Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 januari 2012

Stellan Skarsgård: vegetativ själ och hyliker




Jag tidigare tittat på Hollywood-skådisen Stellan Skarsgård, som likt så många andra svenskar enbart får göra skurkroller. (Vad är de amerikanerna ser hos oss som vi själva inte märker?) Dessutom i samma sak, så det här blir mer en meditation över förgängligheten såsom sedd genom och kanske förnekad på skådespelarens stjärnhimmel. 

Rubriken påminner om den gamla onda tiden då par kopulerade besinningslöst bara för att åtminstone några ur avkomman skulle överleva för att hjälpa föräldrarna på ålderns höst. Naturens egen investering i en gracefull avveckling med andra ord och ett i grunden själviskt beteende.



Nu vet vi från horoskop för sex- och substansmissbrukare att den kalla vegetativa själen är ett tärande ting som aldrig blir tillfredsställt, hur mycket man än matar på. Och det är i den bemärkelsen man måste tolka skådisens horoskop. Det finns ingenting i det utöver ett enormt emotionellt tomrum som måste fyllas: Venus och Jupiter, och så då den bedövande iskylan i den rena materialismens Jordelement. 

Skarsgård är ett av de ganska sällsynta fall där astrologins fyra element tecknar en själ som fallit hela vägen ner i dödsriket och nu inte längre ens bryr sig om den är en odödlig varelse i djup vanära. För pengar spelar Skarsgård vilka skitstövlar som helst på vita duken. I inlägget om horan och madonnan berördes just hans axel mellan Jungfrun och Fiskarna, så titta gärna på den texten också.

Inte ens norra månnoden i positivt polariserade Vattumannen (Luft) ger någon skjuts åt intresset för högre ting, den enda konception som den konceptuella Vattuman-Rahu här ids förstärka är en skrämmande egocentrisk Saturnus-Måne i profitjägaren Jungfrun. Här således just en manlig variant på den hora som jag häpet hittade i Jungfrun istället för i Fiskarna (där jag alltid trott den yrkesrollen hörde hemma). Det är naturligtvis Saturnus som i just detta fall degraderar Månen/sinnelaget.

Som jag sade i förra inlägget om ordföranden för Svenskt Näringsliv, är Månen som ascendent i Chandra lagna-horoskop en slags blindfläck. Detta är ju psykets utgångspunkt och naturligtvis ser inte Skarsgård på sin materialistiska nivå att han är en fullblodssaturnier av det begränsade slaget "Jord". Det är nog också det Hollywood fått syn på: han är en objektifierad "kropp", en "Form" som lämpar sig väl för att spela "saturniska" roller, vilket innebär ett spektrum av figurera som alla har det gemensamma att de är onda, de begränsar, de t.o.m. är mördare.

Om Mån-Jungfrun är kriteriet blir givetvis materiellt förverkligande själva drömmen den här syndafallna själen drömmer: och de tre dharma- eller plikthusen (1, 5, 9) kräver av honom att han får cash ut av sitt liv här på jorden. Ur den näriga Mån/Saturnus-Jungfruns perspektiv blir därför det genommaterialistiska nionde huset något bra. Jämför Fredrik Reinfeldt, som har en "äkta" eller fysisk Jungfruascendent och Jupiter/förmögenhet i pengarnas tecken Oxen som sin "ädlaste" vision! Rent skrattretande, faktiskt.

Likväl, hävdar läran om planeters verksamma natur att Månen verkar för det onda hos alla dem som har Jungfrun som ascendent!  Det är ju rent skrämmande eftersom Jungfrun utgör 8% av alla personer vi ser runt omkring oss. Och Månen är ju psyket i dessa individer! Är det så enkelt att måla upp en grupp syndare!? Nej. Astrologen måste fortfarande kunna avväga ascendenthärskaren (här: Merkurius) verksamhet, och stämma av Månen mot Solen, och många ytterligare ting.

Likväl är det fascinerande att just det profitlystna tecknet dras med en "verksam illgörare" i själva sinnelaget! Är det detta vi längsmed helt andra vägar kommit att upptäcka i överrepresentationen av Mån-Jungfrun bland rasister, nazister och kriminella - samt moderata politiker? 

Frågan är ologisk eftersom vi inte vet om alla dessa hade just en Jungfruascendent (merparten av alla horoskop är solära, bygger bara på födelsedygnet). Men tänker man ett varv till inser man att det finns ett sammanhang i alla dessa pusselbitar - ett mönster kan skönjas som stämmer med den antika astrologins läror. 

Merkurius ÄR en tjuv här på jorden (Jordelementet, i det konkreta), Jungfrun är ett jordbrukartecken som vill behålla så mycket av skörden för sig själv som möjligt. Sinnet/Månen är naturligen en kritisk planet som lätt förfaller till giriga begär...

Merkurius är också zodiakens lögnare och det är därför Moderaterna använder blåljugande som ett verktyg i försöken att värva väljare. Stölder av socialdemokratins ord och begrepp, total historieförfalskning av 1900-talet. Saker man aldrig trodde man skulle behöva uppleva i verkligheten efter att ha läst George Orwells "1984" om hur den härskande makten skriver om historien efter sitt eget godtycke och den dumma - DUMMA! - befolkningen bara lallar med.

Varför Skarsgård nu ändå inte är så illa ute som man skulle kunna tro, ses i ägaren av hans fösta hus enligt månascendenten. Merkurius står i Oxen i det nionde huset som är zodiakens bästa hus! Här infekteras den visserligen av omoraliska Mars, men psykets (Månens) vilja att konkretisera (Saturnus) sig, har onekligen blivit verklighet i nionde huset (utlandet) och då genom roller som den onde (Mars)! 

Här är det verkligen en tunn linje som skiljer skådespelaren Skarsgårds onda roller och hans inre andesjäl (Solen) som laborerar med både en tillfälligt verksam välgörare (Merkurius) och en tillfälligt verksam illgärningsman (Mars). Mars har inte bara rollen av skurk, där den ligger i huset för utlandet (han spelar ofta rollen av utlänning pga. sitt dåliga engelska uttal), den är ju också till sin djupaste natur en ond varelse, en utbrytare, en icke-kooperativ kraft. 

Så jag skulle vilja föreslå att Skarsgårds själ i ett tidigare liv varit kriminell men i detta liv mjukt återvänder till de godas planhalva genom att bara som filmroll fortsätta kultivera det som tidigare var hans verkliga roll i samhället... Många av oss har sådana här öden, och lycka för dem som hittar yrken där de kan hantera sin inneboende ondska på ett legitimt sätt. Idrott är en annan arena som skapats just för att fånga upp "vilda" själar!

Som sista kommentar till den stereotyp av "viril man" som jag tror han omedvetet söker modellera sig efter med alla dessa barn, kan noteras att Jungfrun som ascendent (om så enbart i den psykiska sfären) gör pluralistiska Jupiter till en verksam illgärningsman. 

Den "fruktbara välsignelse" vi såg Jupiter ge till amorösa Venus, är således ur den objektiva morallagens perspektiv en negativ influens i hans liv, så att man även ur ett generellt perspektiv - som bara noterar förekomsten av Vatten av visst slag - skulle kunna tala om en slags känslomissbrukare en sådan som kan uppstå först när anden är helt död och psyket enbart orienterar sig in mot sitt eget fall ner i den förkrympta tillvaro som kallas det materiella universum. (De Levande står alltid medvetna utanför manegen!)

Inne i manegen kan ibland Saturnus, som saknar djup och bara sysslar med struktur och organisation, rejält ta udden av Månens djupa inlevelse! Det tycks ha hänt här. Då återstår bara yta och former för att stilla den undertryckta ångesten över existensen. Skarsgård kommer att bli religiös på gamla dar, antingen det eller också dö i protest över att livet inte var tillräckligt långt eller bjöd på mer stimulans (räckan av barn är symptom på att orienteringen vittnar om den senare orienteringen). Den fallna själen förstår inte att evigheten bara tillhör "Luft" och "Eld" eller de investeringar man gör i den supralunära sfären, utanför manegen. Under Månen råder bara korruption och förgänglighet.

Vem kommer att minnas Skarsgårds alla små osympatiska Hollywoodroller om trettio år? Ingen. Såtillvida kan man säga att denna arbets-Oxe med sinnet i tjänarens Jungfru och hårt pressad av Arbetsgivaren Saturnus med dess typecasting bara har dragit sitt lilla strå till stacken i underhållningsbranschen. Ett mellanliv [1] för en själ, helt enkelt.

För ett annat horoskop i hyles - materiens - grepp, se det för Henrik Fexeus.

_____

1. Atma karaka är här Solen, ur psykets perspektiv en neutral sak i detta liv - motsvarande religiös indifferens, så att säga. Det tillfälliga psyket, byggt av Jordelementet är inte intresserat av att ta order direkt från den inre andesjälen. Saturnus, här symbol för objektifieringen av psykets begär och drömmar, är också neutral ur månascendentens perspektiv eftersom den äger femte goda och sjätte onda huset, vilket indierna tycks mena ger en kvittning.)

Inga kommentarer: