Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 maj 2015

Dödens Saturnus på Schweiz ascendent

Bara en liten observation. Nick Campion, expert på nationella horoskop, ger tidpunkten 11.12 för den schweiziska konstitutionen (källa), vilket skulle ge en så sen Vågascendent som tänkbart är.

Men franska Astrotheme anger istället 12.01 (en minut troligen tillagd för att markera att det inte är ett horoskop ställt för lunch i avsaknad av känd tid).

Lägger man nu horoskopet för larmet till polisen (AB) som Schweiz transiter för tillfället, blir valet av nationalhoroskop enkelt. Döden står gradexakt på den senare kartans Skorpionascendent!



Rent spontant stämmer Skorpionen mycket bättre än Vågen för ett hemlighetsfullt land, där vi inte exakt vet hur nazistiskt och hatiskt detta på ytan så prydliga land ännu är. Vad man kan säga är att den massiva betoningen på duktiga och vinstgivande Jungfrun perfekt passar in på det här banklandets ideal. Själviska ansamlingar av privat rikedom. Tionde huset för ryktbarhet och status säger lite av samma sak med Solen i härskarläge i Lejonet och überförstärkt av den giriga demonen Rahu.

Att schweizarna mår pyton i sina hem antyds av Månen med halshuggna demonen Ketu i fjärde. Det blir inte enklare att förstå det Schweiz privata sida när man noterar att den avmätta demonen Ketu står i konjunktion med dödens Saturnus över en knepig teckengräns (Vattumannen/Fiskarna).

Men nuvarande Saturnustransit och mannen som sköt ihjäl familjemedlemmar kanske kan ge en antydan om att Schweiz fjärde/femte hus är osunt, trots att landet uppfattar sitt högsta gods, sin Gud som en verksamt välgörande Jupiter i Kräftan: ett land bestående av förmögna och extremt slutna hem. Min tanke är att Jupiter i Kräftan inte alls öppnar upp slutenhetens tecken utan tvärtom skapar en extremt utvidgad sfär av privatism. Minns inlägget om den galne schweizaren Calvin (horoskop här) som ansåg att man på en familjs rikedom och framgång kunde fatta att folket hade Guds välsignelse. 

Denna sinnessjuka idé stämmer perfekt om vi antar en Skorpionascendent och får sagda nionde hus för schweizarnas typ av Gud. Som vanligt kollapsar kartan totalt med den tropiska västzodiaken och förlorar dessa knivskarpa omen, som naturligtvis kräver att man förstår att Vattenelementet står för den ständigt hungrande nutritiva eller vegetativa själen. 

Calvin var själv fullständigt under Vattnet och född Kräfta och jag kan bara beklaga att jag inte hade landet Schweiz horoskop med ascendent vid den tiden eftersom nationalhoroskopet så tydligt plockar upp Calvins ande! (2009 kommenterades en karta för Schweiz, men den saknade klockslag och var av typen "naturlig zodiak".)

Schweizarnas gud är en primitiv gud, eller snarare en avgud som speglar deras profitlystna 11e husideal och dess "over the top" andliga identitet (Solen/Rahu).

9 kommentarer:

Susanne sa...

Jag tycker rent spontant tvärtom, att våg-ascendent passar bättre på landet. Tänk på neutraliteten som landet håller hårt på! Som ett litet "inklämt" land har Schweizarna alltid försökt balansera mellan stormakterna. Hemlighetsfullheten med bankaffärerna finns där ändå, med ett fullt 12:e hus. Och vad är det landet gjort "karriär" på och gjort sig känt utomlands, om inte stora pengar säkert placerade (Jupiter i Kräftan i 10:e). Med skorpionascendent får ju neutralitetens "vän med alla" och balansens Vågen en undanskymd ställning i 12:e.
Visserligen hamnar "mordascendenten" i Skorpionen, och Saturnus ligger på lanets förmodade Skorpionascendent, men det var ju faktiskt ett familjemord och inte en nationell katastrof.

Havsörnen sa...

Å andra sidan, med Våg-AC hamnar urmakarprecisionens treplanetsstellium i Jungfrun i undanskymda tolfte, medan tidsplaneten Saturnus hamnar i sjätte Olyckshuset. Med Skorpion-AC flyttas de till elfte idealhuset respektive femte kreativitetshuset.

Undertecknad har besökt Genève en gång på 70-talet och två gånger på 80-talet. Området runt Lac Leman är rena paradiset. Minns också ett genialt enkelt och lättöverskådligt busstrafiksystem i staden.

Havsörnen sa...

Dygns-AC är Tvillingarna. Minns också en staty i Genève av Jean-Jacques Rousseau. Sol-Tvilling, Lejon-AC, Månen i Väduren. Sol- och måndisponenterna återfinns i Oxen. Rousseau har samma Merk./Venus/Mars-stellium som kartan för konstitutionen, fast i ett annat jordtecken, alltså. Saturnus i Kräftan.

Anonym sa...

Då får du Väduren i 7:e. Med en SkorpionAscendent får du Oxen istället som disponeras av Venus (pengar bl.a.) i sjunde. Jag tror bloggaren fångat rätt! :)

/Specsavers

Seaward sa...

Båda ascendenterna har sina poänger. Men här utgick jag från att mordet I DET PRIVATA chockerar hela Schweiz, och utgår man från inträffat faktum så passar det med en tillsluten Skorpionascendent (jag tror inte Susanne som är en Vågascendent som motverkas av en stark tillbakadragenhet i 12e huset kan föreställa sig hur öppna och socialt älskliga "äkta" Vågascendenter är! Jag har som Sol-Våg mött ett antal Vågascendenter i mitt liv och det finns ingenting i världen i dessa människor som påminner om det reserverade Schweiz).

Dessutom är det min teori att natala fjärdehusägaren Saturnus (med Skorpionen) håller koll på var sin transiterande dubbelgångare befinner sig. Indiskt sett hettar det till när Saturnus passerar över Skorpionascendenten, hamnar i 270-läge till det fjärde saturniska huset, och den sociala utstötningen sätter in - inom en familj och mannen skjuter ihjäl makans anhöriga. Med okej, detta är spekulation.

Trafiksystemet rimmar perfekt med Skorpionens extrema kontrollbehov och en Saturnus i femte huset för "schemalagd" kreativitet. Jag har noterat Saturnus i Fiskarna som extrema ordningsvakter. Jag tror det är Fiskarnas glidande och kaotiska natur som leder till en motreaktion när Saturnus är här. Typiska revisorstyper!

När jag dataprogrammerar HATAR jag det jag håller på med men fascineras ändå av kravet på exakt logiken. Jag har Jupiter i Skorpionen som ÄGARE till Saturnus och därtill en Jupiter i sjätte fiendehuset. Saturnus ogillar den mark den står på (tendensen till att jämt och ständigt dö när man kommer till denna planet), men har inget val. Och Saturnus griper som nämnt EXAKT mot min ascendent så att det står Saturnus skrivet över hela min uppenbarelse.

Här är dagens "klurighet" (tog en evig tid att få att köra felfritt) - kanske en motsvarighet till schweizisk organisation av bussarna (databaskoden tillhör ett butikssystem och hämtar restnoterade produkter från kundorders vilka inte redan placerats i leverantörsorders):

SQL = "SELECT '0000-00-00' AS SuppOrdDate, SUBSTRING_INDEX(a.ArticleNo,'-', -1) AS Lev, ABS(MIN(coa.InvStatus)) AS Saldo, IFNULL(subsel.GrandTot,0) AS GrandTot, a.ArticleName,
MIN(co.OrderDate) AS Waited, a.Price, ABS(MIN(coa.InvStatus)) * a.Price AS Total, a.Barcode FROM customerorder co
JOIN custorderarticle coa ON co.OrderID=coa.OrderID JOIN article a on coa.ArticleID=a.ArticleID
LEFT JOIN (SELECT a2.Amount-SUM(soa.Amount) AS GrandTot, a2.ArticleID FROM article a2 JOIN suppordart soa ON a2.ArticleID=soa.ArticleID WHERE soa.Sent=0 GROUP BY a2.ArticleID) as subsel
ON a.ArticleID=subsel.ArticleID WHERE co.Status=1 GROUP BY Lev, a.ArticleName

Lite smarthet och lite dåliga nödlösningar i den koden...

Susanne sa...

Båda ascendenterna har sina poänger, visst är det så, och det är hur som helst omöjligt att fastställa exakt "födelsetid", men jag måste bara kommentera
"Det reserverade Schweiz". Jag misstänker att det är banksekretessen du tänker på. (Där kan väl f.ö. skorpionen i 2:a pengahuset passa...) Men landet är så mycket mer än banker, gökur och choklad. En viktig faktor är att landet är trespråkigt (eller rentav fyrspråkigt om man räknar det pyttelilla språket rätoromanska) och alltså är delat mellan tre kulturer/befolkningsgrupper men ändå har lyckats hålla ihop landet, och hålla fred. Och när det gäller neutraliteten finns det ju ett annat land som är känt för det (och för fredlighet) som också har vågascendent...
Men som sagt, visst finns det andra argument...

Vad jag dock inte fattar är vad min egen ascendent och betoning på jungfrun, och förmodade brist på älsklighet och öppenhet har med saken att göra, det var väl landet Schweiz saken gällde?

Seaward sa...

Visst kan man ta ett stort grepp och t.o.m. prata om Toblerone och flerspråkighet som du gör här, men en stor bild som bygger på myller och mångfald som ”håller ihop” förklaras lika väl av INDIVUALITETENS FEMTE HUS i pluralistiska Fiskarna men hållna i ett uniformt järngrepp av Saturnus (du missar eller ignorerar avsiktligen min parallell till den egna erfarenheten av programmering som både tvång/frihet i samband med Skorpionen/Saturnus och det är väl därför du också utelämnar schweiziska precisionsur från dina exempel).

