Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 april 2010

"Den ofrivilliga entreprenören"


En födelse i mörkrets kvalitet
och under en solförmörkelse

På ekonomitidningen E24 finns tydligen en vän till Andreas Viklund, sköntaxerad på närmare en halv mille sedan han gladeligen tjänat pengar på banners år efter år utan att komma på tanken att extrainkomsterna börjat bli skattepliktiga. Tidningsskribenten skönmålar nämligen förloppet som att Viklund pga annonsörernas vilja att betala för sig blivit en "ofrivillig entreprenör".

Ung omognad? Skulle inte tro det. 

Bara en av alla guldgrävare i nätets tidiga fas, en i den yngre generationen av moraliskt bankrutta människor som Ödeslagarna hållit instängda i helvetet i väntan på en tillräckligt ond tid på jorden för att de skulle kunna tjäna av sitt karma från många dåliga tidigare liv.

Och se vad som händer med dessa själar: de hinner knappt sätta fot på jordens ytan förrän de är igång med de beteendemönster som är deras inre "form". Samma form som, händelsevis, står ritad på himmelen i ögonblicket då de föds. Ja, nu kanske jag hårddrar astrologins påståenden en smula...

Det finns nämligen en möjlighet att födelsen under en nymåne totalt bränner bort förmågan till djupare eftertanke. Den reflektiva Månen saknar så att säga distans till handlingsmänniskan Solen.

Horoskopet är således extremt talande, men jag börjar bli allt mer förvirrad om skillnaden mellan norra och södra månnoden. Rahu sägs hungra medan Ketu är den avhuggna draksvansen - efter att straffet för girigheten utdömts i hugget som separerade demonens huvud från kropp.


Här är det som synes nymånetider så att om planeternas latitud (avvikelse "uppåt" eller norr eller "neråt" eller söder om solekliptikan) är den rätta, skulle en solförmörkelse resultera. Och så skedde, solförmörkelsen på Viklunds födelsedag har t.o.m. en egen artikel på Wikipedia!

Fallet är ett lysande exempel på hur stor framgång (och ev. ett lika stort fall) kan följa på ett horoskop som är nära integrerat med månnoderna. E24-artikeln berättar om hur fabulöst väl rankad hans sajt var på Google.

Frågan om vad som är vad mellan Rahu och Ketu kanske löser sig när man tittar närmare på vad som ligger i det storvulna och lyxälskande Lejonet: här är Mars, en ond, som skadar den expansiva och tursamma Jupiter och sedan sätter den "vanvettigt" hungriga Rahu denna påfallande karaktärsskada i totalt spinn. Jag kan inte påminna mig vilket annat horoskop jag bloggat om som liknade detta! Även det var ett i något avseende extremt livsöde.

Horoskopet är också särdeles intressant ur de tre gunas perspektiv. För med tre planeter i Lejonet och fyra i Vattumannen är det bara Tamas för hela slanten!

Om Tamas som den tröga, mörka och själviska kvaliteten, se vidare diskussionen av Filip Hammars extremt "baktunga" födelsehimmel.

*****

Extra anmärkning. Vid dygnets öppning ligger Månen ännu i Stenbocken, en materialistisk grundposition för känslolivet. Men sannolikheten är större för en födelse under en "ren" nymåne som inträffar redan några timmar in på dygnet, så jag har snurrat fram kartan några timmar för att få med Månen i den kraftfulla störningen mot Lejonet - den totala synlighetens tecken. Notera hur det egentligen är hans sajt som "uppfyllt" alla dessa omen om en publikmagnet (Lejonet, fokuspunkten/Vattumannen, folkmassorna).

2 kommentarer:

Mind sa...

Jadu, det är tur att du vet allt om Viklunds moral efter en tidningsartikel och lite siande i stärnorna. Mitt råd till dig är att hålla dig till att titta på stjärnorna och mindre i tidningar, det blir så fel när man blandar =).

Seaward sa...

Kommentaren får tillskrivas en okunskap om astrologin. Det här går bortom personlig moral. Viklund styrs av transpersonella krafter och är således utvald av Ödet för en viss roll (om vilken man emellertid kan ha moraliska synpunkter).

Se åter det som sades om södra och norra månnoden, och sök mer info på bloggen om Rahu och Ketus förmåga att skapa distorsion.

Sarah Palin är ett annat lysande exempel på hur "demonerna" driver fram människan till ryktbarhet medan det är uppenbart att vederbörande bara tagits på en tur av djupa omedvetna krafter.