Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 oktober 2018

Vem har väl pengar som motiv?
(Svar: bland annat folkfördärvaren Aftonbladet)




2011 kommenterade jag den talangfulla men svårt alkoholiserade och extremt penningfixerade jamaicanska sångaren Delroy Wilson (död i skrumplever).

http://siderisk.blogspot.com/2011/04/studie-i-fattigdomens-forbannelse.html


När jag nyligen lyssnade till titelspåret MONEY på det avbildade albumet kunde jag inte låta bli att skriva ner ett par grammatiskt inkorrekta och nödrimmade rader (en språkhantering typiska för Tredje världen, penningfifflaren Donald Trump och dagens Sverige):

Money
...makes the man run
...makes me wanna sing my song
...make people do evil things
...it even make(s) the church bell ring


Ärligt av sångaren att medge att han inte hade några artistiska ambitioner utan enbart sjöng av pekuniära skäl. Men vasst att notera att det är pengar som håller kyrkklockorna klämtande! Liten kritik av den materialistiska kristendomen, alltsedan dess oheliga allians med romarriket för länge sedan?

Till skillnad från 2011 ritar jag nu Wilsons karta med solascendent för att se hur motivationsgrunden Profit spelar ut, väl medveten om att Solen i Jungfrun har just detta som en av sina tydligaste uttryck: arbetaren jobbar inte för sitt höga nöjes skull utan för att få ut en lön och gärna enligt de snåla arbetsgivarna mer än nödvändigt för deras blotta överlevnad. 

Jungfrun kan illustrera förmågan att räkna på mellanskillnaden mellan lönekostnad och önskad företagsvinst och är mycket riktigt därför Olyckans och Fiendskapens princip i zodiaken. Det är "räknenisssen" Merkurius som i Jordelementet räknar på profitabiliteten (se utgående närighetsminister Damberg för den här typen av kalkylator, men även den tidigare statsministern och civilekonomen Reinfeldt).




Delroy Wilson var artist och ur det perspektivet passar en solascendent bra för det han som ledare projicerade utåt. Dessvärre betyder det också en inskränkt mentalitet eftersom soldisponenten Venus halkar in i 12e materiella förlusthuset, där en mara rider honom inifrån: armodets Saturnus och en kungamakare som är helt utan kraft. Mycket riktigt sjöng han sången "I am not a king" och gjorde om den (och sin övriga tablå) i version efter version för olika producenter, allt för att få ut mer pengar av samma produktiva insats (skriva sången). Delroy Wilson var sannerligen en ren kapitalist men av ett dåligt öde instyrd till en födelse i ett fattigt getto!

Extra förödande och depressivt blir denna aktiva livsvandring (Solen) också när man ser att det är den fängslade och berövade Venus (bl.a. signifikator för pengar) som är 2a penninghusets ägare enligt denna ascendent. Och därmed disponerar den berövade Venus över inte mindre än fyra planeter, inklusive artistens PSYKE (med mindre Månen hunnit in i den toxiska Skorpionen).

Han blev med åren en så svår alkoholist att han var tvungen att halsa en hela whisky innan han kunde ta en ton i studion. Jag har en skiva på ett obskyrt skivbolag ("Charmers" !) som avslöjar hur illa det var ställt med honom runt 1978, fjorton år efter hans sensationella genombrott som förpubertal barnstjärna. Att skivan, som avslöjar en påtagligt berusad och osammanhängande Wilson, alls gavs ut är ett mysterium men Jamaicas musikliv på den tiden var lite "lösligare" och med en del småbolagsdirektörer själva höga som hus på gräs... Där okejades nästan allt för utgivning.

Även utan Månen framme i sitt "fall" i det onda tredje intellektshuset anar man risker för alkoholism: Jupiter i tredje är en verksamt ond faktor för den precisa Jungfrun i 1a, och i Skorpionens mörka Vatten är alkoholism en möjlighet. Naturligtvis är Jupiters disponent, den omoraliska Mars, också dålig för Jungfrun i 1a och att ha den i 2a penninghuset tyder heller inte på någon värst utvecklad mentalitet: "det är pengar som motiverar mig att sjunga mina sånger"... Delroy Wilson skulle ha trivts i Sverige, landet utan högre ambitioner än att fylla statskassan eller den individuella plånboken.

Se bara folkfördärvaren Aftonhoran som år efter år kör samma rubriker. Numera har hjärntvätten också placerats bakom betaldörren - svensken förväntas / instrueras vilja betala för att läsa om andra och deras pengar!

2013 - korttänkthetens och egoismens visa:









2018 - fortfarande samma refräng:









 
Landet är det absolut sjukaste jag någonsin besökt under mina åtskilliga besök på den här planeten. Framtiden kallar men inte en enda maktmänniska i det här landet låtsas eller förmår höra vilken den är. Värst alla är nog Dagverkaren Selimovic (L) som sitter så fast i en inskränkt arbetaridentitet och trohet till den Onde Rike Mannen att han via SvD publicerar den sämst skrivna litania jag läst över tanken om en framtid utan kapitalismens destruktiva kamp för allt mer meningslösa arbeten och i vilken medborgarlön är en komponent. Jag orkar inte ens bemöta hans flera tankefel i texten och horribelt banala argumentation och missrepresentation av tanken om medborgarlön.

Jag kallar Selimovic en arbetsfixerad nolla, en dagverkare, eftersom detta var de gamla babyloniernas namn på Väduren, det rastlösa tecknet med mer motorisk energi än planeringsförmåga. Selimotic, som genast alienerade hela sin personal nere i Bryssel genom Dagverkarens ringa psykologiska mognad, är född under detta tecken liksom hans partiledare Jan Björklund. Den senare har typiskt nog lobbat för praktiska skitutbildningar som för all framtid ska låsa fast medborgarna utan chans till vidareutbildning senare i livet. "Skomakaren ska förbli vid sin läst". 

Män som dessa kommer att restlöst slaktas i framtida uppror ("krigen mellan de fattiga och de rika") om deras politik skulle få genomslag, så det är nog bäst för samhällets alla Dagverkare att någon annan sköter uppritandet av en ny och bättre framtid för Mänskligheten. Själva passar de uppenbarligen bara för enklare sysslor, som att packa ICA-kassar åt de Rika.

 *****

"Instyrd (av dålig karma) till en födelse i ett getto". Eftersom merparten av mänskligheten är fattig borde man kanske hellre tala om kollektiv karma. Det är inte varje svensks individuella lättja som tvingat dem till återfödelse i ett land som dödar läsförmåga med talböcker och reducerar befolkningen till simpel materialism. Dessa är beslut som tas på högre nivå och som drabbar dem som ännu inte förmår styra sin egen väg. Kollektiv karma är mest intressant i det internationella perspektivet där man kan jämföra vad länderna vill med sina befolkningar, vad gott de önskar för människornas del.

Men utifrån Wilsons solascendent och hans uppenbara frustration med livet (Saturnus på Venus i den onda daimonens sektor), kan man ändå blicka på den goda karmans 5e hus. Här blir svårmodets Saturnus emblemet och i 12e förlusthuset formligen skriker hans artistiska liv "skadad god karma". Och låten "I am not a king" resulterade och en hel del bisarra låttexter, som "Pretty girl" där han förklarar att han inte vill ha en snygg heting utan en slätstruken flickvän eftersom de snygga är för dyra i drift och för andra problem med sig. Snacka om att den sämsta sortens genomsjälviska Sol-Jungfru här sjunger rakt och oförblommerat ur hjärtat! Många gånger kan Saturnus ge en klädsam återhållsamhet och åtminstone spelad moral, men här är som synes Gränsdragaren inburad och ineffektiv i 12e. Solen saknar motpol...

Den goda karmans 5e hus är således helt utslaget (hinduerna kallar detta "brusten god karma"), men när det kommer till den onda karmans 8e gäller det motsatta: Rahu förstärker sin tillfälliga ägare Mars, både naturligt ond och för Jungfrun i 1a också verksamt ond och, som sagt, belägen i 2a huset för orala njutningar och pengar. Kanske kan man se alkoholismen också som en följd av en oral andrahusstörning? 

2 kommentarer:

Susanne sa...

Selimovic borde läsa den här artikeln, (från Veckan Affärer av alla): https://www.va.se/nyheter/2018/09/17/festen-ar-over-forskare-larmar-om-att-marknadstanket-dodar-planeten/ eller ännu hellre originalet: https://www.sciencealert.com/un-draft-report-says-we-must-transition-economy-to-tackle-climate-change
Det intressanta är att t o m vissa ekonomer nu inser att det inte går att "invänta att marknaden på något mirakulöst sätt styr bort världen från en katastrof" som det står. I artikeln nämns också medborgarlön på ett positivt sätt. (Fast det anmärkningsvärt nog i artikeln i Science Alert står "Universal job guarantee.)
Hur som helst - kanske är ett trendbrott på gång. Frågan är om det inte är för sent...

Seaward sa...

Ja, klimatförändringen verkar verkligen vara satt i rullning, "karma som måste pendla klart". Marknaden måste dö och försvinna eftersom den är oförenlig med planetens välmående.

Intressant att "universell jobbgaranti" tar det globala greppet - som min förhoppning om att Vattenbärarens tidsålder kommer att kretsa kring en världsregering (inom max 100 år) som helt enkelt bestämmer vad mänskligheten kan och inte kan göra på denna jord.

Adjöss till uppmuntran till individuell entreprenörsanda i syfte att berika sig själv (och bidra till nationalekonomin). Den globala ekologins jämvikt kommer att utgöra måttet på vad den arbetsbefriade mänskligheten tar sig an att uppfinna...