Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 juni 2009

CounterStrike: Istället för mord?

Till förmån för våldsamma datorspel anförs att de ger ett legitimt utlopp för inneboende våldstendenser som annars skulle kunna ta sig socialt oacceptabla uttryck. Mot dataspelen anförs att de just bygger upp en våldsspiral och fixerar utövarnas sinnen totalt i en viss typ av världsåskådning. Då och då skördar spelen offer när gränserna mellan verklighet och fiction övergår i varandra.

När jag läser i SvD om en ung 20-åring som spelat stridsspel sedan han var fjorton och nu nått den koordination mellan reptilhjärnan, ögon, öron och händer att han kan försörja sig på det virtuella kriget, blir jag förstås intresserad som astrolog. Ska mannens födelsehimmel visa tecken på en brutal mördare som räddats från än värre saker genom "tryckventilen" dataspelet?

Faktum är att beräkningen på datat kommer som något av en chock även för mig. På ett flertal ställen signalerar himmelen kallblodiga dödsteman! Vanligen brukar det räcka med att ett omen upprepas två gånger för att ett "tema" ska vara anslaget (ingen vågar med säkerhet sia på enstaka indikationer), men med tre eller fyra snarlika budskap råder ingen tvekan. Här är ett äkta soldathoroskop - minst!

Verkligheten är remarkabel. Så generöst den - varenda gång - bjuder på bekräftelser att TANKEN ÄR KORREKT. Läs det igen. Vår värld bygger från stjärnorna och ner på jordklotet på en bakomliggande tanke, och där empiriska vetenskaper söker hitta sina svar genom att tilltala fenomen på så låg intelligensnivå att de tålmodigt reagerar exakt likadant varje gång man upprepar experimentet, höll antikens forskare en betydligt högre nivå: de förmådde fånga enskildheter i ögonblicket och på basis av dessa bygga upp teorier. Dessa teorier kan vi fortfarande verifiera flera tusen år senare. Som är, i ett horoskop som signalerar "kallblodig mördare" - fast sublimerad vilket vi vet eftersom vi redan har facit i hand:




Indikation 1: Födelsen enligt siderisk zodiak skedde i Skorpionen, dödens tecken. Tecknets rykte går tillbaka till antiken, och då blodets och krigets planet Mars är dess härskare, är logiken enkel.

Eftersom Mars även härskar över Väduren, finns det plats för en liten precisering. Väduren är huvudstupa och utagerande. Kardinal kvalitet och Eld differentierar denna Mars från dödstecknets version vars kontrasterande egenskaper ges av Skorpionen: Vattenelementet och Fixerad kvalitet.

Skorpionen är en djupare och, som det vill sig, mer illvillig natur. Den sparar på krutet (skorpionens stingande gifttagg) tills den vet att den har sitt byte. Där Väduren som soldat är kanonfoder eller en bärsärkagångare är Skorpionen en iskall precisionsdödare med ohygglig tajming.

Indikation 2: Som indikerat i andra inlägg är den aktiverade polariteten Skorpion/Oxe den sataniska signaturen. Här står Solen och Jupiter (i Oxen) mot varandra, vilket vässar intelligensen hos individen, medan "nivån" för intelligensen hi-jackas av det sataniska syndromet och hindras för att nå några högre höjder. Däremot kan man säga att Jupiter i egenskap av framgångens stjärna, indikerar "pengar genom att praktisera dödsprincipen". Horoskopet för en legosoldat?

Indikation 3: En födelse med Solen, viljans och kognitionens planet i Skorpionen, gör härskaren Mars högintressant. Det är krigets planet som disponerar över Solen. Mars riktar nu, enligt den indiska astrologin med dess färre men desto mer potenta aspekter, sin dödliga "åtta-aspekt" just så många tecken medsols i zodiaken (räknat från tecknet där Mars befinner sig).

Talet åtta symboliserar döden i astrologin: Skorpionen är zodiakens åttonde tecken och i just detta fall, räknat från Mars position i Fiskarna, drabbar talvärdet åtta - döden - partnerns tecken Vågen. Detta är både symboliskt klockrent och rätt obehagligt om man tänker sig det krävs två sidor för att kriga. Man behöver en partner att demonisera och falla ut mot.

I detta fall är symboliken extra tydlig eftersom partner-, kärleks- och harmoniplaneten Venus står i hemmaläge i sitt tecken Vågen (ett tema bildas). Mars och Venus: mannen dödar kvinnan, soldaten dödar civilbefolkningen. Som jag sade, det haglar ren krigssymbolik på denna himmel!

Indikation 4: Egentligen den viktigaste i frågor om personen bakom aktiviteterna. Där Solen är en lös indikation om en viljeinriktning eller strävan för alla födda under 30 dagar, i samma stjärntecken, personaliseras horoskopet mer av den flyktiga Månen som bara tillbringar cirka 2½ dygn i varje tecken.

Månen beskriver i indisk astrologi människans inre sinnelag - kontrollcentralen som binder ihop data från de fem yttre sinnena (med den inre "astrologiska arketypvärlden" som ett meningsskapande begreppssystem - ja stjärnorna finns först i vårt omedvetna sedan i vårt medvetande via vår betraktelse av en "extern värld", det är lätt att glömma att psyket ligger före världen).

Naturligtvis hänger en stadig hand på ett stadigt sinne. Och det händer igen: Månen står visserligen i ett fartfylld och rörligt eldtecken (Skytten) men den överordnade indikation ges genom dess kombination med dödens planet Saturnus! Ja, jag väljer att ge Saturnus minst populära attribut här, med tanke på ämnet. För liemannen är han, även den här egenskapen bara visar sig i det allra sista.

I vardagslag man människan Saturnus som gränsdragaren (fast inte gränsen mellan liv och död), som den kyliga rationalisten, som den som söker kontrollera en situation. Den är helt kylslagen och kontrasterar distinkt med Månen som inte enbart står för sinnet utan även för emotioner.

Månen (sinnet) accepterar Saturnus kyla enligt indisk astrologi men Saturnus upplever sinnet som sin fiende och söker låsa och kontrollera sinnet! Därför finns den här kombinationen ofta med i samband med våldsbrott hos individer med nedsatt förmåga att känna empati.

Vidare leder Saturnus gränsdragande verksamhet till klyvningar, det som egentligen är subjektiva realiteter tenderar Saturnus att OBJEKTIFIERA för att på så sätt kunna hävda rationalitet i alla sina förehavanden. (Saturnus är själva den underliggande arketypen till vår galna inbillning att den empiriska vetenskapen studerar en objektiv värld där medvetandet kliniskt sågats bort före experimentet påbörjas. Detta är en nonsensfantasi som västerlandet trodde på tills kvantfysiken upptäckte att medvetandet faktiskt påverkar materien i experimentet.)

Således visar den här himmelen en utomordentligt distanserad och oberörd grundnatur, med en klar tendens att dissociera sig (omvänt: objektifiera sitt medvetandeinnehåll). En kylig och självrepressiv natur som till yttermeravisso har viljeinriktningen "död" (Solen i Skorpionen) och där den aktiva livsvägens Sol disponeras av en herre (Mars) som de facto på födelsehimmelen ses döda sin partner! Låter det en smula obehagligt?

Det är väl tur att det finns spel att leka av sig all sin mordiskhet! :-) Faktum är att det är just så här vilket framgångsrikt idrottsmannahoroskop som helst skulle kunna vara konfigurerat. Vi får inte titta för strängt på symbolen "död" - att döda motståndet ingår ju i förtäckt form lite varstans. Hela västerlandets konkurrensutsatta marknadsekonomi bygger på Dödens Princip, då vi, sedan man skrapat bort det objektifierade bländverk som kallas teknologi, vi hittar en sällsynt lågt utvecklad civilisation.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Är du seriös? tror du på det du sitter och skriver? Förlåt att jag kallar dig idiot men det får du fan ta.

Christopher W. sa...

Jag tycker innerligt att det inte är speciellt smakfullt att försöka blanda ihop en pseudovetenskap(om den ens får kallas det) med vetenskap. Jag missunnar dig givetvis inte att hålla på med detta eller andra som väljer att ha astrologi som intresse. Men så länge man inte har en högre examen inom de naturvetenskapliga ämnena så ska man inte uttrycka sig om "empiriska vetenskaper". Om något, så befinner väl detta dravel(ursäkta uttrycket) sig på den lägsta möjliga nivån. När du har en högre examen kan du komma med dessa skriverier och jag lovar dig att försöka ta dig på större allvar. Men jag är säker på att du skulle inse det befängda i det om du hade det. Nåja, vi är alla olika, och åsikter har vi rätt till :)

I saken som sig så håller jag med om att detta är vansinne, att "virtuellt" mörda. Tack för ordet.

Christopher W.

Anonym sa...

Det här kanske kan vara det löjligaste jag NÅGONSIN har läst, lägg ner det här innan du skämmer ut dig själv.

Seaward sa...

Kommentarer som överhuvudtaget penetrerat något av den flerskiktade och alls inte triviala texten är varmt väkomna!

Övriga kan titta på etiketten * filosofiska grundantaganden och notera att astrologi INTE är vetenskap i modern västerländsk mening. Sedan kanske också bygga på med några böcker arketypisk psykologi.

Christopher W, du har skjutit vitt om målet här, vilket _kan_ (jag är inte säker) vara typiskt för överspecialiserade gamers.

Anonym sa...

Jag säger som flera andra, Idiot finns nog inte bättre ord ;)

Anonym sa...

nämen tjosan, någon har inte alla hemma :E

Anonym sa...

HAHAHAHAHAHAHAHAHHA

Seaward sa...

SvD-artikelns läsare och kommentarer till mitt inlägg så här långt tillhör de lägre tonåren om ens det. Inga underbarn i sikte.

Men spara ovanstående text några år och läs den sedan igen. Någon enstaka kommer kanske att förstå den efter några högskolebetyg i filosofi. Prova t.ex. Solen som Schopenhauers vilja (och eviga nu). Astrologin är den första kodifieringen i symboler av filosofins grundprinciper.



Nog sagt.

Anonym sa...

WOW! Tack för tonvis med konstiga tecken som inte var relevant för fem öre eller ens gick ihop till någon logik, nästa gång du skriver något i din så kallade blogg så FÖRSÖK att ha en målgrupp, inte för att någon någonsin kommer att bry sig om det du skriver utan blogspot kommer att vid det tillfället de ser din blogg att tvingas skjuta ut deras hårdvara så långt ut i världsrymden så ingen någonsin igen kommer att kunna ödsla den helt totalt bortkastade tid som det faktiskt tar att försöka läsa och se ett samband och binda ord av de tecken du försöker komma någon vart med! FB WAS HERE, zuxen is your man of the night i'm out.

Anonym sa...

du kan inte seriöst mena att alla i den manliga könet som spelar spel som counter strike och andra krigsspel blir riktiga mördare. ligger mest på psyket hos personen. det är ingenting som ligger hos alla killar. men antagligen enligt din knas astrologi så framtsår alla vi män som mördare p g a de spel som ses som våldsamma av allmänheten.

av allt annat knas och dummaste jag läst så tar det här priset -_-

Anonym sa...

Tellus är världens mittpunkt och den är platt. Helt säkert, men ni måste ha examen i allt som finns innan ni fattar det.

See what I did there?

Fragbite sa...

Du är just en sån person som inte förstår dig på ungdomen och helt enkelt har fel syn på datorvärlden. /En glad och go 16 åring som spelat CS (Counter Strike) i snart 3 år och fortfarande har mördarinstinkerna på avstånd!

Ludwig sa...

Har inte samma åsikt som du har angående e-sport. Tyvärr, men det vart trevlig läsning iallafall :)

Anonym sa...

Hvorfor i huleste brukes cs som et eksempel på disse "voldelige" dataspillene det snakkes så stort om.

Cs er _IKKE_ GTA/Postal/[Mindless-gore-shoot-em-up-spill].

Seriøst......

Anonym sa...

du har fan ingen koll, skulle kunna måla upp ditt bloggande på samma sätt, där en människa delar hela sitt liv och tänkande med alla människor som är dumma nog att följa denna blogg. idiot

Anonym sa...

Bra då vet vi faktiskt, _word_

pontelina sa...

Av alla dessa miljoner som utövar dessa såkallade "mördarspel" har kanske 0.01% någonsin agerat som du uttrycker dig. Du kanske ska ta upp lite mer relevanta problem i världen istället för att predika om någon jävla filosofi som inte har något med verkligheten att göra. Jag säger exakt som alla andra säger, IDIOT. Jag skulle våga påstå att det är fler procent filosofer som har mördarsinnet i sig eller åtminstone kommer få i sig än vad datorspels utövare någonsin kommer få.

GET A FUCK GRIP OF REALTIY MY FRIEND.

Joakim sa...

Skaffa ett jobb, börja se verkligheten! Du lever i en egen dimma. vakna! du är sjuk människa som drunknat bort inom dig själv alternativ sök hjälp.

Seaward sa...

Redan med introts presentation av de två klassiska "vuxenåsikterna" om dataspelen (utan något ställningstagande), var loppet kört för några kommentatorer. Blodsvall istället för IQ gjorde fortsatt läsning meningslös.

Kalla det just ett intelligenstest att bli serverad ett främmande symbolsystem där spelreglerna ligger implicita i textens uttydning! Kampsportsträning på högre nivå!

Märk dock att texten konsekvent identifierar uppenbara symboler som Sol, Måne, Mars och Venus och nämner deras värdtecken. Därifrån kunde den smarta läsaren rekonstruera en hel del baskunskap "on the fly"! Bloggen har också "basfaktarutor" högst upp bland etiketterna.

Metoden, att använda en framgångsrik spelare för att studera de s.k. våldsspelens karaktäristik, gav utdelning i detta fall. För det fåtal som klarade texten hela vägen konstaterades mot slutet att vi här hade horoskopet för en typisk elitidrottsman - fast just i detta fall verksam i spelvärlden.

Slutsats. Inlägget bjöd för många nivåer att dekoda för den genomsnittliga tonåringen. Att trycka på pausknappen för den västerländska världsbild man just håller på att lära in, är en kanske lite väl tuff uppgift. Så memorera för ögonblicket bara detta: det finns bland världens stora snillen en hel del spännande typer som faktiskt förordat astrologin eftersom de sett igenom skitsnacket om "förlegat" och "modert" (vissa principer är eviga!) - helikopterns uppfinnare Arthur M. Young var en av dessa unika TÄNKANDE västerlänningar.

Anonym sa...

Helt otroligt och sorgligt att det finns människor som fortfarande tror på astrologi. Jag håller med om att ovanstående kommentarer inte håller någon högre nivå, det förändrar dock inte faktum att astrologi är bluff & båg. Alla försök till att förklara något utanför astrolgin med astrologi är dömda att misslyckas. Anekdotiska samband mellan företeelser och horoskop är meningslösa. Det enda sättet att verifiera en teoris sanningshalt är via den vetenskapliga metoden, och där falerar astrologin kapitalt.

Mitt råd till Siwert är att studera logik och vetenskapsteori, så kommer nog resten av sig självt.

Mvh Observatören

Anonym sa...

dum i huvudet??

Seaward sa...

Observatören, din observation lämnar en del för övrigt att önska. Jag har redan tillbakavisat din lovsång till empirin i grundtexten, fast på ett avancerat sätt: sök upp textpartiet där orden "empiriska vetenskaper" förekommer och läs noga om det. Se också stycket om medvetandets objektifiering.

Dessa tankar utvecklas ytterligare under etiketten * filosofiska grundantaganden (vilken jag redan hänvisat till en gång…). Bland etiketterna hittar du också namnet Karl Popper, vetenskapsteoretikern som är den mest kände förnekaren av astrologin som empirisk vetenskap.

Men du sparkar in öppna dörrar. För jag har redan i min första "replik" medgivit att astrologin inte är vetenskap i strikt empirisk mening. Den sorterar, som jag antyder, under psykologi - vilket också är den disciplin man måste kunna för att förstå feltänket hos de s.k. scientister som upphöjt vetenskaplig metod till en allomfattande världsbild (pseudoreligion).

Sanningen är att vetenskaplig metod - i naturvetenskaplig tappning - inte ens bryr sig om anekdotiska inträffanden. Det säger sig själv att den här begränsade formen av "vetenskap" inte gör anspråk på att vilja täcka in eller försöka förstå livet i dess fullhet.

Astrologi kan istället liknas vid en konstform eller kanske konstkritik. Den arbetar med begrepp som "tema" och "motiv". Utifrån vissa traditionella kriterier (vilka av en del "empiriskt lagda" konstnärer som undertecknad kollar av mot verkligheten för att se om de håller måttet), betraktas himlavalvet i jakten på en "trend" eller t.o.m. "gestalt". Jobbet sker i betraktarens syntetisering av rådata.

Minns talesättet: "Skönhet ligger i betraktarens öga". Nå, innan man når omdömet "skön" har mycket omedvetet processande ägt rum. I astrologin samverkar både omedveten intuition och logik, vilket gör ämnet mer komplext än det skäligen IQ-befriande arbete naturvetenskapsmannen lägger ner, som förenklat sin värld till enbart det som kan exakt kan mätas. Den som t.ex. varken förstår ironi eller humor, är med all säkerhet också värdelös som astrolog. Så subtila fakulteter talar vi om här.

Faktum är att min artikel - alldeles för avancerad för en tolvåring vars hjärna ännu inte är färdigutvecklad för en metadiskussion om det "sinnesnära" spelet CS - beskriver själva den astrologiska proceduren samtidigt med själva berättandet!

Det ska till en okoncentrerad individ som kommit upp lite i åren att i denna beskrivning inte märka att astrologins metod INTE korresponderar med empirins, och behöva påpeka det!

Astrologins karaktär är från början en märklig hybrid av anekdotiska rapporter som lutar sig in i den djupa underström av ständigt återkommande grundmotiv som har mer med vårt psykes sätt att uppfatta och strukturera världen än några stjärnbilder "där ute". (Men allt detta hade kritiker kunnat läsa i etiketten * filosofiska grundförutsättningar.)

Se också ett (långt) inlägg med lätt vetenskapsteoretisk anstrykning:

http://ockult.blogspot.com/2009/06/integritetsivrarnas-paranoia.html

Den, som i ogenomtänkt avgudadyrkan av "empirisk metod" inte uppfattar något värde i livets alla unika tilldragelser har uppenbarligen tappat den sensibilitet som gör oss till människor.

Anonym sa...

En moralpanik som var modern för 10år sedan. Är nästa rubrik "Hårdrock: satans verktyg?".

Seaward sa...

"Moralpanik".

Som jag noterade i en tidigare kommentar räckte troligen uppmärksamheten hos en del inte längre än till rubriken och inledningens två positioner. Centralfrågan om det typiska krigarhoroskopet, föll vid väggrenen.

Det är ändå väl att alla hittar något för sina sinnen att bearbeta! Många här har brottats med sin inneboende "idiot" och här senast någon som upplevde frågan om "aktualitet" som den mest pressande.
:-)

Och faktiskt - inlägget om hårdrock och satanism är redan skriven. Se etiketten "Satan" i listan.

Anonym sa...

Asså herregud säger ja bara.
Kom med något seriöst som verkligen håller. Det du säger är ju bara något som du verkligen innerligt tror på. Men det är skillnad på verkligheten o såkallat "det du verkar tro på" astrologi eller vad det är du nu tror på.

Har du studerat folk som livnär sig på spelet, på hur dom ser på saker och ting? Känner du folk som spelar spelet, har du intervjuat någon/några vettiga personer som är insatt i spelet?

Du kan inte komma med något som inte håller, speciellt det du skriver upp. Helt vansinnigt enligt mina ögon.

Den dagen du kan _BEVISA_ att det du skriver stämmet heter ja urban, vilken dag detta nu blir vet jag inte, eller om ens den dagen kommer komma.

Anonym sa...

Sista idioten är ju ännu inte född, det ser vi tydligt. Don't get me wrong, jag har absolut inget emot det du gör, så länge du inte försöker pracka på andra din "kunskap".

Man kan ju även vända lite på det. Vad är värre, att tonåringarna sitter hemma och spelar datorspel eller att de är ute på stan och super smuggelsprit?

Tomte.

Anonym sa...

Jag är förvånad över hur bra texten samt inläggen från siwert är skrivna. Jag hade förväntat nån som "skrävear såa hääar" med tanke på innehållet.
Astrologi... lycka till med det där

Anonym sa...

fyfan vad du snackar skit :D

gräv ner dig

Anonym sa...

Siwert: Det vetenskapliga metoden är ett sätt att undvika lura sig själv. Och en själv är den lättaste att lura. Om du inte analyserar dina teorier vetenskapligt är du mer eller mindre garanterad att lura dig själv. Om du är intresserad av Sanningen nöjer du dig inte med den bekväma tillvaron som subjektivist.

Mvh Observatören

Seaward sa...

Observatör, det finns mycket att säga om den vetenskap som i brist på bättre vetande försöker eliminera subjektet och abstrahera en "objektiv värld" att forska på/i. Du talar här 1800-talsmaterialistens språk, och jag har på min andra blogg, Ockulta ögat, flera gånger nämnt filosofen Ken Wilbers genomgång av de stora Nobelprisbelönta kvantfysikerna som under 1900-talets första hälft klädde av materialisterna totalt.

Jag blir aldrig någon spetsfysiker, men så mycket har jag fattat, att ditt argument har fallit. Medvetandet (det subjektiva elementet) föregår och utgör en nödvändig förutsättning för all övrig verksamhet (även vetenskaplig) och kvantexperimenten visar detta. Ditt misstag är att lyfta upp ett subset av mänsklig kognitiv verksamhet - vetenskaplig metod - och postulera den som yttersta sanning. Mitt senaste inlägg berör detta:

http://ockult.blogspot.com/2009/06/diskurs-bortom-humanisternas-populism.html

Astrologin har för sin del bevarat insikten från antiken att vi faktiskt alla är subjekt som kollektivt skapar vår föreställning om en materiell värld "där ute". Den fungerar väl med filosofisk idealism. Därför ligger astrologin närmare sanningen än en naiv scientism som verkligen tror att dess angreppssätt på en redan från början tvivelaktig "objektiv värld" är...objektivt sann. Se därför upp för "the literalistic fallacy", samma bokstavstrohetens fälla som rationalister brukar anklaga de religiösa för!

Anonym sa...

Du blir nog ingen spetsfysiker nej. Du har greppat att kvantfysiken är lite mer spännande än klassiska mekaniken dock. Osäkerhetsprincipen inom kvantfysiken är beroende på att vi inte kan mäta en partikels samtliga egenskaper på samma gång, därmed är det "subjektivt" var denna partikel är och vad den gör. Det är mycket spännande och annorlunda, men har inget att göra med människans medvetande.
Dessutom baserade antikens Greker sina slutsatser på helt fel grund, precis som religiösa texter ibland har rätt. Det gör dem inte till bättre källor.

Seaward sa...

"Inget att göra med människans medvetande."

Nutida kvantfysiker som Henry Stapp, Amit Goswami, med flera, håller inte med dig där. Det tycks finnas två skolor, en "ingenjörstyp" som nyfiket följer utvecklingen inifrån den mekaniska världsbild vi fick med Newton, och så en minoritet bestående bl.a. av de stora Nobelpristagarna i fysik som redan förstått vart det här barkar...

Mästaren Erwin Schrödinger (impulsgivare till DNA:s upptäckt) t.ex., stack aldrig under stol med att han bekände sig till hinduismen eftersom denna religion/filosofi så perfekt föranstaltat det kvantfysikerna skulle komma att upptäcka: att medvetandet inte _kan_ subtraheras.

Det finns kort och gott ingen "objektiv" värld att forska på! Vetenskapen är en själens resa bland föreställningar i lika hög grad som astrologens.

Tacka för att inte filosofi lärs ut i Sverige med någon större entusiasm! En sådan skolning skulle kortsluta hela intentionen med framställa duktiga "brukstänkare" (praktiker) inom de områden där vi är duktiga på att producera.

Anonym sa...

jävla tomte