Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 november 2009

Blötdjur & den sideriska zodiaken



1960-talshippie och musiklegend

Av en händelse fick jag syn på en extremt bra verifikation på att den sideriska zodiaken, i bruk i Indien intill denna dag, är den korrekta. Musikern David Crosby börjar väl glida in i den glömda historien, men en gång tillhörde han det legendariska folkrockbandet The Byrds som under andra halvåret 1967 satte sitt legendariska album "The Notorious Byrd Brothers" i studio - ett slags svar på Beatles "Sgt. Pepper", komplett med psykedeliska ljudeffekter.


Under inspelningarna sparkades Crosby pga sin drogbelastade och allmänt oregerliga livsstil, men hans revansch i supergruppen Crosby, Stills, Nash (och ibland Neil Young) påminde om att han fortfarande levde. Senare i karriären fick han byta ut njurarna eftersom han fullständigt kört sin kropp i botten.

Det jag trycker på här, som i besläktade inlägg, är fysikalism. Den är antydd i astrologin genom människor som ligger ovanligt tydligt under Jord och Vatten - leran som symboliskt är sammanbakad till vårt fysiska skal. Mjukdelar och organiskt liv behöver givetvis Vatten, och det är också härunder vi hittar alla sensationer och stimulationer som våra sinnen lär sig åtrå under ett jordeliv.

Vattnet är nog det som ska lastas för drogmissbruk och alkoholism. Åtminstone tyckte jag att jag fattade detta vid upptäckten av den sideriska zodiaken då två klassiska dödsoffer för rockmyten, Jimi Hendrix och Jim Morrison, båda fick sina födelsedagar omplacerade från förvisso livsglada Skytten, men till det så mycket mer träffsäkra Skorpionen - tecken för överdoser och förfall via giftintag. Ett klassiskt Vattentecken för "sunkiga sinnesstämningar" och, uppenbarligen, en stor dos av Freuds thanatos - dödsdriften.

Och med David Crosby händer det igen! Impulsen att titta på hur hans "äkta" horoskop ser ut kom via en text i återutgivningen som CD av "Notorious". Till nästsista spåret på original-LP:n står följande att läsa:


Dolphin's Smile (D. Crosby-C.Hillman-R.McGuinn)
recording date August 16, 1967

Crosby had first used nautical imagery on "It Happens Everyday," an outtake from "Younger Than Yesterday" [det föregående albumet] that remained unreleased during The Byrds' lifetime. In terms of recording, therefore, "Dolphin's Smile" was the earliest indication to the public of his fascination with the sea.

The ingenious opening seconds of the track may sound like a school of dolphins in full song, but are actually McGuinn simulating those effects. "It was my idea to do the be-de lum, be-de-lum introduction," he recalls. "That was my fingernails on the neck of the Rickenbacker guitar."


Med havsmotiv som en tydlig del av Crosbys psykologiska författning etablerat av en skribent som troligen aldrig studerat den tropiska respektive den sideriska zodiakens meriter, låt oss först se hur Crosby själv skulle ha sett på sitt horoskop under det fria 1960-talet i Kalifornien (försåvitt han inte var insatt i hemligheten att den sanna zodiaken användes i Indien):



En rätt egotrippad och bråkig Mars stiger i öster i Väduren, men Solen i Lejonet (Solens eget härskarläge) indikerar en stabiliserande Sol, väl lämpad för ledarroller. Månen också ytterligt stabil i Oxen (upphöjt läge). Sol och Måne visserligen i Eld och Jord respektive, vilket antyder frustrerade ambitioner eller andlighet som torskar på materialism så att begär efter sinnlighet ökar.

Men mot detta alltså den frugala och förnekande Saturnus inverkan på Månen. Troligen en rätt stel och formalistisk typ eftersom både Oxe och Lejon är av den fixerade
Tamas-kvaliteten. Men återigen: en Mars-ascendent som vill gå sin egen väg.

Allt detta låter först jättebra! I bandet Byrds slogs alla mot alla om ledarskap eller åtminstone sista ordet, men problemet var att David Crosby var den som förlorade dragkamperna, och flera av hans låtar röstades bort av övriga bandet (de tittade sedan fram på andra gruppers skivor). Även detta passar visserligen under Eld/Jord-konflikten där Jorden (det realistiskt genomförbara) säger nej till Lejon-Solens (Eldens) oändliga energi och/eller ambition.

Men horoskopet beskriver ju samtidigt en knastertorr landkrabba. Här finns ingen antydning om någon dragning till vatten! Och i linje med det antika filosofiska axiomet, att "Inget kan komma ur inget" vill vi ha Vatten - och tydligt Vatten - i ett horoskop på en av de första som började lovsjunga delfiner (långt innan det djuret blev symbol för en livsstil och en trend i sig).

(Jag ska också tillägga att gruppen just innan de sparkade Crosby vägrat inkludera hans sång om sex mellan tre personer - även detta en påminnelse om att Vatten är det irrationella elementet utan fasta strukturer. I en bisarr bild av Vattenindivider som tappat greppet ser jag plötsligt för det inre ögat slippriga grodor i klump i parningstider! Naturen själv i blint bökande efter att möjligheter till reproduktion transformerat av människan till oformligt sexmissbruk.
)

Nå, men allt rättar till sig intill perfektion med den ursprungliga, sideriska zodiaken. Nu flyttar vi Solen från segraren Lejonet till havets tecken Kräftan, och det allra viktigaste av de tre huvudtecknen, ascendenten, kommer nu att härbärgera Mars - och det är Fiskarnas tecken. Här är då Crosbys direkta identifikation med delfinerna!

Och vem förutom en Fiskascendent skulle komma på idén att döpa en skiva till "If I Could Only Remember My Name"!? Det skulle aldrig en Vädursascendent göra! Fiskarna är kaostecknet som är det fixerade jagets negation, i men i nästa steg, Väduren, är egot heligt.




Och nu börjar saker och ting gruppera sig, för Crosbys sångröst var ljuvlig och här späds Månen och formella Saturnus i Oxen - röstkvalitetens tecken - på med framgångsskaparen Jupiter. Saturnus och Jupiter står för motsatta rörelser: sammandragning/inbromsning och expansion/acceleration, och det är bara att lyssna på hans mästerliga kontroll över sitt instrument rösten, för att man ska förstå den här tekniskt sett svårbedömda kombinationen av tre planeter i ett sinnligt tecken. Det är kanske här hans sexuella trekant syns också, eftersom Jupiter experimenterar med Saturnus former och Månen i Oxen alltid är sinnligt orienterad...

Men det dominanta är onekligen vilket blötdjur denne Crosby var - en svamp som drack sönder sig totalt. Vatten och Oxen är en farlig kombination för här hamnar fokus för mycket på konsumtion av sinnesintryck och -stimulantia. Det är faktiskt som att säga det "sataniska syndromet" som jag lekt med så mycket, fast i en annan dialekt.

Inomvärldsligheten dominerar och Crosby var nog hippie-andlig på 1960-talet mest för att det fanns skojiga "mind-trips" att få i de gängen. Det här horoskopet visar vilken slav under sinnesintryck han var, och som hans livsväg kom att besanna.


När Vatten "krisar" (vilket det ofta gör), då är det verkligen oregerligt. Men vi har sett att det går att "svampa" på andra sätt också, som t.ex. i den snarlika Fisk/Kräftan Annika Falkengren, en av världens rikare kvinnor. Där syns Vattenelementet som den sluga kvinnliga affärsmässigheten, Kräftan som alltid ser till att ha för en regnig dag, och så några miljoner därtill. För minns, Vatten är syndafallet i rörelse, och som sådant en sinnebild för själen i dess mest vansinniga och patologiska tillstånd.

(Avsaknaden av klockslag omöjliggör en granskning av Falkengrens ekonomiska hus, det andra och elfte. Sistnämnda är en specialare i indisk astrologi som har med deras mer nyanserade astrologi: det elfte är det andra huset i förhållande till 10e karrriärhuset! "Västs" andra hus blir därmed mer av besparingar medan det elfte är "valutaflöde till följd av att man ligger i och presterar i det tionde".)

Falkengrens innersta motiv till att bygga all sin rikedom har alltså med själens sjuka tillstånd att göra, den sjukdom som resulterar att man väljer sinnenas väg istället för intelligensens (och som såg banklivet som en lösning). Friska (intelligenta) människor försöker inte ens leva i den myt där man kan få för sig att pengar kan köpa evigt liv. Vi tog resan till den här jorden och den kommer att ha ett slut.

De tre Vattentecknen indikerar var och en slutet på olika sätt. I indisk astrologi skrivs döden om och kallas
moksha, befrielse. Men så kan de kalla upplösningen eftersom deras filosofi inte som i väst är materialistisk utan andlig. Upplösningen av något sämre leder till frigörelsen av något bättre.

Och för att ingen ska missa poängen: en födelse med mycket Vatten representerar i teorin enbart själens "status" eller tillstånd vid födelsen. Sen tillkommer det omdiskuterade begreppet "fri vilja" - vår förmåga att under detta liv höja oss över Vattnets instinktivitet.

Inga kommentarer: