Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 juli 2011

Astrologisk hypotes om adhd

Den här hypotesen är mycket enkel. Den tar fasta på de koncentrationssvårigheter som ofta tycks utmärka svårare fall av ADHD före medicinering, snarheten till vrede och den dåliga förmågan att planera framåt.

Det var i inlägget om att dokusåpakändisen Linda Thelenius (fd Rosing) berättat om sin diagnos som jag först provade tanken att den stabila och kolugna planeraren Saturnus och den lättrörliga och ibland nästan febrila Merkurius kanhända inte passar väl tillsamman, dvs. i aspekt eller någon annan slags förening. 

Studerar man det vediska vänskapsschemat för planeterna finns värre kombinationer eftersom Merkurius finner Saturnus vara neutral gentemot den lilla kvicka transportörens förehavanden medan Merkurius till och med välkomnar Saturnus som en vän. 

Det senare innebär t.ex. att Saturnus passage genom merkuriska Tvillingarna eller Jungfrun, en Saturnus disponerad av Merkurius, låter den långsamma metodiska Saturnus verka fritt, på sina egna villkor. Om Merkurius i saturniska Stenbocken eller Vattumannen finns inget att säga.

Trots att den vediska astrologin inte ser de här planeternas möte som kritiskt bör man minnas att Saturnus är en "illgärningsman" i alla astrologiska traditioner ända tillbaka till Babylon medan vedisk astrologi håller Merkurius ("kvicksilvret") för att vara en kappvändare som antar samma kvaliteter som sitt sällskap! 

Vilken regel äger högre prioritet?

Och hur påverkas situationen av att kompletta horoskop, dvs. de med känt klockslag, kan ha Saturnus som en verksam välgörare om ascendenten är den rätta?
 
I Linda-inlägget plockade jag tre adhd-horoskop ur minnet (alla tre publicerade på bloggen) och upptäckte att samtliga hade den flyktiga Merkurius i aspekt med den hämmande och blockerande Saturnus!

I ett fall visade sig kopplingen mellan dem bara genom förmedling av ascendenten/personens fysiska kropp: Vågascendenten aspekterades av Saturnus samtidigt som ascendenthärskaren Venus och Merkurius bytt tecken med varandra, en så kallad ömsesidig reception! Genialt! Venus - "kopplerskan" trädde här in som en vindflöjel och bekräftade den vaga adhd-hypotesen.

*****
Säkerligen finns det drivor av adhd-diagnoser i min samling av 5.000+ horoskop, alla utom drygt 200 celebriteter/ökänt folk. Likväl hittade jag bara 16 stycken, de fyra nämnda inräknade, som försetts med kommentaren "adhd" (i händelse lite framtida forskning skulle locka).


Bara fem hade känd födelsetid och här är de, utan någon särskild inbördes ordning:

ADHD-hypotes: Merkurius relaterad till Saturnus

(Aaspekter anges med tal men minns att hela tecknet gäller som t.ex. "0", konjunktion/kombination.)

  1. 1996-10-15: Mer/Rahu 180 Sat/Ket
  2. 1975-01-08: Mer-Cap ö-sid rec Sat-Gem
  3. 1971-08-16: Mer-Leo 210 från Mar/Rahu disp av Saturnus
  4. 1956-05-09: Mer/Ket-Tau 180 Sat/Rah
  5. 1985-09-10: Sol/Mer/Mar-Leo, Mån-Gem
  6. 1959-02-18: Mer-Aqu 60 från Sat.Sag, Mån-Gem
  7. 1962-05-23: Sat/Ket 270 till Ven-ASC och Ven-Gem ö-sid rec Mer-Tau
  8. 1976-12-18: Sat 270 Jup/Ket och Mer disp av Jup (jfr fall 3 & 7)
  9. 1974-01-21: Mer-Cap ö-sid rec Sat/Ket-Gem
  10. 1974-02-28: Mer-Aqu ö-sid rec Sat/Ket-Aqu
  11. 1976-10-04: Sat-Can 60 till Mer-Vir
  12. 1985-06-30: Mer-Can disp av Sat/Ket/Mån-Sco
  13. 1963-01-03: Mer 0 Sat/Ket-Cap och Sat 270 till Ven-ASC vars Ven 90 från Mar
  14. 1983-02-18: Mer-Cap disp av Sat-Lib 210 från Mars-Pis (och Sat 180 Mån-Ari)
  15. 1958-10-15: Sat-Mån-Sco-ASC 180 Mar-Tau, Mer-Lib
  16. 1961-09-02: Sat-Cap, Mer-Mar-Vir

I absoluta tal ser 13 fall av 16 möjliga ut som en total bekräftelse av att något slags samröre mellan Merkurius och Saturnus är en bidragande faktor för adhd.

Men det är innan sannolikheten att födas under någon av dessa varianter tagits i beaktande!

Jag kan direkt säga att jag inte är i närheten av att behärska den matematik som krävs för att bedöma den sammanvägda sannolikheten av alla dessa olika varianter.

Den absolut enklaste observationen är dock att Saturnus kan aspektera Merkurius på flera sätt:

Kombination (i samma tecken) - odds: 12:1
Opposition (motsatt tecken) - odds: 12:1
60-gradersaspekt - odds: 12:1
270-gradersaspekt - odds: 12:1

Oddsen att Saturnus intar någon aspekt till Merkurius är således 3:1 - ett horoskop av tre eller 5,33 av ovanstående 16. Fem horoskop hade en standardaspekt och var därför bara i linje med förväntad slump.

Oddsen för ömsesidig reception är mer komplicerade. Var planet härskar över två tecken utom grannarna Solen och Månen. Men för enkelhets skull betraktar vi Sol och Måne som en faktor (med två sidor) för att kunna slå samman Lejonet och Kräftan (på samma sätt som t.ex. Saturnus förfogar över Stenbocken och Vattumannen). 

Att Saturnus faller i något av de 6 möjliga teckenparen för en ömsesidig reception är 6:1. Återstår nu 5 teckenpar. Oddsen för att Merkurius ska ställa sig i "rätt" av de återstående 5 paren är 5:1. 


Multiplicera nu dessa odds med varandra och vi får sannolikheten av att ett horoskop innehåller en ömsesidig reception.


Ömsesidig reception: 30:1


Med slumpfördelning borde således bara 0,53 horoskop med ömsesidig reception återfinnas bland dessa 16. I själva verket fanns det tre, vilket skulle ha varit distinkt över förväntad slump om inte testet haft ett så obetydligt dataunderlag.

Men det finns fler kuriösa sätt för planeter att koppla samman, bland annat genom att "studsa" mot en ascendent som bollar vidare och gör kopplingen. Här finns också fenomenet att Saturnus eller Merkurius är den verkliga aktören, men dold bakom ridåerna som "disponenten" till den aspekterande.


Som sagt, matematik är inte min gren. Tretton av sexton uppfyllelser av hypotesen kan faktiskt förklaras med att chansen är nästintill total att ett horoskop innehåller en eller annan variant.

Vad gäller de klassiska indiska aspekterna har de inte varit utslagsgivande här medan den ömsesidiga receptionen klart tittade fram. Dock alls inte som någon hjälp utan just som jag tänkte för hypotesen, att Saturnus naturliga status som görare av ont påverkar den flyktiga Merkurius, så att två väldigt skilda principer råkar i strid när de tvingas för nära varandra och individer får krupp av att inte kunna fladdra runt i millisekundsnabba "samplingar" av sin omvärld utan tvingas på sådana här hemska meningar - som den jag nu skriver - vilka kräver dem till uthållighet i sitt fokus!

För viljan att obekymrat fladdra runt i livet utan Saturnus disciplin är det rätt typiskt att det 12e horoskopet är Michael Phelps, åttafaldige olympiska guldmedaljören i simning! Simning är kanske den mest motståndslösa av alla sporter, ren kroppsrörelse och egentligen bara en kaotiskt forsande upplevelse från start till mål. Den perfekta sporten för den svåra adhd-typen? 

Jag har antecknat att den marijuanarökande amerikanen beskrivits som ett "dåligt föredöme", men jag har glömt bort vilken skandal det kan ha rört sig om. Kanske att han rökte marijuana för att slappna av. Det åttonde av de 16 fallen var en svensk som i pressen berättade om att han fått marijuana på recept mot den djävulska migrän som sjukdomen medförde i hans fall. Och, apropå idrott, är 4e fallet den trefaldige brottningsvärldsmästaren Frank Andersson.

Inga kommentarer: