Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 november 2009

Carlsson & Lundstedt - dyrkan av Mannen

Noterar i AB (och Expr) att Magnus Carlsson (Alcazar/Barbados m.m.) talat ut i radio om sin besvikelse att dåvarande homopartnern Andreas Lundstedt inte hade kurage nog att berätta om sin HIV-smitta. Bestämde mig för att granska ännu några homosexuella horoskop eftersom dessa innebär lite av en astrologisk utmaning.

Trots västastrologins bedyrande att en gay läggning inte kan avläsas i födelsehoroskopet, har den här bloggen redovisat många tecken på att horoskop faktiskt kan gräva fram djupa tendenser - förutsatt att man använder den zodiak som indierna använt sedan antiken, den som tar fasta på de verkliga stjärnbilderna i rymden. Vid studiet av det här f.d. homoparet slås man genast av några distinkta ingredienser.





Båda männen är födda med en fixering vid maskulinitet. Detta yttrar sig som att formalismens Saturnus knyter an till Solen (symbolen för manlighet). Eftersom Saturnus också är en häpnadsväckande "bokstavstroende!" planet, söker den aldrig några djupa själsliga sanningar utan går alltid bara på ytan, på kroppen, på den "synliga strukturen". Saturnus förstår inte symbolik, den är, som sagt, en literalist. Resultatet är aldrig odelat bra eftersom Sol och Saturnus är naturliga fiender. Det finns något hämmat eller krampaktigt i dessa solära varelsers utagerande, och i dessa båda fallet är det inte svårt att se: både är slavar under scenkoreografi!

Den formalistiska Saturnus tvingar Solen att underordna sig poser! Denna artificialitet kallas ju understundom "kultur" eller "regi", men faktum kvarstår att de här två planeterna djupt, djupt inne är varandras fiender. Solen finner sin kraft begränsad av Saturnus, och Saturnus skulle kunna sägas vara fixerad vid Solen eftersom den vill binda och tämja den - kanske i avund själv ta över solära egenskaper! I just det här fallet var det alltså fråga om ett riktigt perverst homopartnerskap som byggde på viljan att äga och kontrollera den andre. Och båda hade samma smitta.

Jag undrar i mitt stilla sinne om det var i den här relationen Carlsson utsattes för misshandel (minns gamla skriverier i pressen) eller i något annat "härska-och-kontrollera"-förhållande som en Saturnus-dominerad varelse tycks destinerad att fastna i. (Om man är den som fängslar eller den som blir fängslad, kan vara väldigt svårt att utläsa i horoskopet.)

Inte sällan resulterar Saturnus påverkan på just Solen i en intelligenshämning eller en besynnerlig form av begåvning. Individen blir slav under just ytan eller tenderar att vilja objektifiera sina upplevelser, konkretisera dem. Bindningen mellan att se något och vilja förvärva det stärks.

Saturnus vill äga, det är materialismens planet, men den dödar allt den tar i för den är på något märkligt sätt redan för gammal för den här världen. Saturnus är de åldriga, fallfärdiga människornas planet, eller kan indikera dem som sitter fast i någon gammal surdeg (kanske insläpad i det här livet från ett tidigare liv på jorden).

Sammantaget har vi i båda dessa fall en klar varning för någon form av fixering till manlighet och möjligen också en vilja att klänga sig fast i rampljuset (Solen). Starkt solära horoskop är dem som söker kändisskapet, de är narcissisterna som får en kick av att veta att de står i centrum. Jag har mött kombinationen av Sol och Saturnus i icke-homosexuella horoskop men där istället statusjakten varit obönhörlig - jagandet efter uttryck och materiella attribut som bevisar hur macho man är!

Av alla planetära kombinationer finns det nog ingen som på samma sätt bidrar till en alltigenom inomvärldslig strävan. En Saturnus i första huset (om födelsetiden, till skillnad från dessa två fall är känd) skulle ge ett snarlikt resultat. Solen är ju upphöjd i Väduren, det tecken som "naturligt" matchar förstahuset, och Solen anses därför i indisk astrologi vara bhava karaka (nytt fönster), hussignifikatorn för jaget/kroppen.

I någon mån beskriver en Sol/Saturnus därför också det sk "egenmäktighetssyndromet". Sol-Jaget upplever sig kallad att agera domare och gränsdragare, och den drar ofta gränserna snålt. Hos dessa två män räcker inte ens intresset så långt som till "kvinnor" - "den andra sorten".

När vi nu noterat denna besynnerliga låsning vid "mannens form" (Sol + formplaneten), låt oss då se på förhållandet till den mest generella symbolen för kvinnlighet: Månen.

Månen = sinnelagets böjelse och beredskap att återspegla inkommande intryck.

Är det inte lustigt att upptäcka att båda två har Månen i Lejonet, dvs kvinnans eller sinnelagets planet befinner sig i det tecken som "hyllar manligheten"!? Lejonet är Solens eget tecken, dess basstation, dess härskarläge.

När man därför studerar männens sinnelag finner man alltså att båda som själsliga varelser är "radiostyrda" eller disponerade av Solen vad gäller deras känsloorientering. Bådas själar trängtar efter storslagenhet eller t.o.m. maskulina företeelser! Detta är nu inte det samma som att att de bokstavligen dras till män, men vi har redan sett vad som skruvar till den här situationen lite extra...

Eftersom båda har sjukligt narcissistiska Solar som är fixerade vid den egna manliga formen (Saturnus), så blir budskapet för bådas Mån-Lejon: ett inkrökt själsliv som fastnad vid "egocentrisk kärlek"!

"Bara om objektet formmässigt ser precis ut som jag själv, kan jag förmå mig att älska det!"

Detta kan tas som en djupgående kortslutning på himlavalvet vid båda dessa tillfällen, som en karmiskt (ödesbunden) perversion. Kvinnan har ingen chans i de här männens psykiska föreställningsvärld eftersom Saturnus - den bindande - har fixerat dem vid span på andra Solar/män. Och nu är det alltså bokstavligt, för Saturnus ger bokstavstroende individer som inte förstår vad symbolik betyder.

Dessa är de som bokstavligen springer efter vad som bara är metaforer för något mer djupgående. Istället för att reda ut vad "man" symboliskt representerar i deras själsliga utveckling går den här typen på fysiska män - konkretiserade män. Det här den här typen av mentalitet som tror Gud är en gubbe med vitt skägg och helt missar - eller vet men ändå struntar i - att det vita skägget är en symbol för Gud som i judisk tro kallas "Gammal i dagar" (åldrad och vithårig) - en indikation om en som varit med ända sedan Skapelsen.


*****

Den regelbundne bloggläsaren kan sedan inte missa att den hiv-positive därtill har horbockssyndromet på sin himmel, dvs den onde Mars förgrovande av den amorösa glädjeflickan (eller gigolon) Venus. Kombinationen förstärks dessutom av en Eldtriangel (Jupiter, "maximeraren", blåser upp livspassionen maximalt) och att horbocksvarningen därtill ligger i Tvillingarna, ett tecken som enligt en preliminär studie av 40 homosexuella kroppstecken (ascendenten) är överrepresenterad (tillsammans med Skorpionen).

Eld och Luft ger givetvis en våldsamt aktiv och livslysten natur, särskilt då Jupiters livsglädje kickar in i Mån-Lejonets dominanta sinnelag. Dessa ytterligare omen rimmar väl med hans showbiz-profil. Eld och Luft kan också bilda kreativa gnistor inom "enkla" nöjesindustrin - alla blir naturligtvis inte stora konstnärer eller Nobelprisbelönade fysiker.

Underlaget i nyssnämnda studie var alltför litet men fyndet rimmar väl med traditionen där ju Tvillingarnas härskare Merkurius (Hermes) lägrade Venus (Afrodite) med den tvivelaktiga och tvekönade Hermafroditos som följd. Att båda herrarna Carlsson och Lundstedt har tydlig betoning på detta "neutrala" tecken är kanhända, kanhända inte, ett sammanträffande.

Naturligtvis är ovanstående två horoskop inte ett "blueprint" för homosexualitet, och såtillvida har en astrologisk gay-sajt delvis rätt, i sitt påstående att homosexuell böjelse inte kan utläsas i stjärnorna. Varför de förnekade detta berodde nog främst på att västzodiaken fungerar så illa, men på ett djupare plan ligger det ändå något i saken.

Det är naturligtvis inte samma enahanda gruppering av problemfaktorer på himlen vid varenda homosexuella födelse, och ibland kan både straighta och gay personer födas under närmast identiska stjärnorna. Hela tanken på en enda astrologiskt signatur för (eller förklaring på) homosexualitet vore som att förvänta sig att alla kvantfysiker skulle ha identiska horoskop. Men det går uppenbarligen att intill en viss gräns förutspå vilka horoskop som ligger i riskzonen för att kollapsa in i homokärleken.

Men, som nämndes, kan homoerotiska böjelser ibland vara maskerade bakom macho intressen, så att individerna symboliskt agerar ut sin böjelse via "legitima" sysslor. För att ta ett övertydligt exempel modell Pappa Freud, kan en man som dyrkar elgitarrhjältar suspekt starkt lida av svåra saturnuslåsningar i kombination med något problem kring Solen. Elgitarren blir den här individens patologiska intresse för sin egen eller andra mäns penis. 


Symbolisering eller utgestaltning av den narcissistiska störningen var ordet. Nån som minns Tom Cruises "luftgitarr" i genombrottsfilmen "Risky Business", scenen kort innan han bjuder hem den prostituerade, spelad av Rebecca de Mornay? En typisk variant på en man enbart intresserad av sig själv och sin drift.

Djuppsykologiskt innebär de riktigt svåra fallen av total fixering vid "sin egen sort" att något har gått snett vid formuleringen av den egna identiteten. Den här bloggen föreslår för vissa fall (där barnen säger sig alltid ha vetat vad de är) reinkarnation och byte från manlig till kvinnlig kropp (och vice versa) som en förklaring till fenomenet. Se också inlägget om Sonny & Chers dotter/son.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste bara berätta att efter att ha läst den här bloggen ett tag har jag nu börjat bli mer och mer övertygad om den sideriska zodiakens riktighet, och har börjat kolla själv. Läste i tidn om en riktig eldsjäl som brinner för det hon sysslar med och som bl a säger att hon talar först och tänker sen och tar för stor plats i en grupp, och som också säger "Det finns ingenting dolt hos mig". Med den tropiska zodiaken får hon solen i jungfrun och månen i stenbocken, och har 6 planeter i vatten/jord, med den sideriska blir hon sollejon m skyttenmåne med 6 planeter i stället i eld (3) och luft (3). Verkligen ett klockrent exempel!
S

Seaward sa...

Det är precis den upplevelsen som fick mig att redan efter en kort sondering av släkt och vänner skifta över!

En bekant som väl aldrig lyckats stanna hemma i Sverige mer än korta perioder förrän det varit dags för nästa utlandsresa eller -boende var i "väst" en stillsam Stenbock med Månen lokalt förankrade Oxen.

Den sideriska - och verkliga - bilden är en bra parallell till din iakttagelse. Kvinnan var Skytt - den långväga (utlands-) resenären, och psyket var en Måne i Väduren. Extremt "på hugget" och tar allting ultrapersonligt. Dominant på ett aktivt sätt. Exemplen kan mångfaldigas!
:-)