Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 januari 2012

Hur kan Sachs förorda socialdemokrati när...

Jag hittade just en begåvad politisk blogg med mängder av värdefulla länkar ut i världen. Bland annat börjar jag fundera över den betydande amerikanska ekonomen Jeffrey Sachs och hur han kan konstatera att social demokrati är det bästa systemet med Saturnus upphöjd i balansens tecken Vågen, när precis samma placering gav världen Margaret Thatcher - hon som inledde den nyliberala totalförstöringen av västerlandet där dagens medelklass bara för ett ögonblick trodde de hade något på g alltmedan land efter land drogs neråt för att en enda procent på toppen skulle bli kriminellt rika på andras lidande. 

Bloggen påminner också om en oerhört viktig bok från 2009, "The Spirit Level", jag bara svagt såg i ögonvrån eftersom jag ännu tillhörde de politiskt sovande då (trots en röst på (s) 2006). Född i rättvisans Våg (fast utan den upphöjda Saturnus) har det liksom aldrig ens varit någon tvekan om vilket samhällssystem som ger de finaste människorna. 

Bosatt i Stockholm går jag inte ens ut och träffar folk längre, alla dessa Moderater är helt enkelt inte värda att umgås med. De kan absolut ingenting (utöver sin snäva yrkeskompetens och en hel massa trivial kunskap kring underhållning) men är ändå svullna av inbilskhet att på deras politik och livsstils överlägsna förtjänster. Han har rätt, den där nye vänsterpartisten Sjö nånting - det är ett straff att bo i Stockholm! Men inflyttingarna är ju något så in i helvete dumma att de inte förstår vilken myt de jagar efter.

Så hur kunde den "upphöjda" Saturnus ge så skrämmande resultat när Margaret Thatcher föddes men så perfekt visa vad den sublima rättvisan i Vågens tecken handlar om i fallet med den Detroit-födde ekonomen Sachs?

Jag hoppar över diskussionen om öket Thatcher, jag har tidigare tittat lite på problemet varför hon inte uppvisade något rimligt uttryck för den upphöjda Saturnus. 

Desto intressantare istället att fundera över varför Saturnus i Vågen når upp till sitt löfte hos den amerikanske ekonomen.


Men det är inte lätt att vara astrolog utan exakta födelseklockslag. För här finns minst två negativa ting som skulle kunna leda till en betydligt dystrare tolkning av horoskopet än den som bäst matchar verkligheten.

Ta t.ex. den skadade balansplaneten Venus i Skorpionen. Den här urviktig som disponenten till Sachs soltecken Vågen. Det här ger en ohelig blandning av Vatten under Luft, dvs djupa känslor av bristande balans (negativa Skorpionen ser alltid det halvtomma glaset, aldrig det halvfulla) som letar sig upp i luftrummet och där leder till mentala överbyggnader som ibland är skeva men ibland - som bland musiker och andra konstnärer - kan ge förödande perfekta intellektuella verk som sprungit ur djupa känslor. I dessa fall gäller inte varningen för "förluster i översättningen" mellan det ordlösa Vattenelementet och Luften, som just inget annat än ord är. 

Hur ska man veta om individen är debil eller en mästare? Allt hänger på klockslaget, som vi inte har här. Men Sachs är en stor tänkare så vi får utgå från att de utpräglat intellektuella sidorna är starka i det kompletta horoskopet.

Ett annat potentiellt problem är ju att den upphöjda Saturnus kunde synas en önskad börda just för alla dem som föds med Vågen som ett soltecken. Saturnus och Sol är ju ömsesidiga fiender och den förra söker begränsa och strukturera den senares spontana och översvämmande energi. 

Men dessutom är Solen "fallen" i Vågen - mindre kapabel att armbåga sig fram genom livet och mer intresserad av intelligent samarbete. Så vad händer då? Jo, det ser ut som att man finner skäl att favorisera jämlikhetsideologin som ligger till grund för en social demokrati (snarare än t.ex. Moderaternas sociopatiska samhällssystem). Den särdeles starka Saturnus i Vågen tar således över från Solen och den solenergi som nu finns kanaliseras till att bygga ett "saturniskt tankesystem" som bygger på Venus princip - på tanken om ett intellektuellt och vackert samhälle - ett samhälle där grisar och sjäöviska armbågar hålls i schack.

Nu såg vi just att Venus låg illa till i Skorpionen och uppenbarligen så mycket större anledning att upprätta en ny idealism i fråga om ekonomiska system och samhällsmodeller!

Detta ett nästan lika "bra" horoskop som Dalai Lamas - en i sanning mogen själ. Det liknar också en författare som imponerade mycket på mig häromåret, rymdflygingenjören och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith - han som löste problemet med friktionshetta när rymdfarkoster återvände genom jordens atmosfär (Luft): Smith och Sachs har det gemensamt att båda Sol och Måne befinner sig i den höga Luften, de är samhällets planritare, de filosofer Platon efterlyste och som tycks helt portförbjudna i detta märkliga Sverige som sparkade ut en samhällsmodell som övriga världen mer och mer inser är den bästa mänskligheten kommit på.

Och undra på då att Jeffrey Sachs har sinnelaget (Månen) i Vattumannen, det svenska nationalhoroskopets soltecken!

Använder man Chandra lagna, månascendenten och drar slutsatser från husen på ett rent "psykiskt" plan, så är det ingen tvekan om att vi i Jeffrey Sachs hittar ett världssamvete! Sällan har jag sett ett så förbehållslöst bra nionde hus för människans bästa samvete. (I samband med själviska och egotrippade människor ska man ofta hitta ett uselt nionde hus - de har ingen kontakt med de högsta kulturvärdena som först mänskligheten framåt genom årtusendena.)

Det är läran om planeters verksamma natur som här ger oss den naturliga illgärningsmannen Saturnus som en välgörare. Gränsdragning kan vara av godo! Särskilt om man har Moderater omkring sig, folk vars skeva världsbild och överdrivna djurinstinkter i vilket fall inte ger några bra konversationspartners för dem som börjat ta på allvar att vi människor är själar, och dessutom rationella själar.

Inom mänskligheten går en skiljelinje - de som försöker ta sig neråt och blir allt mer som frustande instinktiva djur - behovsmänniskor - och de som söker ett samhälle som är båda estetiskt och rättvist för alla. Naturligtvis vill inte djuren i människokropp vara med och betala skatt för någonting som inte kommer just dem själva till godo. 

De lever ännu inte på den intellektuella nivån utan är bara delar av den sluddriga Vegetativa Själ som alla gamla filosofer fnyste åt. Sex- och drogmissbrukare och Moderater är bara olika grenar på precis samma Förgänglighetens Träd. För ingen av dem kommer att ta med sig något av värde till andra sidan (där själarna laddar om inför nästa liv).

Genom att Chandra lagna här är Vattumannen och det tecknet behärskas av Saturnus blir automatiskt det nionde huset för filosofi, religion och ett nobelt samvete en utmärkt plats för den stränga Saturnus. Det är inte längre ett problem för de visa själarna att avstå från lite av sig själva (skatt) för att finansiera det konstverk och det tecken på högcivilisation (till skillnad från barbari) som ett välfärdssamhälle är.

Det behöver inte sägas att Vågen i ett dharma-hus som det nionde är en verksam välgörare. Venus tillhör dessutom de goda från början. Venus befinner sig också i det mäktiga tionde huset som har med politik och samhällens utformning att göra. 

Vi ska inte överdriva problemen med Sachs Venus i Skorpionen för harmoniplaneten räddas av att dess disponent, Mars, står i sitt absolut starkaste läge, "upphöjd" i Stenbocken. Och nu blir det intressant, för Stenbocken är imperiebyggaren i zodiaken - den som faktiskt konkret förverkligar vad som annars skulle ha kunnat stanna kvar uppe i Luftelementet, på ritbordsstadiet utan att någonsin nå ner till fabriksgolvet. 

Nu bedöms visserligen Mars vara en verksam illgörare när den äger husen tre och tio, men tabellen jag återger i länken är hämtad från programvaran Jagannatha Hora och den är en förenkling av de verkliga spelreglerna. Tittar man i följande text (också från JH) ser man att en ond planet i onda 12e huset neutraliseras i sin ondska och sedan betänker att naturliga illgärningsmannen Mars faktiskt är tredje husets signifikator (och tredje dessutom ett upachaya - ett "bemödande-ger-förbättring-hus"), inser man genast att det är något lurt med tabellen. (Jag överväger att ta bort den.) 

Vad vi i själva verket har här, är en upphöjd (ultrastark) Mars som tyvärr hamnat i ett maktlöst 12e hus (exil, fängelse, etc) så att dess medicin mot den sjukliga monetära (Venus) politik som dominerar det amerikanska samhället (10e huset) och alla andra nyliberala samhällen, inte vinner tillräckligt kraft mot Djävlarna som kommit till jorden för dessa sista årtionden innan den Gamla Världen går under och en Nyordning tvingas fram till följd av den gamlas oduglighet.

Sinnelaget (Månen) betraktas också som en tillfällig illgärningsman då Månen i detta horoskop äger (enbart) det onda sjätte huset för fiender och hälsa. Men om vi minns att detta är ett Chandra lagna-horoskop inser vi också att den regeln inte är tillämplig här. Månascendenten har sina poänger man kan aldrig ersätta ett komplett horoskop med exakt födelsetid. 

Det är dock rätt intressant att Vattumannen på ascendenten gör "stora och lätta pengar" - Jupiter - till en verksam illgörare enligt tabellen. För en Vattumanascendent härskar den nämligen över båda ekonomihusen (2a och 11e) och vi behöver bara gå till Fredrik Reinfeldts horoskop med Månen resp. Solen i dessa två sektorer för att få se en total idiot - fullständigt förslavad under tron att Penningen kan gå före Människan någon längre stund innan hela samhället rasar ihop!


Inga kommentarer: