Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 7 januari 2012

Opartiskhet mitt i SvD:s megafoni

När jag stirrar på SvD:s tre översta blänkare under rubriken Ledare skrattar jag åt den ogenerade propaganda tidningen sprider - vilket den som näringslivets megafon förvisso är i sin fulla rätt att göra. Smaka på de här tre rubrikerna som en helhet och känn hjärntvätten komma krypande:


"...för stunden", "därför är han kvar" (trots alla oss borgares försök att smutskasta Juholt för tusen år framåt) och längst ner tidningens absolut mest talanglösa skribent, som här väljer en så billig poäng att t.o.m. det inte kändes meningsfullt att kommentera honom. Istället riktar jag in mig på den insidiösa mellanrubriken. "Därför är Juholt kvar" och börjar läsa.

Till min förvåning är texten absolut saklig, neutral och faktaorienterad. Hela min plan att använda skribentens säkerligen skeva horoskop faller som ett korthus. Och när jag ser "egenföretagaren och fria skribenten" Thomas Gürs födelsedag blir det nästan genant, den inträffade bara sex dagar efter min egen. Det är således Vågen som soltecken, just det tecken som i bästa fall vinnlägger sig om att bjuda på ett opartiskt och objektivt perspektiv.



Och faktiskt, himmelen är här så "normal" att det inte finns några större skäl att dra fram färgkritorna och rita in sjudande konflikter mellan Eld och Vatten, eller sliriga störningar mellan Vatten och intellektuell Luft. Här står planeterna grupperade i väl fungerande divisioner och alla utför sin egen uppgift.

Sinnelaget i Lejonet med Venus, tyder förstås på kärlek till det storslagna, ett intresse för ledarskap - därav en artikel om partiledaren Juholt och mekanismerna bakom chefsbefattningar inom politiken. Att Venus också står för pengar och Lejonet är hyperindividualistisk indikerar förstås egenföretagare men det är Solen/Mars i Luft som kanske bäst förklarar "fri skribent". Vågen, Libra = liberty. Med den nästan helt säkra Månen i Lejonet får vi en månascendent som dessutom placerar soltecknet i tredje huset för skribenter och publicistisk verksamhet. Jag vågar dessutom tro att det här faktiskt är en kultiverad människa, med stora konstintressen. 

Eftersom det hunnit gå några dagar sedan den bloggande astrologens födelse har nu kommunikatören Merkurius lämnat Vågen och slagit sig samman med framgångens Jupiter i Skorpionen. Det är det mörka tecknets intresse för underliggande mekanismer som begripliggör hans intresse för partimekanismerna. Skorpionens tecken, när det inte mördar och hatar (en sort som råkat bli överrepresenterad på den här bloggen till följd av för mycket slaskpressläsning), blir en utmärk forskare och analytiker!

Att Gür sannolikt ändå är en försvuren högermänniska som vill ha sin privata värld och sin marknadskapitalism framgår av senna övervikt mot Mörkret (tamas guna) som vi sett hos flera moderata politiker, t.ex. Reinfeldt, Borg, Arkelsten. Men det här är en genuint human människa vars psyke sitter fast i Lejonets mörkermyt om individuellt bestämmande (som om inte Ödet drar i trådarna och vi sprattlar som de fån vi är!) medan Solen/Mars kämpar i den mellersta regionen (Rajas guna) för att hitta balans och måtta! 

Dragningen mot Ljuset (Sattva guna) har helt kommit av sig under de dagar som förflutit sedan undertecknad föddes, och atma karaka - själens indikator - är i det här fallet den kombinerade Månen och Venus. Ingen annan planet har hunnit så långt fram som Venus i sitt teckens 25e grad - möjligen Månen, men klockslag saknas och de bildar i så fall en tät konjunktion.

Vad är då "själens signifikator"? Jag funderade över den saken i det här inlägget. Men helt klart handlar det om privat välmående för den här skribenten. Lejonets myt om individens separathet från Alltet och så då den vanliga horan Venus - pengarna. Månen med Venus är emellertid inte ett ont sinne och det här kan vara horoskopet för en själ som för i nästa eller nästnästa återfödelse mognad bortom individualismen och ser behovet av nästa värld. Troligen kommer individen att vara helt i harmoni med den stundande Vattumannens tidsålder, så det är slut med obildade sprättar som Reinfeldt och Rovkapitalismen överhuvud.

Går man till bloggarens horoskop som är (tror jag) det närmaste i tiden som bloggen f.n. inkluderar bland uppemot 2.000 kartor, föddes det barnet själviskt och girigt! Men livet har slipat bort den sidan och det är den dominanta Saturnus i den universalistiska Skytten som gjort det grova och otacksamma jobbet. Mån-Tvillingen och Sol-Vågen själva är inte tillräckligt "avancerade".

Hos SvD-skribenten gör bristen på klockslag samma typ av bedömning av Saturnus omöjlig, men ur Månens eller sinnets perspektiv är Saturnus uselt placerad i detta horoskop. Noll kontakt med den högre verklighetens klarsyn för hur det goda samhället för människan måste vara uppbyggt (på kosmisk morallag!).

Tar man Chandra lagnas tolv hus som utgångspunkt, är här Saturnus en verksam illgärningsman - vilket den förstås även till sin essens är; det gudomligas natur är ju en obegränsningens natur. Som den romerske filosofen Plotinus sade på 200-talet: Den Ene är inte småaktig i sitt utflöde.

Dubbelt olyckligt för den "fria" skribentens andliga status är att Saturnus ligger i femte huset och "täpper till" Solens kanal. Saturnus degraderar den allra friaste och mest generösa av planeter (Solen) och föredrar att studera formaliteterna (Saturnus). Således: en artikel om varför Juholt förblir (s) ledare. Tala om att ägna sig åt oviktiga frågor! 

Därmed kan vi i slutändan ändå se att Gür, vilken avsikt han än hade med sin artikel, har utnyttjats av SvD:s personal som en liten bricka i det oavlåtliga spel tidningen driver (genom sina rubriksättare och redaktörer) för att smutskasta den väster som kan sätta stopp för egoismen - motorn som driver marknadsanhängarna att bygga privata rikedomar och massan att slarva bort ett helt liv på tom och meningslösa "upplevelser" (så kallad konsumism). Vänstern hotar med ett alltför upplyst människoideal, en syn på livet som skulle ta udden av konsumtionshysterin.


Inga kommentarer: