke. Månen går nämligen in i den kallare och mer kalkylerande  Stenbocken strax efter lunch. (Ska jag vara riktigt ärlig har CS-snubben Månen med Saturnus i Skytten och det ger faktiskt en tendens till Stenbockens kyla och självkontroll, så mitt argument är inte helt tätt!)

Så här tycks en viss typ av krigspelsmänniskor se ut, astrologiskt. Och kanske har de en poäng: de är redan så skadade vid födelsen enligt horoskopet att det inte finns mycket till själ kvar att avtrubba. De som blir passionerade krigsspelare ÄR troligen fotsoldater från ett tidigare liv - förutsatt att horoskopet är av den här lidelsefulla typen.


5 kommentarer:

Patrik sa...

Herregud... Du skrämmer mig, såna som du borde sitta inlåsta

Christopher Anderton sa...

Älskar det här! Att man inte vet att det är på skämt eller allvar gör det bara roligare! Tack för underhållningen! Och fortsätt!

Christer sa...

Håller helt klart med Patrik, folk som har snöat in på flimflam eller religion skrämmer mig duktigt. Om vi hittills tar siffrorna över personer som gått lös och dödat folk för sin tro till en högre makt (läs: låtsaskompis) mot folk som inte kan skilja på verklighet och spel och har dödat folk så har vi en klar ledare.

Anonym sa...

Hahah tänk att medeltiden finnes kvar än...JISSES inte konstigt att människan har problem. Nya planeter dyker upp men gamla idéer får man inte ändra och där står de och trampar på i en intellektuell härdsmälta :) Må himlen förmörkas för gott så uttydarna kan en chans att se solen hehe

Anonym sa...

har tidigare följt din din andra blogg och tyckt att det funnits en del intressant, om än mest förvirrat och rörigt formulerat. men eftersom jag har träffat peter och vet att du är helt ute och cyklar så blir det tack och hejdå från och med nu. astrologi, vilket skämt alltså.