Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 27 april 2010

Naturens inbyggda brutalitet

I fallet Casper El-Kaissi Östlöv och hans vidriga misshandel av en föredetting (därtill inte det första angreppet mot en kvinna), visar även ett horoskop utan känd födelsetid att Naturens egen "könskamp" tycks vara ett ledande motiv. (Se Expr. för fallet.)

Horoskopet tål att jämföras med det för den perverse kvinnomisshandlaren markis de Sade som jag jämförde med en s.k. "vänsterradikal". Den senare sjönk i min aktning sedan jag sett honom hatiskt skälla på sin "söliga" hustru - och då undertryckte han ändå sin aggression.

Gemensamt för dessa tre horoskop är agressionens och krigets Mars i zodiakens första och mest obetänksamt impulsiva tecken Väduren. Mars härskar över det här tecknet, men det vore en grotesk missuppfattning att tro planeterna blir "bättre" bara för att de är i hemmaläge. Kalla snarare Mars-i-Väduren en tautologi eller ett övertydligt bud om en ovanligt vital natur men där den brutala sällens typ inte ligger långt borta ifall horoskopet i stort inte är värst mycket mer utvecklat än så här.



Ännu ett fall som tydligt visar vad jag har siktat här är tecknade tv-serien FamilyGuys skapare Seth McFarlane där en Mars i Väduren opponerar ett tungt befolkat Vågens tecken. Och vilket brutalitet serien innehåller! Det är bara den psykologiskt skickliga Vågen som gör det njutbart för familjens karaktärer är ljuvligt skruvade och skickligt tecknade. 

Särskilt de första säsongerna tecknades många intressanta psykologiska avarter. Då var familjens minsting (Stewie) fortfarande en rent mordisk homosexuell med ett intensivt hat till sin mor. För reinkarnationsteoretikern finns massor att hämta där, för Stewie föreföll vara en återfödd britt och det lilla barnet - som tittaren får uppleva från insidan (modern hör bara hans joller) - härbärgerar ännu en vuxen och ytterst obehaglig personlighet!

(Eventuella "dagrester" från föregående liv brukar i allmänt falla ur fokus när vuxenvärlden skojar bort barnets "befängda fantasier" - barnet börjar fokusera sitt nya liv och glömmer slutligen...)

*****

Östlövs horoskop kan med fördel jämföras med det första där jag nämnde lidelsens (passionens) kvalitet Rajas guna. Hos 80-talsartisten Kate Bush handlade texterna påfallande ofta om raseri och ilska. Skillnaden mellan de här två horoskopen är att Mars hos Östlöv befinner sig i egotecknet Väduren och i attack mot kvinno- eller moderstecknet Kräftan. Det är dessutom fullmåne med Solen i extremt hackordningsmedvetna Stenbocken.

Hos Bush har bara Sol och Måne skiftat plats, så att Mars istället attackerar Solen/hackordningen. Låt oss nöja oss med att aggressorn kastar käppar i hjulet mellan relationen man och kvinna (Sol och Måne) som redan från början är ställd på sin spets och det via bland annat begreppsparet hårdhet/mjukhet (sårbarhet)!

Hos den okontrollerade svensken är det kvinnans signifikator Månen hemma i sitt eget tecken som angrips av lustmördaren Mars i sitt allra mest ohämmat hatiska läge! Månen i Kräftan - ännu en "tautologi" som säger "kvintessentiell känslighet".

Jag har kallat Månen i härskarläge "naturligt patologiserande" i andra inlägg - men det är före så här svåra attacker tillstöter. Den här Månen, under attack från två maskulina planeter syns inte helt frisk! Sedan må var och en bedöma om ett dubbelt efternamn där det ena är utländskt kan indikera kulturkrockar som lett till djupa identitets- och attitydstörningar och en förlust av acceptabelt könsrollspel.

Med Östlöv är det återigen illustrativt att jämföra med Seth McFarlane vars Mars attackerar modern (Månen) genom opposition. Den här planetära aspekten är således den som gestaltar sig som lille Stewies homosexuella och moders- (och kvinno-)hatande natur.

Lycka för Seth att det här kriget utspelar sig på en intellektuell nivå: han har fått förmågan att skapa absurdistisk konst av sina medfödda motiv. Han har gjort sublim underhållning av sina egna psykopatologiska tendenser! Seth McFarlanes familjedrama är långt mer drivet än Simpsons någonsin varit (den senare serien har skiftat genom sina många säsonger och t.ex. har Homers intelligens varit ofattbart låg under vissa perioder).

Simpsons humor är överlag godmodig och karaktärerna "familjevänliga" och enkla i uppbyggnaden. South Park har i jämförelsen med både FamilyGuy och Simpsons totalt outvecklade karaktärer vilket indikerar att psykologisk medvetenhet inte är något intresse hos deras skapare.

*****

Den intellektuella vägen, att "rita och skriva av sig", saknas hos tillvarons mer outvecklade själar. I fallet Östlöv leder Mars attack mot Månen till en intensifierad sinnesrörelse (blind raseri) - det är Eld i krig mot Vatten som formligen hatar kvinnan framför honom.

Det är egentligen självhat eftersom den svaga Mån-Kräftan är hans egen överkänslighet inför tillvarons fluktuationer. Men eftersom hans dagjag (Solen) också opponerar sig mot själen (Månen) - och är av det jordigt konkretistiska slaget - tycks han projicera sin föraktade själ på objektiva kvinnor.

I avsaknad av Luft för att sublimera sina känslor i ordkrig tar han till fysiskt våld. Hur ser man det? Jo, genom Jordelementet. Det enda han är bra på, är att puckla på människor och bevisa sin fysiska "bulk". Framgångsplaneten Jupiter har i Oxen en alltför primitiv placering för att man ska kunna trycka särskilt mycket på planetens mer sublima innebörder, som är bl.a. filosofi och "högre medvetande" (samvete).

Jupiter i Oxen är perfekt för en boxare eller brottare eller utkastare... Ett noggrannt studium av horoskopet för Mickey "The Wrestler" Rourke kan ge insikter även om Östlöv. Jag tänker särskilt på axeln Stenbock/Kräfta som också han har.

Ur ett mycket elementärt och naturalistiskt perspektiv har vi här Capricornus - de brutala och nyckfult stångande bockhornen - naturens erörvarprincip - i spänning mot Cancer - naturens försvarssköldar som söker hålla tätt och styra bort angriparen.

Naturen och könsrollerna i deras simplaste typ-agerande. Påsättande hanne och en hona som söker avvärja. Överenskommen lek eller verkligt "könskrig"? Det beror på de aktörer som trätt in i dessa eviga roller och om de valt att göra rollen dysfunktionellt eller friskt.

Många människor är inte längre komna intellektuellt än att fortfarande agera ut i sina liv som vore de enbart djur i passionerad sinnesrörelse. Hade jag varit nazist och tiden varit 1930-talet hade jag kanske klassat dem som undermänniskor, men som astrolog noterar jag bara att det här systemet måste innehålla alla fenomen eftersom det summerar vad liv på jorden handlar om - från det mest basala och ofärdiga till det mest sublima och evolverade.

*****

Det sagda ger en vink om varför Mars anses "upphöjd" i Stenbocken som skiljer sig från en tidigare förklaring på bloggen. Båda synsätten är emellertid korrekta: När Mars passerar Stenbocken får den Saturnus som sin disponent eller övervakare. Gränsdragaren är en utmärkt garant mot Mars tendens till ständiga angrepp, tunnelseende, och att bara klösa och slåss för sig själv.

Stenbocken är ju dock ett universalistiskt och därför opersonligt tecken. Är det någonstans man kan tänka sig förmågan att "välja sina strider" skulle vara optimal, är det i realpolitiska Stenbocken med dess emfas på att striden är helt ointressant om den inte leder till reella, fysiska, påtagliga vinster.

Varken Skytten, Vattumannen eller Fiskarna i zodiakens sista tredjedel är längre intresserade av den fysiska världen. Det blev Stenbocken som gjorde denna världen till sitt hem, valde att bli helt mundan. Därför är krigaren "optimerad" i Stenbocken. Därför är det helt logiskt att Mars "upphöjelse" i Stenbocken också representerar effektivt krig eller effektivt våld, då Mars bryter sig genom värdtecknets allmänt restriktiva natur.

Och det är här den skicklige astrologen Charles Carters ord ringer sant: "Det är sannerligen behagligare att skåda en av de primitiva i deras tillkortakommanden än en av de avancerade som det slagit slint för." Citatet är inte ordagrant (och jag orkar inte leta igenom hans böcker), men Carter syftade just på zodiakens inre evolution, hur tecknens uppgifter blir allt mer komplexa.

*****

Framgång för en Oxe, det är pengar i fickan och mat på bordet. Inte för inte visade sig vid en snabbkoll av sex kannibaler hälften ha Solen i orala och grovt fysiska Oxen! Om böjelser mot religion eller filosofi visar hos en människa med Oxe i horoskopet är det någon annan faktor som introducerat den böjelsen. Tecknen representerar var och sin speciella nisch och en Oxe kan bara inte vara en filosof! Det ligger inte på TERRAs lott att tänka, det finns andra zodiaktecken som sköter den delen.

Men den grova och buffliga sidan i Östlövs horoskop är hans biljett till att göra sig ett namn. Jupiter välsignar hans solära - dagaktiva - natur i Stenbocken och för att bättre förstå vad slags namn i världen han karvar sig kan man gå till Solens tillfälliga disponent - Stenbockens härskare Saturnus. Här hittar man den i kombination med den känslomässiga sensitivitetens Venus, som den hårda kontrollplaneten givetvis stryper och hämmar på en gång.

Indisk astrologi håller Venus och Saturnus för att vara ömsesidiga vänner, vilket verkar kunna stämma i så måtto man talar om formens skönhet. Men i västastrologin finns en insikt om att den ger inre tomhet och t.o.m. depressiva anlag... Att finna Venus totalt steriliserad av Saturnus i horoskopet för Svenska kyrkans ofrukbara homoäktenskap illustrerar närmast perfekt den är punkten...

*****

Kombinera nu Mars agg med själslivets sårbarhet med den fysiskt utagerande Jupiter/Solen som diskret instrueras av Saturnus vilja att "kontrollera kvinnor" (Venus är en primär kvinnoindikator), så har vi horoskopet för en potentiell hustru- eller kvinnomisshandlare. Ett riktigt fult horoskop. Troligen har Östlöv en sjuklig bindning till kvinnliga fenomen man den parodiska patriarken Stenbocken kan inte acceptera att han har ett sådant känsloliv, utan tar med ett spädbarns intelligens men full vrede ut sin inre konflikt på kvinnor.

Ännu ett exempel på hur den sekulära och materialistiska västvärlden som saknar reinkarnation i sin flata aningslöshet bidrar till ondska. I ett annat tidevarv som kanske, kanske inte, kommer att bli verklighet på planeten jorden, kommer den erans psykologer att gå in på det psykiska djupet och reparera själar själar vars tidigare liv på jorden i det här livet hamnat i inbördes konflikt så att beteendemönstren störs. Dagens psykiatriker, finansierade av kemiindustrin, lägger bara locket på ett sammanhang de i allmänhet inte ens har en aning om att det existerar!


_____
Tekn. anm. Vid midnatt ligger Månen ännu i Tvillingarna, men når inom några timmar Kräftan. Eftersom hans historia av våld mot kvinnor stämmer perfekt med Mån-Kräftan men inte med Mån-Tvillingarna följer jag sunda förnuftet och oddsen som båda talar för Kräftan.

Inga kommentarer: