Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 13 december 2010

Självmordsbombarens horoskop

Ingen som läst mer än några få inlägg på den här bloggen kan ha undgått att notera faktorn X. Det vill säga, att innehavare av väldigt snarlika horoskop kan bete sig väldigt olika.

Att detta skulle diskvalificera astrologin är emellertid korttänkt, för det är en väl känd sanning att varje symbol kan uttrycka sig på ett normalt eller abnormt sätt, och att ett element, säg Eld, kan vara bristfälligt eller excessivt.

Det är när man hittar två eller fler personer födda samma år, månad och dag som frågan blir riktigt delikat, och saknas exakt födelsetid går den inte att lösa. Den som föds exakt i soluppgången är en helt annan natur än den som föds kanske bara en timma senare, med Solen i tolfte, "tillbakadragna" huset!

Låt därför ingen som känner någon född i närheten av självmordsbombarens datum dra några förhastade slutsatser om sin bekanta! Däremot är det ur skenet av det som nu faktiskt hände, med en yngling som drogs mot allt extremare åsikter, av intresse att se horoskopets sammansättning, så långt man nu kan nå utifrån bara data för hela dygnet.



En väldigt enkel iakttagelse är att hans livslinje börjar i Luft men slutar i Vatten. Månen i Tvillingarna lämnar med livets gång plats för Solen i Skorpionen. Det säger, möjligen, att livet mörknar mer och mer vartefter det fortskrider. Jag kände en gång en bekant från Östeuropa vars far skickades till Sibirien och som blev en värsting under ungdomsåren. Han flydde till väst och återvände efter några framångsrika år men tycks där åter ha förlorat allt materiellt gott i en ödets nyck.

Det var vänlig man (kände honom inte under den vanartiga ungdomen) men med viss svaghet och ett depressivt anlag under ytan. Han hade samma Sol och Måne och, kanske viktigare, det mentaliserande sinnet i Luft disponerades från soltecknet Skorpionen därför att Merkurius låg i Vatten, precis som på kartan ovan. 

Vi har därför inte bara en livslinje som tonar över från Luft till det mörkare och mer sorgsna Vattnet, utan redan från början en mentaliserande Måne som förnimmer det "oåterkalleliga slutet" i dödens Skorpion. Merkurius är också budbäraren i astrologin och betraktar man soltecknet som ens livsuppdrag, det mål andesjälen jobbar mot i detta liv, uppstår genast bloggens klassiska fråga: är detta ett fall av "förluster i översättningen" när ett mål som ligger djupt i det omedvetna ska "översättas" till ett psyke som i huvudsak söker uttrycka sig genom tankar och idéer? Hur mycket spelar horoskopets totala brist på livsbejakande Eld in för beslutet att bli en självmordsbombare, en martyr?

Givet allt som skrivits på bloggen om "dissociationen" eller Vattnets och Luftens tendens att stöta bort varandra så att ibland ena handen inte vet vad den andra gör, bad bombaren sina nära om ursäkt för att han spelat en roll för dem medan han i hemlighet utbildat sig till en militant krigare.

Med facit i hand är det alldeles uppenbart att Solen i Skorpionen betecknar ett mörkt livsmål och tankarna går direkt till den tydliga överrepresentationen bland Nobelpristagare i litteratur av Solen i detta mörkt dramatiserande tecken! Men är det allt som skiljer? Att vissa fått förmågan att skriva av sig sin inre dramatik medan andra agerar ut den?

Jag har inte gått igenom de skorpioniska Nobelprisvinnarna i detalj, men granskar man självmordsbombarens bas för det skorpioniska, härskaren och disponenten Mars, står den inget vidare i sin kombination med den naturliga illgärningsmannen Saturnus, också känd under namnet Döden!

Vi har alltså här en mer bräcklig årgång skorpioner än normalt, och det intrycket bekräftas av några andra sparade horoskop som uppfyllde kriteriet att Mån-Tvillingarna måste disponeras från "undervattensnivån" av en Merkurius i Skorpionen.

I min samling med 4.500 horoskop hittade jag förutom öststatsvännen ytterligare 16 namn och ett av dem var Sigmund Freuds sjätte och yngsta dotter, den själv rejält depressiva barnpsykologen Anna Freud (omnämnd i tidigare inlägg).
  • Anna Freud - barnpsykolog
  • Christer Gardell - självbetitlad "börsaktivist"
  • Cossor Ali - terrorist
  • Cynthia Rhodes - aktris ("Flashdance")
  • anonym - falsk/ond kulturexpert, avhyst från sv. institution
  • Fung Yu-Lan - filosofihistoriker
  • Goldie Hawn - aktris
  • Jesper Kärrbrink - girig f.d. Eniro-vd
  • Kaj Kindvall - "pappa pop" i radion för flera generationer
    (Notera hur Mån-Tvillingen förblir "ung" - kan inte begripa hur mannen orkade sitta och spela musik för 10-åringar så länge! Men svaret är att han också smög in musik med tidlösa kvaliteter under alla år.)
  • Madeleine Westin-Bergh - väderflicka/metereolog
  • Peta Wilson - aktris (dyster uttolkare av Nikita i tv-version)
  • Rachel McAdams - aktris med en del dystra roller
  • Russell Alan Hulse - astrofysiker, Nobelpriset
  • Tamsin Egerton - aktris
  • Tom Waits - artist
  • William Blake - poet, illustratör

Bland de andra har vi, faktiskt, en av terroristerna som fick sina bankmedel frusna after Londonbomberna för några år sedan. Denne Cossor Ali var född nästan exakt ett år senare. I termer av "freak-faktor" når väl artisten Tom Waits fullt utslag på mätaren, även om många väljer att bara se "artisten". 

För mig kom hans genuina natur bäst till uttryck i Bram Stokers Dracula där han är Den Ondes egen sändebud och inifrån dårhuset varslar om att "mästaren är på väg", allt medan han tuggar i sig flugor och insekter för att indikera "Flugornas herre"! 

I den rollen som Tom Waits gjorde med uppenbar lust, summeras det psyke som pendlar mellan mental anfäktelse och genuin synskhet (minns inlägget om synske psykiatern Arthur Guirdham). 

Detta är dock inte alls normaltillståndet för dem där Vatten och Luft tvingas tätt samman i horoskopet. Men det är intressant hur pass ofta ändå den läsarten gäller och man undrar om inte den här mixturen faktiskt söker sig mot fria eller "galna" yrken där de kan låta det omedvetnas strömmar sätta fyr på mentaliseringen! Det är inte många dagar sedan bloggen senast noterade ännu ett horoskop av den typen, en New York-fotograf som kan ha våldfört sig på sitt fotoobjekt.

Jag skulle vilja föreslå en idé om självmordsbombarens horoskop: det domineras å ena sidan av en Sol och Måne som söker "översätta" mellan känslans och intellektets världar men med oklara eller rent ut av problematiska resultat (Solens disponent är involverad i problem).

Å andra sidan finns här en extremt rationalistisk sida i horoskopet, en kritisk och samtidigt praktisk läggning. Allra tydligast syns väl det i organisatoriska Saturnus som från det manuella arbetets tecken Jungfrun aspekterar psyket/Månen i Tvillingarna. BÅDA Merkuriustecknen är alltså sammanbundna av Gränsdragaren och Praktiken (åtminstone i det här tecknet) Saturnus. 

Jord och Luft etiketteras som "rationalism" och det är ofta den här begränsade och jordnära förnuftstypen vi hittar i horoskop för moderna naturvetare och teknokrater. Hela idén är ju att mental kapacitet (Luft) är bunden till Jordelementet och det empiriskt iakttagbara enbart. Här finns sällan något intresse av Platons former som sådana, den moderna människan menar att de bara är semantiska konstrukt. De saknar ontologisk status "där ute". (Många matematiker menar att det inte alls är så, att det faktiskt finns en abstrakt verklighet "där ute" som matematiken lyckas synliggöra.)

Slår vi ihop de här två horoskoptendenserna får vi således en ovanligt tydlig vilja att "rationalisera" de störningar som individen upplevde i sitt gränsland mellan det omedvetna och det medvetna ("dissociationen" eller "utstötningssyndromet"). Han gick från känsla till handling, blev en "aktivist". Dem av oss, som inte klarar att analysera ett problem, gör det lätt för sig och kallar det en "terrorist". 

Men t.o.m. med astrologins allra simplaste nivå - de fyra elementen - går det att få en viss inblick i det som måste ha "ätit" den här mannen. Det är en ovanligt dyster årgång av Skorpionen detta. Här saknas Eld och blotta mängden Jord och Vatten lutar i de flesta fall åt renodlad materialism (precis som hos dagens rationalister). 

De som försöker koppla samman religionen Islam med den här typen av människor, som egentligen är sociala aktivister (fast med mentala problem och en extrem tendens mot att projicera sina problem och hitta bokstavliga syndabockar - de gör "felöversättningar" i sin världsbild) - de är själva extremt ringa och okunniga människor. Religion sägs komma ur latinska ordet "religare", "att länka samman" (sin själ med dess gudomliga källa), ungefär. 

Det finns alltså inget i religionens centrala uppgift - som är av individualistisk art - som anknyter till terror och död. Den onda sidan av religionerna kommer i själva verket från just den del av verkligheten som ateister värnar så om: den sociala delen! Det är när man förnekar den andliga komponenten i människan som dörrarna öppnas för grupptryck och sociala måsten. Det är när den mänskliga underklassen - de som bara är intresserad av en betydelsefull plats i det sociala nätverket - det är när dessa tar kontroll över religionerna som dess överstepräster vi får falsk religion. 

Julian Assange är en typisk "falsk profet" som lurat med sig många på sin egen makttripp. Det mest tydliga med hans horoskop är exakt samma störning mellan Luft, Jord och Vatten som hos självmordsbombaren. Nu kallade inte Assange sin rörelse religiös, men vi får inte vara naiva här. Vi måste kunna se med röntgenblick vilka krafter som i själva verket dominerar en rörelse och det jag säger är att falsk, maktlysten religion är identisk med Assanges pseudoideologi. 

Självmordsbombaren, med rötter i en mindre "hi tech" kultur (och troligen problem att rota sig i sitt nya land), valde istället islamismen som sin "rationella" kartritning.

Astrologin, en tredje kartriktning, är i själva verket en "metakarta" som låter oss bedöma alla andra kartor. Astrologin menar sig gå ända in i arketypvärlden själv och den lyfter fram de grundprinciper som alla tillfälliga ismer vilar på!

*****

Se även René Guénon, en själens krigare

DN: Polisen utgår från att det finns medhjälpare.
SvD: Beskrivs som en vanlig kill.
AB (1): Berättar om "extrema" surfvanor.

AB (2): Berättar om hans uppväxt i Tranås.

AB 1 - jfr horoskopets skorpioniska dödsdrift, nämnde östeuropé hade en markerad dragning åt "martial arts". Hans livshistoria har en del "känslomässiga" likheter med berättelsen i AB 2.

AB (3) ger inblickar i självmordsbombarens defekta förståelse av islam, vilket naturligtvis direkt återknyter till den "lost in translation"-problematik det kan innebära när intelligensrelaterade planeter som Solen, Månen och Merkurius ömsom är uppe ur Vattnet, i den rena tankens Luft, och ömsom hörs liksom från under vattenytan!

Notera att det är mixen som kan vara kritisk - individer med båda Ljusen i Vatten kan naturligtvis tillhör toppskiktet bland de högintelligenta! (Ett exempel från bloggen är Albert Einstein, Sol-Fisk/Mån-Skorpion.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra inlägg!

Det finns en medvetnadeforskare och mystiker vid namn David Hawkins som tydliggör det du diskuterar med en matematisk skala 0-1000. En person begår självmord är på noll och en avatar som Buddha, Krisna och Jesus är på 1000.

Skalan:
de.spritualwiki.org/hawkins/tables

Finns fler förklaringar om man googlar map of consciousness och David Hawkins.

Det är verkligen synd att vi inte tränar medvetenhet redan i skolan. I sånt fall hade knappast sådant här kunnat hända.

Anonym sa...

En extra kommentar: Under 200 är oetiskt, enligt skalan. Som väntat hamnar både religiös extremism och ateism under vad som är etiskt.

Religiös extremism väldigt lågt på grund av att man använder Gud till våld och ateism på grund av att man har gjort intellektet till Gud, det vill säga överdriven stolthet och högmod.

Astrologi däremot ligger mellan 200-400;) Med andra ord en etisk och livstödjande modell och i sina bästa stunder även rationell.