Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 december 2010

Bästa politikerhoroskopet hittills?

Det talas om f.d. lantarbetaren Österberg som ny partiledare för (s). Naturligtvis. Så här borde alla horoskop inom politiken se ut!



Bloggens återkommande läsare bör vara i position att förstå varför jag grönfärgat samtliga aspekter som potentiella tillgångar för karaktär och livsöde. Här är t.ex. gränsdragaren Saturnus upphöjd i Vågen: den sanna och opartiska rättvisans egen position.

Redan innan vi noterar dess ömsesidiga reception med Venus i saturniska Stenbocken, finns det alltså goda skäl att anta att den strikta Saturnus håller i den kriminellt burdusa Mars-Väduren på ett gott sätt och kanaliserar dess urstyrka.

Jag sätter därför inte etiketten "egenmäktighet" på den här kartan, men visst innebär Väduren i kombination med Stenbocken att "bra karl reder sig själv". Den viktiga placeringen i Vågen innebär inget överdrivet förhandlingsdille för varje liten sak. Tvärtom är självtilliten stor och beslutsfattarförmågan stor. En "closer" (vilket är paradoxalt eftersom horoskopet också innehåller mycken öppenhet).

Det ömsesidiga mottagandet av Stenbockens och Vågens härskare i varandras hus utlöser den väl fungerande blandningen av Jord och Luft, vilket naturligtvis är en rationalitet som blickar ner mot landbacken, mot det praktiska som ska göras. Filosofiplaneten Jupiter är skadad i logikens tecken Tvillingarna, så förvänta inga djupsinnigheter eller högre intuitioner om livets mening från den här mannen. 

Däremot torde han vara skarptänkt och kunnig i sakfrågor - Jupiters expansiva kraft riktas här mot just data, data och än mer data. Säkerligen en outhärdlig faktarabblare, särskilt som också sinnelaget (Månen) i Jungfrun har samma fakta- eller dataorientering! Och jag anar en oerhört kritisk och skärskådande grundnatur - Merkurius själv, som förfogar över både Månen och Jupiter, ligger i en av zodiakens mest svårtillfredsställbara tecken, Stenbocken. Ett oerhört krävande intellekt!

Likväl tydligt en av de goda, horoskopets generella tonläge är påfallande "ljust" via den kunskapssökande och framåtblickande Sattva guna (gula tecken), påeldad av passionens Rajas (orange).

Återigen: Saturnus i ett passionerat tecken är i det här fallet väldigt bra eftersom planetens karaktär tempererar de fula begär som ibland kommer till uttryck (t.ex. när Rajas allierar sig med Mörkret/Tamas).

Bara Solen står i ett fast eller obändigt Tamas-tecken, men detta är å andra sidan den kanske viktigaste planeten! Som potentiell efterträdare till Sahlin har vi alltså samma Vattuman-Sol som visionen/målet, dvs. det tänkande kollektivets tecken eller "folkets ideologi". Skillnaden är att här finns en välgörande avsaknad av baktung och maktlysten Tamas. Sattva är motsatsen till att klamra sig fast vid en värld (vila på sina lagrar) - Sattva öppnar för nya vägar och synsätt!

Ett intressant horoskop, lika sattviskt som den svenska politiker jag tidigare korade som den bästa jag räknat ut födelsedagshoroskop för, Lars Ohly. (Minns att Sattva inte är någon moralisk garanti, och tydligt tamasiska människor tycker säkert Sattva är för snabba för dem, de långsammare upplever de snabbare som opålitliga!)

Låt mig understryka det ännu en gång: Tamas är utmärkt som förvaltare av system, men det är mycket konservativt (oavsett partitillhörighet, filosofisk eller religiös övertygelse eller vad helst). Se t.ex. Anders Borgs ständigt påkopplade finansiella nödbroms - storkors i Tamas! 

För förutsättningslöst tänkande måste Sattva antingen vara väl representerat i horoskopet, antingen numeriskt via planeter i kvaliteten, eller indirekt, genom t.ex. en sattvisk planet i prominent position. Praktexemplet är Dalai Lama, född med sattviska Solen och Merkurius i sattviska Tvillingarna i soluppgången! Så andliga själar ägnar sig inte längre åt politik. De har högre uppdrag på jorden.

Notera dock parallellerna mellan laman och Österberg! Den stora triangeln i Luft som knyter an till mänsklighetens tänkande. Man kan faktiskt diskutera om inte Österbergs tekniskt sett till och med har något bättre placeringar, hans Saturnus är maximal men Jupiter mer begränsad.

Alltför få horoskop för offentliga personer har tyvärr känd födelsetimma, så vi är hänvisade till de här allmänna faktorerna för hela dygnet (eller t.o.m. flera dagar i sträck).

*****

Om Österberg i Expr, DN

Se även: "Nya Socialdemokraterna - kanonhoroskopet" - Österbergs himmel har en hel del gemensamt med det utopiska horoskop för en tänkbar ny socialdemokrati jag ritade upp för samma extrakongress där Sahlin aviserade att hon ämnade avgå. Mot den luftbrist som generellt kunde ses bland de mäktigaste svenskarna, glimtade en "ny himmel och en ny jord" till i detta rent hypotetiska horoskop för en kunskapsälskande socialdemokrati, en människa av den nya tiden.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Österberg ville minska antalet flyktingar som Sverige tar emot. Har för mig att även ville minska arbetskraftsinvandringen från de före detta Baltstaterna och övriga Östeuropa.

Syns detta i horoskopet?

Seaward sa...

Lustigt att du nämner det, för det här första gången jag inte nämner något om Skyttens tecken (utlandet). (Jag hade ingen aning om Österbergs position i frågan du tar upp.)

Precis som Petra Marklund har Österberg en Saturnus som söker kontrollera Skyttens tecken. För Petra "erövra världen" - hennes framgångs-Jupiter ligger i den gränsöverskridande Skytten - hos Österberg, ja du ser själv.

Han ser en demonisk expansion (Rahu) komma från utlandet och hans Saturnus upphöjd i Vågen finner att detta hungrande utland rättrådigt (uppphöjd Saturnus) bör regleras.

Hade det funnits födelsetimma hade vi istället fått ett helt annat diskussionsläge eftersom nionde huset också kan bidra med sina budskap. Men redan zodiaktecknen tycks leva "sitt eget liv" och förmedla vissa grundteman...

Anonym sa...

Österberg har trätt fram som Juholts främste fiende inom S.
Nu när det skrivs vet jag inte om Juholt avgår eller inte idag, men Österberg har alltså Saturnus i Vågan, vilket är planetens läge i dag. Kanske detta avgör?