Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 18 oktober 2011

Goebbels & Elefantmannen

Through remembering the original, memory can be cleansed of history. ... History may thus be redeemed by psyche through its connection with the primordial, thereby allowing Clio, the daughter of archetypal remembering, again to record history as a celebration of the psycyhologically meaningful.
James Hillman - Senex & Puer (1967)
SvD ger ett porträtt av den nazistiske propagandaministern Joseph Goebbels, tidigare granskad på denna blogg och föga smickrande satt i ett metafysiskt samband med den svenska folksjälen, eller rättare, drivande delar av den.

Här räcker det med att bocka av några intressanta biografiska detaljer som förefaller matcha födelsehoroskopet symboliska "komplex".


  • Flera år tidigare hade han börjat utveckla en klumpfot som innebar att höger fot vreds inåt uppåt mot vänsterbenet. Allt eftersom handikappet förvärrades blev Goebbels allt mer isolerad.
En fysisk kropp (ascendenten) i Kräftan ger Månen som fysiologisk signifikator. Vi känner igen Kräftans persona från dess överrepresentation bland skådespelare, vilket händelsevis rimmar väl med en tydigare biografiskt uppgift:

  • Fanatism, propaganda och politik som regisserat spektakel. Det är detta Joseph Goebbels lever för. 


Klumpfoten kan möjligen härledas till kroppsignifikatorns dåliga placering i sjätte huset för fysisk hälsa. Ett Eldtecken i ett Jordhus försvårar ytterligare husets elakartade betydelse då Jord tenderar att hämma Elden - och här ska vi alltså tänka oss "blockeringar mot den genomlysta idealbilden av en kropp".

Men även kroppsignifikatorn Månens disponent varslar om något ont: Jupiter anses skadad i Jungfruns tecken och proportionsplaneten Venus dras in i sammanhanget såsom uttryckligen "fallen" i Venus. Allt detta är nu bara väldigt lösliga indikationer om ett fysiologiskt problem av något slag. 

Börjar man istället nysta från fötterna, så sorterar de under Fiskarnas tecken och dess härskare Jupiter. Nu kan vi börja med att notera Jupiters skada i Jungfrun (ett fysiologiskt och hälsorelaterat tecken) och se en "skönhetsdefekt" via Venus fall i tecknet. Denna Jupiter är viktig som Månens, kroppsindikatorns, disponent!

Det är suggestivt att finna Elefantmannen Joseph Merrick, själva sinnebilden för en korrumperad och vanskapt Natur, ha ett horoskop så snarlikt Joseph Goebbels!


Från det här kan vi dra några försiktiga slutsatser: Kräftan ÄR Moder Natur, det plastiska Vattenelementet är Platons reflekterande medium vilket är tänkt att mottaga de perfekta idéerna (eller idealformerna).

Som synes är också Elefantmannens Kräfta svårt störd från samma tecken (Skytten) som Goebbels. Men nu är det ett direkt angrepp från olyckans Mars som får enorma konsekvenser därför att hela Elefantmannens himmel tycks fokusera den korrupta sublunära sfären vilken är ateister och nihilisters enda arena - de förnekar de sublima perspektiv vi, de seende, har på tillvaron - exempelvis dessa gåtfulla astrologiska perspektiv.

Jupiter är känd för att involvera problem med celldelning och en företeelses tillväxt och förgrening. Det är överflödigt att gå in på eländet på Elefantmannens himmel, annat än notera att utöver "våndorna" i Kräftan (somatiserad psykopatologi?) notera att också Solen är skadad. 

Solen symboliserar den inkarnerade och levande varelsen men den står här med sin naturliga fiende, "själens form" Saturnus och den senare är illa placerad i Lejonet där livet borde levas bekymmerslöst och lekfullt. Saturnus drar in seriösa begränsningar, vilka vi redan anat vilka de kan vara av den sublunära delen i Elefantmannens horoskop.

Joseph Goebbels resonerar alltså med skadade arketypiska motiv, och säg när inte det gav konkreta avtryck i en människas tankar och val av ideologi. Fredrik Reinfeldt med ett svårt allergiskt barn och en nästan lika störd himmel, skapade i sin distorderade fantasi en "arbetslinje" som byggde på att förneka att människor faktiskt kan vara sjuka och i behov av lång och trygg rekreation.

Som civilekonom började han beskriva sin rädsla för Kräftans naturliga defekter i termer av siffror, av vad en sjuk börda maximalt får belasta hans typ av samhälle. Jag har i många andra inlägg indikerat exakt vilken ideologi det här påminner om...

  • Han tillbringade mer och mer tid ensam i böckernas fantasivärld, medan han drog sig undan från kamraternas fysiska lekar. 

Goebbels hela väsenskärna (Solen) undandrar sig kontakt med omvärlden! Solen i Vågen borde ange en socialt kompetent personlighet, men Vågens lokalisering till Kräftans fjärde hus för introvertism välter grundbudet över ända. Vad värre är att den här kombinationen av Luft i ett omedvetet Vattenhus kan föda irrationella griller. 

Från min egen bekantskapskrets har jag just den här Våg-Solen i fjärde hos en människa som rasade samman i paranoid schizofreni och periodiskt institutionaliseras. Jag tror vilken solplacering som helst är bättre än Vågen då det är det sublunära och irrationella instinktstecknet Kräftan stiger i öster, eftersom Vågen har en distinkt koppling till mental balans. 

Av 1368 horoskop med känd födelsetid (för ascendenttecknet) finner jag bara en (anonym) person med Goebbels kombination av Kräftascendent, Sol-Våg och Mån-Skytt. Den enda gång jag mött individen satt hon knäpptyst hela kvällen i ett socialt sällskap! Bidrog med en enda replik. Knappast vad man räknar med från den socialt interaktiva Vågen eller den extroverta Skytten! 

Det är nästan omöjligt att säga vilken faktor som dominerar: den introverta Kräftan som persona eller Solen sjunken ner i Kräftans introverta hus. Troligen samverkar båda indikationerna till en asocial personlighetstyp. Den reaktiva Månen är här uppenbarligen extremt dämpad genom placeringen i ett undersätsigt hus (sjätte för fiender och hälsa).
 
Tilläggas bör att den här personen var extremt attraktiv och "vaknade till liv" utanför gruppsammanhanget. Hon undgick också Goebbels ibland förödande distorderade perspektiv som månnoderna drar in. Propagandaministern har som synes den "straffade" (eller av bestraffning uppfyllda) södra månnoden i kontakt med sin egen kropp och persona. Jag har hittat fall av självmord eller självmordsförsök i samband med den här placeringen. Notera att Elefantmannen var född när södra månnoden åter stod i Naturens tecken!

Månnoden agerar här som förstärkare i negativ riktning av vadhelst värden - här Månen - indikerar från sin plats i horoskopet. Vi har alltså ett "negativt förstoringsglas" på Månen i sjätte hälsohuset!

"Den cyniska och förvridna har markerats ännu mer än förr, hans människoförakt har blivit tydligare och hans hat till det borgerliga samhället mera glödande."

"Åtgärderna blev alltmer drakoniska [den straffade eller avskiljandet av södra månnoden, Drakens svans!], med skapandet hösten 1944 av den så kallade ”folkstormen”, ett uppbåd av unga pojkar och gamla män som var Goebbels särskilda skötebarn." [Kräftan som primär moderssymbol.]

Till sist, Goebbels hade i ungdomen tappat greppet om en kärlek vid namn Anka.

  • Anka träffade en ny man och denne hotade en förtvivlad Goebbels med rättsliga åtgärder om han inte släppte taget om henne. 

Det här är typiskt de patologiska tillstånd som kommer ur "klängiga" Kräftan och Vågens grundläggande orientering mot relationer eller tvåsamhet. Jag har rent vanvettiga fall sparade på hur den här kombinationen kan ge en sjuklig klaniskhet och vägran att växa med uppgiften om spelreglerna ändras. 

Tydligast är kanske Fredrik Reinfeldt, Solen i Kräftan och Månen i Vågen, men håller vi oss till Goebbels variant, Kräftan som ascendenttecken och Solen i Vågen, kan nämnas t.ex. den "freakige" skådespelaren Jeff Goldblum, känd som galen professor i kultrullen "Flugan" och disträ professor i mainstream-succén "Jurassic Park" - kom inte och säg att inte Hollywood rollbesätter perfekt!

Ett annat fall var en bekant som sade upp bekantskapen med mig sedan jag visat statistik på att det är den sideriska zodiaken som fungerar och inte den korrupta västerländska. Individen klarade inte att växa ur sin form.

Men lika tydligt: den en gång paranoida Bill Gates (notera hans Kräft-relaterade intresse för forskning i sjukdom på äldre dagar) - Gates är ett undantag från den bild jag skissar på här. Men till bilden hör den rent suicidala Jack Osbourne, son till mentalt efterblivna rocksångaren Ozzy Osbourne. Franske statistikern Michel Gauquelin med samma kombination tog steget fullt ut och begick självmord.

Bland andra påfallande introverta celebriteter med samma kombination även: Art Garfunkel och, sist men inte minst, den helt asociala prins Charles av Wales!

*****

Se även den här häpnadsväckande kopplingen mellan Goebbels, Elefantmannen och Sverigedemokraterna. Det finns en logik i det, om man tänker efter...


Inga kommentarer: