Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 29 december 2009

Gene Hackman & Mark Wahlberg


Gene Hackman i sin krafts dagar och Mark Wahlberg

"The difference between a hero and a coward is one step sideways."
~Gene Hackman 
Zodiaken rymmer två uttryckliga konkurrenter om ledarrollen! Lejonet och Stenbocken. Det är därför rättvist att efter att ett flertal skådespelande Lejon i tungviktsklassen nämnts också ta fram en Stenbock - den fullständigt oefterliknelige Gene Hackman som av någon anledning i yngre år knep påfallande många roller som förste älskare fast han ärligt talat inte var speciellt stilig eller snygg.

Men det här var förstås på den tiden i Hollywood när de manliga homosexuella skådisarna abonnerade på den effeminerade typen av skönhet - tänk Johnny Depp - och det ännu fanns plats för lite mer grovt tillyxade typer, riktiga män som skötte andra typer av huvudroller. Utan att vara någon stor cineast är det uppenbart att Hackman fyllde den senare rollen.

Senare i karriären tycktes han bli alltmer humoristisk. Den oduglige utsparkade pappan i The Royal Tenenbaums som simulerar döende för att tas till nåder igen (han är luspank), är en klassiker! Men det var också en lika sunkig gubbe han gjorde något tidigare och som Sigourney Weaver sökte blåsa på pengarna i Heartbreakers (2001). Om den säger den högst rankade recensenten på IMDB:

This screwball comedy brings together some great dramatic actors in unaccustomed comedic roles.... Maxine (Sigourney Weaver) and Paige (Jennifer Love Hewitt) are two very slick con artists who find rich patsies and marry them, only to divorce them for big settlements after enticing them into indiscretions. ... The target is chain smoking billionaire William B. Tensy (Gene Hackman) who is dying before our eyes of lung disease. ...

Gene Hackman completely steals the show as the wheezy billionaire. Hackman, who is one of our national treasures as a dramatic actor, shows magnificent range, and he turns out to be the best comedian of the bunch.

Det intressanta med Hackmans horoskop att planeternas husplaceringar totalt ändrar budskapet om en knastertorr och sakligt jordnära Stenbock!


 

Det händer mycket i Jordtecknen här, men det som händer, det sker i Vattenhusen! Så låt oss göra det här riktigt intressant genom att också introducera den en gång så bespottade vita rapparen Marky Mark som på ett vidunderligt sätt uppfann sig på nytt som skådespelare och nu stadigt får beröm för sina rollprestatationer. Som syns av bilden överst påminner de om varandra inte bara via snarlika horoskopstrukturer!


Jag är troligen bara fördomsfull, men jag tycker båda männen ser väldigt "jordiga" ut, dvs lite kantiga på ett tufft men inte bildskönt sätt? (Jämför Jill Johnsons extrema Jordhoroskop och hennes rustika, stabila typ av skönhet!) Nog för att ibland strålande skönheter i Jord kan beskådas, men i teorin är Jord det element som släpper igenom minst "ljus" av samtliga fyra. Eller, för att tala gammalt filosofiskt språk, det element som är det sista som alls kan in-formeras från de platonska Formeras värld.

Efter Jord återstår bara den primala materien som också kallas icke-existensens värld. Här, i det yttre mörkret, finns ingen återvändo. Här har formerna eller idéerna helt tappat sin kraft. Astrologiskt talat, vill jag peka på att Jord faktiskt ligger i farozonen ibland. Jord plus svåra Saturnusproblem kan indikera ren stupiditet, särskilt om det tredje merkuriala huset också är skadat.

Likheterna mellan de båda horoskopen ska inte överdrivas, men det är dock Luftascendent hos båda aktörerna ("att kommunicera"). I bägge fallen råkar detta leda till ett kraftfullt 12e hus för det omedvetnas önskningar och tendenser. Båda har ett ytterligare hus som motsvarar ett Vattentecken i en aktiv nyckelroll. För Hackmans del den odiskutabelt välgörande lyckostjärnan Jupiter i Oxen men i Wahlbergs fall Mars, den mindre av de två illgärningsmännen.

Denna Mars är emellertid "upphöjd" i Stenbockens tecken, och påverkas positivt men indirekt av lyckostjärnan Jupiter som förser draksvansen Ketu med energi vilket kombineras till en rejält filosofisk natur. Och titta noga på Wahlbergs himmel och följ min tanke här: denna laddade avhuggna draksvans slussar nu insikten om att brott inte lönar sig vidare via opposition så att den "upphöjda" Mars blir informerad av ett budskap som ytterst kom från Jupiter i Skorpionen!

I detta komplexa sammanhang ser man kanske något av den unge värstingen Wahlbergs mognad! För minns, han föddes som white trash och var kriminell i ungdomen. Mars i åttonde indikerar aggression eller tumult kring andra människors pengar. Se hur aggressionen mot pengar (eller ägodelar) faktiskt dyker upp en andra gång genom Mars onda öga framåt mot Venus (pengar) i det ytterst själviska tecknet Vädur. I den teckenkombinationen har vi alltså ett egenmäktighetssyndrom av värsta sort, och Wahlberg är alltså ett levande bevis för att det går att höja sig över sin en födelsemiljö.

Men att så skedde, berodde det på att han också har goda krafter till sin hjälp? Tittar man på Svartenbrandts dotter Jackie Ferm (som ett annat exempel på en tuff start i livet), ser det inte lika ljust ut... Är det så att ens "fri vilja" delas ut i olika grad? Det förefaller rimligt för karma-lagen kräver att den som grovt berövat en annan människa hennes frihet själv måste få uppleva samma sak (i ett senare liv). För att karma ska kunna gå i uppfyllelse måste vi alltså anta att den återfödelse när det är dags att smaka på sin egen medicin sker under en himmel utan några uppenbara vägar ut...
Not. Den indiska myten om Rahu/Ketu var ju den om en girig demon som sökte mäta sig med gudarna men straffades så att norra och södra månnoden separerades genom ett svärdshugg. Södra månnoden Ketu kan tyda på mättnad och vilja att slippa världens affärer - huvudlös och därmed befriad från sin tidigare lusta alltmedan drakhuvudet Rahu ännu har kvar samma hunger.
Filosofen Jupiter kopplad till Ketu, som undertecknad också har i exakt samma obskyra huspositioner som Mark Wahlberg pga delad Tvillingascendent, får mig att förstå något om vilken underdog detta varit och hur filosofisk han blivit genom sina erfarenheter. Jupiter i Skorpionen är en underskattat "generationsplacering". Jupiter rimmar väl i Skorpionen med tecknets härskare Mars.

*****

Jag tror Hackman och Wahlberg demonstrerar det 12e huset när det är som bäst, för jag har noterat hur påfallande ödmjuk Wahlberg är som privatperson och det finns något i Hackmans rollprestationer som säger mig att också han är likt en simmande fisk, en föränderlig och flexibel natur.

Det tolfte huset tycks sätta sin psykologiska prägel på individer som har viktiga planeter där. Behöver bara påminna om den fantastiskt rolige tv-mannen David Letterman, i vars horoskop allt matchade den naturliga zodiaken, Vädur som 1a egohus och Solen i Fiskarna i 12e huset för vimsighet och "saker man gör till sin egen nackdel" (Letterman rädsla för de djur som zoologen Jack Hannah brukar dra in i studion är inte att ta miste på).

Hackmans och Wahlbergs drömska tiondehus blir istället en kuriös kombination av soliditet (Jordelementet) inom ett livsområde som i sig är ogripbart, nebulöst och drömskt. Faktiskt slår det mig först nu att 12e husets "skyddade verkstad" är en perfekt plats för skådespelarens "make believe"-värld.

I det skenet kan man förstå Hackman-citatet som inledde på ett helt annat sätt: Det enda steget sidledes som gör en fegis av det som annars skulle ha varit en hjälte (som stod fast i sin position och tog konfrontationen) beskriver exakt skillnaden mellan första huset/Väduren/upphöjda Solen och hjälten, kontra regressionen tillbaka in i "fega" 12e huset.

Det tolfte hyllas om avsaknaden av tydlig jag-upplevelse innebär asketens andliga uppoffring av egot för att hitta sin djupare identitet men traditionen om det tolfte som ett bestraffningens hus tycks mig starkare: här berövas man hjältens mod och viljan att pressa framåt i livet och göra en skillnad. De flesta tolftehusbetydelserna trycker på instängdhet som ett påtvingat och inte önskat förhållande.

Att som Hackman och Wahlberg hålla till just i en skyddad verkstad - Hollywoods drömfabrik - och inom ramen för de fantasier som där konstrueras (fantasin ligger 12e och Fiskarna nära!) - att i denna drömfabrik vara solida Solar av Jordelementets typ, måste också innebära solida rollprestationer! De blir klippor inom hantverket. Men tecknet är Jord och huset vattenrelaterat, så vi får lite mer fysiska typer, inga glamourskådisar som Lejonen eller Vädurarna.

*****

Inlägget låg och skräpade som ett utkast enligt ovan i nästan två månader. Sen tog lämpligt nog Mark Wahlberg tog till orda och deklarerade att paret Beckhams skapat en trash town av hans grannskap (AB). Han tycker de kan packa sig hem till England med sin ytliga livsstil.

Är det nu inte upp i dagen ett exempel på den hackmansk-wahlbergska tolftehus-natur som diskuterats? Helt inne i drömmen om den ruffigt tuffa naturen? Eller kanske ett klassiskt uttryck för primitivismen i den territoriellt "äganderättsmedvetna" Oxen: "Det är är vårt område, ge er av om ni inte gör ert på det sätt vi är vana vid här i trakten". Lite främlingsfientlig mentalitet, Hollywood style!

Wahlbergs kommentar om det ytliga brittiska paret går emellertid stick i stäv med det jag sade om hans privata ödmjukhet! Jag måste erkänna att jag inte minns några enskilda händelser på vilka jag grundat det omdömet! Det som fick mig att skriva det vara ascendenthärskaren Merkurius placering i tolfte huset (ibland en varning för morbid introvertism och t.o.m. för suicidala tendenser), där kommunikationsplaneten stryps av Saturnus till att säga bara det allra mest nödvändiga, som kan läsas som en lågmäld privat natur.

Jag har mött extremt inbundna personligheter med ascendenthärskaren (ofta också horoskopets totalhärskare) i 12e huset för "saker man säger och gör till sitt förfång" eller "omedvetna önskningar". Logiken är således: Den tillfälliga förstahushärskaren i tolfte kan antyda hemliga drömmar att vilja hålla sig själv ur vägen, eller t.o.m. röja sig själv ur vägen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var ju lite intressant, för jag har ju själv solen i jord i 12:e huset... och stupiditetsvarning är det nog på mig dessutom, med saturnus i 3:e i konflikt med solen/mars/merkurius... men jag tar inte åt mig :-) Mitt sideriska horoskop är väldigt avskalat och utan positiva aspekter (finns ju för all del nästan inga i det vediska systemet heller) så jag väljer i alla fall att räkna med t ex solen trigon månen och sextil jupiter som jag har i det "västliga" horoskopet...
En liten detalj: Det verkar fattas en negation i andra stycket efter fotot.
S

Seaward sa...

"Alla vägar bär till Rom", heter det ju, men det bär för långt att lista precis alla vägar till "stupiditet" i varje inlägg - eller räddningen från sådan! Själv med Månen exakt i öster och Saturnus exakt i väster har jag en av de tydligaste indikationerna på en viss form av inskränkthet, och det finns många fler.

Men Saturnus i tredje ger nästan ofrånkomligt en mer än genomsnittligt systematisk mentalitet som inte alls gillar att operera i korseld utan hellre drar sig tillbaka och lutar sig mot tradition, konsensus och uppslag i ordboken. Saturnus som ackumulerat vetande (varav den tydliga spänningen mellan status quo folket/saturnierna och "fettdoktorn" Annika Dahlqvists extrema frontlinjeprofil via den starkt betonade jupiteriska Skytten).

Någon gång ibland lägger jag till några meningar eller stycken i översiktsartiklarna (numera med röd stil i högerspalten). Och jag vill minnas att jag under hösten lade till något om att det indiska aspektsystemet ändå inte är så torftigt som det synes vara eftersom planeternas gemensamma och speciella aspekter också kontaktar de tolv husen, vilket ger en "osynlig", icke redovisat djungel av aspekter! Eftersom så få kändishoroskop kommer med födelsetid kan inte dessa ytterligare aspekter användas, och jag har ändå inte tid att ägna mer tid än jag gör åt vart inlägg…

Jag hittade ingen saknad negation, däremot var "feminin" en tautologi eftersom jag redan sagt "effeminerad", så jag kortade lite, samt satte in en punkt. Se, där är Saturnus i tredje i sin typiska verksamhet, språkkontrollören! :-) Klassisk Saturnus kopplad till det 3e husets skriftliga kommunikation eftersom planeten definitivt "härskar" över grammatik som fenomen (regeluppsättning).

Anonym sa...

OK, det kanske ligger något i det där med stupiditet i alla fall, eftersom jag inte fattade meningen först:-) Nu tror jag jag fattar, men trögfattandet kan nog delvis bero på att jag inte känner till något om Hollywood, film och filmstjärnor och deras läggning osv. Hackman ser kanske inte stilig eller särskilt snygg ut nej, men däremot lite söt på något vis tycker jag, kanske var det därför han fick dessa roller...
Språkgranskning är något jag arbetar lite grand professsionellt med faktiskt, men jag ska försöka hålla mig, jag lovar...
S