Du pratar hellre trespråkighet än diskuterar HEMTRAUMAT som är utgångspunkten och hur den GRADEXAKTA transiten över den ena ascendenten lyfter fram en sällan sedd sida av Schweiz. (Faktiskt ett ämne i tiden eftersom de alltjämt nazianstrukna österrikarnas källare nyligen behandlades i en halvt dokumentär film).

*****
Tolfte huset och den introverta personlighetstypen har att göra med utsagans trovärdighet. Jag måste tro att du bara spelar okunnig nu trots sex års besök på denna blogg. Dessutom innehåller västastrologin korrekt information om en födelse med Solen i 12e som en effektiv "drivkraft" att skygga världen, gå i exil, eller på annat sätt bete sig på ett sätt som skadar den Persona man söker framstå som - i detta fall Vågen med dess nominella anpassningsförmåga och samarbetsvilja.

Eftersom Jungfruns anti-kooperativa natur (Venus fall) är "den onda daimonen" för den Vågsascendent som vill bevisa sin sociala instinkt, finns det en avgjord självmotsägelse i ditt horoskop som du kanske lever omedveten om. Tolfte är ett hus som undanhåller fakta från dagens ljus (men som blir tillgängligt för den som likt Jesus går ut ”40 dagar i öknen för att möta sina inre daimoner”. Vad jag säger är att du inte ska vara säker på att du har Vågens tecken helt klar för dig. När du ser ”Vågen” i Schweiz, vad ser du då och vilka mörka saker väljer du bort? Du lämnade huvudämnet HEMTRAUMAT direkt! Du har valt att uttala dig om just ett zodiaktecken där ditt kroppsliga instrument med dess vidhäftande ”daimoner” gör du kanske inte borde vara nämndeman i just denna fråga. Din opartiskhet (eller här: din omdömesförmåga) kan ifrågasättas, vilket jag just gjorde utan att du förstod att jag ställer frågan utifrån legitim astrologisk grund.

Din Våghärskare står i idealets 11e huset (dvs ett ideal, en potential och vid födelsen ett ännu inte realiserat faktum). Mot idealets förverkligande står då det 12e husets nästan ofattbara offer av allt som du håller heligt och som utmärker din egen individualitet (Solen = den unika själen). Den uppgiften skulle nog många anse övermäktig men tills t.o.m. Jesus offer av sitt eget liv (Solen) kan inte din Vågascendent sägas fullt aktualiserad. Venus i Lejonet är ett ideal om den Älskande Fadern, men denna Sol har gått i exil i förlustens 12e. Du ser vilken komplexitet! Att uttala sig om vad Vågens tecken är, är i ditt fall lite av ett vågspel ! :-) Det finns så mycket fördolda 12e-husfaktorer som skulle kunna inverka på bedömningen av Venus som ett 11e-husideal.

Det sista viktiga jag sade i frågan om den goda och den onda daimonen på bloggen, var just betydelsen av att väga den onda böjelsen mot det goda idealet i et enskilda horoskopet, och är det själva Vågens tecken som själv ligger i vågskålarna. Djupa ting.

Susanne sa...

Det blev till sist mer en analys av mitt horoskop än av Schweiz' - men tack, det är alltid intressant, man kan få nya infallsvinklar Bara en sista sak om Schweiz: att jag inte nämnde "hemtraumat" var för att jag tänker att sådana här tragedier säkert inträffar i vartenda land och knappast kan vara något typiskt för just Schweiz.

Jag vågar påstå att jag är medveten om den s k självmotsägelsen. Mer uttalat sedan jag blev medveten om den sideriska zodiaken och att jag har solen (och mer därtill) i 12:e. Men jag har länge varit medveten om den introverta kontra extroverta sidan av mig själv. Det är ett ständigt balanserande av de två! :-) Och de kommer till uttryck på olika sätt.
Det finns mycket mer jag skulle kunna skriva om mig själv och mina erfarenheter utifrån det som står här ovan, men jag avstår från offentligt navelskådande (jag har ju som sagt mitt ego i ett fördolt hus :-)).

Seaward sa...

Familjetragedier händer förstås i varje land - även de "civiliserade" - men här tyckte jag mig se ett ovanligt rejält familjedrama (5 döda) knyta samman Hemmets hus och ascendenten om man gav favör till den tidpunkt som innebär Skorpionascendent.

Det var lite nyfiket läsande om kvantfysiken för några år sedan som introducerade "observatörseffekten" för mig och den är ju tillämpbar. Det är därför jag felfördelade Vågen under bloggens första år - jag inte ville prata om mitt eget soltecken som dessutom, åtminstone på pappret, är en ganska renodlad version via solens eget femte hus.