Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 oktober 2024

Sent ska syndaren vakna (räknenissen och it-fascismen)

En debattartikel i Expressen om den artificiella intelligensens fader Geoffrey Hinton säger allt. Men eftersom den brittiskfödde Hinton kombinerar sin outtröttliga och högkoncenteraade Sol-Skorpion med Storbritanniens teknikfixerade och exakta Jungfruascendent men som månposition (så talande för bloggtaggen "it-fasscism" och det vedertagna och lätt nedlåtande "räknenisse"), ska hans sinnelagshoroskop flyktigt granskas.

Det är typiskt att Skorpionens fruktan för döden (det är fruktan för död som skapar tecknets psykologiska grunddrag, inte minst dess inkorrekta rykte om att vara sexfixerat - när den här sidan framträder är det återigen skräcken att dö som Naturen åtgärdar genom reproduktionsprocessen. 

Lägre än VATTEN blir det inte och det är viktigt att minnas att ingen ÄR sitt horoskop utan bara har denna världens tendenser som SJÄLENS HÖLJEN. De materialistiska stoikerna tog detta bokstavligt medan platonismen var mer begåvad och mindes sin grundare Platons erinran: vi lever i en värld av BILDER vilket bäst fattas genom att gå till österlandets läror. Själens tidigare liv sparas som dess karma och bygger framtida kroppar som del i det universella ödet. 

Det kosmiska systemet är obegripligt eftersom allt påverkar allt i antik uppfattning. Det bästa vi kan göra, sade de lika intelligenta antika kineserna, att lära oss sätta gränser och hålla vårt tänkande inom vår situation (Jijing kapitel 52). Det är en nästan hopplös uppgift eftersom skiftande grader av intelligens kan förhindra vissa från den realism kineserna tog som självklar för en "överlägsen människa" (jun-ju) och som den platoniska filosofin placerar i (eller jämställer med?) "den rationella själen". 

Människor kan födas med en redan aktiv rationell själ men för de flesta väntar hårt slit för att komma igång. Det räcker inte med att vara människa för den  arten besitter bara "sekventiell logik" eller den irrationella själens lägre typ av intellekt, vilken kommer i allsköns varianter. (Allt är graderat och placerat i hierarkier för den "lägre" eller blott naturliga människan.) 

Högre däggdjur är t.ex. säkerligen mer intelligenta än de som röstar på Sverigedemokraterna. Men så riktade sig kinesisk filosofi likt den västerländska bara till den bildade och läskunniga eliten eller vanligt folk som framgångsrikt valt att bryta med pöbelmentaliteten och dess otyglade begär.

Astrologin är den jordbundna men som verklig elit klassade människans tidiga försök att representera vad hon fattat om världens METAFYSISKA natur. Och att den här AI-pionjären har ett horoskop som passar lärans käpphästar så väl, tyder på att antikens snillen var precis lika skarpa som dagens, kanske mer eftersom det var de som gav oss den plattform dagens räknenissar har att tacka för.

Ännu en extremförenklad karta för att sätta fokus på något utan att glömma att en karta för hela dygnet är extremt vag. 

På ett sätt är en Vatten/Jord-kombination den typiskt praktiska typen som inte enbart blir trädgårdsmästaren och söker göra Naturen mer raffinerad (Månen i Jungfrun dock högst dragen till kultur och kultivering som process).

Hintons kombination av Skorpion och Jungfrun är lyckosam eftersom den mycket mentala Månens fundament Merkurius har turen att dela tecken med lyckobringaren Jupiter. Och en mer tursam karriärväg (Solen) kan man inte ha än Jupiter och Solen i konjunktion!

Men brittens Sol belyser samtidigt dödens motiv och hans märkliga helomvändning i frågan om AI kommer av den skärpta kontrast mellan LIV och DÖD uppstår när livets princip - Lejon - byter härskare med härskaren för dödens princip Skorpionen. (Jag kallade en gång felaktigt kombinationen av Lejon och Skorpion men det är snarare Eld/Vatten via Väduren/Krabban, Lejon/Skorpion är djupare och vetter ibland mot tragedi). 

Se den dubbelriktade pilen mellan Solen och Mars. Nu sorterar båda under ELD och kallas därför vänner, men astrologin är så mångfacetterad att detta bud får mothugg av de oförenliga zodiakprinciperna som är rejält illa kombinerade. Liv och Döda är helt konträra och så blir datateknikern på äldre dar rädd för att han kan ha bidragit till en tragedi..

Helt spekulativt ska jag föreslå (och bli fiende till mängder av människor) är varför hans SJÄL inte hade tillräcklig framförhållning om han nu är så intelligent som flera punkter i horoskopet antyder.

Här inträffar hinduismens planetära krig om vem som ska vara Atma Karaka (själens indikator). Tre entiteter ockuperar alla det högsta möjliga gradtalet (30e graden): Saturnus, och månnoderna Rahu och Ketu men av noderna räknas bara Rahu med dess inomvärldsliga ambition (Ketu bryter med världen och kan ibland t.o.m. skapa sig högre mål).

Skiljedomare i dessa fall blir altituden och de matematiska månnoderna (virtuella planeter) ligger alltid på 0° ekliptikan där månbanan korsar. Vid denna födelse vinner Saturnus lätt kriget över den aktiva aktiva noden från sin högre elevation, strax över +1°.

Även detta är ett gott omen eftersom Saturnus har kopplingar till den rationella själen om inte horoskopet introducerar ytterligare variabler, vilket sker här.

Att ha den högre själen nedkastad i Krabban, Månen och den irrationella själens domän kan rimligen inte vara den högsta typen av intellekt. Krabban utan extra kvaliteter är Näringslivets blinda imitation ab den högre själen. Som bäst har vi här en själ inställd på att bli en av världens alla imitatörer (ARTIFICIELL INTELLIGENS) som försöker åstadkomma i denna lägre helveteshåla vad som bara existerar i den högre verklighet som antiken tycks ha fattat men den moderna människan inte ger ett dyft för. (Vi har blivit en arrogant ras och för vilken gång i ordningen för sig gudarna redo att utsläcka mänskligheten?)

Det var upptäckten att ledande svenska politiker med Saturnus i Vatten underpresterar omåttligt som fick mig att ta de fyra elementen i bruk för att ranka den rationella själen och så långt verkar det stämma. Nobelpristagens Atma Karaka är liten i världen trots den i materialism fallna världens alla applåder. Vid 70 har han ÄNTLIGEN vuxit sig större än vad Naturen gav honom (och horoskopet illustrerar). Nu ser han korttänktheten att identifiera själen med det passionerade och obeständiga Vattnet. Och Vatten-Skorpionen ser det sinistra i strävan på en så här låg nivå. 

Långt mer lyckligt lottad är de skorpioner som inför dödsmotivet väljer ockultismen. Helt klart har tecknets detektiver en "mystisk" sida och som bekämpar VATTNETS eller den lägre verklighetens svek genom att redan i detta liv forska i det ockulta och frågan om vad som finns "därbortom". Denna gynnsamhet nådde inte datorforskaren som först på äldre drar inser vad han har lånat sig till. 

I dagens västkultur är ateism/materialism regeln men i en äldre tid innan Arbetslinjen/slaveri var "den enda vägen" var det tredje Vatten-tecknet Fiskarna mest gynnat av dem alla, eftersom "denna världens förluster" ur ett mer intelligent perspektiv visar sig vara den bästa position till den avgörande rening eller befrielse av själen. Men den vägen har Arbetslinjens skapare (ytterst Djävulen) sett till att blockera eller vis Marknadens och konsumtionsmänniskan sett till att göra oattraktiv. (Se föregående inlägg.)

Här är ytterligare en ingång till varför Modern som rollfigur får så mycket skit. Som det första Vatten-tecknet sorterar Krabban under Passionens kvalitet och det är således genom modersprincipen själar etablerar en kanal ner till Jorden och återfödelse. 

Att Krabbans härskare Månen (sinne/begär) anses stabilare i Oxen är en tveeggad lärosats eftersom Ox-traditioner i sig synkar med babyloniernas lära om Oxen/2a huset som dödsriket, senare i hellenistisk tid (något århundrade fvt) kallat Hades hus i väst och använt av Jesus som ett tillmäle  - det är där alla svennar håller till, de som bara lever för pengar och föda (2a husets primära innebörd) - Låt de döda begrava sina döda..

Även om Hinton tillhör gruppen syndare som vaknat sent kan ingen dömas av sitt horoskop, med mindre man bekänner sig till total fatalism. Individer som presterar långt över sitt födelsehoroskop dyker ofta upp och påminner om att astrologi inte är någon form av materialism (ledsen, stoiker) utan en medvetandefråga. Bloggaren vill tro han bättrat sina odds inför nästa återfödelse en aning genom att förstå det egna horoskopets tillkortakommanden (som överväger pluspoängen). Men, åter, det finns otaliga variabler och t.o.m. en så viktig faktor som Saturnus kan göra gott i samtliga fyra element. Saturnus som atma karaka är en extrem placering och kanske förklarar att ett Nobelpris tillföll Hinton, men troligen finns svaret "varför just honom" i den exakta födelseminutens stigande tecken. Det behövs flera samstämmiga omen i fall av exceptionell framgång...


2 kommentarer:

Susanne sa...

Jag läste expressenartikeln och blev nyfiken på denna Sam Altman som snabbt lyckades manövrera sig tillbaka till makten och enligt Hinton är mer intresserad av vinst än säkerhet. Hans horoskop med födelsetid finns på astro.com och det är så "sataniskt" att man blir helt mörkrädd när man ser det! Månen/mars på Algol i oxen i 2:a och mittemot Saturnus i 8:e i Skorpionen säger väl det mesta. Lägg till det en stor äregirighet. Ja, du får kolla själv...

Seaward sa...

Tack för tipset! Ska genast fogas till samlingarna i denna tid när antropologen Girards teori just varit på tapeten (en teori som kan ses som en skickligt formulerad kritik över västvärldens bejakande av en människotyp ur kontroll).