Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 november 2010

Deadpan-komedins moderna mästare




Leslie Nielsen har avlidit vid 84. Livets gång, och det är bara att tacka för många skratt till Nakna Pistolen-filmerna och dessförinnan Airport! - dessa härliga skruvade deadpan-komedier från mannen som föreföll fullständigt bortkopplad från verkligheten! Kommissarie Frank Drebins oförstående minspel inför varenda situation tillhör humorfilmens klassiker.

Horoskopet för mannen som kallades filmparodiernas kung är en formidabel uppenbarelse. Här visas flera astrologiska särdrag i deras renaste form. Till exempel är Nielsen ett skolboksexempel för att förstå Stenbockens tecken. Inte minst eftersom han föddes med den överdrivande Skytten stigande i öster som sin rollspelsmask/personlighet. Eldtecknet verkar här som ett förstoringsglas för horoskopets övriga innehåll.



Den direkta Mars vid ascendenten intensifierar horoskopet och den fullständiga bristen på Luft känner vi igen som kommissarie Drebins totala brist på intresse för att intellektuellt bearbeta sina intryck! Nielsens rollfigur saknade fullständigt Sherlock Holmes slutledningsförmågor. (Jfr Holmes författare Arthur Conan Doyle).

Sex planeter i Stenbocken är extremt mycket, och tecknet harmonierar med det prosaiskt vardagliga andra huset för ekonomi och konkreta "prylfrågor". Mycket av Nielsens komedi utspelar sig i dialog med föremål. Den snygga bävern är en klassisk enradare kring Priscilla Presleys uppstoppade djur.

Bloggen har ända sedan Heidi Montags extrema plastikoperationer påmint om att Månen är "skadad" i Stenbocken i det antika planetschemat. Det som borde vara psykisk rörlighet tenderar här mot "direktimport" av världens yta så att individen även på insidan rör sig i linje med tillvarons ytstrukturer (kändisreportage, mode- och stiltips, etc, eller för teknikern: en slavisk fixering vid exakta fakta och systematik). Det är något av den här naiva identifikationen med tingens nominella valörer som Nielsens alla missuppfattningar bygger på. 

Stenbocken är bara ytan, det nominella - "what you see is what you get" - tecknet kan upplevas som korkat och humorbefriat. Här ser vi istället hur Nielsen ANVÄNDER sin dominanta torra, saklighet från Stenbocken och förstärker den via den expansiva Skyttascendenten. Och notera att också Skyttens härskare Jupiter är "skadad" i Stenbocken (Jfr artisten Christer Sandelin, modeexperten Susanne Ljung och allt-i-allot Alexander Bard - alla barn av ett annat år då filosofins Jupiter låg skadad i det realpolitiska Stenbockens tecken).

Det mest intressanta är nästan den dolda disponenten Saturnus, som förfogar över denna hiskliga mängd faktorer som alla verkar på basis av den snåla och gränsdragande Saturnus. Eftersom särdraget i den komediform som kallas "deadpan" består i att under totalt gravallvar framföra repliker som inte har i sammanhanget att göra, är det förstås passande att Nielsen totalt domineras av den känslolösa Saturnus.

Och här kommer en observation för bloggen: Saturnus är perfekt placerad i tolfte huset för offer och förluster! Jag redovisade kort vilka planeter som är husens signifikatorer (sanskrit: karakas) här. Men eftersom de flesta kändishoroskop saknar klockslag används sällan denna tolkningsparameter på bloggen. Nielsens morgonfödelse ger en Saturnus i det hemlighetsfulla och förtegna tecknet Skorpionen i ett hus och kombinationen sägs favorisera "segregation, ensamhet och förluster". 

Detta är ju upp i dagen Frank Drebins vedermödor! Minns hans ensamhet och förlust i separationen från sin älskade kvinna (spelad av Priscilla Presley). Segregationen eller avskildheten är faktiskt hela hemligheten med deadpan-komedin. Han är en träskalle - fullständigt isolerad från vad situationen egentligen handlar om!

Finlir: Samtidigt som den burdusa och direkta Mars är starkt utagerande i Eld och vid personlighetsmarkören (ascendenten) BACKAR dess disponent Jupiter bakåt i en krampaktig låsning till Stenbockens nominalistiska ytlighet. Det är i den här fullständigt oförenliga kombinationen av "friskt framåt" med en tveksam och negativ Jupiter vi hittar ännu en nyckel till Nielsens säregna karaktärer!

Naturligtvis kvarstår bloggens generella tanke om att sammantvingad Eld och Jord innebär en ibland frustrerad kamp mot den materiella naturens djävlighet. Exakt Nielsens predikament, där han kör in sin bil i soptunnor mest hela tiden men - tolftehus-Saturnus trogen - tycks helt omedveten om det.

Om Stenbocken vittnade om en viss bokstavstro och oförmåga att känna sig in i situationens undertexter, blir dess härskare i tolfte ett extremt besked om något som från utsidan måste upplevas som en ren pappskalle!

Jag hoppas läsaren kan se hur ofattbart väl det här horoskopet illustrerar exakt den personlighetstyp Leslie Nielsen spelade till fulländning.

Var människan Nielsen så här korkad i verkligheten också? Det får vi inte veta, men min gissning är att han inte behövde söka särskilt djupt i sitt inre för att locka fram "typen".

*****

Avslutningsvis ett citat av Charles Carter, kopierat från inlägget om Heidi Montag. Den som har kommissarie Frank Drebins beteendemönster i klart minne kan leende känna igen sig i den "plottrighet" som antyds. Carter kan ha varit västerlandets bästa astrolog under 1900-talet, mannen hade redan påbörjat sin juridikutbildning när han mötte astrologin - och insåg djupet i det system som gav upphov till västerlandets rättsmedvetande:

Scorpio/Capricorn would seem to the the ideal basis for a diplomatist or courtier, for there would be plenty of ability to use speech to dissemble thought, and probably also a liking for details of court-demeanour. Edward VII represents this type well and also was punctilious over matters of court-ritual, military uniforms, and similar trivialities. Goethe spent much time on court functions and ceremonial and he has this pair represented not indeed by aspect, but by Saturn rising in Scorpio and the ruler Mars i Capricorn.

Charles Carter - Essays on the Foundations of Astrology (1947. s. 101)

DN, AB, Expr om Leslie Nielsens bortgång.


Se även: Satirens astrologiska profil - om tidningen MAD:s grundare Harvey Kurtzman.


Inga kommentarer: