Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 juli 2011

Miskovsky drar sitt strå till stacken

I Aftonbladet beskriver svalt charmerande sångerskan Lisa Miskovsky att debatten om barnfattigdomen under Reinfeldts nya "satsa bara på dig själv"-doktrin gripit henne, och att hon nu sjunger in en sång till förmån för Rädda Barnen och deras praktiska arbete i frågan.

Hon tonar ner att hon själv skulle ha märkt av saken, men inser att hon kom från ett underprivilegierat hem. I detta instämmer astrologin, och det kan vara bra att använda det här horoskopet för att påminna om att allt inte behöver bli skit bara för att stjärnorna inte var maximala vid födelsen.



Indisk astrologi placerar arbetarklassen under den strävsamma Saturnus, blyets planet snarare än guldkantens!

Att barndomshemmets Måne står i saturniska Stenbocken är en första varning att det kan finnas en karghet eller brist på känslodjup i hemmet, och med olycksplaneten Mars har vi nu båda illgärningsmännen kopplade till barndomshemmet. Den som kan sina tolv tecken och planeterna inser nu att fattigdom är en mycket rimlig läsart för den här sammansättningen.

Att Lisa spelar ner betydelsen av sitt förflutna är begripligt när det kommer till Saturnus. Den håller alltid masken och är politiskt korrekt. Stenbocken är själsligt ytlig på det sättet att den biter ihop och tar livet med stoiskt lugn.

Eftersom Mars är upphöjd (extra stark) i Stenbocken indikerar dess kombination med "kvinnliga" Månen också perfekt vilken typisk pojkflicka Lisa Miskovsky är. Tänk tillbaka på hennes genombrott som artist och hur detta snowboardande följde med som ett andra jag under flera år.

Men hennes horoskop är ett bra exempel på en som inte sviker sin barndoms prägling utan sublimerar den och låter den föda goda tankar. Saturnus kopplar visserligen ett strävt grepp om pengarnas Venus (förutom att disponera över barndomshemmets Måne), men när Lisa Miskovsky sakta glider över i sin solära fas, då är det Solen i Vattumannen som öppnar sig för tankesystem och hela ideologier om folkets väl.

Hon är Vattumankvinna född i Sverige, ett Vattumanland. Ännu en av de riktigt populära som har landets eget soltecken! Jag tänker här på ett gammalt inlägg då jag koncentrerade mig på folkkära namn utan att veta vilka tecken de var födda i. Fyra eller fem namn på rad poppade upp i huvudet och alla visade de sig vara Vattumän! Den räckan är inte statistiskt sannolik!

Apropå testet av 16 adhd-horoskop häromdagen visar sig Lisa Miskovsky ha den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Saturnus. Att Lisa var ett rastlöst barn förstår man direkt av snowboardandet (för egen del tillbringade jag min barndom läsande eller med ritblock - att ränna runt med kropp har jag aldrig sett något egenvärde i). Frågan är om det finns någon glidande skala mellan fysisk rastlöshet och adhd... Kan vara värt att återkomma till.

En alternativ läsning är att den ömsesidiga receptionen här representerar just problemen med mental uthållighet i barndomshemmet - bristen på pengar (Saturnus hämmande aspekt mot Venus och "lätta framgångens" Jupiter) kan förklaras som just ett fragmenterat fokus - lite av diversearbetaren som, som bäst, får ihop till brödfödan från dag till dag.

Lisa Miskovsky är i mina ögon en vacker själ, och det beror till inte liten del på att Saturnus tycks "rena" människor. Saturnus koppling till Venus verkar inte sällan ge skönhet eller åtminstone en ungdomlighet som håller sig långt upp i åren. Skenet bedrar förstås, Saturnus som sådan är allvarsam och t.o.m. depressiv. Kanske skulle Miskovsky och Cindy Crawford bli utmärkta vänner, också den senare har ett stort och humanitärt hjärta. Crawfords Vattuman-horoskop är verkligen extremt (varning - mycket filosofiskt inlägg!).


PS. Notera för övrigt hur den relativa kyla eller skenbara likgiltighet som utmärker Miskovskys temperament matchar horoskopets totala brist på Eld. Samma svala natur är typisk för Vattumän eller alla horoskop där Saturnus har en överdriven roll. Detta sammanhänger löst med Saturnus som underklassens härskare - de livsöden där det sannerligen inte finns mycket att glädja sig åt.

Inga kommentarer: